Wednesday, October 5, 2011

RainBow Cupcake....lagi...dan lagi... :D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....

Sambung celoteh lagi pagi ni...nak cuba fokus dan rajinkan diri mengupdate blog hari2...cewah! semangat baru ke tu...he he...ntahle...cuba belaka la ni...kalau ikut malas ...emmmm...manjang malas dan bahayaaaa...akan terus malas nanti...lawan jgn tak lawan rasa malas ni....he he he...berjuang ngan diri sendiri la nampak gayanya aku ni....

Minggu lepas anak dara ku Mimi balik...sebelum nak balik minggu tu dah bagi clue....nak makan Rainbow Cupcake....ok...no halnya...sib baik la masak2 lum ditiup badai malas lagi...kalau tak ...tak berasap la dapoku....Hari Jumaat lepas aku dah buat cupcake ni...masa Mimi sampai rumah...aku belum siap buat topping lagi pun....dia dah ngap2 masuk dalam mulut....he he...suka sungguh ngan Rainbow Cupcake ni....tup2 my hubby pun makan jugak...wah! suprise ....selalunya kalau cupcake ke cake ke...emmmm...jeling pun tidak apa tah lagi nak makan...Nampaknya Rainbow Cupcake dah jadi fav sume org...yayyyyy....





Kali ni saje buat dalam paper cup kecik2....memang leceh sebab nak kena lapis 6 kaler kat dlm paper cup tu...tapi ok je...bila siap...nak makan ngap je terus dalam mulut....tak yah nak gigit 2 ..3...kali...he he ...Resepinya....sama je macam yang pernah aku buat sebelum ni....asalnya bukannya cupcake...cake dah jadi cupcake...suka ati kita la kan...nak buat cake boleh nak buat cupcake pun boleh...just modified je teknik memasaknya....
Mohla tgk resepinya lagi.....


RAINBOW CUPCAKE...CAKE...

BAHAN-BAHANNYA...

  • 226 grams butter
  • 466 grams gula castor
  • 5 biji putih telur grade A
  • 2 sudu kecil vanila extract/essen
  • 375 grams tepung...aku guna tepung kek super fine Blue Key
  • 4 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 1/2 cawan fresh milk...low fat milk...pun boleh ...
  • Pewarna hijau...biru...merah...kuning...oren...purple...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA....

  • Panaskan oven 180 darjah Celcius....sediakan acuan cupcake yang bersesuaian....
  • Campurkan sume bahan2 kering...tepung...baking  powder dan garam kedalam mangkuk...gaul sebatikan dan ketepikan....
  • Menggunakan hand @ stand mixer...pukul butter dan gula sehingga sebati dan agak kembang....
  • Masukkan putih telur sebiji demi sebiji...dan pukul lagi hingga sebati ...dan kembang....masukkan vanila
  • Masukkan susu berselang seli dengan adunan tepung tadi...bermula ngan tepung dan akhir ngan susu...pukul sebati adunan ni....
  • Bahagikan adunan kepada 6 bahagian...dan campurkan pewarna pada setiap satu bahagian...
  • Masukkan adunan selapis demi selapis warna yg ada...jgn dicampur sebatikan lapisannya ya....biarkan cam tu je...kena agak2 ya..sukatan lebihkurang 3/4 acuan cupcake....bakar dalam lingkungan....15 minit - 20 minit  @ sehingga cupcake masak...bila dicucuk ngan lidi ...lidi bersih...maknanya cupcake masak dah...
  • Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum memulakan proses mendeconya.....



FRESH CREAM FROSTING....


BAHAN-BAHANNYA....

  • 2 cawan Non-Dairy Whip Topping...pastikan betul2 sejuk ya....aku guna Non-Dairy Whip Topping Rich's
  • 1/2 cawan gula icing yg telah diayak....
  • 1 sudu kecil clear vanila esen


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Menggunakan Stand @ hand mixer....whisker....pukul whip topping sehingga agak kental...
  • Masukkan gula icing ...vanila esen dan pukul lagi hingga frosting fresh cream betul2 'stiff '.....siap dah ...boleh gunakan utk deco cupcake tadi...
  • Decoration ikut citarasa memasing ya...


Topping @ frosting terpulang pada citarasa memasing k....kalau suka guna buttercream tak de halnya...sume pun boleh...Pada sesape yang nak mencuba Rainbow Cake boleh semak kat resepi asal disini...






Puas rasa hati bila dapat memenuhi permintaan anak2 kan...pagi Ahad hari tu dapatla Mimi bwk balik balance cupcake yang tinggal....he he he...Aku bwkkan jugak Coconut Candy...ni bukan fav Mimi....kalau tak suka memang langsung tak dimakannya....
Kalau masih dok terpikir2 nak buat ape ujung minggu ni...bolehla buat Rainbow Cupcake .....berbaloi2....sedapppp.....

KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking......







20 comments:

mala said...

cantiknya!!! kaler-kaler .. ni mesti dah telan byk Vitamin R :-)

RynaHakimi said...

Lame tak dengar kabar kak chek.. Sedap cupcakes tuu.. Comel2 n kalerful.. meriah gitu.. kalo bagi kat kanak2 gerenti diorang excited nak makan..hehe

cik cek said...

Mala...

He he he...byk dah telan Vitamin R....virus M tu masih dok ada lagi...payahnya... :)

cik cek said...

Ryna...

He he...memang lama kan...dilanda virus M byk bebenonya...
Bukan kanak2 je yang suka...org beso2 pun suka Ryna...boleh kata sume org pun suka...nanti Ryna cuba k...

Tq..Tq Ryna dtg singgah kesini...:)

Kak Sam said...

Cik Cek..
Cantiknya. Berpelangi mata saya dibuatnya.

tun_telani said...

wahh... jadi feveret semua org yer.. mmg seronok masak bila semua org suka makan kan..

cik cek said...

Sam...pekabo...sihat selalu hendaknya ya...
Bukan setakat cantik warnanya...rasanya...umphhh....cubala Sam....:)

Tq..Tq...masih sudi singgah kesini..:)

cik cek said...

Tun...

Betul...betul...betul...bila sume org suka makan..penat2 masak pun hilang...kan...:)

Ayu said...

Assalam kak cek,
winduuuuunya lama tak masuk dapur kak cek ni..cantiknya rainbow cupcake mu itu....confirm sedap lah ni ya kalau acap kali membuatnya tukan....kita pun memang dah lama nak buat ni tapi belum ada kesempatan..but will definitely buat juga satu hari nanti..

rahel said...

canteknye...berseni betul tangan Kak Cek...tergoda lagiiii.

rahel said...

canteknye...berseni betul tangan Kak Cek...tergoda lagiiii.

MULAN said...

comel nya rainbow cupcakes...!!! mesti sedap ni...

Juwita Jamaludin said...

cantik.. boleh la cuba nanti.. bila la nak buat ni.. geramnya tgk

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....

Kita pun winddduuuuu kat Ayu...he he...sebab sedapla ni tu yg asyik2 kena buat RCC ni...nilah satu2nya fav cc anak dara kak cek...nak tunggu Ayu buat lak...confirm family Ayu suka...:)
Tq Ayu sudi lagi singgah ke sini...

cik cek said...

Rahel...tq...he he tgn yg tak cukup seni lagi ni Rahel....main hentam sajalah...janji ada rupa cupcake...kan kan...dan rasanya berbaloi...sedapppp... :)

cik cek said...

Mulan....

Sedappppp....resepi ada dah tu...nanti try ek...:)

cik cek said...

Ita....

Resepi ada dah...cubala buat nanti...sedappp...anak2 mesti sukaa... :)

HomeKreation said...

Ni kalau buat party utk budak2 sure laris...

cik cek said...

Along....

Bukan budak2 je melariskannya...mak budak2 pun joint sekali....
Tq ...Tq...masih sudi singgah kesini...:)

Nur-nba said...

Comelnya cupcakes ni.. Tentu berebut2 nak menghabiskan.. Orang tua pun suka juga.. hehe :)