Monday, February 6, 2012

Macarons' Week ..... Day 6...less sugar



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan.....

Macarons' Week....Day 6 ..... Tuesday January 31...2012..

Alahai!....tak de baking menu2 lain ke kita ni...adaaaaa....he he he...maklum jela kan...Mac fever dah menyerang vision homes ni....Mac perisa apa pulak kali ni ek....okay....Mac tuk hari ni.....Yam Macaron with Yam filling....sedapppp...yummmyyyy...aku ni mana ada yang tak sedapppp...bukan kita yang ckp sedap...kita memang mad dah baking2 macaron ni tapi tak mad2 lagi makan macaron...so yang komen Yam Mac ni sedap adalah diorg yang dah makan macaron ni la...Mac perisa keladi...biar betul....betullll....tak tipuuuu...sungguhhhh....tak de la rasanya cam keladi rebus @ keladi goreng gitu....susah nak explain...tapi yang pasti rasanya tidak menghampakan pada mereka yang gemo makan macaron ni...cewah! promote nampak....tak de lah....kalau dah sedap kenala kata sedap kan..kan...he he he... :D



 Bila dah jadi macaron addict ni...aku suka dan gemo berexperimentasi....Ayu @ Curlybabe's Satisfaction ada bertanya....kalau kurangkan sukatan gula dalam resepi mac tu akan memberi kesan tak pada hasil kejadian mac tu...tuk menjawab soalan ni...emmmm...rasanya lum layak lagi kot...maklum je lah bukan pakar buat macaron pun...buat sekadar tuk sesuka je...kebetulan ada yang suka mkn .....tapi....rasanya resepi kali ni boleh sedikit sebanyak menjawab soalan yang Ayu ajukan @ ada juga teman2 yang pernah dok terfikir utk mengurangkan sukatan gula dalam resepi mac ni.....

Dari buku resepi Jill Colonna....Mad About Macaron.....dalam buku resepi ni ada resepi utk savoury macaron...jadi sukatan gulanya telah dikurangkan....jadi sekadar mencuba...aku amik salah satu dari basic resepi for savoury macaron...hasilnya...emmmmm...memang kurang manisnya....Jadi pada mereka yg kurang gemar makanan yang manis2 boleh cuba basic resepi mac ni....
Apa yang kuubah tentang resepi ni cuma tekniknya sahaja....resepi asal menggunakan teknik French method...aku pulak masih selesa menggunakan Swiss meringue method.....setakat ni lum berani lagi nak tukar pada French Method ....dan kebetulan putih telur yang kusimpan dalam fridge tidak mencukupi...so aku campurkan dengan fresh egg white....( seeloknya jgn guna fresh egg white ...)dah tak de...beranikan diri guna jugakla ....
Hasilnya...alhamdulillah....menjadi.....cuma.....shell macaron sgt fragile...rapuh...sensitif uuuuuu....berbanding kalau kita guna putih telur yang telah disimpan didalam fridge....Oleh itu....nasihat kita...adalah lebih baik...dan memang sepatutnya kena guna putih telur yang telah disimpan di dalam fridge sekurang2nya 24 - 48 jam sebelum digunakan...Wah! tetiba jadi cikgu tak de tauliah la pulak...he he he..sekadar berkongsi apa yang telah ku praktikkan... :D



Sebelum cikgu (he he..perasan la pulak kejap...) membebel panjang lagi meh kita semak resepi less sugar macaron ni....thanks pada empunya resepi ni....

YAM MACARON with YAM filling
Resepi Asal  :  Jill Colonna from Mad About Macaron
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

Swiss Meringue

  • 75g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
  • 40g gula kastor ( seeloknya yang halus..)



  • 90g ground almond
  • 125g icing sugar 
  • 1 - 2 sudu kecil yam paste
  • Pewarna gel purple
  • Readymade Yam Filling....( beli kat bakery Amore e-bake..emmm...ternyata sedapnya...)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

Swiss Meringue Macarons

  •  Lapikkan baking tray dengan baking sheets ( aku guna pelapik baking sheets yang boleh diguna pakai semula....)
  •  Menggunakan round template...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
  • Ayak ground almond... dan icing sugar.... ketepikan...
  • Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
  • Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius...ku gunakan thermometer utk menyukat tahap kepanasan....)
  • Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju...
  • Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
  • Masukkan campuran ground almond .. gula icing  kedalam adunan putih telur....masukkan yam paste dan gel pewarna purple ....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
  • Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
  • Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam....( untuk proses lebih cepat kuletakkan macaron dalam tempat yang berair cond.....) bila macaron tidak lagi melekit bila disentuh....bermakna macaron dah boleh dibakar.....
  • Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....( aku menggunakan microwave....130 darjah Celcius...Conventional....10 - 15 minit tempoh membakar...)
  • Bila masak kuarkan dari oven...biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan fillingnya....

Nota  :
Utk macaron supaya tahan lama ( dalam tempoh seminggu masih elok..)...seeloknya disimpan didalam fridge @ chiller .di dalam bekas kedap udara...bila nak makan ...kuarkan dari fridge dan biarkan dalam room tempreature terlebih dahulu...sekitar 2 - 3 jam....baru sedap dimakan...pas tu ...kalau biarkan dalam room tempreature macaron masih tetap ok... sekadar berkongsi tip menyimpan macaron yg telah ku praktikkan....sebelum ni aku simpan gak kat dalam fridge...bila kuarkan dan terus makan...mac jadi cam soggy..lembik...tak sedap...Mungkin ada byk cara lagi tuk menyimpan mac supaya tahan lama...masih dok mencari dan berexperimentasi.... :D


  

Episod macaron stop kat sini dulula ya...sok2 bila kita berexperimentasi lagi...pasti akan ku kongsikan kat sini....jangan jemu....jgn takut mencuba....he he he....just for fun....
Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld...

41 comments:

MULAN said...

terbeliak mata tengok macs..!!! sbb dapat tengok je.. jauh sgt nak mintak seketol dua.. hehee..

CT Delima said...

As'salam kak cek cayanggg


I like.. I like macaron..nak nangis sambil hentak2 tuit kaki dah ni. kak cek nape asik goda2 jer. ct ni pantang beul tengok macaron yang cun2 ni..jelezzzz..hahaha

tak kisahlah kak cek tayang selalu, sekurang2nya hilanglah penat lelah membuatnya kan. Kak Cek jual eh..hehehe.

ni nak tanya gak, pelapik baking sheets tu kat tempat kak cek ada jaul eh, berapa..? nanti bagi tahu eh..kot2 ct teringin nak buat boleh kirim pada kak cek eh..hihi

cik cek said...

Mulan...Kalau dekat bukan seketulakak bagi...satu bekas macaroon pun boleh..he he :)

cik cek said...

Wqalaikumsalam CT....
Jgn nangis2...ni ada mac sebekas tuk CT bwk balik...memang happy share ngan kengkawan sume mac ni....CT..cubalah buat mac resepi yg less sugar ni....kurang manis banding ngan resepi sebelum ni....
Harga pelapik tu nanti akak check balik...tak ingat...lama beli..berbaloi membeli...dah setahun lebih akak dok uLang pakai guna....leh cuci....lebih murah banding ngan silpat....

anymz said...

serious! mmg nampak sedap betul mac cek kali ini..
bila lah akak ada keberanian nak mencuba ya..
beli buku kat mana tu cek?..mesti buat juga nanti..tapi nak tggu settle klas kat amore tu dulu..ada homework jugak lah..kena selesaikan semua tu baru boleh fokus dgn mac ni..huhu

cik cek said...

Wah! siap ada homework ke kak...cam best je tu....bila lagi kelas Kak nim...mesti enjoy kan...lehla dikongsi2kan nanti kan....
Cek beli buku kat...MPH Jusco....pas ni akak cuba resepi ni ek...memang sukatan gula dah dikurangkan....

HomeKreation said...

Cik cek dah xperimen sure dah terer... buka kedai mac ler CikCek, boleh Along makan pree...hehe.

Ayu said...

Assalam kak cek..
terimakasih diucapkan kerana sudi berexperimentasi dengan mac yang kurang manis ni untuk kita....

bab paste & warna tu kita boleh tukar ke perisa lain kan kak cek..maklum ler..kita ni mesti nak cuba yang bercoklat dulu...esok2 kalau dah expert bolehlah cuba perasa lain pulakkan..heheh....

ummiaisyah said...

salam kak cek..lawo macs tu...sof pepel lagi filingnya tu..baru le tau putih telo tu kena simpn lam peti ais ye..patut le 2kali buat hancuss

Kak Sam said...

Teringin sgt nak cuba buat MC ni tapi ak berani le. tak tau nape

cik cek said...

Along...he he...saje sesuka...memang fun buat mac ni...bukak kedai...ha ha ha...amatur lagi ni...tak derani la lagi Along oiiii....setakat nak bagi kat Along tak yah bukak kedai pun...meh2 makan macaron sesama...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu...

Happy dan seronok Ayu...bila berexperimentasi...its ok...dapat ilmu lagi kan...pas tu kita kongsikan...kalau dulu apa tu macaron pun kak cek tak penah tau...buat tak penah..tak penah tgk pun...mkn jauh sekali...sekarang ni tau la jugak serba sedikit..byk tu tidak la...tapi memang enjoyyy...
He he...pasal warna dan paste tu memang boleh tuko pun...resepi ni just a basic resepi je...nak guna perisa dan warna apa terpulang pada citarasa...tau sgt Ayu memang penggemar coklat...lehla guna coklat pes @ pun serbuk koko...nanti try ya.... :)

cik cek said...

Salam ummiaisyah.....
Tq..tq...mac addict dah akak sekarang ni...he he...ya...kalau letak room tempreture boleh gak tapi tak leh lama...letak dalam fridge seeloknya..nak guna baru kuarkan dan biarkan dalam room tempreature...selamat mencuba bermacaron lagi ya...don't give up...

cik cek said...

Sam...
Beranikan diri...having fun...jadi tak jadi no 2...yang penting kena cuba....cuba dan cuba...Insyaallah...jadi nanti...:)

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek.makaron lagi....tp bila dah buat menjadi seronokkan.dah boleh jadi cikgu makaron....kalau dkt boleh berguru dg cik cek buat makaron....belum pernah buat lagi.makaron dah jadi cantik...cik cek dah boleh ambil tempahan ni....

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...
He he..jadi cikgu...malu akak...byk lagi kena belajo ni...tak pe2 mamasya punya pasal ok je...amik tempahan...lum berani kot...tapi memang enjoy buat macaron ni...

Melly Octaviana said...

Morning Kak Cike Cek.. ngeces lah kak liat macaroon nya, lempar 5 dekat melly.. hehe

cik cek said...

Morning Melly.....jom sarapan bee hoon goreng ngan kak cek....macaron pun ada ni.....kalau melly dok sebelah rumah dah lama akak kirimkan.... :)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cek...Wahhhhh ni memang betul2 fever mac. ni...Haa pasal yang less sugar tu, dulu2 saya pernah terbaca persoalan ni dalam internet. yg menjawab tu cakap tdk digalakkan, kerana kandungan gula di dlm adunan tu membantu menjadikan shell mac tu licin & berkilat..tapi Kak Cek sendiri dah buat experimen kan...Maksudnya bolehlah tu..Sue belum pernah buat mac. lg setakat ni, just baca2 info jeee, so tak berani nak ulas panjang2....

Haaa yang pasal putih telur tu, maksudnya kita kena pecahkan dulu dalam bekas yaaaa, baru simpan dalam peti ais..tak boleh simpan sebiji2 dalam peti peti ais kendian baru dipecahkan bila mau guna....?

cik cek said...

Salam Sue....kak cek pun bukan terror dan pakar pun paaal mac ni....apa yg kak cek buat itu yang akak kongsikan....memang byk info kat internet pasal mac ni.....resepi less sugar ni pun akak ikut dari buku resepi Mad About Macaron....alhamdulillah menjadila pulak....he he....asal boleh je akak ni kan....memang seronok n enjoy beeexperimentasi....tak cuba kita tak tau kan....
Pasal putih telur tu...memang kena asingkan putih telur...dan simpan dalam fridge....3-4 hari pun ok...kuarkan dalam room tempreature lebihkurang 2 jam sebelum digunakan....
Ada kesempatan nanti cubala buat ya.... :)

mala said...

bila nak hantaq macaron mai rumah ni ... :-)

amal said...

Waaaaa , best nyaaaaaa ! macaron , tak penah makan lagi tau , Huhu :'(

akak , dh buad pancake ?
http://applehijaulife.blogspot.com/2012/02/pancake.html

jmput singgah even mcm tak jadi :D hehe

cik cek said...

Mala....alaa...siannya adik akak sorang ni...sat2 no...

cik cek said...

Amal...tak penah mkn mac lagi ke...ala siannya...meh2 kita makan sesama...:)
Tq ya singgah ke sini...

rahel said...

Selamat malam Kak Cek..
baru ada senang nak singgah..memang virus mac melanda dapur Kak Cek...hebat2 semua mac tu kak..boleh buat bisnes dah..

Nur-nba said...

Terbeliak mata kita tengok macaron Cik Cek yang cun melecun penuh satu skrin latop nih...hehe...

Akak dah boleh buka bisnes ni.. Lulus dah.. Sure ada yang nak menempahnya.

cik cek said...

Selamat malam Rahel...betul2 memang virus Mac dah melanda dapo rumah kak cek ni...akak baru je lepas baking pistachio mac mlm ni...he he..sok bwk p opis...hajat dihati nak buat bisnes gak tapi mcm lum cukup berani je..he he..buat2 mkn sendiri...

cik cek said...

Aduhai! Nur sayang oiii...tak berani lagi cik cek nak amik tempahan...he he...tak tau la sok lusa...kalau berani seronok jugak ni kan...:)

Treatntrick treatntrick said...

Expert betul Cek ni buar mac, terliur akak dah...

quinnie said...

memang betul2 mac ni dah menyerang rumah kakcek..hehehe..saya tak pernah rasa lagi kak...geramnya tengoki inti yam tu .....

cik cek said...

Treatntrick...he he...setiap minggu mesti buat mac...bila tak buat rasa cam lain je...he he dah addicted la pulak...:)expert tu belum lagi kot...masih byk kena belajo ni...

cik cek said...

Q...ya...mac fever dah ni...dah addicted pun ni...enjoy...lum penah rasa ke...kalau sebelah rumah leh gak akak kirimkan..:)

dZana said...

waduhh .. lum kebah2 lagi demam mac ni.. rajinnya...

AZLINA said...

Assalamualaikum kak Cek...wow, mcm2 jenis macarons ada kat sini lah! Sayang terlambat sampai kalau tidak boleh nak tapau 10 biji. Cantik2 sgt macs yg kak cek buat ni, buat air liur meleleh2 je. tengok gaya kejadiannya pun memang dah terror sgt tu, boleh buat bisnes dah ni!

E-na Lovely Kitchen said...

best best best! info yg bagus utk e-na yg lum berani nak cuba buat macarons...pasni bole refer semua n3 akak bout macarons...thumbs up!!

ijayuji said...

Salam cik cekkkk!!! salam rindu rindu an niiiii tauuuu, lama sungguh tak mkn macaron, waaaaaaa.. naik juling scroll page kat blog akak ni sume macaron!! klu dekat leh order :D akak sihat? lama kan kak kita tak smapai sini, ni lerr kalau Rajinnyer dah hilang ntah kemana :D

cik cek said...

dZana....
He he...dah jadi macaron addicted...sib baik tak addict makan mac...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Azlina....
Masak2 tuk makan sendiri tu bolehla...nak buat bisnes...lum berani lagi...memang enjoy sesgt buat macaron ni....sib baik kali ni setiap kali buat ok je hasil kejadiannya...jom bermacaron kita lagi...:)

cik cek said...

E-na...
Apa yang kak cek praktikkan Insyaallah akan akak kongsikan...hope dapat membantu....senang nanti E-na try buat ya....Insyaallah menjadi....:)

cik cek said...

Salam Ika....
Ya...lama betul menghilang...alhamdulillah akak sihat...hope sgt Ika pun sihat....dah slim mlim ke skrg ni...nanti share ngan kak cek petua nak kuruskan bdn ya....makin menggebu akak skrg ni...pulak mac fever...tudia....makin gebu la jwbnya...he he....tq singgah kesini lagi ya Ika...:)

nOOrsha said...

huhuh...jeles tgk macaron kak chek ni..sokmo cantik n menjadi.. pinjam tgn kak..hihi