Friday, December 16, 2011

NasI AraB BerempaH 6 Star....Amboi!.....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....




Ya habibi...Ya maulana...apa mau makan...pilih mana suka...he he....Nasi Arab....selalu sgt dah dengo nama nasi arab ni...lum penah la makan...tgk gak kat blog kengkawan...ada macam2 versi nak buat Nasi Arab ni....Sebelum ni memangla aku tak ngapek nak buat @ nak makan nasi arab ni....selera tetiba bertukar la pulak....masa balik kampung hari tu...iparku beli nasi arab kambing....nampak rupanya akan2 nasi tomato pun ada...gaya macam nasi beriyani pun ada...sebab dalam nasi diletakkan daging kambing tu....Niat awal rasala sikit...memang dah tinggal sebungkus pun masa tu....eh2 tambah lagi...sedap sgtnya...daging kambing lembut sesangatnya...tak berbau hamis langsung...nasinya pulak sgtla berperisa.....Wah! jatuh cinta I terus kat nasi arab ni....he he he....

2 minggu lepas....lamanya....click2la cari resepi nak buat nasi arab ni...macam2 cara ada...utk pertama kali nak cuba...confirm aku pilih yang paling senang punya cara tapi rasanya  tetap best dan sedappppp.....Amik dari dec sc girl @.My resipi  dan ku buat sedikit olahan...dalam resepi asal guna ayam...aku guna daging lembu....



NASI ARAB BEREMPAH...
Resepi Asal  :  dec sc girl @ Myresipi.
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 500 gm daging lembu dihiris2 sederhana besar...dicuci dan ditoskan..
  • 1 kilo tulang lembu...( kugunakan utk membuat sup....)
  • 1 - 2 biji bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 1 inci lengkuas *
  • 2 sudu besar rempah kari kurma  *
  • 3 kuntum bunga cengkih *
  • 3 kuntum bunga lawang *
  • 1 btg kulit kayu manis *
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis *
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih *
  • 1/2 sudu besar serbuk lada hitam *
  • 1 - 2 ketul kiub ayam  *
  • Air secukupnya utk merebus tulang dan daging lembu...
  • 4 cawan beras basmathi...dicuci  direndam dalam lingkungan 20 - 30 minit....ditoskan...
  • 1/2 biji bawang besar dipotong dadu..
  • 4 cawan air rebusan daging dan tulang...
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1- 2 biji tomato
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • Garam dan gula secukup rasa....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA.....

A. Penyediaan Sup..

  • Masukkan tulang dan daging lembu kedalam periuk....tambahkan air secukupnya...seeloknya biarlah lebih...
  • Bawang besar dibelah 4...halia ..bawang putih...lengkuas...dititik sahaja...masukkan kedalam peruik bersama dengan...sume bahan2 yang bertanda
  • Masaklah sehingga tulang dan daging lembu empuk.....matikan api...
  • Tapiskan sup tulang dan daging lembu....ambil sume bawang ...halia...lengkuas...bawang putih dan juga kayu manis...cengkih dan bunga lawang...
  • Kisar sume bahan2 bersama dengan tomato yg telah telah dibuang isinya kemudian dipotong dadu...ketepikan...bahan2 ini digunakan untuk penyediaan nasi ....
  • Daging lembu diasingkan...untuk dimasukkan kedalam nasi....
  • Asingkan air rebusan sebanyak 4 cawan utk menanak nasi....
  • Tulang dimasukkan semula kedalam periuk bersama air rebusan tadi....tambahkanlah perisa garam dan gula secukup rasa....
  • Sebelum dihidang bolehla ditaburkan dengan celery dan juga cili api yang telah dipotong....


B.Penyediaan Nasi Arab Berempah....

  • Bawang besar dipotong dadu...
  • Panaskan minyak sapi didalam kuali...tumiskan bawang besar yg telah dipotong tadi ....tumis sehingga bawang agak layu...kemudian masukkan bahan2 kisar tadi.....kacau sebati...sehingga naik bau....
  • Tambahkan 4 cawan air rebusan tulang/daging tadi dan juga 1/2 cawan susu cair...tambahkan garam dan sedikit gula ...bahan perasa secukupnya....masak sehingga mendidih...tutupkan api....
  • Sementara itu lapiskan beras basmathi  dengan daging lembu yg telah direbus tadi....secara berselang seli....lapisan pertama beras basmathi...diikuti dengan lapisan daging....ulangi proses ini sehingga habis....
  • Proses seterusnya...tuangkan 4 cawan air rebusan + 1/2 cawan susu cair yg telah dicampur bersama bahan2 tumisan tadi  kedalam lapisan beras dan daging....tanakla nasi seperti biasa sehingga masak....
  • Boleh ditaburkan ngan daun sup/bawang ...bawang goreng...semasa dihidangkan...
  • Sesuai dimakan bersama acar mentah dan juga kari ....

Nota  :
Utk menu Nasi Arab Berempah ni ku makan bersama dengan Sup Tulang Lembu....Kari Daging Kambing Masala Berkerisek dan juga Acar Mentah.....Apa2 pun terpulang pada citarasa memasing ya....
Aku gunakan pressure cooker semasa proses merebus daging.dan tulang lembu..lebih cepat dan mudah...
Sukatan air untuk memasak nasi terpulang juga pada jenis beras basmathi yang digunakan...utk beras Basmathi Pusa Jasmine yg aku kugunakan sukatan air + susu cair ni sedang elok je...nasi molek peroi dan berderainya....kalau nak tambah sedikit lagi airnya boleh...tapi jgn banyak sangat ya....nanti hasil kejadian nasi tak cantik...lembik la pulak nanti....


Apa yang 6 Star nya menu ni...he he he...nak jadikan citer...siap masak...kali ni turn Naza yg buat deconya...beria2 la letak nasi tu...ngan macam2 style...nak amik gambo...kenala posing cantik punya....he he...kebetulan waktu tu yg selalu repair computer Eric dtg kerumah...nak betulkan masalah internet kat rumah ni....masa tu dia kata...." Kak...u memang selalu makan macam style hotel 6 star ke...."Aku tanya ngape...."ni nasi cantik2 dalam pinggan...serupa macam kat hotel la....."   ha ha ha ya la sgt tu...Hotel 6 Star Vision Homes mari ada la....aku...Naza...Mel....tergelak gelihati...Adoiai! tetiba dapat label makanan style 6 Star...terperasanla kejap....Jadi tak dapat makan kat hotel 6 Star  ker berapa Star...kat rumah pun jadila kan...he he....
Ape2 pun Nasi Arab ni memang sedap....macam aku cakap tadi...byk versi boleh dicuba....mungkin cara aku masak ni byk yang dah kuubah mengikut style ku sendiri...tapi basicnya hampir sama....lepas ni mungkin boleh improvekan lagi....selagi kita tak cuba kita tak tau kan....Nak rasa ....kenala cuba ya....

Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

41 comments:

ady said...

as-salam cik cek

menu yg tersangat sedap ni cik cek..yummy..

cik cek said...

Waalaikumsalam Ady...

Nasi ni makan ngan Kari Kambing berkerisek yang Ady masak tu memang sedappppp.....:)

Along Maklong said...

salam cekkkk..
lama dah maklong tak menyinggah..
rumah dah lain.. ingatkan salah rumah.. hehe..
sedapnya nasi arab.. tak pernah beli dan tak pernah buat.. lepas ni kena cuba jugaklah.. ke cek ada lebih sepinggan tuk maklong.. hikhik..

Ayu said...

kak cek..alah..kita 2nd pulak ya..uish cepat betul si ady ni ya..heheh..nasi arab nampak sedap kak cek..memang confirmlah tak payah pergi arab makan kat rumah kak cek dah ler..hehe

Ayu said...

eh kita 3rdlah..hahaha

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Cek,

wah dari jauh bila ternampak nasi arab tu kelam kabut kita dtg...takut kena tinggal ketapi lagi...ish sedap dan cantik nampak nasi ini...pekena pulak ngan lauk daging...lagi bertambah kick!! Nur kalau daging kamben skrg lepas mkn aja fening lalat tk tau kenapa...check darah tengok ok under control...kolestrol pun ok apa yg tk kena pun tk tau...hehehe...ish kecur kita dibuatnya...baik lekas2 keluar kalau tk terliur nanti....

mala said...

ewah-ewah, baru balik dari tanah arab ka?

mai KL cheq belanja nasi arab di Restoren Saba! sedap OOOO

Ucu Faridah said...

As-salam c.cik...
amboi2...baru mkn nasi arab sebungkus dah pandai bertutur arab lah pulak...

ucu pernah juga mkn nasi ni, dekat sek.7 s/alam...mmg keyang sampai kemlm..

rahel said...

Salam Kak Cek..
waa...bikin tambah lapar aje ni..hidangan yg menawan hati..sukanya...

Yatie said...

sedapnya tngk set nasi arab ni..panjang2 nasinya...terliur betullah..

Tina Othman said...

wah sedapnya, dahlah saya mmg minat masakan arab ni, selalu makan kat kedai je pun

CT Delima said...

As'salam kak cek

Wahh...ct dah gelek2 ala ala arabian dah ni, lepas ni boleh makan tak nasi arab tu..hehehe

Kak cek ni betul2 buat ct kecur lah. Mana nak cari nasi arab dengan cuaca yang suram2 sejuk ni kak. Nak masuk dapur lagi macam seram sejuk jer dengan cuaca yang macam nak nangis ni haaa. kalau rumah dekat dah lama datang bertandang jer boleh kasi gemuk sikit badan ct ni..hahaha

RynaHakimi said...

Tengok cara akak hias@deko2 pon dah ala2 6 star.. Memang ala2 hotel pon.. hehe.. Ade style chef tersohor gitu :)

Nieza said...

waduhhh kak ..nasi arab ni buatkan saya lapar blk la...sedapnya ..tapau sikit yer..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Beest ni....lepas itu kita naik unta...ya..menu favourite

dZana said...

waaa.. tgok pun dah sedap.. akk mmg tak pernh msk nasi camni.. bila la nk rajin2 cam cikcek gaknya..

nOOrsha said...

salam kak chek....tengok nasi ni menggoda perut btol..dah berkeroncong jadinye..hahaha...adehh..x bleh tahan lor..nampak sedp sgt :)

Yana Shaiful said...

Salam Kak Cek..waaahh..ada nasi arab lah..sedapnya..dh lama xmkn..mama yana kat kg slalu bt klu anak2 dia blk..tibe jer rindu nk blk kg^-^.. ari ni tumpang mkn sini dulu la ekk..nk sepinggan hihii

Amie said...

Assalam Cik Cek,
kita terlambat sampai ni... panjangnya barisan sudah menunggu nasi arab, ada lagi ke untuk Amie Cik, tak mahu sesudu... nak sepinggan penuh sorok daging kat bawahnya, aduyaiiii...sedapnyalah nasi panjang2 ni..

cik cek said...

Salam Maklong...
Tak salah rumah pun tuko2 langsir sesikit je...he he...maklong pekabonya ...sihat2 selalu hendaknya...
Upss...lama dah abis maklong...tak pe lenkali buat confirm sampai rumah maklong nya k...:)

cik cek said...

Terlewat sikit...dpt no. 3 Ayu...oklah tu...hadiahnya dapat makan set Nasi Arab Berempah...he he...tak yah p Arab pun kan..kan..:)

cik cek said...

Waalaikumsalam NUr....
Kalau fening2 makan kambing...makan daging lembu ..tak pun makan ayam je...boleh tuko2 je ikut suka...hubbby akak pun cam tu gak...setiap kali makan kambing mesti fening2 lallatlah...tapi dia hentam makan sajalah...he he..:)

cik cek said...

Mala...
Ya lah...dua minggu sudah p Arab lah...dikat seremban je lah...
Jommmm....kita set the timelah ...nak gak rasa Nasi Arab kat Restoran Saba...:)

cik cek said...

Ucu....
Arab ciluplah....cakap arab betul tak taulah....masak nasi arab pun sesuka ati ikit style kita je lah...janji kenyang kan Ucu...:)

cik cek said...

Salam Rahel...
Lapo ke...kalau dekat leh sesama makan kan...:)

cik cek said...

Yatie...
Kalau dah terliur...kena buat tu...tak kang kempunan nanti..he he...akak guna beras Basmathi Pusa Jasmine...memang pjg2...sedappp...:)

cik cek said...

Tina...
Dah ada resepi ni..leh buat seniri kat rumah...nanti cuba la buat...sedappp...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam CT...
Geleklah...jgn tak gelek...pas ni boleh makan nasi arab..kasi gemuk itu bdnlah...he he...:)

cik cek said...

Amboi! Ryna...akak golek gelak2 bila Ryna ckp boleh jadi chef tersohor....kat dapo kak cek bolehla kot...nanti chef Wan tak leh cari makan lak...he he...:)

cik cek said...

Nieza...tapau dah ni bawak balik Finland...jauhhhh tu kan...:)

cik cek said...

Kak Paty...ha ha ha...ya ya ...pas ni kita naik untalah...:)

cik cek said...

dZana....
Akak seru dah...pas ni turn dZana lak buat nasi arab k...:)

cik cek said...

Sha....berjaya menggoda ya...jom2 buat nasi arab tuk dinnner malam sok...:)

cik cek said...

Salam Yana...
Ala ciannnya...kalau dekat leh kita makan sesama...:)

cik cek said...

Waalaikumsalam Amie...
Sempena 1st Annivesary blog Amie...ni amik sepinggan penuh nasi...daging ada kat dalam tu....he he....jgn lupa bwk balik tau...:)

Acik Erna said...

cik cek..acik ambik resepi ye..
disebabkan terlbih 1 star terus acik terpikat..biasa orang sebut 5 star je kan..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Yahabibi cik cek...dah habiske nasi tu???terliur ni.

azi said...

Kak cik cek..
Terima kasih kongsi resepi...saya akan cuba resepi ini...seakan nasi daging ye nasi ni..?..

Akak memang pandai masak...tengok nasi tu buatkan saya rasa teringin yang amat sangatttt...berbunyi perut saya ni...he..he..

quinnie said...

hehehe..tak pasai2 dpt nama ye kak..kekeke...teringin saya nak cuba lepas tengok nasi arab akak ni...rempah kurma pun byk lagi....bila lagi nak guna...hehhehe

Totie@Tomy said...

suka nasi arab ni sbb ada kurma pebret saya dengan hubby..

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu Cik Cek.
Wah nasi Arab 6 star.....mmg cun nasi Arab Cik cek posing ni.hidang dg kari kambing dan acar...belum lagi rasa dah tahu sedap...