Tuesday, November 29, 2011

DaginG SemuR....



Assalamualaikum....Salam kesejahteraan....

Tahun silih berganti...umur pun meningkat lagi....pantasnya masa berlalu....adoiai!....bila virus M melanda ni...payahnya....kalau sakit ...boleh gak telan2 ubat...bila sakit yg satu ni datang menyerang....apa pun tak boleh...hu hu hu...bukak tutup blog je kejenya....pastu  tak buat apa pun ....dok pandang je.....alahai!

Daging Semur....masakan dari Medan lagi ....Mel yang masak...aku cuma jadi tukang makan dan juga pencatat resepi...he he he...patut2 dah lama entry ni dibuat....kalau keje asyik bertangguh...pastu diserang lak penyakit malas.... nilah akibatnya....hu hu hu.....



Jomlah kita semak resepi daging semur ni....

DAGING SEMUR


BAHAN-BAHANNYA

  • 500 - 600 grams daging ( dipotong sederhana kecil...dicuci dan ditoskan...)
  • 2 sudu besar cili kering pes *
  • 1 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 4 biji buah keras *
  • 2 sudu kecil serbuk ketumbar *
  • 1 sudu kecil lada putih/sulah *
  • 1 inci halia *
  • 1 biji tomato *
  • Sedikit Kayu Manis, Bunga Lawang dan Buah Pelaga 
  • Kicap Manis, Kicap Masin, Gula dan Garam secukup rasa....
  • Minyak secukupnya utk menumis..
  • Leek dihiris2 utk hiasan....kalau tak nak guna leek boleh guna daun sup & daun bawang.


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Kisar sume bahan yang bertanda *...
  • Panaskan minyak didalam kuali...tumiskan kayu manis...bunga lawang dan buah pelaga....masukkan sume bahan2 yang telah dikisar tadi...tumis sehingga naik bau dan pecah minyak....
  • Masukkan daging....kacau dan gaul sebati bersama bahan2 tumisan tadi...masukkan sedikit air...dan masak lagi sehingga daging empuk....
  • Tambahkan bahan2 perasa....kicap...gula dan garam secukupnya....biarkan kuah pekat...masukkanlah leek @ daun sup dan daun bawang ...kacau sekejap ....siap dah ...tutupkan api..
  • Sedia tuk dihidangkan....



Mudah je resepinya kan.....selain Daging Semur...apa lagi yg dimasak masa tu ek...macam2 ada....lauk2 biasa2 je...Sayur Kacang Panjang....Ikan Goreng....Ulam2an...Sambal Tempoyak...Sambal Gesek Buah Kundang...he he he...bab Sambal Gesek Buah Kundang tu...fuhhhh....kechur2 masa dok buat sambal ni...kena sgt ngan selera......lama dah tak makan sambal gesek campur ngan buah kundang ni.....sedapppppnyaaaa..... :)
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld.....

4 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak cek,nnti nak juga try rcp daging semur nih,nmpk sedap,stok daging tgh byk tuh,tapi xtaulah bila,sbb last week ashk mkn daging jer,adoyaiii..Uii da petai n tempoyak tuh,feberet hubby..

cik cek said...

Waalaikumsalam Zaliedana....
Resepi simple je ni...kalau ada daging batang pinang lagila sedapnya...he he...sebab confirm empuk dagingnya...
Ulam petai...menu wajib ada kat rumah kak cek....sambal tempoyak...fav anak dara kak cek tu....cuba2la buat daging semur ni ya...sedappp...:)
Tq ...masih sudi singgah dapo kak cek yg selalu tenggelam timbul ni...

Liza said...

salam rindu kak cek....tgk resepi daging ni cam rendang pun ada, cam dgg masak merah pun ada, pendek kata macam2 ada....hhihi. nnt Liza nk try gak la....

cik cek said...

Hai Liza....lamanya tak besembang kat dapo ek....
sambil duduk2 lepak2...minum kopi seronokkan...kak cek pun winduuuuu....
He he...resepi simple je ni...nanti dah try bagi kak cek rasa ek...:)