Friday, May 20, 2011

2nd Trial.....Chocolate Cake....rentetan Kek TerBalik... :) :) :)



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Minggu sibuk....hari sibuk....sume pun sibuk...memang tak berkesempatan nak mengupdate blog maupun bersantai2 ke 'rumah' kengkawan sume...jengah jenguk pun sekejap2...tak leh nak berlama2 ....keje kat opis banyak...keje kat rumah pun banyak...maklum jelah tak de assistant ni....sume kena urus sendiri....kuching2 kat rumah tu byk betul ragamnya sekarang ni....diberi makan....dihadiahkan 'kuih' lak kat kita merata2....memang hangin aku dibuatnya....sabo2...kena byk sabo....hu hu hu....

Hari ni curi masa kejap kat opis sementara ada sikit masa ni...pun rasanya tak leh nak menulis panjang....ada je keje yang nak dibereskan....

Masih ingat insiden kek terbalik tempohari kan...he he he....alhamdulillah chef2 terlibat masih bersemangat meneruskan misi membuat Kek Coklat.....yg confirm tidak terbalik lagi kali ni....Pagi Ahad hari tu diorg pun mula balik operasi membaking coklat kek lagi.....kali ni ikut resepi simple dan ringkas .... Yayyyyy......sukses jugak akhirnya......perfect hasil kejadian coklat kek kali ni....dan yang pasti kek tak terbalik lagi....he he he....tahniah! utk kedua2 chef....he he he ....nanti leh baking kek lagi k....
Cuma bab2 frosting kek dah beralih arah....salah sorang chef busy....ada urusan lain....jadi aku dan sorang chef lagi mengambilalih tugas dekorasi kek pulak....alamak!....aku buat deco simple je...cream cheese & chocolate ganache...my fav frosting & topping....yummy....



Upps...topping kek yg simple je....tapi aku sukaaa.... :)




Nak resepinya ke...he he he...aku tak cukup masa nak tulis panjang2 kat sini...jadi pada sesape yg berhajat nak cuba Chocolate Cake yang simple ni boleh rujuk ke .joyofbaking. dan untuk dekorasi keknya....frosting & toppingnya bolehla rujuk resepi kat bawah ni.....



CREAM CHEESE FROSTING..


BAHAN-BAHANNYA...
  • 250 grams cream cheese
  • 1/4 cawan icing sugar
  • 1 sudu kecil clear vanila esen

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Menggunakan hand @ stand mixer pukul cream cheese  sehingga lembut..
  • Masukkan gula icing dan vanila esen....pukul lagi sehingga kembang dan ringan ...




CHOCOLATE GANACHE FROSTING..


BAHAN-BAHANNYA..
  • 114 grams cooking chocolate...dipotong kecik2 dan masukkan dalam mangkuk tahan panas..
  • 90 ml whipping cream
  • 1/2 sudu besar butter...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Whipping cream + butter dimasukkan kedalam bekas yang sesuai dan dimasak diatas api  kecik sehingga mula mendidih...
  • Tuangkan kedalam cooking chocolate .....kacau sebati sampai chocolate cair.....

PROSES DEKORASI KEK
  • Kek dibelah kepada 2 bahagian...
  • Sapukan cream cheese frosting keatasnya kemudian toppingkan pulak chocolate ganache....
  • Lapikkan ngan lapisan kedua kek diatasnya....sapukan lapisan nipis cream cheese diatas permukaan dan disekeliling kek....masukkan dalam fridge lebihkurang 30 minit....
  • Kuarkan dari fridge ...sapukan lapisan kedua cream cheese keatas permukaan dan tepi kek lagi...dan tuangkan chocolate ganache keatas permukaan kek perlahan2 dan biarkan chocolate meleleh dibahagian tepi kek....utk dekorasi selebihnya terpulang pada citarasa dan idea masing2la ya....

Akhirnya Kek Coklat menjadi....Kek tak terbalik lagi...he he he..
..KitchenIsMyWorld..EnjoyCooking...



29 comments:

YANA SHAIFUL said...

salam K.Cek..bestnya kek coklat nii..nk cuba lee..ujung bln ni anivesary..plan nk buat sndiri kek.. klu smpt lee..:)

mala said...

assalamualaikum - puas hati bila celebrate dgn homemade cake kan ..

Chik Mimi said...

bestnya kak cek

RynaHakimi said...

wah..sedap nampak tu..guna cream cheese plak, memang menggoda selera nih =)

Mas said...

sedappnya tengok kek tu....

Hafizah Mohamad said...

Sedapnya kak cik cek...rumah fiza mmg penggemar kek coklat...tambah lagi krim cheese ngan coklat ganace tu mesti terangkat...=)

Hafizah Mohamad said...

Tahniah buat 2 chef yang terlibat...byk sungguh chef kat umah akak ye...he he he

ady said...

as-salam kak cik cek
cantiknya kek tu npk sedap...ada cream cheese lagi..mabeles..

cik cek said...

Salam yana...wah! menarik tu kalau dapat buat kek sendiri...kene sempatkan ya Yana.... :)

cik cek said...

Waalaikumsalam mala...

Ha ah....betul tu Mala...bila celebrate ngan hasil air tangan sendiri...puas hati sesgt...kak cek memang dah betahun tak beli kek kat bakery...nak makan ke ...birthday sesape ke...mesti buat buat sendiri...best kan :)

cik cek said...

Mimi....cubala buat nanti...:)

cik cek said...

Mas....sedapppp....nyum2...yummy...:)

cik cek said...

Ryna....cream cheese ngan chocolate ganache...memang serasi...ngamlah...sedappp...:)

cik cek said...

Fiza....he he chef2 tak bertauliah...suka sibuk tolong2 kak cek kat dapo...ada jugak teman masak2...takla boringkan...

kek coklat topping ngan cream cheese & chocolate ganache...emmmm...memang wow!....:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady....

memang best coklat kek topping ngan cream cheese & chocolate ganache...serasi sgt...sedappp ...:)

Wattie said...

Salam Cik,
Bestnya ada kek coklat kat sini, favourite family saya ni.... Suka baca coretan pengalaman Cik

Uncle Lee said...

Hello Cik Cek, thats a beautiful cake! Looks delicious.
Going to be a problem eating it....sure will want a second piece, then a third, ha ha.
Can see you ada black belt in baking.
Have a pleasant weekend and keep a song in your heart.
Lee.

cik cek said...

Salam Wattie...

Sume org memang suka coklat cake...kak cek lak suka buat makannya sikit je...he he....coretan pengalaman ....seronok berkongsi ngan teman2.....:)

cik cek said...

Uncle Lee...

TQ for dropping by here...black belt in baking?....he he he cooking is just for fun .....

nazamohdnizam said...

cikcek:ibuibu..boleh tengok je kan?tak boleh makan..hehehe..geram je tengok..huhu..kotak dye comell!

MULAN said...

lorrr... sedapppp nya kek.. saya pon ada sejarah kek terbalik dolu2... hehhe..

Anna Qawina said...

nak kek..nak kek....

cik cek said...

naza....he he ...tgk je mkn tak dpt...tak pe2...suprise tuk birthday naza nanti....tungguuuuu....:)

cik cek said...

Mulan....pun ada sejarah kek terbalik jugak ke....he he he...mesti ingat sampai bila2kan....:)

cik cek said...

Anna Qawina....upsss...nak kek ke...kek dah tak de...tak pela ek...jamu2 mata pun ok jugak kan...lenkali kak cek buat leh anto kat annna ek...:)

Treat and Trick said...

Cek...cantiknya kek! Hantar sini sikit...

http://treatntrick.blogspot.com

cik cek said...

Cepatttt....kak cek anto ni....sambut2 jgn tak sambut...he he ....:)

Citarasa Rinduan said...

cik cek..
aduh!!
ini rupanya asal kek terbalik tu??

peeh!! mmg menyelerakan..

Aqil said...

akak..sure sedap nih..hu3
choc cake+c/cheese+choc ganache = superb...suka2 yummy3 ;D