Thursday, November 17, 2011

Kek Karamel....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan..


Tergoda jugak akhirnya...org lain sume lama dah...buat kek ni...dah 2 ..3 kali buat pun...Aku gak yg ketinggalan...barula berkesempatan nak mencuba....cubaan pertama....kek ku jadi agak lembap....dah ku lapkan lelehan air dari karamel tu...he he...mungkin tak cukup lap kot....ape2pun rasa kek ni tak yah cakapla kan...kalau sume org pun dah ckp sedap sesedapnya...pas tu dah buat sampai berkali2....memang confirm sedapla tu...


Kek puding karamel ku yg tak berapa nak kemas...bila lembap ...comot je bila kita potong...lenkali leh buat lagi...Amik resepi kat blog Azlita@MasamManis ...he he banding kek Ita ngan hasil kek yg ku buat...mak ai...tak leh lawanla...kek Ita buat superb cantik...halus dan kemas hasil kejadian keknya....tgn org berseni...Ape2 pun nak timakasih bebyk pada penyumbang asal resepi ni....kek yg best....Mintak izin kat Ita...nak copy resepinya kat sini ya...kalau nak tgk step by step camana nak buat kek ni singgahlah ke blog Ita....

KEK  KARAMEL...
Salinan dari  :  Azlita@MasamManis

STEP 1
Gula Hangus

BAHAN-BAHANNYA....

  • 2 sudu besar gula pasir
CARA-CARA PENYEDIANNYA..
  • Sediakan loyang 8 inc. ( ku guna loyang bulat berlubang ditengah...)
  • Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
  • Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
  • Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan 
  • Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
  • Ketepikan 

STEP 2
Puding Karamel

BAHAN-BAHANNYA
  • 1/2 tin susu cair 
  • 70g gula castor
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji kuning telur

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Kacau susu dan gula hingga gula larut.
  • Kacau telur dan esen perlahan.
  • Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
  • Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
  • Ketepikan.
  • Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
  • (Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

STEP 3
Sponge Kek

BAHAN-BAHANNYA
Adunan Kek Bahan 1
  • 70g gula kastor
  • 3 biji telur kuning
  • 135ml air 
  • 45ml minyak masak
CARA-CARA PENYEDIANNYA..
  • Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
  • Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2
  • 140 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
CARA-CARA PENYEDIANNYA..
  • Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
  • Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
  • Ketepikan.

Adunan Kek Bahan 3
Merinque  
  • 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
  • 70g gula castor
  • 1 sudu teh krim of tar2
CARA-CARA PENYEDIANNYA..
  • Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
  • Pukul putih telur hingga berbuih
  • Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
  • Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunan tepung tadi.
  • Gaul rata secara kaup balik
  • Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
  • Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C..
  • Gunakan api bawah sahaja. 

STEP 4
Teknik Pembakaran Kek
Kaedah Steam Bath 
  • Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
  • Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
  • Letakkan pada rak bawah dalam oven.
  • Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
  • Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
  • Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
  • Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
  • Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
  • Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
  • Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

  
 
 
Kek sedap...masalahnya aku je yang makan...adoiyai!....tambah gebula bdn nampaknya...he he....Lain masa lain ketika nak cuba lain2 versi lak kek karamel ni....macam2 ado....Akhirnya...lepas gak hajat dihati nak buat...nak makn kek karamel ni....berbaloi-baloi....
Happy & Enjoy Cooking...KitchenIsMyWorld....

66 comments:

Ayu said...

Kak cek, kita juga belum terbuat2 lagi kek karamel ni....cantik2 kita tengok teman2 yang dah mencuba..termasuklah kak cek juga warnanya tu sungguh menggoda tau..meh minta sepotong..

Citarasa Rinduan said...

cik cek......... tergodanya ayu................
nk sikitt

rahel said...

ohh tidaaakkk...leleh lagi liur nengok kek karamel...
Kak Cek..cantek sangat kaler dia..

Lyza said...

Cik cekkk..canteknyaaaa...sygnya nk mkn. Kek ni dh lama dlm list..insyallah klu ada kesempatan nnt.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak chek..
waaaa... finally sampai jugak ke dapur kak chek.. TAHNIAH! hehehe.. byk versi kan resepi ni tp yg pasti rasanya tak lari sbb bahan2 asasnya lebih kurang sama aje kan..

tulah kak chek.. keknya sedapp banget.. tp dlm sedap2 tu takut jugak nak mkn sendiri2 kan.. kang lupa diri mkn byk bahaya lain lak menanti.. sebab tu saya buat kek karamel aritu masa nak blk kg.. leh share ngan adik2 & mak.. hehe.. actually sy ada buat 2nd time.. tu pun dimakan ramai2 gak coz sy buat utk kazen sempena besday dia.. hehe.. jd takdelah mkn byk coz bila ramai2 tu dptlah sorang sepotong.. tgk kalau rajin nak blk kg mertua nnt leh buat lg sebutir bg mertua & adik ipar lak rasa.. dah kena angin kek karamel kot.. kakaka...

Zaliedana said...

Kak Cek kek nih mmg sedap kan,sy pon dah 2 kali wat,time blk raya aji pon da wat juga,tapi xamk pic,huhu..Oklah tuh kak,cubaan pertama,kira dah cun bangat dah,kale terang benderang..Eh kek ni da lagi kan,atiq n aniq xmkn juga ke,meh la bagi sy stengah loyang ka,hihi..

EmbunRosaliza said...

Assalam kak cek, cantinya warna warni kek tu, suka tgk, kita ni tak sampai seru lagi nak buat kek ni, bila tgk mmg dah tergoda yg amat nak cuba,

KOALAJEPONG said...

Askum kak chek...ina nk jgk kek...nyum2..buat mkn time rehat...sedap nie..cuma kalau akak tk nk lembap sgt, gula utk buat karamel tue, jgn letak 2sudu...mcm ina, ina just ratakan dlm loyang je...lbh kurang dlm 1sudu besar..alhamdulillah, kurang skit lembapnya...

nonierahman said...

kak cek cantiknya kaler.meriah...

mala said...

kak cek! nak teriak cheq tengok kek!!!

tun_telani said...

waa.. cantiknyer kek kak cek!!!! kaalu tun, mesti nk double kan caramel layer tu..hihi

CT Delima said...

As'salam Kak Cek


sampai juga seru tu ya kak cek...ct jer yang seru belum muncul2. tu lah lain kali nak buat panggil ct sekali kak duk sebelah. boleh ct makan sambil suap2 kat mulut kak cek... hahaha jadi ada teman nak kasi habis kek tu..hehehe

Kak Cek..kaler kek karemal ni buat mata ku silau..cantik menawan kalbu betul..tggu seru dari ct pulak nanti ya :)

Sheila Shafeareen said...

As'salm heheh wahhhh semua org sudah tegoda sama kek ni...menarik warna pun terang cantik...bilalah nak sampai seru buat....ada lg ke dah habis ehhhe

Anna Qawina said...

berpinar bijik mato den nengok kaler kek itu..hehe...loyang akak ni ada bentuk kat bawah ye? nampak cam ada corak lak..sedap kan makan sejuk2..saya skrg org tak req.dah yg ni, diaorang nak yg versi tebal karamel tu..bg saya apa2pun sedaplah..tau makan ja..haih..

Nieza said...

kek karamel ni memang sedap bangat...sukax2 tapi tgk colour kek akak ni buat saya terguda rasa mcm nk buat lagi jer...hehe

quinnie said...

kak cek..cantik akak guna loyang tu..saya tak berani nak cuba loyang bentuk cam gini lagi..hehehe..lain kali nak cuba jugak..:)

Wattie said...

Assalamualaikum Cik Cek,
Walllahhhhh kalernya aja dah nampak beribu batu jauh nun.....rasanya pulak apatah lagi la kan....maveles giler ni

Yana Shaiful said...

Kak Cek..nk sepotong..xnk byk..takutt tergebu plak hikhikk...suka kalernyaa..meriah gitew :=)

Yan said...

salam kenal..

the color tu very striking. selalunya nampak yang lembut2 je..

cantik.

Lina said...

cik cek... sedapnya kek ni.. saya pernah makan tak belum mencubanya lagi.. :)

Juwita Jamaludin said...

dah tentunya sedap kek ni.. ita pun dah 2-3 kali buat.. sangat suka dengan rasanya

Cheq Sue said...

cantik kak cek punya lapisan kek tu, menawan aje gabungan warnanya. kek karemel ni memang, sekali buat x cukup, makan x hengat

chocoluv@cikton said...

wah cik cek warnanye terang bebenor.. suka gitu..cikton tak pernah makan lagi kek ni..bila la agak nye nak merasa ni..kena rajin macam cik cek la kot..

chocoluv@cikton said...
This comment has been removed by the author.
cik cek said...

Ayu...
kak cek dah seru kat Ayu...pas ni mesti sampai turn Ayu lak buat kek ni...kak cek tungguuuuu...he he...meh2 amik sepotong ...:D

cik cek said...

Ayu CR...
sampai pun adik kak cek sorang ni...jgn lupa bwk kek balik ek...boleh makan nanti...sedappppp...:D

cik cek said...

Rahel...
Kechur dah ke...he he...kek yg best...sedapppp...:D

cik cek said...

Lyza...
punyala lama dok teringin nak rasa ..nak buat kek ni...akhirnya sampai gak hajat dihati...nanti Lyza buat ek..berbaloi2..sedappp...:)

cik cek said...

Madiha...
he he...akhirnya sampai gak turn kak cek tergoda...dilanda ribut Kek Karamel....memang sedap...lenkali nak pulak cuba versi2 lain kan...mesti sedap....he he....tak leh makan byk2...bahaya.....:D

cik cek said...

Zaliedana....
Tak taulah selera anak2 ni berubah2..kekdg suka..kekdg tak suka...dok ada lagi dalam fridge tu...hari2 kak cek mkn sepotong...bahaya oooo...silap2 haribulan bdn kak cek yg menggebu...he he...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Rosa...
Sampai seru nanti buat ek...berbaloi...memang sedap...kak cek memang suka guna kaler yg terang benderang ni..puas mata memandang..he he..:D

cik cek said...

Ina@Koalajepong....
Thanks for the tip...pas ni kalau kak cek buat lagi...kak cek kurangkan sukatan tuk buat gula hangus tu...memang kek kak cek buat agak lembab..tapi tetap sedap...mkn...ilang terus dalam mulut...:)

cik cek said...

Nonie...
Suka kaler terang2...he he...ceria ...riang...meriah...dan yg penting rasa kek yang sedappp...:D

cik cek said...

Mala...
penat dah teriak...kak cek upah bwk balik kek ...nanti mkn ek...:D

cik cek said...

Tun...
Tq..Tq...pas ni kalau buat lagi kak cek nak cuba versi lain lak...cewah!...sape lak nak makan...yg ni..pun dok ada lagi...he he...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...
kak cek seru dah kat CT...pas ni confirm turn CT lak tayang kek ni...Alamak silau ke...pakai cemin mata..he he...
Tula kan...patut2 ajak Ct ..leh teman kak cek makan...kek pun cepat habis...balik nanti jgn lupa bwk balik kek ek...:D

cik cek said...

Sheila...
Ku seru...ku seru...he...he..pas ni Sheila lak buat ek...kak cek tungguuuuu.....:D

cik cek said...

Annna...
He he...kek karamel annna lagila cantiknya...ha ah kan...kalau tebal karamel tu lagi sedappp...mkn sejuk2...emmmm....hilang ditekak...:D

cik cek said...

Nieza...
Jom buat kek karamel lagi...betul2 hebat penangan kek ni kan...merata org dok buat...last2 sampai gak hajat kak cek nak buat kek ni...berbaloi...memang sedapppp...:D

cik cek said...

Quinnie...
ha ah...saje kak cek nak cuba guna loyang luvbang ditengah ni...punyala lama dibeli barulah diresmikan buat kek karamel...cuma bila guna loyang ni...masa buat gula hangus...kena lapik ngan tudung periuk..nanti api tak sekata..sebab ada lubang kat tengah loyang tu kan...Nanti Q cuba guna loytang cam gini lak ya...:D

cik cek said...

Yana...
Meh2...mkn kek karamel...bykkkk lagi ni...mkn sikit2 tau...nanti gebu menggebu lak kita..he he...:D

cik cek said...

Salam perkenalan tuk Yan jugak...tq ya singgah kesini...
Kak cek memang suka guna kaler terang2...cantik dipandang....cantik ke...tq..tq...:D

cik cek said...

Lina...
Cuba jgn tak cuba...tak rugi...berbaloi...sedapppp...:D

cik cek said...

Ita...
Org lain dah 2..3 kali buat...kak cek baru sampai seru nak buat...tapi memang tak rugi buat...sedapppp...sgt....:D

cik cek said...

Cheq sue..
Tq..Tq...mkn memang sedap...kalau tak hengat...bahaya....he he...tup2 timbang...naik je angkanya...:D

cik cek said...

Cikton...
Kak cek seru dah cikton...pas ni leh buat...leh makan puas2...he he...memang sedapppp...org lain sume dah buat lebih dari sekali...kak cek last2 baru gak serunya sampai...:D

JaSSNaNi said...

kak cekkkkkk))))
amboi lawa nye kaler kek ni.. dah tu lak guna acuan bulat tang tengah tu.. mmg lain dari yang lain lah.. sukanya nani tengok.. :) akak... pandai la plus kreatif sesangat.. meh plok sket.. ehehehe..


kak.. jom jemput makan bihun sup.. ehehe..

Acik Erna said...

cik cek..len kali kalu buat lagi..suruh acik datang tolong makan..dah tentu tak kena makan sorang kan..he he

cik cek said...

Nani...
Yaaaaa....sambil dok pegang sepiring kek karamel..ni nak bagi Nani mkn..op..op..hug2 kejap...he he
Ada bwk bihun sup ...yayyyy...sedapnya...jom2 kita mkn sesama...:)

cik cek said...

Acik Erna...
Orait...lenkali kalau kak cek buat kek karamel ni..kak cek roger2 kat Acik k...tak lah kak cek makan sensorang...sedih tau...he he..

sitiezahim said...

salam kak...yg sedap tuh la yg bahaya...suka lemak2 di badan nanti hehehe

Ummi said...

Assalam Cik Cek, akak baru jek sampai termengah2 ni ha, bz sangat lately, xdan nak entry n BW....waaaah mst dah habis ni, ramai dah yg masuk makan...akak tumpang jeling je laaa...nasib baik dah enah buat...ntah bila nak buat balik ni..

cik cek said...

Sitizahiem...
Tula pasal kan...bila sedap mkn tak hengat...pas tu kita sensorang je yg suka makan...bila takut membazir...kita mkn..dan mkn lagi...bahaya oooo...he he...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam ummie...
Takpe2 kak cek paham sgt...ni pun tq sesgtnya Ummi sempat singgah jenjalan kesini...dah penat2 tu...meh kita mkn kek karamel sesama..jom2 jemput masuk ...sedap kan...kan...:D

Asmara said...

kak cek! dah cantik sangat la tu kak! yg penting rasa dia yg sedap tu! :D

cik cek said...

Asmara...
cantik ke...tq tq...tapi memang sedap rasa kek ni...berbaloi buat...lama tu demam kek karamel ni melanda...last2 sampai gak turn kak cek buat kek ni...he he...lepas hajat dihati...:)

HomeKreation said...

CikCek cayang, tq hantor kat ALong tadi ya.... mmmuah2 tu yg Along cayang kat adik Along ni. Kelmarin lambat benor hantor serimuka duyan tu lah Along pun buat ler roll duyan hari ni...hehe

kzai said...

cik cek..wah cantik menawan kek kremel..menyerlah keayuan nya..npk gebu je..akak pernah wat sekali dulu..

Ucu Faridah said...

ucu lagi la hebat...belum buat lagi w/pun dah c n p sebulan yg lalu...cantik banget cik cek punya beralun2.....

Torviewtoronto said...

colourful dessert lovely presentation

Amie said...

ooooH! sungguh cantik dan nampak meriah...5 bintang!

Ida,Japan said...

kita asyik tertinggal kapal terbang jer kak cek ....adehh..cantiknyer kek karamel tuu..terang kaler dia, dan pasti kek ni sedap yg amat..kalau mkn confirm tk toleh kiri kanan dh.....

ady said...

as-salam kak cik cek
ngancam betul kek karemel cik cek ni.. berwarna-warni kek ni..cantik2!!!

RynaHakimi said...

tula, cantik sungguh kek tu..mcm kek alunan kasih plak..mesti bertambah2 sedap bila ade puding karamel tu kan...yummy!!

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Chekkk oiii manyakkk santekk,, k1 pun nk try mcm2 versi yg ada ari tu wat special tuk besday lagi...

AZLITA AZIZ said...

salam kak cek ita tertinggal n3 ni..

cantik warna kek tu.. mmg menarik sangat!!

akak pandai main dgn warna terang nampak mengoda!