Monday, April 25, 2011

MAC...MAC...PISTACHIO MACARONS...



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...


Yes....yes...yes.....Practice make Perfect....just nak share ngan kengkawan kat luar sana...betapa happynya aku....MACARONS ku menjadi kali ni...ntah yang keberapa kali...aku tak pasti pulak....Fuhhhh...menarik nafas lega dan puas....ku rakamkan rasa  terimakasih tak terhingga pada Ita....MasamManis..Intankitchen.......for sharing the recipe .....TQ TQ Ita....Punyala happy sampai 2 hari berturut aku buat MACARONS....sementara nak habiskan stok putih telur yang ada...sayang pulak kalau tak guna terbuang pulak nanti....1st badge ...warna merah ngan hijau....memang byk try n error lagi....not so perfect....tak sume menjadi...satu tray tak jadi....aku rasa mungkin oven temp...tak berapa nak sesuai ....2nd badge ....warna kuning....turqoise...merah lagi....all perfect....sume tray yg dibakar menjadi.....Wah! teruja nak buat MACARONS lagi....ha ha ha....stok putih telur habis dah....tak pelah lenkali aku leh buat lagi.....Jom2 kita cuci2 mata ngan MACARONS pagi ni....



 
 
Konon2 nak buat shape " Love " tapi kurang menjadi...he he...

 
Macam2 saiz macaron ada...maklum jelah yang buatnya bukan pro pun...he he

 
Macarons....kepuasan yang tak terhingga....:-)



MAC..MAC...PISTACHIO MACARONS..
Resepi asal click kat http://fromintankitchen.

BAHAN-BAHANNYA...
  • 80 grams putih telur ( Disimpan dlm bekas kedap udara dan dibiarkan dalam room tempreature sekurang2nya 48 jam @ 2 - 3 hari sebelum digunakan....)
  • 60 grams gula castor
  • 45 grams kacang Pistachio
  • 35 grams Almond Powder
  • 120 grams Icing sugar
  • 1 sudu kecil clear esen vanila...
  • Pewarna ...ikut citarasa memasing
  • Filling ...Nuttela....secukupnya...
  • Baking Sheet & Baking Tray... 

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar Pistachio Nut bersama Almond Powder dan gula icing sehingga hancur dan halus....kemudian diayak ...ketepikan...
  • Menggunakan Hand @ Stand Mixer...pukul putih telur sehingga seakan2 buih sabun ( foamy...)kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan juga esen vanila sambil di pukul lagi sehingga kembang dan ringan....dan juga kelihatan berkilat...( jika mangkuk adunan diterbalikkan adunan putih telur tak jatuh kira ok lah tu....)
  • Masukkan sebahagian adunan pistachio...almond dan icing sugar kedalam putih telur dikacau sebati dengan perlahan...masukkan lagi selebihnya adunan pistachio...almond dan icing sugar...kacau sebati lagi....adunan kekal berkilat dan texturenya kalau dijatuhkan dari senduk/spatula akan jatuh perlahan....jangan sekali2 overmix....
  • Masukkan adunan kedalam Piping bag....
  • Lapikkan baking tray dengan baking sheet yang telah dilukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah baking sheet....( aku guna duit syiling 20 sen utk bentuk bulatan tu....)
  • Pipingkan adunan macarons keatas baking sheet tadi.....buat sehingga sume adunan macarons habis...
  • Rehatkan macarons dan biarkan permukaannya betul2 kering...(.bila kita sentuh permukaan macarons tidak melekat lagi....) Aku biarkan lebihkurang dalam lingkungan 1 jam.....
  • Panaskan oven....untuk microwave...sebab tu je oven yg ada kat rumah aku ni....kepanasannya 130 darjah Celcius....tempoh memasak 10 minit utk tempoh yg pertama kemudian aku tambah lagi 3 - 4 minit utk tempoh masak seterusnya....tarrra....macaron jadi berkaki...ringan...crispy diluar n chewy kat dalam....
  • Setelah masak kuarkan dari oven...utk memudahkan angkat macarons dari baking sheet...semburkan sedikit air dibawah lapisan baking sheet....selalunya macaron lebih senang ditanggalkan dari baking sheet...bila kita buat cara begini....biarkan macaron sejuk sebelum diletakkan filling kedlmnya..Proses letak filling...masukkan filling kedalam piping beg..dan picitkanlah filling ke lapisan dalam macaron ....kapitkan ngan satu lagi macaron....jadilah spt dlm gambo tu...
  • Utk filling kali ni aku cuma guna Nuttela je....readymade filling....macam2 filling boleh letak....kalau ada masa boleh buat buttercream filling ke....atau boleh click kat sini je... macam2 jenis macarons dan filling ada...

Nota :
Utk proses mengeringkan macaron aku letakkan baking tray dalam ruang ber air-cond....aku tak pasti cara ni pernah tak dibuat sebelum ni....Ape yang pasti permukaan macaron benar2 kering dan bila disentuh tidak melekit lagi....dan hasilnya menjadi bila dibakar.....maaf la ya...kalau cara ni tak berapa nak betul....tapi itulah yang aku buat....sekadar berexperimentasi lagi....:-)


 
 
Bila tgk macarons dah berkaki....yay...yay...sukanya aku....

 
 
 
 
 


Pada sesape yg belum pernah rasa Macarons ni....rasanya manissssss....dan proses membuatnya agak rumit dan amik masa yang agak panjang....mencabar dan tercabar....dan aku sukses jugak mencabar diri sendiri...he he...Sebenonya aku memang fobia setiap kali nak buat macarons ni....anak bujangku la dok sibuk tgk Junior MasterChef....tanya... ibu leh buat macarons ke....seru buat macarons dtgla balik..berbaloi-baloi....dia dah jadi penggemar Macarons pulak dah....tapi betullah...bila makan satu....pas tu nak satu lagi....dan lagi...dan lagi....Wah! bahayaaaaa.....non stop eating la pulak.....

Utk resepi ni aku modified sikit...sikit je tak banyak....sorry Ita....he he....aku masukkan Pistachio Nut....rasanya lebih lemak....kebetulannya Pistachio Nut ni dok ada lama dah dalam stok kat dapo tu....lama2 simpan kang expired la pulak...membazir lagi....

Oklah....sesape yang berhajat merasa Macarons....cuba la buat k...ada berani....Mesti berani....Aku pasti dan yakin kengkawan kat luar sana lebih hebat ....bukanla macam aku...he he berpuluh kali buat...baru nila betul2 perfect....yes....perfect....Macarons....kesabaran teruji...dan mencabar diri....hebat sungguh Chef2 yang mencipta MACARONS ni....bahan2 yang simple tapi hasilnya Wow!......Walaupun bukan makanan tradisi dan budaya org kita....tapi tak salah mencuba dan merasa....tak perlu bersusah2 ke France @ Italy....sumenya diujung jari....dan akhirnya boleh dapat kat dapo kita sendiri....
" KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking....."








43 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Wahhh excited jeee saya baca ni...Sebelom ni memang tak berani sgt pasal byk sgt komen kat luar sana yang cakap kurang berjaya...Tapi bila baca kat sini mcm bg sedikit suntikan semangat nak mencuba nasib..

Tapikan, ramai yang cakap mac. ni manis sgt..kalu saya nak kurangkan gulanya, agak2 boleh jejas hasil dia tak yaaaa......

Satu lagi, simpan telur dlm bekas kedap udara 2~3 hari kat room temperature, tak rosakkan telur tu ke? he he he biasa klu dh pecahkan telur mesti nak sim dlm peti ais...

Oklah..byk pula tanya...Apa-apa pun sukeeee sgt tgk mac. kat sini yang cantek2 dan licin berkilat itewwwww

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak cek...
tahniah akak dah berjaya menyahut cabaran bermacarons... saya belum ada keberanian lagi nak mencuba... takut tak menjadi.. hehe.. hari cuti sentiasa bz sokmo... kena tunggu betul2 relax baru boleh bereksperimen... hehehe.. harap2 one day giliran saya pulak mencuba.. hehe..

Iza Akma said...

Assalam kak Cek,
rajin nya kak cek buat macarons..cantik2..bilalah nak sampai seru saya buat macarons nih..minta sikit kat kak cek je laa..

MULAN said...

kalo dekat, mau ku terjah ke sana sekarang juga.. dok tengok je dalam blog etc.. tak pernah rasa pon..

Chik Mimi said...

wah tahniah kak dah menjadi mac akak tu cantiknyeeee,cheq belum sampai seru lagi

atie @ ejay said...

tringin nak cuba..tp takuuuuuuut sgt2 hehe

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam kenal kak cek.Wah teruja nya tengok macaron ni.Kak ros pernah buat tapi tak menjadi.Nak kena cuba resepi ni pula.wrnanya pun sungguh cantik

mala said...

assalamualaikum - lawa aih macarons dok berposing ;-)

K.Nor said...

tahniah k.cek.. nor mmg tak sampai seru dan rasanya mmg tak nak menyeru la buat mac ni.. tak larat nak layan kemanisan nyer tu..

cik cek said...

Salam Sue...

Menyahut cabaran...cubala buat....itu jela yg kak cek termampu kongsikan....bab2 kurangkan gula kak cek tak berani nak komen....kak cek bukan pakar ...he he..cuma kak cek ubah sikit campurkan ngan pistachio nut...lemak2 manis la rasanya...
Kalau nak kurangkan rasa manisnya tu...filling jgn letak byk sgt...cukup sekadar dpt cantumkan macarons tu...tapi penampilan kurang menarikla pulak...
Pasal putih telur...so far ni itulah yang kak cek buat...bila letak dlm bekas kedap udara..memang ok je telur tu...cuma make sure bekas tu betul2 bersih dan tak de air didalamnya...macarons ni sensitif...silap sikit je tak jadi....jgn takut...cuba dan cuba lagi..
:-)

cik cek said...

Salam Madiha...

Tq tq...happy tak terhingga..senyum sampai telinga...hubby kak cek pun kak cek paksa makan...he he sian2...

Madiha....senang2 nanti cubala ya...senang dan ketika tenang...kena fokus...cewah! macamla kak cek ni terror sangat...he he...

cik cek said...

Iza Akma...

Bukan rajin akma...exited sangat...boleh no hal punya...nanti kak cek antokan...k...

cik cek said...

Mulan....kalau dekat dah lama kak cek anto sebalang....:-)

cik cek said...

Mimi...
Tq..Tq...Kak cek seru Mimi la pulak...moh2 bermacarons kita....

cik cek said...

Atie...

Jangan takut....practice make perfect....cewah! kak cek dah berbiji2 telur menjadi mangsa sebelum ni...he he akhirnya jadi jugak...happy tak terhingga....

cik cek said...

Salam kenal2 kak rose...

Cuba eek jangan tak cuba....resepi ada dah...
Tq...sudi ziarah ke sini....:-)

cik cek said...

Waalikumsalam Mala...

Penat dah macarons tu berposing...jom2 makan macarons kat umah kak cek...

cik cek said...

Salam Nor...

Tq..Tq...gembira tak terkata...memang kalau kenang rasa manisnya memang tak larat...tapi tak tahan kak cek tgk kecomelan macarons ni...akhirnya seru kali ni menjadi....

Kak cek seru Nor la pulak...jom2 buat macarons pulak pas ni...:-)

Ayu said...

Assalam kak cek,
wah tahniah berjaya membuat maacarons..
kita nak buat tak terbuat2..sebab takut tak ada orang makan..heheh..tapi memang nak cuba juga satu hari nanti..pernah makn yang beli punya..mak ai melambung manis nya....tapi kalau buat sendiri mungkin boleh adjust gula dia kan?..tahniah lagi sekali buat kak cek!!!

Sari Yusa Ibrahim said...

bnyknya kalerrr... akak buat satu kaler jer, cop! buh choc emulco jer sbnrnya... hehehe

Mamasya said...

Cantik hasil macaroon Cik cek dgn pelbagai warna.Syabas cik cek...macaroon ada kaki...mulus je permukaannya..menjadi betul . tertarik hati dibuatnya...rasa nak kutip2 je masuk mulut...hi..hi..
betul tu kena mencabar diri kalau nak baking yg rumit gini utk dpt hasil yg baik. skrg ni belum dpt menyahut cabaran nak cuba wpun ada keinginan.....tunggu kelapangan

norlie said...

salam ziarah..waa bila akak nak merasa macoron ni..

cik cek said...

Waalikumsalam Ayu...

Tq tq...sepjg hari dok senyum menyimpul sebab macarons menjadi...kelakonya...
Awal2 dulu merasa dan tengok pun tak pernah...he he dah berpuluh kali buat at last menjadi...happy sakan kak cek...
kak cek rasa boleh kot adjust sukatan gulanya...tak berani nak komen...kena try dulula kot...macarons memang manis....org semanis Ayu buat lagi tambah manis dan ayu...he he...tq Ayu...

cik cek said...

Sari Yusa Ibrahim...

Suka tgk kaler banyak2 ceria dan happy...nak2 bila menjadi pulak macaron tu...tambah happy lagi la jadinya....he he

cik cek said...

Mamasya...

Tq tq...seronok sakan kak cek sepanjang hari...siannya kak cek ni...hebohnya bila macarons menjadi...tak pe kan mamasya...dah usaha punyala lama...kenala happy kan...
Mamasya bila lagi ....nanti buat eek...

cik cek said...

Salam Norlie...

Tq tq sudi singgah jenjalan kat sini...tgk2 macaron....jom makan2 macaron...
Salam kenal2 dari kak cek...

inahar ali said...

waduh canteknye macarons tu seme!! tergoda uu!! pasnih leh la amik order lak..hehe!!

Antan Bertingkah said...

Bestnya...ini yang buatkan semangat berkobar2 nak mencuba nih...

cik cek said...

Salam Ina...

Buat macarons berkali2 berani walaupun byk yang tak jadi dari yang menjadi...Amik order...fuyoooo...belum berani ooooo....he he....

cik cek said...

Salam Antan...

Jom2 misi mencabar diri sendiri....semangat dah ada tu...Macaron...Macaron dah menyeru...nanti buat eek....

Nuridah said...

Kak Cek,

pagi2 dtg ni nak ngendeng Mac...ada perisa pistachio ya...ini yg tak leh tahan dibuatnya...aahh Nur dh lama ni diri depan pintu nape kak cek tk keluar2...huhuhu...nak mac2x cantik2 pulak tu...

cik cek said...

Alaaa...siannya adik kak cek ni...lama dah ke tunggu depan pintu....tak pe2 jgn risau nanti kak cek kirimkan kat rumah ida ngan Pos laju lagi....he he....
Ida....cubala buat....bila letak pistachio nut ni kemanisan macaron tu balance ngan pistachiio nut tu...lemak2 manis rasanya...anak bujang kak cek siap bwk p opis....kejap ada kejap lagi tak ada lagi dah...he he...

Treat and Trick said...

Tahniah, menjadi dan cantik macaron tu! Nanti boleh ka cuba guna resepi ni....

http://treatntrick.blogspot.com

cik cek said...

Treat and Trick...

Tq...kepuasan yang berpanjangan bila menjadi macaron tu....sila2la cuba nanti ya...:-)

!✿❤Cik Izan❤✿! said...

jelesnya...jelesnya...ramai org dah cuba buat mac ni...saya jer yg masih takut2...huhuhu...

cik cek said...

Izan....

Tak yah takut2...redah je...kak cek berkali2 buat baru menjadi...sekali tak jadi...kecik hal je tu...nanti cuba tau!....:-)

Nieza said...

wah...cantiknya mac akak ni...dh lama mengidam nk buat tapi tak terbuat2 juga lagi..hehe tapi pernah mkn memang manis sgt..

cik cek said...

He he....Nieza...memang manis rasa mac ni...tapi sebab berkobar2 nak buat jugak...tu yang dok buat sampaila jadi...enjoy sangat...nanti Nieza cuba buat k...

AZLINA said...

Assalamualaikum Cik Cek, alamak lmbt sampai la mst dh abis semua mac ni kan! Teruja akak tengok mac yg cantik & kiut tu berposing...ambik rsepi dulu eh ..maceh :)

cik cek said...

Waalaikumsalam Azlina...

Takpe2...memang dah lama abis pun macaron ni...dah amik resepi...nanti cuba ekk...mencabar diri sendiri....bila jadi Wah! kepuasan yang tak terkata....:)

lina said...

salam tuan tanah - teruja nya nengok macaron itu...cantik sgt.

cik cek said...

Salam kembali lina...

Teruja tgk....teruja jugak membuatnya...
ada resepi...sila2lah mencuba ya...:)

Nur Alkaf said...

Subahanallah...Lawanye macaron akak !! Menjadi. Ni br nak try. Tak taula cengane rupenya.. ;)