Wednesday, November 16, 2011

Basic Dough.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...




Meroti lagi minggu lepas....berkongsi resepi kita ngan basic dough ni....dari basic dough ni kita leh buat pelbagai jenis roti yang kita nak...terpulang pada citarasa dan selera memasing nak buat bentuk dan nak letak inti apa....sume pun boleh...satu resepi macam2 roti ada....Asal resepi roti ni amik kat blog noreen @ my home cooking ...noreen lak amik resepi ni kat Nor @ Secubitgaram ...so terimakasih sesgt pada tuan2 punya resepi ni...dan nak mintak izin copy resepi kat sini ek....boleh ya....:D...cuma sedih gak...blog noreen lama sgt dah menyepi...kemana menghilang ya....memang byk gak cuba resepi dari blog ni....ape2 pun hope noreen sihat ..happy sama family ya...Jom kita semak resepinya....

BASIC DOUGH
Resepi Asal  :  Nor @ Secubit Garam
Salinan Dari  : Noreen @ homecooking
Olahan  :  KitchenIsMyWorld


BAHAN-BAHANNYA
  • 380gm tepung roti
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 80gm gula kastor
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu kecil yis
  • 1 biji telur
  • 100ml air
  • 100gm water roux - lihat resepi sini
  • 30gm butter
  • 30gm shortening ( tak guna pun..sume guna butter...)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM
  • setelah siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • selepas itu bahagikan doh kepada 14 bahagian dengan setiap satu seberat 55gm
  • ambil satu doh dan bentukkan menjadi doh yang kecil dan lakukan sehingga habis
  • rehatkan doh selama 10-15 min
  • selepas itu jika hendak letak inti apa2 pun boleh ( bentuk dan inti terpulang citarasa memasing...ku buat bentuk bulat ditabur ngan gula kat atas permukaan roti...ada jugak inti kacang merah dan jugak buat roti pintal..)
  • ambil satu doh dan tepekkan ke tapak tangan dan letakkan satu sudu kecil inti dan tutupkan semula menjadi bola yang kecil
  • lakukan sehingga habis
  • selepas itu susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu ( ku griskan ngan shortening...)
  • kemudian biarkan doh tadi naik sekali lagi lebih kurang 45 min ke 1 jam
  • kalau berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven dan apitkan dengan 2 ke 3 cawan air panas ( utk proses mempercepatkan doh kembang...ku panaskan oven sekejap....masukkan mangkuk doh bertutup ngan kitchen towel kedalam oven yg telah dipanaskan....bukan 'on' oven ya...he he...masak lak doh tu nanti...)
  • kemudian bakar pada suhu 180C selama 20-25 min atau sehingga masak dan keperangan ( permukaaan roti ku semburkan ngan air dulu sebelum dibakar..pas tu leh la ditaburkan ngan gula @ bijan sebelum dimasukkan kedalam oven...)
  • jika takut permukaan roti perang sangat bolehlah dibakar dahulu selama 15 min dan selepas itu ditutupkan permukaan loyang tadi dengan aluminium foil dan bakar lagi selama 5-10 min lagi ( utk  mendapatkan permukaan roti yang keperangan...setelah masak kuarkan dari oven...ku sapukan ngan olive oil....)
  • keluarkan dari oven dan biarkan sejuk barulah dihidangkan
Note : Texture roti nie memang lembut dan doh pulak memang cantik kentalnya
Untuk proses menguli doh kali ni aku guna stand mixer je...guna hook utk uli doh ....kumasukkan sume bahan2 kering...gaul sebati...disusuli ngan bahan2 cair...uli lagi sehingga membentuk doh...akhir sekali baru masukkan butter @ pun shortening...Ulilah doh sehingga menjadi licin dan elastik....
Taburan gula atas roti ku campurkan sedikit ngan susu tepung...gaul sebati sebelum ditabur atas permukaan roti...gabungan susu ngan gula buat roti rasa lemak2 manis...






Nak makan roti yang mana satu...pilihla yang mana suka...sumenya lembut2 belaka...he he....tak perlu bersusah ke bakery...berhajat... teringin...kedapo je...cukup bahan2nya leh buat sendiri...puas makan...satu rumah bau harum roti...rasa2 macam kat bakery la pulak....


Uikkk...dah pukul 1 pagi rupa2nya...patutla mata ni dah terpisat2....huruf pun dah kembang2...macam nak suruh tido je...sok2 sambung balik ketuk2 keypad lagi...apa story pulak ya...tengokla nanti .....Nite2 ...sweet dreams tuk sume...Hope esok adalah hari yg manis2 belaka...

Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....




34 comments:

Torviewtoronto said...

this looks fabulous

cik cek said...

Tq Tq .... just a simple recipe ....:D

Nieza said...

wahh gebusnya roti ni kak...lama dah saya tak meroti ni...ambil angin meroti kat kak cik cek dulula...hehe

sitiezahim said...

Ooo camtu cara kalau guna stand mixer..thanks byk2 kak muah2

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum.. selamat pagi rabu kak cek... minup apa pagi ni, sarapan ape plak? ehehe..

itu lah nani punya blog tu, dah carca merba.. mmg blog list hilang, bila nani tengok balik kat blog list tu kan.. zero list name.. macam mana leh ilang plak kan.. jenuh la nani nak telek satu persatu balik nak cari list2 blog yang mana yg nani follow tu..

nani bekfes roti, sosej ngan kacang panggang je pagi ni.. lunch makan sambal sardin ngan kentang je.. dah tapau siap2 dari rumah.. sbb kaki ni baru baik je.. jalan pun ada capek2 lagi.. so tak bleh la nak ke kedai makan sbb agak jauh sket dari opis nani ni.. eheheh.. 2 lot kedai, jauh gak kan.. hihi

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Cek..
Cantiknya roti.. ada tocang, ada caterpillar.. Rajin nya akak buat roti.. Nak 3 ketul kak..hehehe

Liza said...

salam kak cek....roti inti kacang 5, roti gula 5...kasi bungkus yer....hiihhi

mala said...

salam kakcek - lambat singgah ni. ada lebih tak ;-)

Ida,Japan said...

wahhh...kak,cam yg jual kt bakery dh ni...boleh tutup bakery2 tu nanti....comel2 jer sume

Gee® said...

dah lama tak meroti... nampak mengancam lah

Nuridah said...

Pagi Kak Cek,

pelbagai roti ada kat sini...yg menjadi idaman tu roti ulatbulu...hehe....sedap nur suka.

Chik Mimi said...

wah kak cek kita baru berkira3 ,tolak tambah campur kali nak buat akak dah present ,uik tergudanya macam2 adaaaa

cik cek said...

Nieza...
Kak cek lak amik angin Pau Rose lak dari Nieza...he he...cantik pau rose nieza buat...ingat Nieza bwk bekal sebiji kat kak cek...he he..

cik cek said...

Waalaikumsalam Nani...

Alhamdulillah kaki Nani dah beransur baik...hati2 bila bejln tu tau...abis tu pi keje camana Nani..siannya...take care ya...
Kak cek bekpas kat Papparich je hari ni..mkn roti canai segera..he he..bila keje kak cek memang bekpas kat luo je...ringkas dan cepat...
Blog ni memang kekadang byk ragamnya...dahla kita tak arif nak buatnya...kak cek pun penah jugak ilang bloglist...pas tu muncul balik...payahkan....

cik cek said...

Naz...Waalaikumsalam...

Meh2 mkn roti cecah kopi...ni kak cek dah tapaukan...jgn lupa bwk balik nanti...:D

cik cek said...

Sitizahiem....

Kekadang tu malas nak guna breadmaker...sebab lama nak tunggu...cuma kalau nak guna stand mixer..kena guna saiz yg besar...kalau saiz kecik hook tuk uli doh tu tak mampu nak menguli....

cik cek said...

Liza...
Siapppp...roti dah bungkus....he he..:D

cik cek said...

Salam Mala...
Awat tak bwk bahulu ros...terbau2 dah kak cek sampai sini...he he...jgn lupa bwk balik roti sekali ya...:D

cik cek said...

Ida...
Adoiyai! setakat buat roti seniri mkn tak de hal...he he...jimat kan tak yah beli kat bakery lagi...tutup bakery ....:D

cik cek said...

Gee...
Jom meroti...bio semerbak bau roti kat rumah...emmm...bestnya...:D

cik cek said...

Nuridah...Morning...
He he roti ulat bulu...menarik...memang sedap roti yg ni sebab ada inti pes kacang merah...kak cek pun suka...lembut ..gebu...

cik cek said...

Mimi...dah habis tolak tambah campur...ptg ni leh buat roti ek...satu dough...macam2 roti adaaaa.....:D

rahel said...

mat pagi Kak Cek
emmm..nak cakap ape ek..hehehe..
waa rajin tul akak buat roti ek..eii suka mkn roti ngan kopi panas..sedap..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cek..Wahhhhh kalau macam ni boleh nangislah tokey bakery....Sedap betul roti kacang merah tuuuuu

Amie said...

ya Allah.... geramnya tengok roti gebu-gebu! Maha Suci Allah yang mengurniakan tangan kreatif ke atas hambanya yang seorang ini.... alhamdulillah! kalau dekat rumah... mau je datang ambil sepotong!

tun_telani said...

uwaaaa!!!!!!!!! sedapnyer!!! tun pernah try wat jalin2 tuu, tp x jadi omey.. uhuk uhuk... kene rendam softlan tangan ni kari lembut sket. huhu

AZLINA said...

Confirm dah boleh bukak bakery shop lepas ni..mesti laku roti2 kak cek kena serbu nanti! Jgn lupa jual rainbow cake yg cun tu sekali tau.. :))

cik cek said...

Mat petang Rahel....
Tak yah ckp ape2...jom makan roti macam2 ada.....sedap tau....:D

cik cek said...

Sue...
He he...sian lak diorg nangis ke...jgn nangis...kak cek buat seniri makan bolehla....he he :D

cik cek said...

Amie...
Alhamdulillah...tq...tq....he he...Amie ..buat yg mana reti je ni...asal cantik mata dipandang...jom meroti hari ni...:D

cik cek said...

Tun...
1st time kak cek buat 4 jalinan dulu pun tak jadi...pening adala...pas tu dapat kat You tube...pas tu barulah menjadi...happy sgt...
He he...rendam ngan soflan....betul2 jadi lembut...berbau harum lagi...confirm pas tu mesti jadi jalinan roti...:D

cik cek said...

Azlina...
Adoiyai!....bakery shop...fuyoooo...tak mampu oooo...tak pakar pun...masak2 tuk seniri bolehla...he he...tu kek asal jadi je...nak kena tuntut ilmu ngan Azlina pas ni...nak belajo buat munge2 ros yg cantik2 tu....:D

CT Delima said...

As'salam Kak cek

rajin nya kak cek meroti, nampak gebu2. ct ni BM ada cuma nak buat tu jer macam malassss..hahaha

Diana @ Melley Mey said...

sangat cantik... mmg nampak sedap ler roti yg akak cek buat nie.. geram diana tgk.. mcm nak ambil jer tau... geraaam..