Saturday, October 8, 2011

BinGka Ubi PandaN....

Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Puas dah masak kuih2 moden...tukar selera lak kuih org lama....masing2 ada keistimewaannnya kan....Beli ubi ni  minggu lepas lagi kat pasar malam...memang teringin nak makan bingka ubi...tu pun dah masuk angin dah ubi ni...sib baik leh guna lagi...kalau tak membazir je...beli2 ...pas tu buang...hu hu hu....
Kebiasaannya aku blend je ubi ni.....kali ni aku parut...Wah! saje tukar teknik lak...he he...campur perisa pandan....kalau kaler coklat ...my hubby tak berapa gemo nak makan...jadi tukar sikit rasa dan penampilannya....Sekali pandang memang macam kuih bakar pandan...bila rasa baru tau....ubi rupa2nya....dan yang pasti ....memang my fav.... :D...dan paling best bila my hubby ckp...." sedap la kuih ni...." he he he...mestila suka bila dipuji...kan ...kan...cuma aku tak sure my hubby perasan tak kuih tu sebenonya bingka ubi...sebab my hubby pernah ckp...dia tak larat dah nak mkn ubi..ataupun kuih2 yg berasaskan ubi ni...muak makan masa zaman kecik2 dulu....tak kisahla kan...diam2...3...4 ketul dah masuk dalam mulut....Alhamdulillah..... :D




Resepi asal memang amik kat DTS....CMG...dah banyak kali buat bingka ubi ni...masih tetap guna resepi yang sama ...cuma diubahsuaikan sikit je...timakasih bebanyak pada tuanpunya resepi...memang best...Aku suka resepi ni sebab tak guna telur...bestkan...dan hasilnya masih tetap lembut dan kenyal2....emmmm...memang sedaplah....Meh kita semak resepi....

BINGKA UBI PANDAN....
Resepi Asal/Sumber Rujukan :  DapurTanpaSempadan
Olahan : KitchenIsMyWorld



BAHAN-BAHANNYA
  • 1 kg ubi kayu
  • 650ml santan ( aku guna 400ml santan segera  Ayam brand )
  • 100gm gula melaka ( aku tambah sikit jadi 120gm )
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan disimpulkan
  • 1 - 2 sudu besar Pandan Paste brand Nona
  • 1 sudu kecil pewarna hijau apple
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 1 sudu besar minyak sapi ( ku guna minyak jagung....)
  • Bijan secukupnya - untuk ditaburkan atas permukaan kuih sebelum dibakar..

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Masak gula pasir, gula melaka, santan 400ml, garam bersama simpulan pandan....masak cukup sehingga       gula larut....pastikan dikacau selalu.... masukkan minyak sapi.....kemudian ditapis....kalau sukatan masih       kurang dari 650ml boleh tambahkan air suam..... kebiasaannya bila bahan2 telah larut sukatan santan tadi      akan bertambah ...ketepikan...biarkan sejuk untuk seketika.
  • Ubi diparut....ditapis/diperah airnya.....airnya dibiarkan mendak....lebihkurang 15 hingga 20 minit....       bahan sagu yg mendak diambil dan dicampurkan bersama parutan ubi yg telah ditapis atau diperah tadi....
  • Campurkan campuran santan dan juga ubi parut yang telah ditapis.....kacau sebati......masukkanlah pandan paste..perwarna hijau dan tepung ubi...dikacau sebati lagi...
  • Lenserkan loyang pembakar ( saiz ikut kesesuaian memasing )....guna minyak ke....majerin ke....minyak sapi ke....shortening pun boleh...Lapikkan ngan aluminium foil..melebihi dari ketinggian loyang....sapukan shortening/butter @ minyak...Masukkan adunan kedalam loyang.........taburkan bijan diatasnya ....
  • Panaskan oven ngan suhu 170 - 180 darjah celcius...ikut oven memasing jugak ni....aku biasanya guna microwave... dual convenction....180 darjah celcius....bakar lebihkurang 1 hingga 1 jam setengah....kalau bahagian atas tak cukup garing..( grill lebihkurang 3 - 5 minit...).....siap....suam2 bolehlah dikeluarkan dari loyang....dah sejuk bolehla dipotong sebelum dihidangkan....selamat menjamu selera....






Tak susah kan nak buat bingka pandan ni....he he he...pada pasangan yg baru mendirikan rumahtangga...bolehla cuba2 buat kuih bingka ni...confirm cik abg sayang dan mak mertua senyum sampai telinga....kan..kan....dalam hati kembang berbunga...." pandai menantu aku buat kuih org2 lama ni...." :D....sesape je pun leh buat kuih bingka ni....bolehla dicuba tuk minum ptg nanti.....
KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....



9 comments:

Mas said...

akak..jom tukar ngan karipap...
sedapnya tengok bingka tu..

Cheq Sue said...

perghhh...sedap ni pekena dengan teh O kak cek... tapi ubi kayu tu kemain payah la nak jumpa

** kalau orang belum kawen, mesti berebut nak buat menantu ni..

cik cek said...

Mas....boleh2...kecik tapak tgk ...satu pinggan besor kak cek tadahkan...kak cek suka...kak cek suka karipap....:D

cik cek said...

Cheq Sue....

Memang sedap...sedo tak sedo beketul dah masuk mulut....kat pasar malam je selalu ada ubi ni...kat kedai2 biasa memang payah nak jumpa....

ha ha ha...betul tu...kalau yg belum kawin...memang ramai yg nak jadikan menantu.... :D

Liza said...

Ni mmg salah satu kuih peberet Liza ni...mkn pulak ngan kopi o...fuhhh terangkat habisss

cik cek said...

Liza...
Sedapkan kuih bingka ni...leka je mkn...suka rasa lembut dan kenyal2 ubi tu...memang kena je ngan selera... :D

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek

Cantik hijau elok warna bingka ubi Cik Cek ni...dah lama tak mkn kuih dr ubi kayu...kena tunggu balik Msia.tu dia Cik cek bagi tip camna nak pikat hati mertua dgn kuih bingka...pengantin lamapun boleh jugakan ikut tip ni..hi..hi..

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya....

Kat sana memang tak jumpa ek ubi kayu Mamasya...ala siannya...kalau dekat leh jugak kak cek poskan...kena tunggu balik Malaysia la kan kalau teringin...aduhai!

He he...pengantin lama lagila dialu2kan....lagi mak mertua tambah sayang.... :D

Torviewtoronto said...

colourful delicious looking dessert