Tuesday, October 18, 2011

Yogurt Mousse & StraWBerry JellY.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...

Ke Giant Nilai Sabtu lalu....beli Strawberry....akhirnya baru dapat beli....nak buat dessert lagila tu...tau tak pe....Sambil menyambil buat roti...sempat jugakla ku menggodeh buat deesert lagi...kali ni guna buah strawberry la pulak...panna cotta lagi ke...eh2 idak le...muak lak org kat ghumah ni asyikla makan panna cotta....he he....bukan panna cotta...cuma sikit lebih kurang...sama tapi tak serupa.....

Amik resepi kat dailydelicious...dari dulu memang suka gak lepak kat blog ni...suka tgk gambo2 ngan presentation makanan dia...fuhhhh! memang kelassss gitu....cantikkkk......meh2 kita kongsi sesama resepinya....Ape2 pun tq sesgtnya pada Pook....owner resepi yang sedap ni.....



YOGURT MOUSSE & STRAWBERRY JELLY...
Resepi Asal  :  Pook@dailydelicious
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA....


Strawberry Yogurt Mousse

  • 150 grams strawberry yogurt
  • 50 grams gula pasir
  • 100 ml fresh milk
  • 4 grams gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • 1 sudu kecil vanila extract

Strawberry Jelly

  • 50 grams fresh @ frozen strawberry....( ku guna 100 grams....)
  • 20 grams gula pasir...( nak lebih manis leh tambah sukatan gula ni....)
  • 1 gram gelatine
  • 2 sudu besar air sejuk dari fridge
  • Potongan kiub buah strawberry jika suka...



CARA-CARA PENYEDIAANNYA...


Strawberry Yogurt Mousse..

  • Panaskan susu bersama gula....kacau sehingga gula larut...matikan api...
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan kedalam susu yg telah bercampur gula tadi...masukkan juga vanila....kacau sebati...dan biarkan sejuk
  • Setelah sejuk....masukkan sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati kedalam strawberry yogurt....
  • Masukkan strawberry yogurt mousse kedalam gelas yg sesuai....masukkan kedalam fridge...biarkan lapisan yogurt mousse set/mengeras....
  • Susun hirisan fresh strawberry dalam gelas...tuangkan lagi yogurt mousse...masukkan semula kedalam fridge utk lapisan ini set/mengeras....


Strawberry Jelly

  • Kisar buah strawberry dalam food processor...masukkan gula..kisar lagi....
  • Tuangkan strawberry puree kedalam periuk kecil...panaskan puree sehingga gula larut....kemudian angkat dan ketepikan...
  • Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...(aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
  • Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
  • Masukkan gelatine kedalam strawberry puree dan kacau sebati....boleh juga dimasukkan potongan buah strawberry yg telah dipotong kiub jika suka...
  • Tuangkan strawberry jelly keatas lapisan strawberry yogurt mousse....simpan semula kedalam fridge  utk lapisan ini set/mengeras.....akhir sekali letakkan lapisan yogurt mousse keatas lapisan strawberry jelly....deco selebihnya terpulang pada idea dan citarasa masing2 ya....biarkan lapisan yogurt mousse set/mengeras ....







Sebenonya tak bape puas hati ngan hasil gambo kali ni...kamera ...anak kita pakai....hu hu hu...jadinya snap picture guna handphone je....boringgggg....tak cantiknya...sudah tebiasa guna kamera...bila guna handphone...sakit mata nengoknya....hu hu hu....
He he he....macamla dessert kita ni cantik bebeno ek...senget menget buah strawberry tu...nak cepat siap....tgn kejung pulak tu....nak banding ngan Pook tuan punya resepi ni...memang mabeles...kemas je susunan strawberrynya...Org buat kita pun nak buat jugak...org punya ....cantik molek je...kita punya...kira bolehla kan...Rasanya memang best....resepi dah ada...bolehla dicuba....:D

Happy & Enjoy Cooking......KitchenIsMyWorld.....


34 comments:

MULAN said...

pai bao emsti sedap... yogurt mousse ni pon bikin meleleh je....

Zaliedana said...

Assalam kak cek,tergodanyer nengok mousse nih,terliurnyer kak,nengok air wap sejuk kat luar gelas pon dah terasa sejuk n segar takak kak,kalo dapat segelas,mmg best nih..Ermm akak nak bagi segelas x,hihi..

Ummi said...

Cik cek...tumpang la minum yogurt kat sini...mengencess betuiii... :) hujan sini, tp boleh aje..kalau dpt akak slurp jek...hehe

Kak Rose said...

waaallaaa... dah cantik la tu... terus kak rose ngences nengoknya... kalau la dapat segelas pun jadila.... slurrrrpppp!

Mamasya said...

Aslmkum Cik Cek

Strawberry jelly satu cik cek...yg kecikpun tak pa...sedap tu..hi..hi..
roti kat bawahpun nampak gebus...sedap buat minum ptg...fresh from oven..

rahel said...

adoiii...godaan besar sudah mari..haus je bila singgah ke sini..

Wattie said...

Assalamualaikum Cik,
Mai segelas nak rasa, terliur sangat dah ni

Nieza said...

dah cantik dah la tu kak cik cek,menarikla...kalau dpt merasa ni lagi best ni..:)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Slurrrrppppp! Grabbing everything now :)

CT Delima said...

Assalamualaikum kak cek

Tak tertahan nak mintak segelas yogurt mousse ngan strawbery jelly tu haa... memang sesuai dgn cuaca sekarang ni kan kak. aduhh... kalau boleh dicapai dah capai dah masuk dalam screen laptop ni..hehehe

Anna Qawina said...

Aslmkm...nakaiii...kemain lg tayang...huhu...terasa sejuknya nih...
1gram gelatin tu banyak mana ye kalo gna sudu metrik?

Nur-nba said...

Salam.. Sungguh menyelerakan.. Sedapnya.. nikmat kalau dapat menjamahnya sendiri..

nuwairani ismail said...

kenapakah stoberi itu sungguh menggoda.....? aiyaakkkk!

cik cek said...

Salam pada teman2 yg menyinggah...maaf..agak lewat balas komen...baru kebah sikit dari demam..hu hu...

Mulan >>
Pai Boa memang gebu...yogurt mousse emmm..nyu2 yummyyy...

Zaliedana >>
Waalaikumsalam....meh2 dtg amik segelas ni...sedappp...:D

Ummi >>
Jempu2 masuk...meh kita mkn sesama...alaaa...hujan kat luar..dalam ghumah kita sembang sambil makan2..kan kan..:D

Kak Rose >>
Lama tak nampak kak rose...jom makan sesama...bykk ni..:D

Mamasya >>
Waalaikumsalam...Orait..tak de halnya...jgn lupa bwk balik roti ngan jelly ni ya...:D

Rahel >>
Sudah tergoda...he he...meh2 rasa..:D

Wattie >>
Mai sini kita makan sesama...:D

Nieza >>
Tq..Tq..seadanya je ni..tgn dok kejung..sume nak cepat...he he..meh2 rasa...yummyyy..:D

Love >>
Jom...jgn lupa amik sebelum balik...kak cek dah tapaukan ni...:D

Anna >>
Waalaikumsalam....1 gm lebihkurang 1/2 sudu kecil...nanti try buat ek...pas tu kirim kat kak cek..:D

Nur-nba >>
Salam...memang sedappp...cuba2 la buat nanti ya...
Tq..tq..singgah kesini..:D

Nani >>
Telah tergoda ke...he he...akhirnya berjaya jugak stroberi tu menggoda nani ek...jgn lupa bwk balik...kak cek dah tapaukan ni...:D

kzai said...

salam cek..ngences nya tgk dessert ni merah putih warna yg menawan..brtmbh ngences lg tgk wap ais yg meleleh kt gelas tu

hazila said...

Saya suka yogurt+fruit. Memang selalu simpan stok yogurt dalam esbok.

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Cekkk cantikk, sedappp ,,, uwaaa dh abis kerr? Hiss geram negok ..

cik cek said...

kzai...

Alahai! ngences ke...he he..memang sedap...sejuk menelannya...:D

cik cek said...

Hazila...

Kalau yogurt yg biasa tu kak cek kurang sikit nak makan..bila buat cam gini...emmmm...kena lak ngan selera...:D

cik cek said...

Kak Wan...

Hu hu hu...baru je abis...anak dara cek memang suka...lagila bila ada strawberry...masam2 buah strawberry tu pun dia boleh makan....he he
Kak Wan nak rasa Roti World Kak Wan...memang world lah...:D

Jay said...

looks beauuuuuuutiful as well as yummy dear...;)
Tasty Appetite

Sue @ Nenie said...

Salam...Emmmm sedapnya puding ni..makan sejuk2, nyamannnn je kat anak tekak...

Kak Cek, Takoyaki pan tu dulu saya pernah gak tengok kat Giant sekitar Shah Alam ni...Brand primier...Harga dalam lingkungan RM60~70 kot..cumanya acuan ia tak dalam sangat dan satu pan tu rasanya ada 10 atau 12 acuan kotttt....

JaSSNaNi said...

Cik Cek.. wat per tu.. ooo membute yer.. hihihih.. :P

aah.. nani masih on diet.. tapi tak tau ler nak turun bape kg ni.. dah 8 hari termasuk hari ni.. harap2 ade berita baik.. :D

tak apdet ke? nak tengok menu cantek2 lagi..

JaSSNaNi said...

cik cek... patut la tak apdet smlm.. rupanya tak sihat ye... orang tak sihat ni bagi makan bubur je.. tapi kalau bersup berkuah tu makan panas2 tu sure cepat kebah.. amik ubat tak? eeeeaaa takut ubat ye,,, ehehe,, nani hari ni nak masak apa pun lom tau lagi.. gamaknye jadi sup apa.. hmmmm entah la.. nanti balik baru leh tau.. skrg ni tengah fikir, gamaknye kalau masak sup telur boh suhun ngan kentang pun best gak.. anak nani 4 tahun tu suka sangat makan sup ngan nasi.. mmmmm orait arhhh.. kan kan.. :P

Lieya said...

yum yum.... sedapnyeeee kalau makan time panas-panas....

estee_8980 said...

menariknye....... mesti sedap kan...

cik cek said...

Sue...

Ye ke ada kat giant...bestnya kalau ada kat giant seremban ke Nilai ke...nanti kak cek nak try2 tengoklah...tq ya bagi tau kat kak cek....
Jom2 makan yogurt strawberry jellya....:D

cik cek said...

nani...

Bwk bwkal tuk kak cek ke...dah siap masak ke ptg ni...sedap tu sup telur letak suun...hirup panas2...wah! sego rasa badan..demam pun boleh kebah...kan kan..:D

cik cek said...

Lieya...

nyum..nyum..yummyyyy...sesuai sgt...:D

cik cek said...

estee...

Sedapppp..nanti cuba buat k...:D

EmbunRosaliza said...

Assalam cikcek, tq selalu dtg umah akk komen...terliur akk tgk tu, dh cantik tu, senget tu seni, minta segelas hehe

Treat and Trick said...

Menggoda sungguh Cek! Nak sikit?


http://treatntrick.blogspot.com

AZLINA said...

Assalamualaikum kak Cek...nampak sedap la sgt dessert ni, masuk list dulu la ehhh... :)

Diana @ Melley Mey said...

cantiiik.. menariikkk... diana tgk pun dah tertarik.... mmg nampak sedap ler akak..