Tuesday, July 26, 2011

Home Alone....again....mkn ape lak malam tadi.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Sendiri lagi....alah bisa tegal biasa...sunyi memang sunyi...tak de kawan nak ajak besembang...tgkla tv...cite tak de yg best pun....boringgggg.....pusing2 cerita yg sama dok tayang kat Astro ni...bayaran Astro naik je lagi...aduhhhh....

Balik keje ptg tadi...memula malas nak masak...pas tu tekak teringin lak nak makan Sambal Sardin + Peria...emmm...sedap gak menu ni...lama dah tak makan peria....tak tangguh lagi...terus je kedapo...siapkan sume bumbu2nya...Tanak nasi....masak sambal sardin.....goreng telur....hari ni goreng telur dalam microwave...he he ....malasla tu...bukan malas...saje nak guna....microwave egg poacher..yg ku beli lama dah..tapi tak penah guna pun...WoW! senangnya guna egg poacher ni...2 minit siap dah....tak yah susah2 goreng telur dalam kuali ataupun non-stick pan.... :)





SAMBAL SARDIN + PERIA...


BAHAN-BAHANNYA

  • 1 tin Sardin medium saiz...
  • 1 biji bawang besar saiz kecik
  • 12 - 17 biji cili api
  • 2 biji cili hijau
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar cili kering paste
  • 1/2 biji buah peria sederhana besar...( dibelah dua..dibuang biji dan dihiris2 ....)
  • Garam dan sedikit gula secukup rasa...
  • 1 kpg asam keping
  • Sedikit minyak untuk menumis...




CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Peria yg dihiris tadi digaul ramaskan bersama garam dan gula...kemudian rendamkan dalam air panas..ketepikan sekejap...
  • Kisar sume bahan2 cili api...cili hijau...bawang besar ...halia dan bawang putih....
  • Panaskan minyak didalam kuali...tumiskan bahan2 kisar..masukkan cili kering paste dan serbuk kunyit sekali...kacau dan masak hingga tumisan pecah minyak....tambahkan sedikit air...
  • Perahkan peria yang direndam tadi....cuci dan toskan...kemudian masukkan dalam bahan2 tumisan tadi...kacau sebati...tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa....
  • Masukkan sardin berserta sosnya sekali...tambahkan asam keping....bila kuah dah agak pekat...tutupkan api...siap dah....


Hirisan peria yg digaul ramas bersama garam dan gula

Masakan ringkas org bujang ni...yg dimasak oleh mak budak...he he he....bila sensorang malas nak masak macam2....mudah dan mengenyangkan...alhamdulillah....


Sape2 pun leh masak menu mudah ni....sensorang ke kat rumah hari ni....masak lauk sambal sardin ni...dari tak selera nak makan...jadi laju je makan...silap haribulan...boleh bertambah nasi dalam pinggan... :)

...KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking...


31 comments:

Citarasa Rinduan said...

ayu sampai dulu!!!!!!!!
chop

Citarasa Rinduan said...

Cik cek!!!!!!!!!!

aduh.. cantiknya peria potongan cik cek tu..
ayu kan... siang2 mmg tak suka,,
pekerja jer yang bantu...
ayu blender bumbu dan masak... hehehehe


sardin mmg kan.. hantu gitu...
diam2 nasi boleh tambah 2 pinggan hahhahah

Citarasa Rinduan said...

cik cek!!
(hahahhaha.. nak gelak sorang2 sbb dapat baring2 kat sini dgn cik cek sorang)

habis kena marah dgn kawan2 lain..
hehehe

Citarasa Rinduan said...

kebaikkan peria tu y pasti mmg banyak........

lagi2 utk stabilkan darah kita..

pernah makan peria mentah? ala2 ulam??

tapi tulah.. pahit ko...

Ucu Faridah said...

salam c/cek..
pertama kali tengok lauk mcm ni...
sungguh menggembirakan hari ucu sbb kedua2 lauk n sayur kegemaran pastu sangat simple 2 in 1

Ayu said...

Assalam kak cek,
wah sambal sardin!! kita dah buat dah sambal sardin jantung pisang kak cek tuuu..sedapppp..kita sukaaa..bila2 nak masukkan entry ya thanks kak cek for sharing...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek...

saya dtg lagi ni kak... amboi kak... meleleh lagi airliur sy tgk gambor set nasi+sambal sardin&peria+telur akak tu..... mengancam sungguh!!

berkenan pulak tgk telur yg dimasak guna microwave egg poacher tu... tp tu ler.. sy takde microwave... hehehe..

cik cek said...

Ayu CR....

Yayyyy...Ayu jadi juara hari ni sampai dulu...jet tak terkandas lagi ..he he..

cik cek said...

Ayu CR...

Bestnya ada assistant..he he ...kak cek mau tak mau kena buat sume...dari A sampai Z..nak makan kenala masak2 sendiri kan..pas tu makan2 sendiri jugak...:(

cik cek said...

Nasib baik Ayu CR ada dtg teman...sedap kan..kan sambal sardin ni....:)

cik cek said...

Ayu CR...

Makan mentah peria buat ulam cecah sambal belacan tak larat nak makan...pahit oooo...tapi kalau buat mcm kerabu peria tu sedapppp.....campur ngan udang kering...cili api...emmm...best..:)

cik cek said...

Salam Ucu...

Memang menu yg sgt simple...nanti try masak2 ek...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu S....

Sambal sardin memang fav..Ayu dah try ke Sambal Sardin + Jantung pisang...sedapkan...Tq Ayu sudi cuba resepinya....:)

cik cek said...

Salam Madiha...

Dtg selalu pun tak pe...kak cek suka...menu yg sgt simple je ni...boring..masak yg senang je...
He he...punyala dah lama kak cek beli egg poacher tu..baru semlm diguna pakai...senang sungguh...
Tak de microwave pun leh buat jugak..guna acuan telur yg bulat selalu org jual burger guna tu...nanti telur jadi cantik..bulat je...:)

Mamasya said...

Cik cek dok sorang lagi....kalau dkt boleh teman sama2..hi..hi. egg poacher sypun tak pernah guna dah lama beli.sayur peria dgn ikan sardin cik cek tu nampak sedap...

cik cek said...

Tula kan...kalau tak leh makan sesama ngan Mamasya...kan kan...jauh sgt Mamasya tu...sayup...sayup je...he he he...tapi selalu dok sembang rasa cam dekat je kan....:)

Yana Shaiful said...

Salam K.Cek..Dua2 yana mmg yana suka tp kdg2 je bleh mkn cani..klu slalu bahaya nii..mkn xhingat dunia..laju je mkn.. sedappp hehee

cik cek said...

Salam Yana...memang pun...menu ringkas cam ni..bila makan confirm tak ingat dunia...bila timbang...ayoooo...sudah naik berkg kg...he he he..:)

[ afiza* ] said...

kak cek... singgah blog akak nih watkan fiza rasa laparrrrr!!! semua nampak sedap...huhu

btw ,psl beg tuh fiza ader reply kat chat box akak..

Kalo ader yg kak cek nak pinang =).. emel jek kat fiza afizash@gmail.com


tq kak

Nuridah said...

Selamat malam kak cek,

Ish sambal sardin...alahai terliur den kat sini...nur ada beli peria tapi tk msk2 sampai sekarang...huhu...kalau dekat nur suruh kak cek masakkan peria untuk nur...hehe.Nur suker sardin.

Adiweyah said...

salam ziarah..kak cik cek sedap jugak ya letak peria dlm sardin....bertambah2 nasi nanti..Fie tak pernah cuba lagi..nanti boleh cuba ya...peria dlm peti ais tak terusik lagi tu..biasa Fie goreng dengan sambal udang.

HaSue said...

Kak cek biasa ramas ngan garam tu nak hilangkan pahit yer?kite biasa masak jer terus,sebab cik abg kate pahitnya tu yg ubat.hihi..
kite x berapa suka peria,mkan cubit2an mcm mkn rebung gak.heee...
nampak sedap lak campur sardin..sardin mmg versatile kan kak cek kannn

mala said...

salam cc - sempoi resepi ni...

cik cek said...

Fiza...

Tq ek singgah ke blog kak cek...kak cek masak sume resepi ringkas2 je...he he...cepat dimasak sedap dimakan...

Bag tu kak cek berkenan nanti kak cek confirm dtg pinang...he he he..:)

cik cek said...

Nur...

Haa..peria ada dah tu..sebelum expired ghupa peria tu leh la masak ngan sardin...he he...kalau dekat dah lama kak cek ajak makan sekali...he he..:)

azi said...

Salam Kak cek..
Akak..saya pun suka sambal sardin tapi.. telur tu lebih menarik hati saya..nampak sedap sangat dengan ladanya...emmmm..

cik cek said...

Salam Fie...

Bahan2 dah ada tu..leh masak malam nanti...sedap peria masak ngan sardin ni...memang fav kak cek...:)nanti cuba ek...:)

cik cek said...

Ha ah Sue...bila gaulramas ngan gula dan garam kurangla sikit pahitnya...Sue tak suka peria ke...sedap tau...kalau tak nak rasa pahit sgt..leh cuba mcm kak cek buat tu....buat kerabu peria pun sedap bila kita dah gaul ramas ngan gula dan garam ni...pun lama dah kak cek tak buat...
Sardin memang versatile...masaklah macam mana pun ...memang sedappp...:)

cik cek said...

Mala...memang sempoi....dan sedappppp... :)

cik cek said...

Azi...

Sardin ni boleh kata sume org suka kan...ringkas tapi sedapppp...
Telur masak dlm microwave...cepat ringkas dan sedappp jugak...tak sampai 2 minit pun kak cek masak...bestla eeg poacher tu...berbaloi2...dah la murah...:)

Sue @ Nenie said...

Salam..Wahhhhh bagus juga idea masak sardin ngan peria ni...Emmmm..lamanya tak makan peria..tetiba pula ku rasa teringinnnnn....