Thursday, February 16, 2012

Mad About Macarons.... :D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...

Memang sah...memang confirm....baking macarons ni memang boleh addicted....dalam masa seminggu mesti nak buat macarons...tak leh berhenti dari membaking macarons...he he..sib baik lagi...leh stop makan macaron...ye lah tu....Kat dalam fridge tu adaaaa je stok putih telur....kalau ditanya ngape addict buat mac ni...ntahlah...tak de jawapan yang tepat tuk itu...berkemungkinan....bila lately ni setiap kali buat mac sumenya menjadi tu yang jadi ketagih...bahayaaaa....Ok je....buat2...buh dalam bekas cecantik...macam nak jual2 je...siap ikat2 reben lagi....sooooo....fun n enjoyyyyy...hilang masalah yg bersarang kat kepala ni kejap...Memang terapi minda ....

Hari ni kita menjamu mata dengan sesi Mad About Macarons posing2.....jgn muak dan jemu ya....

Teal's Macarons.....with pistachio n peanut butter filling...









Black & White Macarons.....fillingnya..mcm2 ada...



Perbezaan dua macaron ....yg kat atas...licin mulus je shell dia kan...yang black & white mac ni pulak...kes dah kehabisan ground almond tak cukup sukatan..yang tinggal cuma baki dari ground almond yang diayak...ku campurkan je lah...hasilnya...shell macarons menggerutu..tak bape licin...pas tu kaki dia terlebih kuar ketepi...he he he...berexperimentasi lagi.....Resepinya masih guna resepi yang less sugar tu...kali ni sume guna filling yg memang dah sedia ada dan yang senang2 je....1st time guna filling peanut butter grape .....emmmm...selalu kita sapu ngan roti je kan..kali ni cer kapitkan ngan macarons pulak...sedapppp rupanya....thanks to Adriana bagi tau idea filling ni...memang best.....nak  resepi click je kat sini  
Jom bermacaron kita lagi...... :D

Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld....

21 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cik cek.......jeles...tak terkatala kita...

cik cek said...

Jom Kak Rose...bermacaron kita...fun...n...enjoyyyy....

MULAN said...

menggoda & tergoda..!!!!

Ayu said...

kak cek!!!..mesti nak cuba jugak lah..

cik cek said...

Mulan....
Tergoda...menggoda...jom bermacaron kita..:)

cik cek said...

Ayu...
Cuba...Cuba...Insyaallah menjadi nanti...:)

faa.rosli said...

gojess gojess gojess!!

cik cek said...

faa.rosli...
Tq..Tq..Tq... :D

mala said...

ini betoi-betoi mad!

sapa yang dok makan semua macaron ni kak cek? kalau tak dak bagi la kat cheq.

ijayuji said...

Salam cik cek! aduhhhhhhh sakit betul mata kita tgk mac akak :D kita lama dah cuti buat mac, takut tak jadi sbb lama tak buat klu dulu mmg dlm seminggu mesti buat sekali buat makan hihihi... sejak diet ni haish! lamaaaaaaa sgt tak makan! :D

Qasey Honey said...

asslm kak...
rajinnya bermacaron ni kak...
sya suka mkn jea...
nk buat bleh...tp kena fkr bratus kali kot...hehehe

Kakwan (K1) - citarasawan said...

cekk yg heart shape tu 4 valentine ker? cantikk... K1 dh teguda cek,, kalu dh start wat macaron ni hiss tak tau laa bila nk berhenti addicted!!

nuwairani ismail said...

kalau buat, tapi menjadi, memang terapi minda...tapi kalo buat tak keluar kaki, mulalah sakit jiwa! adeh!

Melly Octaviana said...

Malam Kak.. mulai tergoda juga mau buat nya, tapi skill nya belum sampe situ.. comel yg bentuk love.. sstt addicted juga liat photo nya.. hehe

suri solehah said...

cantik2 nya,,dah tu pulak posing bergaya..lagilah buat org tergoda..bilalah nak eti ber macaron ni

Ros said...

Salam Cik Cek,

Amboi lawa2nya Macaron nih.....

Amie said...

Cantiknya! Pandai macarons tu posing... ni mesti ikut arahan tuannya ni... he he hehh memang sungguh menarik, dan tentunyalah sedap!

ibundo said...

hmm.. cantik. Heaven for sweet tooth

tun_telani said...

fuh... bahaya bahaya... nmpk gaya tun xleh start bermacaroon nih. takut ter-addict jugak. kt rumah ni duk 2org je, kalau dh addict susah nnti ahli rumah ni yg makin lama makin bam bam.. hihi...

IZA AKMA said...

lawo2nya kak cek..mcm2 gaya posing ada..
iza tengok org buat jer tp sendiri lom pernah try lagi nih..silap haribulan termakan godaan jua akhirnya..he3x

Wattie said...

Salam Cik Cek,
Waaa so sweet. Akak pernah buat sekali, tp kaki dia tak mau keluaq, teruih tutup buku, merajuk.....