Thursday, January 19, 2012

Cepat dimasak senang dan sedap dimakan.... :D


Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Cepat dimasak..senang dan sedap dimakan...kalau dedulu...statement ayat ni selalu kuar masa iklan maggi mee kan...cepat dimasak ..sedap dimakan...he he....Aku kalau boleh bab2 masak yang lain pun nak macam tu jugak walaupun tak lehla sumenya kan....kalau ada pilihan yang senang ngape lak kita tak nak guna kan..kan..he he...ye la kan kekadang kita ni pun bukan selalunya ada mood rajin sepanjang masa...bila diserang virus M tu...bab2 masak ni kalau boleh nak yang ringkas...mudah ...cepat tapi masih tetap sedap dimakan....so....hari ni just nak share ngan sume....buat muffin guna kaedah yg cepat je....camana pulak tu...cepat2 pun kena rajinkan diri jugak masuk kedapo...godeh2 apa yang patut pastu bakar...siap utk dimakan...tu kira senangla kan...

Minggu lepas...aku ke Amore e-bake...tempat paling aku suka pegi...he he...nak beli barang2 baking yg mana perlu aje...sudahnya aku sudah terjumpa dan jatuh cinta ....my wish list....KENWOOD Stand Mixer...6.5L...ada offer lagi...memang harga kat situ lagi murah...emmmmm....nak beli ke tak nak.....Adriana pujuk2 ...siap boleh buat 2 kali bayar....Alamak! betul2 sudah tergoda....Oklah...pejam mata...Hari tu aku bwk baling baking tools yang lebih beso dari biasa....he  he he...happy sesgtnya....Adriana bagi free Kiwi Muffin ReadyMix...cam best je ni...Ape2 pun thanks Adriana.....

Sebelum2 ni memang aku jarang beli ready mix muffin ni....tapi bila dah dapat free ni...nak cubala....camana rasanya.....emmmmm....memang superb I tell uuuu....Moist lembut...dan memang terasa sgt buah kiwi nya...Penyediaannya pun mudah ....semudah 1...2...3...bakar.... :D
Jom kita cuci2 mata tgk muffin2 yg gebu ni.....

KIWI MUFFIN .....

  



Kaedah nak buat muffin ni.... meh kita tgk camana caranya....

READYMIX MUFFIN...

BAHAN-BAHANNYA

  • 500 grams ready mix muffin ( apa2 perisa....Kiwi...Bluberry...Coklat....macam2 ada...)
  • 3 biji telur
  • 1/2 cawan fresh milk...( ku guna dairy whipping cream..)
  • 2/3 cawan minyak jagung @ canola

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..

  • Masukkan sume bahan2 kecuali minyak kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan perlahan  lingkungan 1 minit....kemudian tingkatkan kelajuan kepada sederhana laju...dan pukul lagi selama 3 minit....
  • Akhir sekali masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati...
  • Menggunakan ice cream scoop masukkan kedalam paper cup anggaran 1/2 - 3/4 sukatan paper cup....
  • Panaskan oven 180 darjah celcius...bakar dalam lingkungan 15 - 20 minit @ sehingga muffin cukup dimasak..( lidi dicucuk bersih..bermakna muffin telah masak...)
  • Sedap dimakan ketika suam....

Senang kan....bila dah rasa kiwi muffin ni sedap....aku try beli pulak ready mix Bluberry Muffin....emmmm....pun sedappppp....tapi kalau ditanya mana satu yang lebih sedap...aku pilih kiwi muffin....apa2 pun selera org tak sama kan.....dua2 pun sedapppp....

Jom tgk gambo2 Blueberry Muffin pulak....penat2 berposing pas tu kita makannnn.... :D

BLUEBERRY MUFFIN.....



Nazs ngan Arini...memasing bergaya ngan Bluberry Muffinnya...he he...macam2 gaya ada...:D



Kalau rasa macam kurang rajin nak buat muffin originalnya mix...leh la try ready mix muffin ni....berbaloi2 sebab rasanya memang sedappppp.....
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

38 comments:

Miss Amateur Cook said...

wowwie sedapnya! cover muffin angry bird tu comel. adik saya mesti suka sangat kalau dapat muffin tu sbb dia suka sangat angry bird.
^_^

cik cek said...

Miss amateur Cook....
Muffin ni memang sedap...Angry Bird...he he...sume anak2 suka kan...:)

Liza said...

salam kak cek....bnyaknya mapin yg kak cek buat...tolong la kirim kat sini sikit, terliuq la...
sebenarnya liza xprnh pun beli tpg mapin ni, tkt xsedap...bila akak cakap sedap maknanya kena try la ni....hihihihi

Amie said...

cantik menggebu, merekah, menjadi semuanya ye.... kita pun suka buat dengan tepung readeymade tu... mesti jadi punya....:)

Melly Octaviana said...

sexy kak muffin nya..hehe

MULAN said...

papercup muffin semua tu cantik2... geramnya..

muffin memang senang & cepat buat kan.. tu menu emergency kalo nak bawak kuih rumah orang... hehee...

mokwo® said...

eeeiii jeles ai tengok muffin ccik cek naik bak gunung berapi yg nak meletop tuh!! nak pergi berguru dgn cek lerr...
nak tengok itu kenwood cam ne ler rupenya..mokwo dok tercari2 jugak mixer kenwood yg besar...

Zaliedana said...

Assalam kak,sy baru jer duk sembang2 ngan hb tadi pasai nak beli mixer kenwood gak,adeiii rupanya akak lagi cepat,hehe..Suka lah tuh kak..Btw kalo akak xkeberatan leh share xrega mixer tuh kak,sbb sy baru nak servey2 rega..Mapin tuh nmpak sedap kak,mkn seketui kompom kenyang kak,besaR TUH..hEHE..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek..muffin cantik...baju muffin pun cantik...so sweet la

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam cikcek..muffin cantik...baju muffin pun cantik...so sweet la

nonierahman said...

salam kak cek,wah bestnya muffin,mmg betul senang dimasak n sedap di makan.cepat pulak tue penyediaanya :)

Nur-nba said...

Salam. Lama tak singgah ke blog cik cek.. Apa khabar kak? Nur harap akak sihat.

Wah dah teman baru di dapur. Mesti lepas ni banyak menu2 sedap dari akak.. Nak satu muffin, boleh tak? hehe.. Rindu Kak Cek..

rahel said...

Salam Kak Cek,
bole bagi Rahel rasa muffin tu? cantek sangat bekas mufin tu..

Asmara said...

Wah senang keje ni kak cek! bahan pun sng ye. comel2 rupa dia. biasa satu pack tu dpt berapa biji muffin ni kak? :D

CT Delima said...

As'salam Kak cek cayanggg

Kak...nape tak sambar 2 KENWOOD stand Mixer tu kak..adoiii itulah cita2 nak beli dah lama tapi tak kesampaian sebab mahalll..hahaha (kak berapa stand mixer tu dia jual..hihi)

Wahh..gebusnya muffin tu, ct pun kadang2 sambar juga yang ready mix ni kak. buat untuk orang nak datang terjah kalau tak sempat nak godek2 bagai..hihi. penyelamatlah kiranya tu senang, mudah dan simple betul kan kak cek...hihi

cik cek said...

Liza...
akak pun sebelum tak penah peduli pun tepung siap sedia muffin ni...bila dah dapat free...apa lagi menery la masaknya..eh2 sedappp sgtnya..nak2 yg kiwi muffin tu emmm..memang teras sgt buah kiwi tu...he he...:)

cik cek said...

Amie...tak yah risau tak jadi bila guna readymix muffin ni kan...confirm jadi punyalah...sedap lagi...:)Kalau ada tetamu dtg rumah senang je nak baking kan...godeh2 bako2 ...siap dah..:)

cik cek said...

Melly...
Auwwww! sexy muffin I...he he..:)

cik cek said...

Mulan...
Akak kalau ke bakery shop pantang jumpa paper cup yg baru sampai ni...confirm beli punya...dah tak muat laci kat dapo tu...heeeee...tak tahan ngan kecantikannya...
Ya...muffin segera ni amat berguna...emegency time senang nak guna kan..:)

cik cek said...

Mokwo...
Muffin super easy je ni...masak confirm jadi gebu nya...maklum jelah...readymix punya kan..godeh2 bako2..siap dah tuk dimakan...
Heeee...happy sgt dapat beli Kenwood...idaman hati lama dah...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT....heee...suka rasa hati bila dapat beli barang idaman hati...akak beli harganya Rm2199....ada goggle gak kat internet harganya sekitar Rm2800 - Rm2900...tu yang akak beli jugak tu...
Muffin ni memang...mkn seketul pun dah kenyang...:)

cik cek said...

Kak paty...padan muffin ngan bajunya ek kak...cek memang pantang jumpa paper cup yang cute2 ni...confirm beli...:)

cik cek said...

Nonie...
Memang berbaloi beli readymix muffin ni...nak masak senang...rasa lak sedappp..:)

cik cek said...

Salam Nur...
He he...suka dah ada kawan baru kat dapo...lama bekenan baru dapat beli...Muffin yg ringkas...sedap dimakan...
Akak alhamdulillah...tq ya singgah tanya2 kabo akak..harap2 Nur pun sihat2 selalu ya...Rinduuuu serindu2nya...:)

cik cek said...

Salam Rahel...
Muffin yg sedap...alamak! Rahel sampai lewat...udah abis...lenkali akak buat akak pos kat Rahel ek..:)

cik cek said...

Asmara..
Memang senang kejenya...berapa jumlah muffin yang dapat bergantung pada saiz muffin yang kita buat...kalau paper cup cecomel...dapat byk ni...ni akak guna paper cup saiz besar sikit...dapat tak byk...tapi memang kenyangla makan..:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...
Memang dah sambar pun 1 Kenwood Stand Mixer tu...reganya Rm2199...bayar ansuran lagi...he he...tercapai hajat dihati...cuma....kena beli guna duit sendiri...he he....
Setuju2...ready mix muffin ni penyelamat diwaktu emergency...kalau sedara mara dtg godeh je kan

Ucu Faridah said...

wow...2 kali wow....hehehe..
macam belon lah...mengancam ...sakit jiwa tak dapat makan muffin ni...

cik cek said...

Ucu...jgn sakit jiwa...payah nanti...jadi angry bird pulak kang...he he...muffin senag buat...he he..:)

mala said...

amboi-amboi-amboi dah ada bff baru ya ....tahniah!

cik cek said...

Mala...
Amboi...amboi...amboi....sukanya dalam hati ...he he he...:)

nOOrsha said...

cantiknya muffin cup tu kak cek....sedaap nmpAK TU:)

Ayu said...

assalam kak cek, congratulations u are a proud owner of kenwood 6.5l ya.. macam ni bolehlah ambik tempahan orang kahwin ya kak cek..heheh..muffin tu nampak moist & gebu kak..yang binitk2 tu poppy seeds ke kak cek?

cik cek said...

Shaaa....akak memang pantang jumpa paper cup yang comey2 ni...confirm beli nya...he he...muffin segera yg sedapppp...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu..
senangnya dalam hati bila dapat gak akhirnya idaman hati...he he...amik tempahan! ha ha ha...tidakla ku berani...tuk masak2 sendiri bolehla kan....
Yang bintik2 hitam tu Kiwi Muffin...memang sedap...rasa muffinnya...:)

Wattie said...

Assalamualaikum Cik Cek,
Dan selamat tahun baru juga...dah nak habih bulan baru sempat nak ucap selamat tahun baru hehehe... Muffin tu nampak sungguh moist, cantik dan sedap,yg posing muffin tu pun kemain lagi, comeyyyyy...

inahar ali said...

woww..mmg gebus gebas muffin tuh..guna brand readymix apa ek?

Ummi said...

Kak Cek, mmg sedap muffin mix instant nih...akak pun penah buat...tekstur dia mmg mantopss, best.. Ada lg tak tu..baru dtg ni, mst dah habis kan....huhu