Wednesday, July 27, 2011

Chinese Fried Rice....I'm not Alone.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Balik dari opis semalam...singgah ke Amore Bakery Shop....tak de apa yg nak dibeli pun...cuma sesaja singgah kot ada barang2 yang baru tiba..he he he...tak leh beli macam2 ...stok sudah penuh maaaa....Confirm aku kalau singgah ke Amore ni tak membeli brg tak sah....ada je...Apa yg dibelikan tu...jap2 nanti kita story...:)

Pas balik dari Amore...singgah pasar malam...plan asal malas nak masak hari ni...ingat nak beli je makanan kat pasar malam....emmmm...tgk2 sume tak menggoda hati ku....cuma beli ulam2am...dan daging btg pinang ...pulang kerumah.....Dalam kepala dah ada menu apa nak masak malam tadi...he he he...menu ringkas lagi....kali ni I'm Not Alone...my hubby ada...so berdua la nampaknya...honeymoon ka....he he he...
Nasi ku masak semalamnya ada lebih dan masih elok...jgn membazir....dari dibuang ada baiknya dibuat nasi goreng....sumenya nak mudah...ringkas dan cepat....Menu tuk dinner malam tadi....Chinese Fried Rice....





Makan nasi goreng ngan ulam2man...ringkas je kan...ada petai..ada tomato cherry ada kacang botol..org jawa panggil kecipir...betul ke...maap ya kalau aku tersilap lagi...aku memang suka makan ulam2 ni...selain tak perlu dimasak...lebih menyihatkan...awet mudaaaa....he he he....:)



CHINESE FRIED RICE....


BAHAN-BAHANNYA

  • 1 1/2 cawan pot beras ditanak./masak...kemudian dibiarkan sejuk sebelum digunakan..( aku guna nasi lebih masak semalam je... )
  • 1 biji baang besar saiz sederhana  *
  • 12 - 15 biji cili api  *
  • 2 biji cili hijau  *
  • 1 inci halia  *
  • 2 - 3 ulas bawang putih  *
  • 100 - 150 grams daging dihiris kecil
  • 1 ketul chicken cube
  • 1 bungkus serbuk Nasi Goreng China Adabi
  • 1 - 2 biji telur
  • Hirisan sayur kobis dan leek secukupnya...yg ni agak2 ya...
  • Sedikit garam secukup rasa...( jika perlu je ya...chicken cube dan serbuk Nasi Goreng dah berperisa...)
  • Sedikit minyak untuk menumis....





CARA-CARA PENYEDIAANNYA..

  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Gaul rata serbuk Nasi Goreng China bersama nasi yg telah disejukkan..ketepikan...
  • Panaskan minyak didalam kuali...tumis sume bahan2 yang dikisar tadi...masukkan hirisan daging...
  • Masak bahan2 tumisan hinggah pecah minyak dan hirisan daging lembut ....masukkan chicken cube....kacau sebati...pecahkan telur...dikacau rata...
  • Masukkan nasi dan juga hirisan sayur kobis dan leek gaul rata dan sebatikan ngan bahan2 tumisan...gaul rata nasi secukupnya .....pastikan api kecik k...biarkan nasi didalam kuali...dan sesekali dikacau sebati.....masak dah ...tutupkan api....

Nota  :
Kebiasaannya kalau chinese fried rice ni tak pedas...tapi mcm biasalah...selera kita berbeza..he he..mesti nak letak cili api jugak..pada sesape yg tak nak letak cili api pun boleh je....:)


Senang kan masak nasi goreng ni...tang sayuran yg nak dicampurkan ngan nasi goreng ni terpulang selera masing2...nak letak kacang pjg pun boleh..atau nak senang lagi letak mix vegetable tu pun ok gak...yg penting sedap dimakan...my hubby tak berapa suka letak macam2 sayuran dalam nasi goreng ni...silap haribulan langsung tak nak makan kang...ayoooo...sudah meningkat usia ni...ada sikit celewetla...walau pun dia selalu kata dia mkn ape je....he he he...ye lah tu...21 tahun bersama tahu sgt dah selera dia...:)





Akhirnya...malam tadi aku tak la mkn sensorang..ada gak teman sembang2...he he he...kalau hari ni dok masih pening2 pikir ape nak masak utk menu malam ni...bolehla masak nasi goreng ringkas ni...cepat dimasak sedap dimakan...nak2 makan ngan ulam2 ...hermmmm...memang sedaplah....:)

....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking...EnjoyEating....



22 comments:

mala said...

lor 'apek' mana tlg goreng nasi ni? siap mkn dgn petai pulak tu!

cik cek said...

Ho..ho..ho...Nyonya selemban mali la Mala...manyak sidap oooo..mkn sama petai....he he he..:)

Citarasa Rinduan said...

k.cek........

aduh!!
lambat sampai pulak.. hehehe

Citarasa Rinduan said...

kak.............

suka bila kak cek kata ada kawan mlm semalam...
ehem!!
siapakah yang bertuah itu?

PS: time panas2 gini, mmg elok tak makan pedas2...
itu menu kak cek mlm tadi, skrang ayu nak masak utk menu ayu lewat ptg nanti, merangkap mkn malam.. hehehehhe
boh telur goyang eik!!

Ayu said...

Kak cek,
sedapnya nasi goreng kak cek ni..ada daging lagi ni kalau anak bujang kita yang eldest tu nasi goreng dia boleh makan 2-3 pinggan tak kira nasi goreng apa..

wewitt..honeymoon ya kak cek..hehehe

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak...menarik juga, anak2 pun gemarkan nasi goreng ni..

Sue @ Nenie said...

Salam....Wahhhhh sesekali layan nasi goreng cenggini memang best kan...

Zaliedana said...

Assalam kak cek,nasi goreng mmg sng nak wat n sedap,amboi siap ada petai ..bagai,hihi..GUNA PERENCAH TUH SNG KAN.Nmpak sedap tuh,dah terliur nih kak..

Kak Rosaliza said...

Assalam kak cek, sedap nasi goreng menu penyelamat dan menu sahur waktu puasa kat umah ni kak..mkn berteman laju sikit, mkn sorang2 tak berapa nak lajukan

cik cek said...

Ayu CR....ayarkkk...jet telajak ek...kena u turn balik...:)

cik cek said...

Ayu CR...he he ..sampai jugak akhirnya....
Tula kan ..memang panas2 ni kena kurangkan makanan pedas...Ayu menu ape yg dimasak tu...boleh anto kat kak cek kat sini ek...

p/s...cik abg jadi peneman..he he :)

cik cek said...

Ayu S...

He he sama la selera anak bujang Ayu ngan anak bujang kak cek...kalau nasi goreng ni confirm bertambah makannya...tapi dia paling suka nasi goreng daging la...

Honeymoon..he he patut2 kena mkn candle light dinner kan..ni makan nasi goreng kat rumah je...he he ..:)

cik cek said...

Fie...Waalaikumsalam....

Ya...menu ringkas kegemaran sume ...satu family pun suka nasi goreng...:)

cik cek said...

Salam Sue....nasi goreng...memang besttttt....:)

cik cek said...

Zaliedana...

Ada cara yang senang kita buat je kan...sedap lak tu...he he makan nasi goreng ulam petai...memang sedapppp....:)

cik cek said...

Rosa...

Betul tu...bila dah tak tau nak masak apa...Nasi gorenglah penyelamatnya...biar pun ringkas tapi sedap kan....kan...:)

AZLINA said...

Assalamualaikum Kak Cek...mmg sedap ni nasi goreng cina siap ada ulam2an nya, wahhh ada petai mata beso pulak..emmm dh sah 2 pinggan nasi goreng la jawapnya...sambalnya ada tak? td ternmpk sambal tempoyak kat bwh tuu, fullamak...tangkap leleh air liurku!!

cik cek said...

Waalaikumsalam Azlina...

He he...sambal...mesti ada nya...barula lengkap...memang berpinggan la jwbnya...jom2 mkn nasi goreng...:)

CT Delima said...

As'salam kak Cek

Dah balik dari haneymoon ker? nape tak ajak, dengar kata nak bagi gife b'day tiket ker Paris...hahahaha. adoiii..jangan marah ya kak cek, kang terus tak awet mudo..hihihi.

CT geram betul kalau nampak tomato ceri ni kak, ct ni kira pengemar buah tomato dan makan macam gitu2 jer. ulam2 tu bolehlah tapi kenalah dengan sambal asam perggg..makan memang tak hengat donia lepas tu..hihihi

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Cik Cek..
Amboi2x ari ni dah berdua yer...
Nasi grg chinese siap ngan ulam2an best nyer ada petai + kacang btl lagi..sedap lah nih..

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...

Ha ha..honeymoon kat Paris..lain taun ..lain..tahun.ntah bila la tahunnya...he he...dalam mimpi je kot...kena doa selalu2 la kan CT...he he...
Oooo..penggemo tomato cherry la CT ni...patutla awet mudo...kan kan kan..itulah rahsianya..ulam2an...:)

cik cek said...

Salam MamaHawa...

He he bedua kita...he he....ingat nak candle light dinnner...mkn nasi goreng china ngan ulam2 pun kira ok la kan...he he....:)