Friday, August 12, 2011

Nyum...Nyum...Yummmy....Pemanis Mulut lagi..... :D



Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan....

Mak ai! dah pukul 12 tengahri ke....kat opis...keje kurang....sempatla bw lagi...sambil tu cari idea apa menu utama yang nak dimasak ptg nanti....singgah ghumah CMG tadi ...nampak asam pedas....ringkas je bahan2nya...macam nak masak asam pedas je...bolehla kan...pening dah pikir nak masak ape...masalah pulak jadinya....Balik nanti masuk dapo...terus je la masak apa yg terlintas kat kepala....he he he....

Nak kongsi pemanis mulut lagi hari ni....he he he...hobi baru kan....buat Puding Trifle....pun 1st time buat....Sebelum ni memang tak teringin pun nak makan...ntahle...penangan bulan posa kali ni lainla pulak....Kebetulam Mimi...Ili pun ada kat rumah last week...so rajinkan diri lagi buat Puding Trifle pulak kali ni.... Amik resepi dari tiffinbiru@Dapur Tanpa Sempadan...CMG .timakasih bebyk ....resepi yg best....sedappppp....nak mintak izin ngan CMG...kita nak copy resepi letak kat sini...boleh ek....boleh kan....tq tq tq....







PUDING TRIFLE...

BAHAN KEK SPONGE .....
  • 200 gram tepung optima (instant cake flour)
  • 3 biji telur gred B
  • 50 gram mentega, cair dan sejukkan
  • 50 ml susu segar
  • 1 camca teh esen vanilla


BAHAN KASTARD ....
  • 200 ml susu sejat IDEAL
  • 100 ml air
  • 2 kuning telur
  • 2 camca besar penuh tepung kastard
  • 4 camca besar gula atau secukup rasa
  • 3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY ....

  • 1/2 camca teh konnyaku jelly powder
  • Gula secukup rasa,
  • 500 ml air
  • 1/2 camca teh strawberry emulco
  • Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN ...
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi



CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  1. UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
  3. UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  4. UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
  5. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..
Nota  :
Untuk bahan kek...aku buat swiss roll...kalau nak beli yang dah siap pun boleh jugak...ataupun boleh gak digantikan ngan biskut lady fingers....Untuk lapisan trifle ku tak ikut cara CMG...aku ubah memandangkan aku buat dalam cawan2 kecik ni...tak muat nak buat byk2 lapis....
Susunan lapisan yang kubuat...

  • Lapisan Pertama  :  Swiss roll kemudian baahkan ngan air koktel...
  • Lapisan Kedua...  :  Kastard
  • Lapisan Ketiga  :  Buah2an Koktel
  • Lapisan Keempat  :  Jelly ( ku buat perisa strawberry...)
  • Lapisan Kelima  :  Topping dengan Whipping Cream....

Amik resepi Strawberry Batik Swiss Roll ni kat Mamafami...tq byk2 share resepi yg sangat senang...nak mintak izin ngan Mamafami copy resepi letak kat sini ek...tq tq tq sesgtnya....


STRAWBERRY BATIK SWISS ROLL...
Sumber Resepi  :  Mamafami


BAHAN-BAHANNYA
  • 3 biji telur gred A @ B 
  • 2 oz gula castor 
  • 1/2 sudu teh baking powder 
  • 1/4 sudu teh esen vanilla 
  • 1/2 sudu teh esen stroberi (ku guna strawberry paste...)
  • 1/2 sudu besar ovallete 
  • 1.5 oz tepung gandum ( ku guna tepung super fine BlueKey....)
  • 1/2 sudu besar susu tepung 
  • 2 oz mentega cair ( ku guna minyak masak canola....)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko ( yg ni tak letak...)
  • butter icing secukupnya ( ku guna strawberry filling...)
CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Telur, gula, ovallete, baking powder, esen vanilla, esen stroberi/strawberry paste, tepung dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit) 
  • Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata. 
  • Asingkan 1 sudu besar adunan merah jambu dan masukkan ke dalam piping bag. Campurkan dengan beberapa titik pewarna merah terang. Bancuh sebati. 
  • Tuangkan adunan merah jambu tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya. 
  • Paipkan adunan merah terang tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang 
  • Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi 
  • Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah. 
  • Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. 
  • Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing/strawberry filling 
  • Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat. 
  • Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream.  
  • Potong dan hidangkan.


Nota  :
KAEDAH MENGGULUNG KEK YG KUPRAKTIKKAN...

  • Ketika masih suam ...keluarkan kek dari loyang....letakkan kek keatas kitchen towel yg telah ditaburkan dengan sedikit gula halus (pastikan bhgn berlorek dibhgn bawah..)....gulungkan kek ketika masih suam lagi....biarkan sekejap...
  • Buka semula gulungan kek tadi....ketika ini...angkat kek dan letak atas baking paper...dan mulakan proses menyapu filling strawberry @ apa saje filling yg dikehendaki...Gulung kek semula dengan kejap/ketat dan berhati2..jgn letak filling terlalu byk...dikhuatiri jem @ filling akan terkeluar dihujung gulungan kek...
  • Simpulkan kedua2 hujung baking paper...simpan dalam fridge sebelum digunakan @ pun dimakan...



SUDUT CLICK2....Puding Trifle Berposing......1...2....3....ClicK..ClicK....



  






Letih dah Puding Trifle berposing....he he he...puding pun lama habis dah....minggu ni Atiq dah order suh buat Puding Trifle lagi....he he...no hal nya...Mimi pun dah sampai rumah...Yayyyyy.....happy sesgtnya bila anak2 balik....tak lah kena sahur sensorang lagi....


Apa menu buka puasa hari ni...masih terpikir2 ke...kalau nak buat pemanis mulut...bolehla cuba Puding Trifle ni...tak rugi...sedap...nyaman bila menelannya...Wah! sego rasa bdn....sila2lah cuba ya....:D


...KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....EnjoyEating....




46 comments:

Citarasa Rinduan said...

chop

Citarasa Rinduan said...

yes.............
roket ayu laju!!

sis,.... aduh.. bila nak jumpa nie.. ayu suka kalau dapat puding trifle ala2 sis buat tu..
nyamannya di tekak

tun_telani said...

sedapnyer! lama dh x makan trifle nih.. tun biasa beli je swiss roll tuh.. hihi

Mas said...

perrhhhh.....meleleh air liurku...
lap kejapp..kikiki

~Norul Mas Hana ~ said...

wahh....sedapnyer... =)

K.Nor said...

amboi k.cek.. syok nyer tayang trifle.. rasa nak sambar jer 2 cup tu.. menggoda abis ! :)

RynaHakimi said...

Meriahnya puding trifle kak chek..sangat menggoda selera di petang Ramadhan...hehehe ;)

ady said...

as-salam kak cik cek
waahh...sedapnye..sangat menggoda trifle tu..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak cek...
wah cantiknya....menggoda betul puding trifle tu akak... mmg tergoda tgk tau....

Mamasya said...

Assalammualaikum Cik cek
Waduh jenuh trifles cik cek posing...rasa nak angkut 2-3 cwn ni..hi..hi..cantik dan yummy...

nuwairani ismail said...

assalamualaikum kak cek....sukenye puding triffle ni...tp nk membuatnya tu nk kene sabar sikit la..byk mende nk ke buat.

Adiweyah said...

assalamualaikum...kak cek..sedapnya nampak puding tu...tu belum makan lagi tu..mesti yummy2 punye..gambar pun comel, menarik dan tertarik..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Cik Cek..
mama mmg blm pernah buat pemanis spt puding2 gini sbb kat rumah ni kalau puding2 gini diorg tak pandang..tapi kalau savoury yg pedas2 laju jer jln. Niat di hati nak buat kuih tako or tepung pelita..tak sampai2 hajat mama...hissh
Adeh...lemak cili padi rebung ngan daging meruntun jiwa kalbu :P hehehe

Ayu said...

Assalam kak cek
wah adik nak pengsan ni!!!!!..cantiknya gamabr2 kak cek ambik ni..macam nak terkeluar biji mata kita tengok ..cantik sangt clear ..kita pun samalah kak cek macam mamahawa rakyat jelata lebih suka yang pedas2..ni kita datang nak minta sikit lagi triffle kak cek tu..tak cukup kita makan tadi..heheh

Lovely Kitchen said...

Mantopppp gambar kak cek!!! sempat tu potoshot...salute la ibu bekerjaya yg sempat masak + berblog lagi...

Along Maklong said...

salam cek..
cantiknya trifle.. rasa sayang nak makan.. hehe..

Juwita Jamaludin said...

cantik kak trifle tu.. sayang nak makan.. lawa gambar akak

cik cek said...

Ayu CR....

Yayyyy...sampai dulu...:D

cik cek said...

Ayu CR...

Meh aa turun Seremban 2...lepak2 ghumah kak cek...boleh makan trifle bercawan2...he he...:D

cik cek said...

Tun...

Memang sedap ghupanya trifle ni...sebelum2 ni kak cek pun kan kisah sgt mkn desserts ni...tak bape suka....semenjak bulan posa...ubah selera la pulak...
He he...ok je kalau beli swiss roll dan buat...jimat masa dan tenaga sikit...kalau tak memang leceh gak...kena buat swiss roll dulu sebelum nak buat trifle...:D

cik cek said...

Norul...

memang sedap...nanti cubalah...kalau tak sempat nak buat swiss roll...beli je yg dah siap...pas tu leh buat dah trifle...senang je...:D

cik cek said...

Mas...

Alaaa...ciannya..ni kak cek dah tapau tuk Mas bwk balik...he he :D

cik cek said...

He he...seronok tayang trifle ek...buat arg tegoda je...
Nor...meh2 amik 2,3 gelas ni....:D

cik cek said...

Ryna..

memang meriah...jom2 buka ngan trifle...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady...

dah tergoda ke...nanti leh try buat lak...memang sedap dimakan lepas2 buka posa...sambil rehat2 tgk tv...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Diana...

Dah tergoda..mesti teringin nak makan...leh la buat tuk desserts buka posa ptg nanti...kan..kan...hubby Diana mesti suka...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya...

He he...sian trifle tu...dah la penat posing2 ..pas tu...nyum...nyum...sedap dimakan pulak...memang sedap ....
Mamasya jgn lupa bwk balik trifle ni...Kak cek dah tapaukan ni...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Nani....

He he...memang ulit sikitla...tapi boleh gak bab lapisan kek tu beli je swiss roll yang dah siap..tak yah susah2 nak masak mcm kak cek ni...he he...leh la buat nanti Nani...mkn ngan kengkawan serumah...Wah! bestnya...teringat kak cek zaman2 anak dara dulu2...dok ngan kengkawan...bergilir2 masak...dan masa tu pun kak cek suka sgt masak2 kuih bila weekend...bestnya...:D

cik cek said...

Waalaikumsalam Adiweyah....

Tq tq...trifle yg sedappp...nyaman bila menelannya...tup2 tgk dah habis pun secawan... :D

cik cek said...

Salam mamaHawa...

Cek dulu pun tak gemo sgt desserts ni...semenjak posa kali ni berubah lak selera...suka nak mkn...yg masuk mulut..rasa manis2 dan lembut je...he he...hari2 biasa jarang buat pun...trifle ni memang sedapppp....
Daging salai tu...emmmm...memang terangkat...he he :D

cik cek said...

Waalaikumsalam Ayu....

jgn pengsan..jgn pengsan...nanti sape yg nak bwk balik trifle ni...he he...penat trifle ni dah posing...mkn time pulakkan...
Selera bertuko...dulu kak cek pun tak suka...sgt2 jarang buat desserts ni...memang tak de yang nak makan..ntah kali ni suka nak makan yg lembut2...manis...sejuk bila menelan...ha ha ha...selera org tua dah berubah...nak mkn desserts la pulak... :D

cik cek said...

Ena...

He he...biasa2 je gambo kak cek amik tu...anyway tq..tq...Maklum jelah bukan photographer bertauliah pun...tetonggeng2 nak amik gambo..he he...asal boleh je...
Kekdg bila dtg mood malas tu...he he...sunyi gak blog kak cek ni...
Tq Ena...selalu singgah ke sini...bila kengkawan menyinggah...menyuntik semangat sebenonya...:D...supaya terus rajin berblogging....

cik cek said...

Salam Maklong,,,,

He he...dah buat kena makan maklong...tak lama pun simpan dalam fridge...sekejap ada...kejap lagi ilang dah...:)

cik cek said...

Ita...

Tak sempat tunggu lama pun trifle ni...kejap je habis dah...dulu kak cek kurang gemo desserts ni...la ni suka la pulak...tuko selera...:D

Liza said...

Salam kak cek...pandai betul puding tu posing kan...cantikkk...hihihi

MULAN said...

ayoooo.... sedap nya.. meleleh2 ni... sangat2 feveret...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

kak cik cek! =0).
sungguh cantik hasil tgn akak.
layan pencuci mulut ni time iftar,, perghh! mmg seronok! =0).
nak sikit,kak =0).

quinnie said...

salam kakcek...rajinnya memuding...saya pernah buat sekali je puding ni..itu lah sekali...hehehhe...sorang2 je makan...yg lain tak suka...huhuhu..jenuh juga la nak perabih kan puding ni sorang diri..tu yg sampai sekrang tak buat2 lagi dah..kekkeke

Amie said...

ini tak boleh jadi ni, walaupun dah kenyang, nak juga satu! gerammmmmm.....

aeinio said...

adehhh pengsan tengok triffle nih...

Deliah's Deli said...

buka puasa x blh mkn bnyk2..anta sini sikit eh :)))

sitiezahim said...

lawaaaanyeee kak cek nye desert...:D

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Minta cikit!!!!

hanez said...

salam, buat terliur je hehe..

rahel said...

emmm...mengancam betul puding tu kak cik...cam nak jer..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cek..Wahhhhhh...sungguh ku tergudaaaaaaaaa.....ngancammmmmmm