Monday, January 30, 2012

Macarons' Week ..... Day 3



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan.....

Cuti panjang Tahun Baru China....dah abis ....sume dah kembali seperti biasa....aku memang macam biasa...nak kata sibuk sgt tu idak le...tapi kalau cuti hujung minggu kat rumah...aku memang tak cukup masa nak jengah2 blog...nak komen pun tak sempat...nak update blog apa tah lagi...Kebiasaannya aktiviti hujung minggu ...memang aku busy....bukan busy apa pun ...busy cooking2 kat dapo....sepatah kata Nazs...." Ibu ni asyik masakkkkkk je..." he he..kecik2 dah pandai komplen...kang kalau tak masak..nak makan apa pulak kan...:D Nak buat camana ...org lain ada hobi memasing...kita pun nak ada hobi jugak...masak2...makan2...gebukan bdn...he he he....
Citer pasal macaron fever bersambung lagi....sebeno2nya...byknya list nak publish kan...Adoiai!...tunggu turn la yaa.....

Macarons' Week....Day 3....Wednesday...Jan 18 2012....



PISTACHIO MACARON...
Basic Resepi Macaron  :  Yat@easybakes
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

Swiss Meringue
  • 80g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
  • 65g gula kastor ( seeloknya yang halus..)

  • 43g ground almond
  • 37g pistachio nut ( dikisar dan diayak...)
  • 140g icing sugar ( aku guna 130g....)
  • 1 sudu kecil pistachio paste ( optional....kalau tak de pun tak pe...)
  • Pewarna serbuk @ gel color pilihan masing2

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

Swiss Meringue Macarons
  •  Lapikkan baking tray dengan baking sheets ( aku guna pelapik baking sheets yang boleh diguna pakai semula....)
  •  Menggunakan round template...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
  • Ayak ground almond...pistachio nut yang telah dikisar dan icing sugar ( Aku campurkan serbuk pewarna hijau kedalam campuran ground almond & pistachio  dan icing sugar dan digaul sebati....) ketepikan...
  • Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
  • Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius...ku gunakan thermometer utk menyukat tahap kepanasan....)
  • Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju...
  • Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
  • Masukkan campuran ground almond ..pistachio & gula icing berwarna kedalam adunan putih telur....masukkan pistachio paste jika suka ....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
  • Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
  • Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam....( untuk proses lebih cepat kuletakkan macaron dalam tempat yang berair cond.....) bila macaron tidak lagi melekit bila disentuh....bermakna macaron dah boleh dibakar.....
  • Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....( aku menggunakan microwave....130 darjah Celcius...Conventional....10 - 13 minit tempoh membakar...)
  • Bila masak kuarkan dari oven...biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan fillingnya....

Nota : 
Utk filling kali ni aku masih guna blueberry creamcheese yang masih dok ada.dan juga chocolate nuttella hazelnut.....jgn membazirkan...kalau nak filling kesukaan memasing pun boleh ya...


BLUEBERRY CREAMCHEESE Filling....

BAHAN-BAHAN
  • 156g cream cheese....room tempreature
  • 50g icing sugar
  • 4 sudu besar Blueberry filling/jem
  • 3/4 cawan Dairy Whipping Cream ( sejuk dari fridge...)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Menggunakan stand @ hand mixer...pukul cream cheese hingga lembut...
  • Masukkan icing sugar sedikit demi sedikit sambil dipukul sebati ....campurkan blueberry filling/jem...pukul lagi...
  • Akhir sekali masukkan whipping cream sejuk kedalam cream cheese....pukul sebati dan sehingga adunan kental....siap utk digunakan....boleh juga disimpan didalam chiller/fridge sebelum digunakan....
  • Masukkan filling kedalam piping bag dan pipekan diatas macaron kemudian dikapitkan...tarraaa...siap dah blueberry macaron with blueberry cream cheese....

Nota :
Utk satu adunan macaron ni...sukatan blueberry cream cheese filling bolehla dikurangkan...sebab satu adunan bluberry cream cheese ni memang dapat byk....boleh buat berkali2 macaron... :-)


Siap beli buku resepi Mad About Macarons dari Jill Colonna....memang macam2 jenis perisa macaron ada dalam buku resepi ni...pernah cuba ikut resepi kat sini...tapi tak jadi...he he..bukan salah resepi tentunya...mungkin adalah silapnya kat mana2...tapi memang seronok tgk hasil macaron kat buku ni..macam2 ada....Insyaallah nanti nak cuba gak lagi ikut resepi yang ada kat buku ni.... :D


Pada sesape yang belum penah cuba buat macaron....jgn takutttt....just having fun with it.....jadi tak jadi itu belakang kira....yang penting kena cuba kan....yang pastinya aku dah addicted buat macaron ni...sib baik tak ketagih makan macaron...he he....memang super enjoy buat mac ni....happy sakan kalau jadi...dan jangan putus asa kalau gagal...cuba dan cuba lagi ...Insyaallah pasti sukses....
Cuba ya ...jgn tak cuba....yakin boleh!!!

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld.....

24 comments:

Liza said...

kak cek...org yg belum pernah buat mcaroon tu liza la....hihihihhi
takut xjadi sebenornya...ngeeeee

Qasey Honey said...

wow u...macaroon lg...best2

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cik cek kirim la sekotak nak buat contoh...hahaha...

MULAN said...

ketar lutut nak try sbb rasa takkan jadi..

Nuridah said...

Assalamualaikum kak Cek


wah macaroon...mantop gitu...mcm nk 2 kotak gitu...hehe...tk nk kalah ngan kak Ros...hahaha.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cek...adussssss jeles betul duk tengok deretan mac. dia yang pelbagai ni..Rajin tul kak cek yaaaa...comel-comel plak tu mac dia...lagilah jelessssss

mala said...

oh wow! ku lihat hijau ...... http://alamroon.blogspot.com/2012/01/agar-agar-santan-pandan.html l like green oso :-)

KakAsma said...

salam kenal kak cek,
datang tanpa diundang nih sebab nampak macarons..tak pernah lagi buat ..apa lagi merasnyer..hihihi kot2 ada tertinggal kat balang tu meh anto sket...buat muka tak malu lee

Zaliedana said...

Kak Cek,mac lagi eks,amboi semua mnjadi n cantik bangat..Meh pos sekotak wat merasa kak,semetara sy da keberanian nak wat kak..

tun_telani said...

mantopsss!!!! tun jugak yg x berani nk memacaroons lagi.. x konpiden la.

rahel said...

Amboiii..ni kira lepas geram la ni...hujan macaron..hehe..dah pro akak sorang ni buat macaron..jeles i..

ummiaisyah said...

cantik giler macaron awak!!! geramnya tgk..kalo bole ambik ikut skrin ni...

nuwairani ismail said...

kene ada oven baru la baru boleh try ni...mcm cerewet je...

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Cekk oooiii,, rajin memacaron kalau laa K1 x tkut makannyer mesti K1 pun wat byk2..

Nur-nba said...

Tu dia.. Kalau rumah Cik Cek dekat, dah lama Nur buat muka tak malu datang nak tapau sebekas.. hehehe..

Cik Cek tumpang tanya, berapa lama macaron ni tahan ye..

Nieza said...

Assalam kak cik...wahhh rajin bermacaron kak..saya lama tk buat.buat sekali dulu manis sgt malas nk wat dah..hehe

quinnie said...

makin rajin kakcek duk buat macaron ni ye..saya ni memang tak dtg seru lagi nak buat ni...hahhaha

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Cikcek geram akak tenguk..colornya so sweet...cikcek buka klas la akak nak berlajar ni....

suri solehah said...

wah ada macaron kat sini..saya tak penah cuba lg,,tak yakin sbb ada baca pasal cepat nak relai masa nak angkatnya ...terus tak berani hehe

Tina Othman said...

wah! kagumnya, tina buat aritu tak menjadi, terus malas nak buat dah

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Cek..
Dah kuar pistachio macaroon lak.. Sungguh tekun dan sabar akak membuatnya...

Mamasya said...

Slm Cik cek.makaron lagi..elok jadinya.bilalah nak mencuba ni..tak berani pun ada takut tak jadi.nampak cik cek tayang ni terasa nak cuba juga....

izahdaut said...

kak cek... amboi dah menjadi lawa sangat dah mac akak tu. buka order dah ke kak cek.. ramai ni nanti nak order. hehe.. tu la hobi yang cute ni kak

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak chek...
sukaaaaanyaaaaaaaa sy tgk macarons tu.. comel & cute! syabas sbb macarons menjadi dgn jayanya! belum berani nak buat lagi.. tak taulah bila nak buatnya.. baru ni pun ada beli majalah flavours pun ada tunjukkan resepi macarons juga... nampak mcm senang jer nak buat.. haiii... lom ada keberanian lagi..