Thursday, December 29, 2011

Khamis...Aku mula berbicara...WoW!



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Semalam tak mo kata apa2...hari ni baru mula berbicara...cewah!....he he...Semalam dok tayang kuih ngan acuan Silicon Mould tu....hari ni meh kita tgk kuih ke kek yang kita dok tunjuk semalam ya....


Tak lain dan tak bukan my fav kuih....bingka....cuma kali ni versi bingka ni dah ku modifiedkan....selalunya aku buat bingka pandan tu @ mak mertua ku panggil kuih bumbai...cam tu lah nama yang dipanggil....he he....Kuih bingka kali ni dah kuubah jadi Bingka Keledek....nak menghabiskan stok keledek yg ada kat rumah tu...siap dah tumbuh tunas lagi dah keledek tu...he he ....

Setiap kali buat bingka aku mesti guna resepi yang aku guna sebelum ni....mana lagi kalau bukan dari blog tersohor adik kita tu....CMG...tq tq bebyk ya Cik Mat....resepi yang sedapp...kena lah ngan seleraku....Basic resepi memang kuih bingka/bakar pandan...cuma ku tambahkan keledek je.....Jomlah kita semak2 resepi dulu....senang je....:)

KUIH BINGKA KELEDEK....
Resepi Asal  :   CMG@DapurTanpaSempadan
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld....

BAHAN-BAHAN..

  • 540 gm keledek dibuang kulit...direbus/dikukus...kemudian dilecek...
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 - 3/4 cawan gula..( nak kurangkan pun boleh...)
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis...( optional...tak nak letak pun tak pe...)
  • 2 biji telur gred A
  • 200 ml santan...( aku guna sekotak santan Ayam Brand...)
  • 225ml dairy whipping cream...(Boleh juga dikurangkan sukatan whipping cream...100ml WC + 125ml air suam...)
  • 1 sudu besar minyak masak canola...( resepi asal guna minyak sapi yg dicairkan....)
  • Beberapa titik pewarna unggu....( optional...kalau nak gantikan ngan pewarna hijau dan  tambahkan perisa pandan pun boleh...)
  • Bijan secukupnya utk ditabur atas permukaan kuih....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....

  • Campurkan bahan2 kering ...tepung...gula ....garam dan serbuk kayu manis kedalam mangkuk....gaul sebati...ketepikan....
  • Campurkan pula bahan2 cair....telur....santan...keledek yg telah dilecek lumat  dan minyak masak canola...kacau sebati....
  • Campurkan bahan2 cair kedalam bahan2 kering tadi....gunakan whisker gaul sebatikan adunan.....masukkan pewarna unggu......
  • Panaskan oven 200 darjah celcius...( aku guna microwave...)...sapukan/spray minyak masak kedalam acuan baking pan....
  • Tuangkan adunan kuih bakar kedalam acuan baking pan....taburkan bijan diatas permukaan kuih...bakar dalam lingkungan 45 - 60 minit atau sehingga kuih bakar masak...kalau suka kuih bakar yg agak garing permukaan dan bahagian tepinya bolehlah dipanjangkan sedikit waktu membakarnya...terpulang citarasa masing2 k....jgn lama2 sgt lak dibakar...garing dan keras lak jadi kuih bakar tu nanti....
  • Siap dah...biarkan sejuk...sebelum dikeluarkan dari acuan....senangkan....
Nota  :
Ngape lak bingka keledek  ni kaler unggu...he he..asalnya nak guna keledek kaler unggu tu...ada seciput je...jadi nak nampakkan kaler unggu tu letakkan la pewarna...boleh je la kan...
Bila guna SM ni...memang best...siap dibakar...kuarkan dari oven...bahagian tepi bingka dah lekang pun dari acuan...masa suam2 pun dah leh kuarkan dari acuan...nak cari lagi acuan silicon ni ...memang best sgt....


Bahagian bawah bingka lagi cantik dari bahagian atas...he he...lawo je alunan jalur kuih bingka bahagian bawah tu kan...SM ni kalau guna buat puding ke...mesti cantikkan...lenkali leh cuba lak buat menu lain guna acuan ni... 

 

Resepi asal cuma menggunakan santan je...ku olah ...santan campurkan ngan whipping cream...nak tau rasanya....wallllaaaaa...gabungan serasi...sume org ckp...sedapnya bingka ni...rasanya memang lemak berkrim....gebu lagi la badan kita ni...he he...kita tak makan byk...sikit2...cik abg kita pun cakap sedapppp...Wah! kembang hidung kejap kena puji...he he...
Berhajat nak rasa...bolehla dicuba ya..... :D
Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld...


29 comments:

mala said...

Tipah tertipu. Tipah ingatkan kek!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Orite...boleh masuk book..akak memang tengah cari kuih bingka atau kuih kacau keledek..mak aii..macam tau-tau aje..

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cek

wah ungu yg menguder kalbu di ptg khamis yg mendung disini....haha...kita tk nk cakap byk kita cuma nk sepotong aje kuih bingka tu....hehehe.

Tina Othman said...

walah sedapnya

Melly Octaviana said...

Akhirnya kak cek mau bicara juga..hehe
my hubby suka sekali makan bingka,biasanya melly buat bingka ubi,boleh juga coba nih bingka keledek nya.

[PCL] said...

wow..unggu lagi U..cantik2 gini sayang plak nak makan....terbaik!

tun_telani said...

wah, kaler purple! tambah meriah bila tun nengok bijan dia.

Mamasya said...

Aslmkum Cik cek
Elok tersusun bingka keledek ungu tu...dg bijan penuh...cun posing. belum pernah mkn bingka keledek gini....tumpang jamu mata dulu....

Chik Mimi said...

wah sungguh cantik kaler pepel lagi bingkanya

CA said...

Akakk..mcm behh je acuann silikon ni...takut nak beli..sbb ingat xleh buat utk bako..isss camni kena cawi beli jugak aa acuan silikon..hehe

cik cek said...

Mala...ala ciannya tipah tetipu akhirnya...

cik cek said...

Kak Paty...he he...cek nak tunggu bingka keledek versi akak pulak...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Nur..
Sudah tergoda ngan warnanya ke...jom2 meh rasa kuih bingka keledek ni..emmmm...lemak2 gitu...:)

cik cek said...

Tina...
Wallaaa...memang sedappp...

cik cek said...

Melly...
He he..akhirnya bersuara juga...hubby akak tak bape suka bingka ubi...kalau bingka cam gini aaaa baru dia nak makan...:)

cik cek said...

PCL...
Tq...dah penat2 masak kena makan jugak...:)

cik cek said...

Tun...
Suka letak bijan lebih...bila makan terasa2 bijan tu bila digigit...:)

izahdaut said...

OOOOOO BINGKA. NAMPAK SEDAP TU. INGAT CAM BINGKA KELADI. RUPANYA KELEDEK EK. BEST BEST

cik cek said...

Waalaikumsalam Mamasya....
Resepi ada dah...sesenang nanti boleh la dicuba ya...:)

cik cek said...

Chik Mimi...
Kaler purple menggoda jiwa...:)

cik cek said...

CA...
SM ni memang best....beli2 jangan tak beli...semalam akak bari je p beli acuan SM ni saiz kekecik...lum try lagi...:)

cik cek said...

Izahhhh...
Yaaaa...memang bingka....kaler unggu lagi...plan asal nak guna keledek kaler unggu tu..yg tinggal seketul kecik...jadi akak tambah jelah kaler unggu....jom membingka pulak...ingatkan izah bwk mapin tadi...kempunan akak tau..he he:)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Cek..he he he betul2 tipah tertipu..mati2 saya ingat kek choc..tapi betul cakaplah...kalau tgk gambar sebelum ni betul2 nampak macam kek..coraknya dasarnya yang beralun tu memberi ilusi yang kek itu kelihatan sungguh moistttttt sesuai ngan kelarnya juga....

Kusangka kek rupanya bingka....

rahel said...

Salam Kak Cek..
Rahel dah sampai ni..ada lagi ke kuih keladi tu?

inahar ali said...

waduh tergoda ngan keungguan kuih bingka nih..terliur sehh!! ingat keladi rupanye keledek eh..hehe!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bila kak chek dah nak bicara... kita pun nak bicara jugaklaa.. hehe... cun bingkanya... rasa2 mcm lom pernah buat bingka keledek.. tp kalau koleh/kacau keledek tu mmg tau best sgt... mesti bingka ni pun yummy kan..

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Selamat tahun baru cek,, nti k1 nk try ngan keledek unggu..

MULAN said...

macam kek..!!!

happy new year sis...

happy, healthy & dirahmati always..!!

anymz said...

wah..seronoknya..akak pun ada bekas ni..adakah kita membeli di tempat yg sama?....hahaha