Wednesday, February 15, 2012

MolTen Chocolate Lava Cake....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan


Memang lama dah teringin nak buat Molten Chocolate Lava Cake ni....selalu sgt dah click2 sana sini...save resepi....macam2 versi ada...yang leceh...yang mudah dan senag pun ada....Confirm la aku pilih yang senang2 saje...he he....sumenya nak senang kan....yang penting hasilnya....emmmm...memang yummyyyyy.....



MOLTEN CHOCOLATE LAVA CAKE
Resepi Asal  :  Tastykitchen
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

A. Untuk Kek
  • 180 - 185 grams Dark Baking Chocolate...( dipotong2 kiub @ diracik...)
  • 113 grams butter 
  • 1 cawan gula icing ( ku guna 3/4 cawan sahaja...)
  • 2 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 6 sudu besar tepung..( ku guna Super Fine Flour ...)
  • Sedikit butter dan gula halus untuk disapukan kedalam mould..
  • Ramekin @ mould yang bersesuaian...

B. Untuk Hiasan/Topping
  • 2 cawan  Whipping Cream ( Cold Non Dairy Whipping Cream...)
  • 2 sudu besar  gula kastor halus

Nota  :
Untuk bahagian hiasan/topping aku tak guna whipping cream pun...tak rajin masa ni...he he...topping ngan ais cream je....emmm...pun sedapppp gakkk.... :D

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Pnaskan oven 200 darjah Celcius...
  • Sapukan ramekin/mould ngan butter dan taburkan gula halus...golek/ratakan...kuarkan lebihan gula halus yg masih ada dalam ramekin/mould...susun diatas baking tray....
  • Menggunakan micorowave....tekan High lebihkurang 1 minit....cairkan chocolate dan butter....kuarkan dari microwave...kacau sebatikan coklat dan butter..
  • Masukkan gula...kacau sebati gula bersama ngan adunan coklat....
  • Telur dan kuning telur dicampurkan dan dikocok perlahan....masukkan kedalan adunan campuran coklat tadi...kacau sebati lagi...
  • Akhir sekali masukkan tepung....kacau sebati adunan ni....tuangkan adunan 3/4 dari acuan ramekin/mould...
  • Bakar kek dalam lingkungan 10 - 14 minit...sehingga sekeliling kek mula keras tapi dibahagian tengah kek masih lembut lagi....kalau terover bake....kek akan masak sepenuhnya dan lava kek tak terhasil....
  • Setelah masak...kuarkan kek dari oven...
  • Kek sedap dimakan ketika masih suam....

B.  Untuk Hiasan/Topping
  • Menggunakan stand @ hand mixer...pukul whipping cream bercampur gula sehingga kental...siap untuk digunakan...

Nota  :
Untuk topping terpulang pada citarasa memasing....samada nak guna whipping cream @ ais cream....memang sedapppp.....


Jom...jom...kita makan....nyum2...yummyyyy....

Haaa....yang ni lagi best....ada ais cream lagi...emmmm....sedapnya..

Dah tgk resepi dan cara2 membuatnya kan...senang je kan....kacau2...pas tu bako...siap dah....boleh dah dimakan.....cuba ...jangan tak cuba....fun n enjoy....

Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld....




42 comments:

Qasey Honey said...

wow...nmpk sedap sgt kek ni...
ditambah pula mkn dgn aiskrim...
bleh la cuba nti...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

akak memang suka ni..nak-nak bila tenguk lavanya meleleh-leleh...memang ice cream gandingan yang montop

cik cek said...

Qasey Honey...
Memang sedap...cuba la buat nanti...senang sgtnya...:)

cik cek said...

Kak Paty...
Ya kan..ice cream memang the best combination makan ngan kek lava ni kan...tetiba teringin nak makan lagi la pulak...he he...:)

Melly Octaviana said...

Wow... tak tahan liat melting coklat nya.. mau ..mau.. slurrp

hazila said...

Ermmmm aiskrim tu buat molten cake lagi sedap.

KOALAJEPONG said...

Askum kak cek...

Rindunyer nk tinggalkan jejak kat sini...lama sgt dah ina tk dtg jenguh kak cek...

Menggoda sgh kek lava tue...sedapnya...

Asmara said...

kak cek! tolong! nak pengsan tengok lava2 yg meleleh tu. nak jugak!! :D

AZLINA said...

Assalamualaikum kak Cek yg rajin membaking...sy tengok mcm nak gi cekup je kek dlm picture tu, tambah bila tengok lava yg meleleh tu, sedapnyaaa..

mala said...

U..... Tak baik tau. Dok tgh panaih rembang ni tayang molten-molten. Meleleh tau tengok, kalau mkn dgn vanilla aiskrim lagi tangkap syahdu :-)

Chik Mimi said...

amboi kak cek meleleh yg tak tahan tu

Ummi said...

Kak Cek, akak penah save resepi kek lava ni dulu...mana pi ntah...x igt dah pun sapa punya....hehehe, pasni leh try yg ni la kot...sodaapp tgk topping lak dgn eskrem tuu...adeeii

Lieya said...

Sedapnyeee...ni namanya cair di pinggannnn.. hu huuuu terliur terliurrr

Alin Marlini said...

pun pernah dicabar seorg sahabat suruh buat kek camni..tapi still x bernai cuba..bl tengok resepi ni cam best.jek..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

lava yang meleleh buat air liur meleleh la...cik cek.....

ijayuji said...

Salam cik cek!!! eeeeeeeeee nmpk cekelat yg meleleh tu yg geram grm sgt2!!!! sedapnyerrrrr! kita lamaaaaaaaa sgt tak makan kek cekelat tau kak hihihi..sejak diet ni kan mcm jakun gitu nmpk kek :D

ibundo said...

salam. yang meleleh-leleh tu yang tak tahan nih..

MULAN said...

adoooiiii.... malam2 hari baru nampak ni.. sakitnya mata.. geramnya... rasa nya esok kena buat ni..

rahel said...

Kak Cek..tolong hulur satu pinggang kek lava tu...tak tahan nengok coklat yg meleleh kat tengah tu..

quinnie said...

uiii memang ada larva dalam dia kakcek..memang syok dpt makan nih...kekeke

CT Delima said...

As'salam Kak Cek cayanggg


ct dah lama juga teringin nak buat kak, tapi bila tengok kakc ek dah buat ni makin menjadi2lah keinginan membuatnya. insya'allah minggu ni nak buat suka dah ni tak sabar rasanya..hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lava yg meleleh-leleh tu tak bahaya ke kak chek? soalan org jelessss tak dpt mkn.. muahahaha...

cik cek said...

Melly...tak tahan ke....buat2 ...senang je...:)

cik cek said...

Hazila...memang betul...molten chocolate cake ni makan ngan ice cream...emmmm...memang sedapppp...:)

cik cek said...

Koalajepong...
Waalaikumsalam....ya kan ...lama dah tak singgah kesini...tq ya ziarah..jenjalan...
jom makan molten cekelat kek...

cik cek said...

Asmara...
Jgn fengsan2...meh2 makan cekelat kek...

cik cek said...

Waalaikumsalam Azlina...
Cekup jgn tak cekup...sedappppp...:)

cik cek said...

Mala..
Confirm memang tangkap syahdu kalau mkn ngan ice cream vanila...emmmm....sedapnya...

cik cek said...

Chik Mimi...
He he...hari ni leh buat kek senang ni...:)kan kan...

cik cek said...

Ummiii..
Haaa...tak yah susah2 cari mana p resepi yang ummi simpan tu...ni dah ada...petang2 nanti leh la godeh buat kek coklat leleh2 ni...:)

cik cek said...

Lieya...
Cair dipinggan...hilang dimulut...kenyang diperut...:)

cik cek said...

Alin Marlini..
Kak cek cabar lak...senang je buat kek ni...beranikan diri...hari n try buat ek..:)

cik cek said...

Kak Rose...
Jgn meleleh air liur....jom makan kek cekelat leleh2 lava ni...sedappp..:)

cik cek said...

Salam Ikaaaa...
Alamak! masih dok diet ke...share laaa ngan akak tips diet yang Ika buat...pas ni tak leh makan kek coklat leleh2 ni lagi la kan..he he..:)

cik cek said...

ibundo...
Jom mkn kek cekelat leleh2 ni...sedapppp...:)

cik cek said...

Mulan...
Hari ni dah buat ke kek cekelat leleh2 ni...:)

cik cek said...

Rahel....
Akak dah ngulurkan sepinggan ni...mkn sampai abis licinnn tau...:)

cik cek said...

Q...
Memamng syokkkkk...pejam2 mata makan kek ni...menghayati kekenakkan lavanya...yummyyy...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT cayang....
Haaa...minggu ni CT buat ek....pas tu akak dtg makan heeee...asyik makannnn je....kalau slim cam CT kan best...jelezzzzz tetiba..he he..:)

cik cek said...

Ratna....
Lava meleleh2 tu ...emmmm...bahayaaaa....bahayanya..
bila masuk dalam mulut tak leh nak stop makan...he he..:)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..wahhhhh bestnya..teringat pulak choc kek lava yang kat pizza hut tu....

syada aflaa said...

akak ada resepi kek daim x? nak boleh? ;)
cari x jumpa2 laa..