Tuesday, February 14, 2012

Chocolate Chips CookieS....tq again to Nadz@SmallKitchen....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Demam coklat chips cookies yang melanda dapo Nadz@SmallKitchen dan berjangkit ke KitchenIsMyWorld la pulak....bab makan2 ni memang cepat je merebak virusnya...Petang semalam...ntah angin apa yg dtg...tetiba teringin nak makan Laksa Johor....balik opis singgah kedai beli barang keperluan nak buat laksa....Balik rumah...terus ngan misi Laksa Johor.....tu diaaaaa....kalau hati sudah berhajat nak makan...memang tak tunggu lagi...he he...bahayaaaaa.....tup2 ingatkan abis dah hajat dihati....siap masak dok la meninjau2 FB...ayark ada coklat chip cookies la pulak...sudah jatuh cinta....sambung misi kedua pulak....bercoklat chips cookies pulak kat dapo....ha ha ha....lepas dah sume hajat dihati..... :D

N3 yang ni bukan nak tayang Laksa Johor pun....tak de mood nak amik gambo pun semalam...siap...terus makan2 je....lenkali la kalau  mood nak amik gambo dtg...Hari ni nak share Chocolate Chips Cookies....dan nak bagi tau...rasanya....emmmmm...sedapppp......krup...krap...dok tengok tv sambil kunyah2 cookies....heeeeee....Timakasih daun keladi Nadz.....ada resepi bolehla share2 lagi.....mintak izin lagi copy/link resepi Nadz kat sini ya....Maaf ya Nadz...ada sikit yg diubahsuai... 



CHOCOLATE CHIPS COOKIES
Resepi Asal /Diilhamkan :  Nadz@SmallKitchen
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 125 gm butter + 100 gm majerin ( marjerin kugantikan ngan cream cheese....)
  • 180 gm gula - gula kastor atau gula perang atau kombinasi keduanya
  • 1 biji telur
  • 1 tsp asen vanilla
  • 250 gm tepung gandum  *
  • 100 gm tepung kastad  *
  • 3/4 tsp soda bikarbonat  *
  • 5 gm serbuk koko  *.......... (* ayak bersama)
  • 200 gm coklat chips
  • 100 gm badam cincang - boleh je kalau nak guna walnut atau kekacang lain ( ku guna macadamia nut...)
CARA-CARA PENYEDIANNYA
  • Campurkan coklat chips dan badam cincang ( ku guna macadamia cincang..)ke dalam bahan ayak. Ketepikan.
  • Pukul butter, majerin (ku guna cream cheese...) dan gula hingga berkrim.
  • Masukkan telur serta asen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  • Masukkan 1/2 bahan ayak dan gaul dengan senduk kayu atau spatula. Masukkan pula lebihan bahan ayak tadi dan gaul lagi biar sebati.
  • Sudukan ke dalam loyang yang dilapik kertas minyak.
  • Bakar dalam oven yang dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


Macam-macam bentuk ada cookies ni...kecik...beso....yg crack...yg tak crack pun ada...nak cepat.. saje je ku buat cookies ni beso2....makan sekeping ..tu diaaaa...puas dah...dok depan tv...bila sekali krup...amik lagi sekeping...krap lagi...fuhhhhhh...kalau dok ikut rasa tekak...sekali ngadap boleh licin uuuuu....he he he.... 

Musim2 hariraya buat cookies cam ni confirm laris nya kan....elokla  tu...cepat abisnya...kalau tak...boleh raya tahun depannya cookies masih dok ada lagi dalam balang...ha ha ha....
Pada sesape yang ada anak2 suka sgt makan coklat chip cookies...bolehla cuba resepi ni...dahla senang...sedap lak tu...bukan anak yang byk makan ibu kepada anak2 yg terlebih makan rupanya...he he....Jimat sangat banyak buat homemade cookies ni...kalau beli kat pasaraya lum tentu kena ngan selera kan...pas tu.... la ni serba serbinya mahal.....Fening2.....
Tak yah pening2....cer tengok kat dapo...cukup tak bahan2nya....kalau sumenya ada....senang2 kan hati...jom berterapi minda kat dapo..... :D

Happy & Enjoy Cooking...Baking@ KitchenIsMyWorld....





24 comments:

ummiaisyah said...

td dtg ngences soto...ni dok telan air lior tgk sekut plak...ni bwk balang kosong ni kak cek!

Cheq Sue said...

alamak..kak cek pun dah kena virus ni. saya baru aje buat ccc ni tapi versi famous amos. nak cuba jugak yang ni tapi kena beli bahan2 dulu.. :)

Kak Rose said...

sama la kita ari ni... terkena virus dari Naz. mmg sedap rangup je kan...

mala said...

Cheq dah mkn nasi, mai ambik cookies!

cik cek said...

Ummiaisyah....
Meh2 kita mkn sekut pulak.... :)

cik cek said...

Cheqsue....
Pas ni xuba lak cookies ni....memang sedappppp.....

cik cek said...

Kak Rose...
Ya kan.....cam janji2 lak kita ni....he..he...memang sedap kan cookies ni...crunchy....:)

cik cek said...

Mala...
Meh mai amik cookies....ada sebalang tuk Mala ni.....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cik cek sedap tu....

Kak Sam said...

Tolonggggggg jangan goda saya lagi

cik cek said...

Kak Rose Sinaran...
Cookies yang memang sedapppp....bila dah start mkn susah nak stop....he he...:)

cik cek said...

Sam...
Sedap tau cookies ni....best...krup...krap...mkn sambil dok tgk tv....he he....saje nak goda2 Sam.... :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek..ha..ha..akak udahbuatmacaron...tapi macaron ciplak..klon...rupa aje macaron tapibukan..geram tengukmacaron cikcek jadi akak reka sendiri

Treatntrick treatntrick said...

Tolong pas sepiring kat sini, rangup dan best ni...

faa.rosli said...

nak buatt!!!!!!!!1 - tetibe terjerit keeksaitedan..hihi

Naz / Nadz COSK said...

Kak Cekkkkkkk..hehehe..dah berjangkit demam cookies choc chip ni ye. Tq kak sudi try. wah akak gantikan dgn cream cheese ye. Erm..mesti lagi sedap ni. Tak pe kak, ubah suai yg memvariasikan lg resepi apa salahnya.. Kreatif namanya tu..Ada lagi tak kak? Nak sikit..yg di rumah Naz dah habis..

Melly Octaviana said...

Pagi Kak cik cek.. qiqiqi kena virus cookies chip juga yah kak, melly pun buat memang sedap, tapi akak buat di campur cream cheese yah, mungkin lebih mantapp, lain kali melly coba campur.. bagi setoples dong.. hehe

nazamohdnizam said...

kawankawan blogger ibu saya jom pakat2 lah try resipi nih..takkan nyesal punya..memang terjamin sedapnyee..speechless nak describe kesedapannye..hehehe..ibuibu,nak upah laksa johor!sbb nz dah tolong promote resipi cookies nih..hewhewhew

cik cek said...

Kak paty....
Cek tengok dah klon macaron yg akak buat tu...cantikkkk...takpe2 memula buat klon macaron...pas ni confirm akak boleh buat macaron pulak....:)

cik cek said...

TreatnTrick...
Boleh no halnya...memang sedappp...crunchy2 gitu...:)

cik cek said...

faa.rosli....
Jom mengkukissssss....tak rugi...berbaloi2...sgt sedapppp...:)

cik cek said...

Nadz...
He he...cepat tul virus cookies ni merebak kan...yap2...akak saje gantikan majerin tu ngan cream cheese...jgn mare ya...saje nak mencuba...he he...tapi memang cookies ni sedapppp..akak saje je buat beso2 ...puas makan...dah abis pun Nadz....2 hari je jangkahayat cookies ni kat rumah akak...he he..:)

cik cek said...

Morning2 Melly....
Melly pun dah dijangkiti jugak ke virus mengkukis ni...he he...cepat tul merebaknya...ha ah ...akak campurkan ngan cream cheese...memang sedapppp....:)

cik cek said...

Naza....
Laksa Johor! Alamak dah dihabiskan abg atiq laaaa...licinnnn selicinnya...he he..almaklum jelah fav dia kan....lenkali kita berLaksa Johor lagi ya...:)