Thursday, August 11, 2011

Manisan Lagi....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Masih berkisar menu manisan lagi...buat ni masa awal2 posa hari tu...lama dah tersimpan...he he...maklum jelah mood bulan posa ni macam yoyo...tak tentu....cam malas2 je selalu...malam2 mata dah layu...tadi dah telelap jap...pas tu bgn ...buat secawan kopi...mata ni sego la pulak...bw ghumah kengkawan yg sgt aktif publish entry...seronok...macam2 menu dan resepi jumpa....

Bila tgk kat dapo...sume bahan2 ada...aku pun godeh2 la buat Kuih Lapis Kacang Hijau...memang lama dah teringin nak buat kuih lapis ni...dari sebelum posa lagi...he he ...tangguh punya tangguh sampaila bulan posa...barula jadi kuih lapis ni...suke rasanya...yg ala2 kuih kole kacang....cuma yg ni tak de tahi minyak kat atas permukaan kuih...buatnya pun tak la susah sangat pun...Ramai jugak dah tgk kengkawan blogger buat kuih lapis ni...aku amik resepi kat blog YatMaria @ Easybakes...Timakasih Yat...berbaloi buat kuih lapis ni...kena ngan selera ku...dan mintak izin ya nak share resepi Yat kat sini......


   


KUIH LAPIS KACANG HIJAU
Resepi Asal  ;  CITRASAWAN @MyR
Salinan Dari  :  YatMaria @ Easybakes..


BAHAN-BAHAN A
  • 200 gm tepung kacang hijau 
  • 50 gm tepung hoon kwee
  • 40 gm tepung kanji>>Tepung Ubi>>Tapioca starch
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pewarna hijau

BAHAN-BAHAN B
  • 300 gm gula melaka
  • 100 gm gula halus
  • 2 helai daun pandan
  • 800ml santan pekat KARA
  • 400 ml air
  • Loyang 9" empat segi

CARA-CARA PENYEDIANNYA...

  • Satukan bahan B, masak sehingga gula larut. Ketepikan.
  • Satukan semua bahan A, kecuali pewarna didalam mangkuk dan tuangkan bahan B tadi, kacau rata dan tapis.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna hijau.
  • Setiap bahagian pula dibahagi kepada dua. Tuangkan satu bahagian warna hijau dan kukus selama 10 minit.
  • Apabila masak ambil satu bahagian warna asal dan tuangkan keatas lapisan pertama tadi. Kukus selama 10 minit lagi. Ulangi proses mengukus dengan diselang selikan adunan. Sekiranya selepas 15 minit terdapat takungan air dipermukaan lapisan hendaklah dikeluarkan air tersebut. ini adalah kerana mendapan kacang hijau dan air dari kukusan yang terbentuk dipermukaannya. Tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air dari menitik.
  • Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 25minit sehingga masak.
Nota  :
Untuk resepi kali ni aku buat separuh adunan dari resepi asal diatas...dan cuma guna loyang saiz 7" x  7"

Cukupla tuk saiz famili yg cuma tinggal 2 org je kat rumah...he he...pun ku rasa byk...teringin nak makan nya pasal..ku buat jugaklah...alhamdulillah ...lepas dah hajat nak makan kuih lapis kacang hijau ni...berbaloi...sedap...








Tak leh tulis byk2 dah...mata dah makin layu...waktu tido dah sampai....he he...jap  lagi dah nak bgn sahur...menu sahur ku sgt simple...cukup ngan secawan kopi ke susu ke...pas tu makan ngan 2 keping roti bakar...senang kan...memang tak larat nak makan nasi...penghuni rumah pun bukan ramai....my hubby lagila...sekadar minum teh tarik..dan segelas air masak..cukup dah....

Pada sesape yg ingin merasa Kuih Lapis Kacang Hijau ni...bolehla mencuba...cuba tgk bahan2 kat dapo ada tak...kalau ada boleh buat pemanis mulut buka posa sok....
Selamat Bersahur....dah kunci jam lum sebelum tido tadi...jgn terlepas waktu bersahur pulak...:D

...KitcheIsMyWorld...EnjoyCooking...EnjoyEating....




15 comments:

Ida,Japan said...

sedapnyer nmpk kuih lapis cik cek ni...mesti rasa lemak2 kacang ijau ni....kaler dh la menari tgk..adehhhh

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak cek..
cantik n nmpk sedap kuih tu akak... x perna lagi buat kuih nie... rajin akak melapis yer...kemas gitu lg... cantik!

cik cek said...

Ida...

Memang sedap...rasanya ala2 kuih koleh kacang...kak cek suka...:)
Sahur apa pagi ni....

cik cek said...

Waalaikumsalam Diana...

Nanti Dianaa try buat ek...tak rugi...sedappp....kak cek pun 1st time buat ni...masuk list fav kuih pas ni...rasanya yg macam kuih koleh2 kacang tu yg kak cek suka...:)

Yana Shaiful said...

Salam Kak Cek..

Mmg sedap kan kuih lapis nii.. yana dh pnh bt skali ari tu..kali ke 2 xtau bila nak bt..asyik nk try bt kuih br je hehee..

Torviewtoronto said...

delicious looking colourful dessert

anymz said...

wah cek,gambar2 semakin cantik sekarang.tahniah.
akak pun teringin nak buat kuih ni.bukannya boleh nampak ayat 'rasa cam kole kacang'..sbb kole kacang memang fav akak..hari tu dah tgk kat rumah yatt.
kena buat jugaklah kalau nak tau rasa kan?.
selamat berposa ya cek..eh!nanti kalau akak ke jusco nak jeling2 lah ke vision home tu.hehe

ijayuji said...

Salam cik cek! sedappppp! kalau buat kan tahi miyak dia jadilah kole kacang berlapis hihihi... sedap mmg!

tun_telani said...

wahh.. rajinnyer melapis! tun bab melapis2 ni mmg fail sket. huhu.. rasa dia mcm kole kacang ke? tun mmg suka mkn tuu.

cik cek said...

Yana...sedap kan kuih ni...memang best...:)
byk sgt resepi yg kita nak buat kan...list resepi pun dah makin panjang...he he

cik cek said...

Torviewtoronto...

Tq tq...:)

cik cek said...

Kak Nym....

Timakasih...saya masih budak baru belajo...tetonggeng2 gak nak amik angle yg cantik ...he he...
Haa...kak nym....cuba buat kuih ni...memang rasanya cam kole kacang...sedapppp....
kalau dah jeling vision homes...lehla dtg singgah...:)

cik cek said...

Salam Ikaaa...

Ha ah kan...kuih kole berlapis...pandainya Ika...lenkali leh la buat tahi minyak letak atas kuih lapis ni...kuih kole dah berubah penampilan...lagi cantikla kannn...:)

cik cek said...

Tun....

Bila dah teringin nak makan..kena gak la merajinkan diri...sungguh...rasanya mcm kole kacang...lemak2 manis kacang hijau....best...:)

Yat Maria said...

Kak Chek

ya ampunnnnn punyalah berselera kita tgk akak wat lapis kacang ijo tu...wlpn dah makan kemarin, masih gak lah nak sekeping dua..kalo tak kita bwk lari seloyang arr!!