Tuesday, November 15, 2011

LontonG Tanjung Balai....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....



Lontong Tanjung Balai ...Medan...mari....hampir serupa tapi tak sama....Punya lama dah masak ni....sebelum raya haji lagi ari tu...asyik bertangguh je nak publish entry ni...maklum jelah ya...bukan aku yang menjadi tukang masaknya...masa ni aku cuma jadi tukang makan je...he he...bila makan org lain masak ni...emmmm...bestnya....sedap....sedap rasanya.....Mel yang masak menu ni...jom kita kongsi2kan resepinya...

LONTONG TANJUNG BALAI....


BAHAN-BAHANNYA..

  • Nasi Impit Segera Adabi secukupnya...direbus sehingga masak...dan biarkan sejuk sebelum dipotong..( nak guna jenama lain pun boleh...)
  • Telur rebus secukupnya..
  • 10 batang kacang panjang...dipotong pjg2...
  • 1 biji lobak merah...dihiris memanjang...
  • 1 helai daun kunyit...dicuci bersih dan disimpulkan...
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 biji bawang besar  *
  • 9 - 13 biji cili api  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • Segenggam udang kering  *
  • 1 batang serai...dititik..
  • 1 kotan santan segera - 200 ml
  • 1 ketul kiub ikan bilis...
  • Garam dan gula secukup rasa..
  • Air secukupnya tuk kuah...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA....

  • Kisar sume bahan2 yang bertanda * ....masukkan sume bahan2 ni dan serai kedalam periuk...
  • Masukkan santan...dan tambahkan air secukupnya...tak perlu byk ya airnya...cair lak kuah lontong ni...
  • Tambahkan ikan bilis kiub...api kecik...kacau selalu..bila kuah dah mula mendidih ..masukkan sayur kacang panjang dan lobak merah...masukkan garam dan gula secukup rasa....akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau purut...
  • Biarkan kuah mendidih sekejap....jgn sampai pecah santan pulak ek....Ok ...kuah siap dah dimasak....





Kebiasaannya kat tempat kita ..lontong dimakan ngan sambal kacang ataupun sambal tumis ikan bilis....tapi menu Lontong ni dimakan ngan Sambal Kering Ikan Bilis + Kacang Tanah..dengan  Taucho Udang + Terung Gelembang...( maap ya bab nama sayo ni...mungkin tempat lain... lain pulak dipanggilnya...) Terung gelembang ni ...terung yang bulat2 cam kacang peas tu....kalau tak de terung ni boleh gak diganti ngan terung telunjuk....
maaf sekali lagi...gambo sambal dan taucho udang tak sempat pun nak amik gambonya...he he...punyala sedap makan sampai terlupa nak amik gambo sumenya...tula semangkuk yg sempat click2..he he...


SAMBAL KERING IKAN BILIS + KACANG TANAH..

BAHAN-BAHANNYA..
  • 100 gram ikan bilis...dicuci dan digoreng bersama minyak...angkat dan toskan..
  • 100 gram kacang tanah..digoreng bersama minyak sehingga masak..angkat dan toskan minyaknya...
  • 1 biji bawang besar *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 2 sudu besar cili kering paste...( aku guna ready made cili paste jenama Puteri...) *
  • 1 ketul ikan bilis kiub
  • Gula melaka yg diracik halus dan garam secukup rasa..
  • Minyak masak secukupnya untuk menumis....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Kisar sume bahan2 yang bertanda *...
  • Panaskan minyak didalam kuali....tumis sume bahan2 yg dikisar tadi sehingga naik minyak...tambahkan ikan bilis kiub...gula dan sedikit garam...kalau kering sgt boleh tambah air tapi sikit je tau..( garam tak perlu byk ya...terlebih masin lak nanti....)
  • Masukkan ikan bilis dan kacang tanah yg telah digoreng tadi...kacau sebati bersama bahan2 tumis....ok...siap dah...

Nota :
Sambal ni kalau suka boleh jugak dicampurkan ngan tempe...tempe dihiris kecil dan nipis...digoreng dulu kemudian bolehla dimasukkan kedalam sambal ni...masa ni tempe tak de stok kat rumah...masak yg mana ada je..:)

Untuk resepi Taucho Udang leh click kat sini ....sumenya respi senang dan mudah...tapi sedap dimakan....bolehla mencuba kalau teringin nak rasa Lontong Tanjung Balai ni....berbeza sikit tapi sedap rasanya....

Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....





28 comments:

Yana Shaiful said...

Salam Kak Cek..yana dtg bwk mangkuk besar punya..sedapnyaa lontong.. my feberet 4ever hehee..

Gee said...

semalam pun kita bikin lontong nyum nyum hehehehehe

Yatie said...

sedapnya tngk set lontong tu..terliurlah, mcm skrng je nak buat..lapor lerrrrr..

ady said...

as-salam cik cek
mmmm... rasa lapar la pulak tengok lontong ni..sedap2!!!

EmbunRosaliza said...

assalam cik cek sedapnya lontong kesukaanku juga ni

CT Delima said...

As'salam Kak Cek

ct datang dah petang ni, masih ada baki2 tak lontong tu kak. sedapnya...lama betu tak buat lontong sendiri, selalu nak makan main tunjuk2 jer..hehehe

Amie said...

Assalam Cik Cek,
terung gelembang yang kecik-kecik macam kacang peas tu agaknya terung pipit kot...

sedaplah pulak tengok lontong tu....mmmm nampaknya kena tunggu rayalah nanti baru dapat makan!

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek

Terliur nengok lontong cik cek hidang tu...mewah dgn lauk...dpt semangkukpun jadilah...hi..hi..

RynaHakimi said...

Salam kak cek..

ehh..sejak bila umah akak bertukar landskap nih..hehe.. new look ye..

kite jarang makan lontong.. tak pernah buat sendiri.. sesekali tukar angin best jugak ni.. nanti boleh cuba resepi lontong tu ;)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cik cek semalam kita buat project candy tu kat tadika.Anak22 semua suka la.Sila la tengok gambar dia orang kat tadika ya.thank u for the resepi ya.

Cendana Kasih said...

pergh...lontong kegemaranku... raya ari tu tak sempat nk makan...utamakan tetamu dulu...huhuhu...

cik cek said...

Yana...
Mangkuk besar ke...he he...tinggal mangkuk kecik ni je masa amik gambo aritu...lama abis dah...fav ke...nanti leh try resepi simple ni ek...

cik cek said...

Gee...
Sedap kan lontong...:D

cik cek said...

Yatie...

Buat2...nanti buat ek....:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady...
Alaaa siannya...lontong ringkas sedap dimakan..:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Rosa...
Suka lontong jugak ek...sesekali bekpas lontong memang sedap kan..

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...

Kak cek pun sebelum ni selalu nak makan main tunjuk2 gak...tak rajin nak buat...Mel yg teringin nak makan...tup2 bgn pagi dah siap masak...he he...rezeki jgn tolak...kita makanlah...sedappp..:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Amie....haaaa...betul tu...terung pipit...he he..memang kak cek telupa nama yg tu....
Rasa2 teringin lehla try buat nanti...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...
Nanti kak cek tapaukan...he he...kenyang betul makan semangkuk penuh ...

cik cek said...

Ryna...
Lama dah tuko...bukan akak yg tuko...anak akak la yg buat...he he kak cek mana la pandai sgt bab2 ni sume...
Kak Cek pun tak selalu buat lontong ni...bila sesekali buat...emmmmsedap dan puas makan...

cik cek said...

Kak Rose...
Cek dah tgk entry projek candy akak tu..fun sgt tgk gambo ceria anak2 tu sume...thanks ya kak sudi mecuba resepi candy yg ada...:D

cik cek said...

CK...
Sok2 leh buat lagi...memang puas makan bila buat sendiri kan..:D

dZana said...

Aslmkum cikcek ..terpikat akk dgn kuah lontong cikcek ni.. warna kuningnya sungguh myelerakan..

cik cek said...

Waalaikumsalam dZana....
dah tepikat kena buat tu...he..he...simple resepi je ni...senang2 leh cuba ek...:)

rahel said...

Mat mal Kak Cek..
Rahel baru sampai ni...ada lg k lontong tu? dah ama Rahel tak mkn lontong ni..suka banget.

cik cek said...

smat malam Rahel...ingat Rahel bwk roti Arab bulat2 tadi...teringin lak kak cek nak mkn...
Alamak! suda abis lama la lontong ni Rahel...lenkali kak cek buat...kak cek anto kat Rahel ek...:D

chocoluv said...

alamak lontong lg..sedapnya feveret ni..kemarin tgk pic lontong dekat facebook kawan cikton..takleh tahan... pagi tadi sarapan pi cari jgk lontong dekat kafe sinar kamunting.. dapat jgk akhirnya..alhamdulillah..:)

cik cek said...

chocoluv...
Sib baik dpt gak makan lontong...tak kempunan la pulak...he he...