Wednesday, October 5, 2011

PoRtugese Egg TarT.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Pagi Ahad ...Atiq call ...lepas lunch nak balik rumah kejap...anak bujang yang sangat busy....padahal punya la dekat...belajo kat PoliTeknik PD...nak wat camana kan...dari dulu pun Atiq ni memang tak gheti dok diam..ada je aktiviti...dari zaman sekolah sampailah masuk kolej....tak pela kan asalkan apa yg dibuat sume kerja2 berfaedah oklah tu....

Mimi dah bwk balik Rainbow Cupcake...Tuna Puff n Coconut Candy....sian lak Atiq...apa lak boleh dibuatkan tuk dia bwk balik kolej nanti....haaaa...senangnya menu...lepas siap buat breakfast...aku pun mula operasi buat Portugese Egg Tart...fav Atiq.....kebetulan ada kuning telur kat dalam fridge...lebih buat Rainbow Cupcake...oklah...taklah membazirkan....



Resepi mudah dan cepat.....rasa yang sedapppp...jom semak resepi....aku copy paste resepi yg dulu je....Resepi asal memang ku amik dari CMG ...... tq bebyk ngan resepi sedap ni dan setiap kali buat portugese Egg Tart ni aku tak guna dah resepi lain...memang sedappp....


PORTUGESE EGG TART
sumber rujukan Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN-BAHANNYA
  • Kulit Puff Pastry secukupnya....aku guna jenama KAWAN...
  • 2 biji kuning telur...pukul sikit2 je *
  • 200 ml whipping cream *
  • 50 ml low fat milk *(aku guna soya milk...susu abis stok...)
  • 40 grams gula pasir halus *
  • 2 keping keju cheesedale....digunting kecik2 *
  • 1 sudu kecil vanila esen
  • Pewarna kuning

 CARA-CARA PENYEDIAANNYA...Tart Filling
  • Campurkan sume bahan yang bertanda   ...masukkan kedalam bekas yang sesuai...
  • Masak dan didihkan campuran tadi dengan api kecik je.... dan selalu dikacau
  • Masukkan esen vanila....
  • Kacau lagi sehingga sume bahan larut dan sebati dan campuran agak pekat sedikit....siap...matikan api..masukkan beberapa titik pewarna kuning kacau sebati.....sejukkan kejap k....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA ....Tart....
  • Sapukan shortening dan taburkan sikit tepung kedalam acuan tart ...
  • Canai kulit pastry.....
  • Masukkan kedalam acuan...dan ditekan..
  • Potong lebihan ditepi acuan....
  • Cucukkan sikit2 ngan garpu....
  • Tuangkan adunan filling anggaran 3/4 sukatannya dalam acuan tart...
  • Panaskan oven 180 darjah C......
  • Bakarlah dalam lingkungan 25 - 35 minit atau sehingga tart masak....
Nota :
Kalau nak buat lebih tambahkan adunan ni ya....resepi yang ku letak kat sini cuma utk satu adunan sahaja...
Masa buat ni tak perasan susu dah abis stok...jadi ku gantikan ngan Soya Milk...hasilnya...masih tetap sedappppp.....





Dah tgk resepinya kan...kalau ada lebih2 kuning telur tak yah risau nak buat apa ...buat je Portugese Egg Tart ni....yang pasti tak yah susah2 nak p beli kat bakery lagi kan kan....

Portugese Egg Tart tuk Atiq n the gang....ku bwkkan sekali Coconut Candy dan ada la lebih 4..5  biji Rainbow Cupcake yg tinggal....Candy memang fav Atiq....berbeza selera ngan Mimi....
Bila badan sihat sikit ni...hari2 dok pikir apa lagi yg nak dimasak esok...he he....
Enjoy Cooking.....KitchenIsMyWorld......



4 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam cik cek.Kita suka tart ni tapi tak tau buat.Now boleh la try.

Citarasa Rinduan said...

kak cek...........
ayu datang pakai jet,.. wah!!!
sekali singgah sini terus pitam berkali2....

heheheh..
untungnya atiq....nak gak!!!!!!!!!

(baru balik niaga sekali buka blog, ada entry terbaru dari kak cek... kak dah lama update blog ker?? winduuuuuuuuuuuuuuu)

cik cek said...

Salam Kak Ros....

Senang je buat dia....rasanya sama je yg kita beli kat bakery...lagi puas ati bila buat seniri kan....nanti Kak Ros try buat ya...:)

cik cek said...

Yang ditunggu dah tiba....Yayyyyy...sampai jugak dik Ayu kita ni...siap naik jet lagi...he he....
Virus M melanda...la ni kena telan vitamin R byk2...baru je mula update blog semlm ngan hari ni...bila lama sgt cuti...sume nya malas nak buat apa pun...memang winduuuuuu....
Sebelum balik jgn lupa bawak balik Egg Tart sekali ya....:)