Friday, October 14, 2011

GoliatH GrahaM Bread....Yellow River Bun....Alex GoH



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Salam pagi Jumaat....kejapnya dah hari Jumaat.....pejam celik...dah tengah bulan Oktober....tak lama lagi abis dah tahun 2011....cepatnya....rasa cam baru je awal tahun...ni dah nak masuk ujung tahun ....ish2.....tak nak cakap byk2 hari nilah...he he...boleh ke....

Goliath graham Bread....apa kebendanya tu....jgn tanya pasal nama yg 1st time aku dengo ni....Sebenonya roti biasa je ni cuma aku guna tepung yang diberi nama pjg lebo ni....Goliath Graham...beli kat Amore e bake hari tu....lama jugak dah beli...Adriana kata cubala buat roti guna tepung ni....sedapppp....Macam biasalah aku ni...kalau ke Amore....dari tak de benda nak beli..macam2 ado je yg dibawak balik....jadinya bila dah beli....kenala try buat kan....kang expired lak tepung tu....membazir lagi namanya.....
Amik resepi dari CookBook Magic Bread from AleX Goh....chef popular gak ni....macam2 resepi roti ada dalam buku ni....tertarik nak cuba resepinya....dalam teknik pembuatan roti Alex Goh ni...berbeza dari teknik yg pernah aku buat sebelum ni ....tu yang teringin nak cuba....apa perbezaannya ek....Jom kita tengok.....




Nama asal resepi dalam buku ni Yellow River Bun....cuma bila aku dah guna tepung Goliath ni...kuubahkanlah nama resepi roti ni....pandai2 je aku ni....Bolehla kan...


GOLIATH GRAHAM BREAD.....Yellow River Bun......
Resepi Asal  :  Magic Bread CookBook from Alex Goh
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA...

A
  • 100 grams tepung roti
  • 70 grams air panas mendidih

B
  • 300 grams tepung roti
  • 100 grams tepung gandum ( ku guna goliath graham mix flour...)
  • 75 grams  gula halus
  • 6 grams garam halus
  • 20 grams susu tepung
  • 9 grams yis segera

C
  • 175 grams air sejuk dari fridge
  • 60 grams telur sejuk..dari fridge

D
  • 75 grams butter

E
  • 300 grams kismis...( aku tak letak pun....)
  • Gula dan Butter tuk letak atas permukaan roti...
  • Telur tuk disapu atas permukaan roti sebelum dibakar...sedikit olive oil tuk disapu atas permukaan roti setelah dibakar....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Campurkan air panas kedalam bahan A....uli sehingga menjadi doh....tutupkan adunan dengan kitchen towel...biarkan sejuk...kemudian disimpan dalam fridge sekurang2nya 12 jam...langkah ni aku tak ikut....aku cuma biarkan doh dalam room tempreature lebihkurang 3 - 4 jam....
  • Campur dan gaul sebati bahan2 B....masukkan bahan2 C...uli menjadi doh kasar...masukkan doh A..uli sebati......
  • Masukkan bahan D....uli lagi sehingga membentuk doh yang licin...dan elastic....
  • Tutup doh ngan kitchen towel...dan biarkan mengembang dalam lingkungan 45min - 1 jam.....
  • Bahagikan dough 80 grams setiap satu....bentukkan bulat....biarkan 10 minit lagi....
  • Leperkan doh dan bentukkan bujur....
  • Letakkan dalam dulang pembakar yg telah disapu sortening...dan biarkan doh mengembang sekali lagi dalam lingkungan 45 minit....
  • Sapukan telur atas permukaan roti....belah atas permukaan roti...letakkan butter dan taburkan gula diatasnya....
  • Panaskan oven 180 darjah Celcius....bakar dalam lingkungan 12 - 15 min. @ sehingga roti masak keperangan...Setelah masak ...kuarkan dari oven....sapukan olive oil atas permukaan roti..( yg ni ku tambah....tak de dalam resepi asal...)

Nota  :
Bentuk dan saiz doh terpulang pada citarasa memasing k...begitu juga ngan topping kat atas roti...macam2 leh letak...ikut selera memasingla ya...:D..Teknik buat roti ni agak beza sikit kan...kebiasaan resepi yg pernah ku guna...menggunakan air suam...tapi kali ni guna air sejuk dan telur yang sejuk dari fridge....saje mengubah cara...tak salah mencuba kan....
Untuk bahan E...kismis..kalau nak letak...campurkan last sekali ...ulilah sebati....

Nilah rupa tepung goliath tu..seakan2 wholemeal flour....kasar2 tepungnya....rasanya sedap jugak....tapi anak dara ku Mimi tak suka ....suka plain bread cam biasa je....so....bakar roti...bawak ke opis jelah....tak perlu risau pun....confirm abis.....Alhamdulillah.....




Hasil tekture roti ni agak kasar dan keras sikit...mungkin sebab aku campurkan ngan tepung goliath ni...kalau tak guna tepung ni...mungkin hasilnya berbeza...tapi bila panaskan balik...roti ni tetap lembut dan gebu...cecah ngan air teh ke kopi ke...memang best....Tak pun belah roti ni sapu ngan jem....sume pun boleh....
Saja nak try lain2 resepi roti....sok2 nak try roti lain pulak lah....tgh dok membelek2 lagi ni....pas ni nak buat sweet bun cam biasa jelah....kalau tak confirm anak dara ku Mimi tu tak makan...alahai!..anak2....macam2 ragam dan..macam2 seleranya.....
Enjoy Cooking....KitchenIsMyWorld......




4 comments:

Liza said...

salam cik cek...mintak sikit roti tuk minum petang nnt..blh?hiihihi
mula2 ingatkan resepi ape laa,meleret2 namanya..naik takut pulak..hihihi..rupa2nya roti..

mala said...

salam kakcek - terbelit lidah cheq sebut nama roti! cicah kopi best kan. mai la rmh, mala bancuh kopi. jgn lupa bawak roti na....

cik cek said...

Liza....nama sikit nya gempak...ghupa2nya roti semata...he he...tapi sedap gak roti ni...memang best cecah ngan air kopi....:D...
Meh2 amik roti tapau bwk balik...

cik cek said...

Salam Mala...

Ayark...tebelit lidah nak nyebutnya ke...tak pe2...air kopi dah buat ek...meh2 kita makan roti sesama....cedapnya.....:D