Monday, October 17, 2011

Pai Bao ....Hongkong Sweet Bun.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...

Plan asal nak buat Puri tuk breakfast ujung minggu hari tu....bgn pagi ...Mel dah siap goreng mee hoon....cancel Puri....akhirnya buat roti petang tu....dapat gak Atiq bawak balik Poli...panas2 kuar dari microwave lagi....Semerbak la bau roti kat rumah ....emmmmm....macam kat bakery la pulak...he he....




PAI BAO...HONGKONG SWEET BUN....
Resepi Asal  :  .christinesrecipes.
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

WATER ROUX STATER...tangzhong

BAHAN-BAHANNYA
  • 50 grams tepung gandum
  • 250 ml air 
CARA-CARA PENYEDIAAN WATER ROUX
  • Tepung gandum dicampurkan dengan air.
  • Dikacau sebati....
  • Menggunakan api yang kecil....masak adunan tepung yang telah dicampur air tadi
  • Masak sehingga adunan menjadi pekat....tutup api....biarkan sejuk...water roux boleh disimpan dalam fridge ...tapi cuma untuk 3 hari je....kalau lebih dari waktu tu...dah tak elok nak digunakan.....warna dia pun dah berubah.....


BAHAN-BAHANNYA....utk doh Pai Bao...Hongkong Sweet Bun
  • 370 gm tepung roti  *
  • 65 gm gula halus  *
  • 5 gm garam  *
  • 12 gm susu tepung  *
  • 6 gm instant dry yeast  *
  • 1 biji kuning telur
  • 125 gm susu segar 
  • 120 gm tangzhong @ water roux...
  • 28 gm condensed milk
  • 75ml whipping cream
  • 35 gm unsalted butter 
  • 1 biji telur...utk sapuan atas roti sebelum dibakar
  • Gula kasar secukupnya utk ditabur atas roti
  • Olive oil utk disapu selepas roti siap dibakar....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Masukkan sume bahan2 bertanda * ke dalam mangkuk pengadun...gunakan hook utk menguli doh....gaul sebati adunan kering....
  • Campurkan sume bahan2 cair...susu segar...whipping cream...susu pekat dan telur...kacau sebati...masukkan kedalam mangkuk pengadun...gaul dan uli sebati...
  • Masukkan jugak water roux @ tangzhong...gaul lagi sehingga menjadi doh....masukkan pula butter....uli lagi sehingga doh licin dan elastik....
  • Tutupkan mangkuk doh ngan kain...dan biarkan doh mengembang lebihkurang 45 min - 1 jam....
  • Setelah doh kembang....bahagikan doh 40 gm utk setiap satu...
  • Letakkan dalam dulang pembakar yg telah disapu ngan shortening....biarkan doh mengembang lagi utk kali kedua...lebihkurang 45 min....
  • Sebelum dibakar...sapukan dengan telur diatas permukaan roti ...taburkan ngan gula...
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius...bakar roti lebihkurang 15 - 18 min @ sehingga roti masak...berwarna keperangan....
  • Keluarkan dari oven...sapukan olive oil atas permukaan roti....

Nota  :
Boleh rujuk kat sini utk dapatkan cara2 nak buat pintalan roti....4 strand braided.....macam2 ada teknik dan caranya....
Setelah pintalan dibuat...aku gulungkan dan masukkan kedalam muffin baking tray...sebab tulah bun yg ku buat seakan2 muffin....apa2 pun terpulang citarasa memasing nak buat bentuk macamana ya....



  


Sweet bun yang lembut....leh buat lagi next time....best dimakan ketika baru kuar dari oven...lembut gebus....terasa nak makan roti tuk breakfast esok...bolehla try resepi yang ada .... :D
Happy & Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld....


9 comments:

rahel said...

selamat malam Kak Cek..dah tido k? singgah sekejap,nak ambik bun tuk sarapan esok.

izahdaut said...

best best.. rindu a nak makan roti panas2 gini.. nak buat tepung roti lak tak de..layan roti kak cek la dulu ye.

Along Maklong said...

cek..
rajinnya cek..
maklong bangun pagi selalu lapar..
dapat tengok roti kat rumah cek ni jadi kenyang sekejap.. hehehe..

HaSue said...

sedappp sedappp..terasa2 mencubit roti panas ni haa... rajin kak cek meroti

mala said...

morning ... amboi kakcek pi hongkong tak habaq no!

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Cntik roti pintal chek ,,, k1 dh lama x meroti klu tenung lama2 berkobar2 semangat meroti dtg ,, k1 minta resepi ni yaa nk cuba..

tun_telani said...

wahh.. omeynyer roti kak cek.. mcm mana wat pintal2 tu? nmpk gaya kene google cara2 wat roti yg cantik ^^

JaSSNaNi said...

best dapat bagi anak bawa balik bekal kan.. rasa puas hati je lepas tu.. sedap plak roti ni..
kalau buat tak pakai bm boleh ke? akan naik gebu tak? mmmm.. tak pasti sangat pasal ni sbb nani cuma pernah test wat roti pizza je... kalau naik pun tak de tinggi sangat.. tapi tak kat luar jadi keras je.. cam roti panjang yg keras tu.. kenapa ek?

Ayu said...

Assalam kak cek,
waduh cantiknya montok2 roti kak cek ni..geram kita tengok..kita pun dah lama tak meroti since the last time buat turkish pide tu..huhu..