Tuesday, June 5, 2012

Menyinggah lagi..hari ni citer apa pulak ye.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Alhamdulillah....langkah pertama...membuahkan hasil...apa hasilnya...sesi mengumpul semangat berblogging....bermula dari catatan ringkas semalam...hari ni bersambung kembali......Jika semalam sekadar sebuah catatan hari ni....kita cuci mata la pulak....

Antara aktiviti KitchenIsMyWorld sepanjang menyepikan diri....dunia dapo kat rumah ni tak pernah sunyi....walaupun agak kurang berbanding sebelum2 ini....Untuk pertama kali mengambil tempahan dan jugak 1st time buat FondantCake ni...untuk function anak bujang ku kat PoliPD.....ha ha ha....sangat amatur....fuhhhh...menarik nafas lega ....misi mencabar diri sendiri lagi....sekalipun fikiran kacau ketika ini...alhamdulillah misi berjaya...

My 1st FondantCake.....nilah hasilnya..... :D
Agak2 berapa markah boleh dapat ya cikgu...he he he...


Bila tgk dalam gambo..tak nampakla cacat celanya...kalau zoooommmm dekat tu diaaa...nampakla sume kecacatannya...cuma rasanya lehla dimaafkan...maklum jelah...tgn tak seni....bukan pakar lagi lak tu....lenguh2 tgn mencanai fondant ni tau...sib baik ada assistant kat rumah...Tq Mel and Mimi.....akhirnya jadi jugak fondantcake ni kan.....
Mesti nak tau kek apa dalam tu kan....view kek ni dipotong tak de..Atiq tak amik gambo lak...siap terus bawak balik Poli.....Macam biasa aku buat white cake @ pun Rainbow Cake....cuma ku takla letak kaler manyak2...aku letak kaler pink n purple...ikut tema function.....Bunga ros yang tertenggek kat kek tu...he he he....beli yang ready made je kat bakery...senang citer....dalam masa 2 hari tak sempat oooo nak ulit buat roses bagai...dahla tak bape nak pandai...kot2 jadi bunga lainla pulakkan....Fondant pun aku beli yang readymade jugak...sedap rasanya....
Untuk semak resepi kek leh semak je kat sini
Mohon sepuluh jari ....untuk n3 kali ni tak de detail resepi maupun step by step buat kek ni ya....Insyaallah dikesempatan lain jika diizinkan akan ku kongsikan .....

KitchenIsMyWorld....Happy & Enjoy Cooking......


23 comments:

Qasey Honey said...

xcacat...cantik n kemas kek tu...suka tgk...

m.u.l.a.n said...

wooaaahhh.... cantik nya... mesti sedap ni..

are_lin@yu said...

nice dear ;-) 10/10 ni..hehe

Mamasya said...

Cantik kek tu Cik Cek....wpun kali pertama buat tp dah jadi cantik sgttt.dah boleh terus ambil tempahan ni. markah perfect 100%!

tun_telani said...

Wahh!! congratz utk tempahan pertama ^^ cantik kek tuh!

Gee® said...

wow! very gojes.....

kkida @ 1001resepi said...

salam,
lama tak update blog ye...kkida tengok link cik cek kat blog kkida dok kat bawah aje...ni baru nampak dok kat atas...:)
cantik kek tu...nak bagi markah tak pandai...tapi memang cantik...:D

cik cek said...

Qasey Honey...

Tq..tq...senym sampai telinga..he he..:)

cik cek said...

Mulan...

Tq..tq...sedap..tak dapat nak komen...tapi yg pasti Atiq cakap abis licin..heeee...:)

cik cek said...

are_lin@yu...

WoW! dapat markah penuh...terujanya...lehla amik tempahan lagi pas ni...:)

cik cek said...

Tun Telani...

Tq..tg...saya budak baru belajo ni...:)

cik cek said...

Mamasya...

Perghhhh! dapat markah penuh lagi ...bestnya...teruja sesgtnya...tq..tq

cik cek said...

Gee....

Tq..Tq... :)

cik cek said...

kkida...
Ya....memang berbulan menyepi...ni baru bgn dari lena yang panjang...heee...tq tq kkida....ni je yang termampu buat...:)byk lagi yg nak kena belajo...

Lawa Collections✿ said...

woww..! cantik sangat...

Zaliedana said...

Assalam kak,hehe ritu tgk kat fb,skng bru tgk kat blog,ala kak mmg cun dah tuh..Mula sy igt bunga tuh akak wat juga,hehe..tahniah kak,pasnih leh ligat lagi wat bisnes kek n macaron,hehe..

Nuwairani Ismail said...

assalamualaikum kak cek...lama betul menyepikan diri...tibe2 siap ada sebijik fondant pulak dah...

rahel said...

Lama betul menyepi..tetiba muncul dengan kek fondant..cantek la..ayu je kaler munge fondant tu kak Cek.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cik cek salam rindu...kita bagi hundred mark..

Ayu said...

Assalam kak cek,
miss you kak cek.. cantiknya kek kak cek deco tuuu..
kalau kita kasi full mark..with distinction..!! welcome back , tak apa slow but steady ya..

azi said...

Salam Kak cik Cek..
Ya.Allah!!!akak..cantiknya kek tu Memang cantik sangat...lepas tu , akak letakkan pulak bunga-bunga kegemaran saya, lagilah cantik....markah 95% untuk cubaan kal pertama...he..he..

Saya tak pandai buat kek akak,,,tapi raya nanti nak cuba buat kek coklat dan letakkan bunga-bunga macm akak buat tu... :)

Amie said...

Kek yang cantik manis menawan ni Amie bagi markah 150/100 he he hehh

Azie said...

Cantik. tahniah. saya pun akan memulakan fondant cake yang pertama dalam beberapa bulan lagi