Saturday, October 8, 2011

RosE CupCakes....emmmm....Yummyyyyyy.....



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....


Request dari Mimi...Rainbow Cupcake lagi...he he he...again?....Basic resepinya hampir serupa ngan Rainbow CupCake...bezanya ada rasa rose...emmmm...harum baunya.....kaler pinky2 lagi.... :D.. Rose CupCakes....Saje nak cuba resepi lain lak...satu adunan pun dapat dalam 14 biji cupcakes saiz sederhana...cukuplah tuk penghuni kat rumah ni makan...bukan ramai pun....yg paling penting ....Mimi suka...Alhamdulillah....suka gak dia Rose CupCake ni....




 WoW!....pinky..pinky....Yan mesti suka kaler ni...tetiba teringak lak kat anak buah ku yg sorang ni....sukaaaaa sgt kaler pinky....Gambo tgk dah...moh kita semak resepi senang dan mudah ni....jom..jom....


ROSE CUPCAKEs....

Resepi Asal  :  WhiskKid
Terjemahan/Olahan : KitchenIsMyWorld


BAHAN-BAHANNYA...

  • 85 grams butter
  • 3/4 cawan @ 149 grams gula castor
  • 2 biji putih telur grade A
  • 1 sudu kecil vanila extract/essen
  • 1 sudu kecil essen Rose
  • 1 1/4 cawan @ 156 grams tepung...aku guna tepung kek super fine Blue Key
  • 1 1/4 sudu kecil baking powder
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/2 cawan fresh milk...low fat milk...pun boleh ...
  • Pewarna merah dan pink...


CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius....sediakan acuan cupcake yang bersesuaian....
  • Campurkan sume bahan2 kering...tepung...baking  powder dan garam kedalam mangkuk...gaul sebatikan dan ketepikan....
  • Menggunakan hand @ stand mixer...pukul butter dan gula sehingga sebati dan agak kembang....
  • Masukkan putih telur sebiji demi sebiji... pukul lagi hingga sebati ...dan kembang....masukkan vanila dan rose essen...
  • Masukkan separuh dari sukatan susu...kacau sebati kemudian masukkan sebahagian tepung...kacau lagi...akhir sekali masukkanlah baki susu disusuli dengan tepung...pukul sebati adunan ni....
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian...dan campurkan pewarna pada setiap satu bahagian...
  • Masukkan adunan selapis demi selapis warna yg ada...jgn dicampur sebatikan lapisannya ya....biarkan cam tu je...kena agak2 ya..sukatan lebihkurang 3/4 acuan cupcake....bakar dalam lingkungan....15 minit - 20 minit  @ sehingga cupcake masak...bila dicucuk ngan lidi ...lidi bersih...maknanya cupcake masak dah...
  • Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum memulakan proses mendeconya.....


FRESH CREAM FROSTING....


BAHAN-BAHANNYA....

  • 2 cawan Non-Dairy Whip Topping...pastikan betul2 sejuk ya....aku guna Non-Dairy Whip Topping Rich's
  • 1/2 cawan gula icing yg telah diayak....
  • 1 sudu kecil clear vanila esen


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Menggunakan Stand @ hand mixer....whisker....pukul whip topping sehingga agak kental...
  • Masukkan gula icing ...vanila esen dan pukul lagi hingga frosting fresh cream betul2 'stiff '.....siap dah ...boleh gunakan utk deco cupcake tadi...
  • Decoration ikut citarasa memasing ya...










  


Serupa tapi tak sama ngan Rainbow Cupcake....basic resepi menggunakan putih telur memang sama...bila ditambah ngan perisa rose ...menhasilkan sedikit kelainan dari segi rasanya...sedap tak....sedappppp....
Macam biasa...aku lebih gemo menggunakan fresh cream utk frosting cupcake ni...disamping mudah nak buat...rasanya tak pernah mengecewakan...gabungan rasa rose cupcake ni ngan fresh cream memang superbbbbb.....Lain orang...lain pulak seleranya...kalau nak tukar ngan lain2 frosting tak de salahnya....boleh belaka.....
Pinky Rose Cupcake.....boleh dibuat bila2 masa....tak teringin ke...kalau teringin sila2 cuba ya.... :D
Tq...Tq...pada yang empunya resepi ni....berbaloi2....
KitchenIsMyWorld....Enjoy & Happy Cooking.....


19 comments:

Deliah's Deli said...

mmg tergoda tgk cupcakes ni..esp kaler dia..mcm nak ambil satu. :)

cik cek said...

Deli...

Jom2...mkn cupcakes sesama...:D
Tq ya sudi lagi menyinggah kesini..

Cheq Sue said...

amboi...kaler fink lagi CC kak cek ni...bau sampai melaka ni rosnya

rahel said...

mat petang Kak Cek,
akhir2 ini nampak rajin sangat Kak Cek saya buat kuih...memang menggiurkan semuanya..enak...enak..

HomeKreation said...

Wah CikCek punya cc meriah dan cantik kaler nya! Bebudak sure suka ni utk party kan.

cik cek said...

Cheq Sue...

wah! jauh tul bau Rose cupcake ni...he he...jom joint mkn cupcake...:)

cik cek said...

Morning Rahel...

He he sepatah kata Mala kak cek ni dah overdose vitamin R agaknya...sementara rajin ni buatla...kalau tak dok la senyap je... :)

cik cek said...

Along....

Confirm diorg suka...sesuai sgt tu buat apa2 function pun kan...:)

Mamasya said...

Untung Mimi...nak cup cake...tak yah susah2 order jauh...order dr ibu aja...lagi terjamin sedap. apatah lagi dgn perasa ros dan topping cream..yummumm...

Mah@Mahu said...

Sedap masakan anda sungguh mengkagumkan...


*jgn lupa saksikan Masterchef Malaysia 22 okt 2011 di Astro Ria...

Mamasya said...

re; Cik cek deco kek tu debar jugak takut tak jadi....maklumlah pertama kali ambil tempahan.kalau tak jadi nak bagi diskaun murah2 je..nasib baik kwn tu suka...

cik cek said...

Mamasya...

sib baik Mimi suka gak rose cupcake ni...kalau tak kenala buat Rainbow Cc lenkali...berantu tul dia kalau Rainbow Cc...

Alhamdulillah...kalau kwn Mamasya tu suka kek yg Mamasya buat tu...pas ni leh la amik tempahan lagi...kalau dah selalu buat confirm lagi byk idea....kan...

cik cek said...

Mah@mahu....

Tq...Tq...hasil yg tak seberapa ni..baking just for fun ....dan timakasih sudi singgah kesini..
Salam kenal2....

MasterChef memang ditungguuuuu....:D

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Cek.
Wow..terpikat dgn topping kaler putih + merah tu.. Cantiknya kak.. Dah la kek pun kaler merah yg comel.. Yummy..

cik cek said...

Waalaikumsalam naz....

Tq..tq...senyum2 kak cek sensorang bila Naz cakap cantik...he he he...biasa2 je ni Naz...nak buat deco2 yg lain tak berapa nak pandai dan tak berapa nak rajin...dan selalunya deco ni jela yg kak cek selalu buat...yg penting anak2 dan family suka makan...alhamdulillahhhh....takla membazir kan...
Naz cubala buat...sedapppp... :D

Diana @ Melley Mey said...

comelnya rose cupcake tu... geram tgk... memang cantik kejadiannya... sukanya tgk... kalau dpt makan seketul nie.. seronoknya...

Nieza said...

wow cantiknya CC ni kak....saya suka pinky ni...bestnyer kalau dpt ngap ni..hehe

cik cek said...

Diana....

Resepi ada dah...jom bercupcake...sedappp tau...:D

cik cek said...

Nieza...

Cantik ke...he he tq tq...resepi asal tanpa kaler...memandai je kak cek letak kaler pinky2...suka tgk...sedap dimakan...nanti try la buat Nieza...:D