Sunday, July 31, 2011

RAMADHAN MUBARAK....SYUKUR....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....





Syukur.. Allah mengizinkan kita mengecapi nikmat Iman & Islam...
Syukur..Allah mengurniakan satu bulan yang penuh dengan barakah...
Syukur..Allah jadikan padanya satu malam yang lebih baik dari seribu bulan..
Syukur..Allah naungi kita dengan rahmat dan hidayahnya...
Syukur..Allah pertemukan lagi kita dengan bulan yang mulia ini...
Ramadhan Al-Mubarak.... 


Selamat  menunaikan Ibadah Puasa bersama kita leburkan kekhilafan...
Semuga dengan puasa mempertemukan kita dengan Keagungan Lailatul Qadar...
Semuga kita menjadi pilihanNYA untuk dikabulkan doa-doa dan kembali menjadi fitrah....
Selamat Berpuasa Kepada Sume......keluarga, teman-teman juga pembaca dan umat Islam seluruhnya......

Alhamdulillah.....Syukur.....



Friday, July 29, 2011

MAPLE YOGURT BLUEBERRY MUFFIN.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...

Malam hangat....Harimau Malaya bertemu Singapura dalam pusingan kelayakan Piala Dunia 2014...dub ...dab..dub ...dab ...jantung berdegup...fuhhhh....sesak nafas kalau tgk bola ni....Dok depan tv...sambil ketuk2 keypad lappy...sesekali mata menjeling ke tv...arghhhh....tak sanggup nak tgk...stress nanti dibuatnya...hope Harimau Malaya mampu menang dan mengatasi Singapura...musuh tradisi bolasepak negara....Malaysia Boleh!

Lewat malam semalam...teringin beno nak makan muffin...lama dah dok jengah2 rumah adik Izah kita...tokey muffin tu...belek punya belek berkenan la  satu resepi...simple dan ringkas je...kebetulan bahan2 dok ada dlm fridge tu...sebelum yogurt yg ada expired lebih baik diguna....tq Izah....nice recipe....ada sikit yang diubahsuaikan...ape2 pun basic resepi masih tetap sama.... :D  Kita kongsikan resepinya kat sini ek...

p/s....Izah Kak Cek mintak izin ek copy paste resepi Izah kat sini...dan ada ubah suai yang akak buat...thanks again ...muffin yg sangat sedap...betul kata Izah...bila dicampur ngan yogurt..hasil muffin lembut sangat....berbaloi2 baking muffin tetengah malam....dan yang bestnya...rasmikan baking tray yang baru sgt dibeli...best...mini muffin yg comel2....

Comel2 je bentuk muffin ni...tak rugi beli baking tray ni...bestttt...






MAPLE YOGURT BLUEBERRY MUFFIN...

BAHAN-BAHANNYA..
  • 1 cawan tepung 
  • 1/3 cawan gula ( aku guna gula perang...)
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 3/4 sk baking powder
  • 1/4 sk garam
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan yogurt natural low fat *boleh guna jenis apapun
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1/4 cawan maple syrup ( yg ni aku tambah...resepi asal Izah tak de...maap ya Izah....)
  • 1/2 sk vanilla essence
  • 2 sb butter cair (aku guna minyak masak canola...)
  • *1/2 cawan coklat chip ( aku ganti ngan 1/3 cawan fresh blueberry...dicuci...ditoskan...dilap ngan paper towel ..gaulkan ngan sedikit tpg..)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Satukan tepung, baking powder, soda dan garam. Ayakkan ke dalam mangkuk yang besar. Satukan gula.Ketepikan.
  • Sebatikan yogurt bersama telur sehingga licin dan sebati. Kemudian masukkan susu, butter cair @ minyak masak canola dan vanilla. Gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi.
  • Gaul sekadar tepung bersatu dan juga fresh blueberry tadi dan sendukkan terus ke dalam muffin tin. 
  • Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.






Banyak gak dapat utk satu adunan muffin ni...aku buat dua jenis bentuk...satu yang togel & cekci...dan satu lagi guna cupcake...sumenya comel2 je...bila makan sekali ngap...Bila dicampurkan ngan Maple Syrup..fresh blueberry...WoW!...gabungan yang serasi...tak nafikan rasa manis muffin yang secukupnya..Risau gak bila letak maple syrup kot manis lak muffin ni...Bila dimakan...emmmm...lemak2 manis rasanya...





Muffin togel & cekci...he he...cam ghupa cendawan pun ada ek...



Pada kengkawan dan pembaca sume...kalau nak buat muffin pas ni..jgn risau...boleh terus je ke blog adik sayang izah ni....memang sedapppp...nak muffin ape sume pun ada...buatnya pun sgt senang dan mudah...tak yah risau kalau tak de mixer pun...kacau2 guna whisker @ spatula...apa pun petua buat muffin...jgn sekali kali overmix adunan muffin..gaul secukupnya je....betul kan Izah.... :D

Kecewa...Harimau Malaya kecundang di tempat sendiri....ntah bila la agaknya Harimau Malaya menggegar kembali....ada kesungguhan...ada semangat....ada usaha dan pengorbanan...Insyaallah...satu masa nanti...
Jom lah kita layan makan muffin...nyum..nyum..yummyyyyy....

...KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking...EnjoyEating.....



Thursday, July 28, 2011

Waffle Bread Tuna Sandwich....emmm....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Nak buat waffle...alamak sensorang malasla pulak nak bancuh2 bagai....he he ....lepas kemas2 rumah pagi tadi...terus ke dapo tgk ape yang ada...pe dia...tak keje ke...he he..very the big boss bagi cuti...kita cutilaaa...leh buat keje dari rumah je...eh eh sambung story....Roti  ada...tuna ada...cheese pun ada...taraaaa....menu bekpas ringkas lagi...tapi nama resepi tuk bekpas ni punyala pjgnya...main sesuka je letak...bolehla kan....Bila perut dah lapo...capai je yg mana boleh...ringkas...mudah dan mengenyangkan....




WAFFLE BREAD TUNA SANDWICH...

BAHAN-BAHANNYA...
  • 4 keping roti
  • 2 keping silce cheese
  • Hirisan dadu cili capsicum secukupnya...
  • Cili Tuna secukupnya
  • Butter
  • Waffle Maker..


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Sapukan butter pada roti...
  • Letakkan 2 keping roti atas acuan waffle...
  • Letakkan inti tuna..cili capsicum dan kepingan cheese..kapitkan ngan roti selebihnya...
  • Tutupkan/kapitkan acuan waffle...dan biarkan roti hingga masak..sehingga keperangan....
  • Siap dah...roti dipotong dua setiap satu...dapatlah 4 keping sandwich....






Senangkan..dan rasanya pembaca dan kengkawan sume tau membuatnya....saje kongsi2kan idea..dari roti jadi waffle bread...rupa waffle tapi rasa roti sandwich yg rangup...part inti tu kalau nak letak sambal tumis pun boleh...memang aku suka bakar roti cam gini...lebih rangup dan berubah wajah sikit...he he...

...KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking...EnjoyEating....



Wednesday, July 27, 2011

Amore e-bake....apa lagi yg dibeli....:)



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Tak tau apa lagi yang nak dibeli...beli jugak...he he he...pusing2...belek2...tengok2...cuit sana cuit sini....haaa...amik dan beli lagi.....

Baking Pan serba guna...boleh dipelbagaikan...macam2 boleh......2 dalam 1....kedua2 belah permukaan boleh digunakan ...bestkan...tu yang tergoda...rembat 1...he he...tambah koleksi lagi baking pan yg dah ada kat rumah.... :)

Bahagian atas baking pan....akan menghasilkan 'bowl' ditengah2nya....


 Buku resepi pun ada sekali....

Bahagian bawah baking pan....boleh buat Mini Muffin...

Sape2 yg beminat dan pada mereka yg tinggal sekitar Seremban dan Seremban 2...bolehla singgah ke Amore e Bake ....macam2 ada....ownernya Adriana...ramah orgnya...byk gak yg aku belajar darinya...tak lokek ilmu...tq Adriana...

Bila lak nak merasmikannya ni...nak kena pegi rumah tokey mapin Izah pas ni....boleh gak try baking mapin...cam best je ni....exitednya....Alamak! sape lak yg nak makan...kena makan sendiri lagi ke...hu hu hu...cepatla hujung minggu...Minggu ni kabonya anak2 sume balik....tak sabo nak tunggu weekend...rumah riuh kembali.....:)

...KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking...EnjoyEating....



Chinese Fried Rice....I'm not Alone.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Balik dari opis semalam...singgah ke Amore Bakery Shop....tak de apa yg nak dibeli pun...cuma sesaja singgah kot ada barang2 yang baru tiba..he he he...tak leh beli macam2 ...stok sudah penuh maaaa....Confirm aku kalau singgah ke Amore ni tak membeli brg tak sah....ada je...Apa yg dibelikan tu...jap2 nanti kita story...:)

Pas balik dari Amore...singgah pasar malam...plan asal malas nak masak hari ni...ingat nak beli je makanan kat pasar malam....emmmm...tgk2 sume tak menggoda hati ku....cuma beli ulam2am...dan daging btg pinang ...pulang kerumah.....Dalam kepala dah ada menu apa nak masak malam tadi...he he he...menu ringkas lagi....kali ni I'm Not Alone...my hubby ada...so berdua la nampaknya...honeymoon ka....he he he...
Nasi ku masak semalamnya ada lebih dan masih elok...jgn membazir....dari dibuang ada baiknya dibuat nasi goreng....sumenya nak mudah...ringkas dan cepat....Menu tuk dinner malam tadi....Chinese Fried Rice....





Makan nasi goreng ngan ulam2man...ringkas je kan...ada petai..ada tomato cherry ada kacang botol..org jawa panggil kecipir...betul ke...maap ya kalau aku tersilap lagi...aku memang suka makan ulam2 ni...selain tak perlu dimasak...lebih menyihatkan...awet mudaaaa....he he he....:)



CHINESE FRIED RICE....


BAHAN-BAHANNYA

  • 1 1/2 cawan pot beras ditanak./masak...kemudian dibiarkan sejuk sebelum digunakan..( aku guna nasi lebih masak semalam je... )
  • 1 biji baang besar saiz sederhana  *
  • 12 - 15 biji cili api  *
  • 2 biji cili hijau  *
  • 1 inci halia  *
  • 2 - 3 ulas bawang putih  *
  • 100 - 150 grams daging dihiris kecil
  • 1 ketul chicken cube
  • 1 bungkus serbuk Nasi Goreng China Adabi
  • 1 - 2 biji telur
  • Hirisan sayur kobis dan leek secukupnya...yg ni agak2 ya...
  • Sedikit garam secukup rasa...( jika perlu je ya...chicken cube dan serbuk Nasi Goreng dah berperisa...)
  • Sedikit minyak untuk menumis....





CARA-CARA PENYEDIAANNYA..

  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  *
  • Gaul rata serbuk Nasi Goreng China bersama nasi yg telah disejukkan..ketepikan...
  • Panaskan minyak didalam kuali...tumis sume bahan2 yang dikisar tadi...masukkan hirisan daging...
  • Masak bahan2 tumisan hinggah pecah minyak dan hirisan daging lembut ....masukkan chicken cube....kacau sebati...pecahkan telur...dikacau rata...
  • Masukkan nasi dan juga hirisan sayur kobis dan leek gaul rata dan sebatikan ngan bahan2 tumisan...gaul rata nasi secukupnya .....pastikan api kecik k...biarkan nasi didalam kuali...dan sesekali dikacau sebati.....masak dah ...tutupkan api....

Nota  :
Kebiasaannya kalau chinese fried rice ni tak pedas...tapi mcm biasalah...selera kita berbeza..he he..mesti nak letak cili api jugak..pada sesape yg tak nak letak cili api pun boleh je....:)


Senang kan masak nasi goreng ni...tang sayuran yg nak dicampurkan ngan nasi goreng ni terpulang selera masing2...nak letak kacang pjg pun boleh..atau nak senang lagi letak mix vegetable tu pun ok gak...yg penting sedap dimakan...my hubby tak berapa suka letak macam2 sayuran dalam nasi goreng ni...silap haribulan langsung tak nak makan kang...ayoooo...sudah meningkat usia ni...ada sikit celewetla...walau pun dia selalu kata dia mkn ape je....he he he...ye lah tu...21 tahun bersama tahu sgt dah selera dia...:)





Akhirnya...malam tadi aku tak la mkn sensorang..ada gak teman sembang2...he he he...kalau hari ni dok masih pening2 pikir ape nak masak utk menu malam ni...bolehla masak nasi goreng ringkas ni...cepat dimasak sedap dimakan...nak2 makan ngan ulam2 ...hermmmm...memang sedaplah....:)

....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking...EnjoyEating....



Tuesday, July 26, 2011

Home Alone....again....mkn ape lak malam tadi.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....

Sendiri lagi....alah bisa tegal biasa...sunyi memang sunyi...tak de kawan nak ajak besembang...tgkla tv...cite tak de yg best pun....boringgggg.....pusing2 cerita yg sama dok tayang kat Astro ni...bayaran Astro naik je lagi...aduhhhh....

Balik keje ptg tadi...memula malas nak masak...pas tu tekak teringin lak nak makan Sambal Sardin + Peria...emmm...sedap gak menu ni...lama dah tak makan peria....tak tangguh lagi...terus je kedapo...siapkan sume bumbu2nya...Tanak nasi....masak sambal sardin.....goreng telur....hari ni goreng telur dalam microwave...he he ....malasla tu...bukan malas...saje nak guna....microwave egg poacher..yg ku beli lama dah..tapi tak penah guna pun...WoW! senangnya guna egg poacher ni...2 minit siap dah....tak yah susah2 goreng telur dalam kuali ataupun non-stick pan.... :)





SAMBAL SARDIN + PERIA...


BAHAN-BAHANNYA

  • 1 tin Sardin medium saiz...
  • 1 biji bawang besar saiz kecik
  • 12 - 17 biji cili api
  • 2 biji cili hijau
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar cili kering paste
  • 1/2 biji buah peria sederhana besar...( dibelah dua..dibuang biji dan dihiris2 ....)
  • Garam dan sedikit gula secukup rasa...
  • 1 kpg asam keping
  • Sedikit minyak untuk menumis...




CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Peria yg dihiris tadi digaul ramaskan bersama garam dan gula...kemudian rendamkan dalam air panas..ketepikan sekejap...
  • Kisar sume bahan2 cili api...cili hijau...bawang besar ...halia dan bawang putih....
  • Panaskan minyak didalam kuali...tumiskan bahan2 kisar..masukkan cili kering paste dan serbuk kunyit sekali...kacau dan masak hingga tumisan pecah minyak....tambahkan sedikit air...
  • Perahkan peria yang direndam tadi....cuci dan toskan...kemudian masukkan dalam bahan2 tumisan tadi...kacau sebati...tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa....
  • Masukkan sardin berserta sosnya sekali...tambahkan asam keping....bila kuah dah agak pekat...tutupkan api...siap dah....


Hirisan peria yg digaul ramas bersama garam dan gula

Masakan ringkas org bujang ni...yg dimasak oleh mak budak...he he he....bila sensorang malas nak masak macam2....mudah dan mengenyangkan...alhamdulillah....


Sape2 pun leh masak menu mudah ni....sensorang ke kat rumah hari ni....masak lauk sambal sardin ni...dari tak selera nak makan...jadi laju je makan...silap haribulan...boleh bertambah nasi dalam pinggan... :)

...KitchenIsMyWorld...EnjoyCooking...


Apa ada dengan .....he he he...suspen je.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....

Apa ada dengan...he he...ape tu agak2nya....baunya yg harum semerbak....pantang letak dalam bonet kete...nanti satu kete pening ngan baunya...tapi sume org suke walaupun ada org yg tak berapa nak ghemo ngan baunya....he he....Raja buah....Musim Durian melanda lagi...Apa ada dengan raja buah ni...macam2 ada....dan mak2 kita cukup kreatif....bila tiba musim durian ni....sampai tahap dah tak larat nak makan...tak payah nak risau...sebab kreatifla ...kita dapat rasa dan kenal apa tu lempuk durian....tak pun tempoyak....dan macam2 lagilah hasil dari buah durian ni.....

Bila cerita bab tempoyak....mcm2 menu keluar gabungan dari tempoyak ni....begitulah kreatifnya org dulu2kan....org2 sekrg pun tak kurang hebatnya...macam2 resepi kuar hasil dari raja buah ni...tak caya p 'ghumah' kengkawan...emmmm...best2 sumenya....
Tempoyak....my hubby...suka....aku pun suka...nak tau tak anak dara ku Mimi pun suka....tak pecaya ke...he he he...kena pecaya...Sekali dia merasa Sambal Tempoyak hasil air tangan neneknya ...(mak mertuaku....) sampai sekarang ....tu dah jadi salah satu menu fav dia...kalau kenduri kendara kat kampung sebelah suami...mesti dia dok tanya....ada Sambal Tempoyak tak....he he he....Nenek kalau masak...mesti kirim kat rumah...dok ingat cucu yg sorang ni suka sgt makan Sambal Tempoyak.....

Aku tau masak ke sambal ni...he he he..pernah tengok diorg masak...sikit lebih kurang macam masak lemak cili api....cuma kalau ditanya daun2 apa yg digunakan utk masak sambal ni....he he...yg aku tau cuma ....daun kunyit....pucuk ubi....pucuk labu....petai....serai....selebihnya aku kurang ariff nama daun2 yg digunakan....aku nak kongsikan kat sini resepinya...tapi maaf ya bahan2nya tanpa sukatan  sumenya kuagak2 je....moh2 kita tgk dulu.....kalau ada kengkawan dari N9....bolehla kongsikan ape lagi nama daun2 yg digunakan utk buat sambal tempoyak ni...aku pun beli yg dah siap dijual seikat2...kat pasar malam....senang kan....sume pun ada...beli...balik...dan masak...


SAMBAL TEMPOYAK....



BAHAN-BAHANNYA..

  • Tempoyak





  • Petai dikopek bersih...diambil isinya...




  • Daun Dedap...dihiris sederhana kasar..


  • Serai...dihiris2 kemudian ditumbuk kasar2
  • Daun Kunyit dihiris sederhana kasar




  • Pucuk labu dihiris2 sedehana kasar


  • Pucuk kadok...dibuang tulang daun dan dihiris


  • Pucuk ubi...juga dihiris2....
  • Ikan bilis secukupnya
  • Cili Api
  • Kunyit
  • Garam dan sedikit gula secukup rasa
  • Pati Santan...
  • Ikan Bilis Cube ...yg ni saja ku tambah utk lebih rasa ikan bilisnya....he he...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....
  • Daun2 yg dihiris tadi diramas bersama sedikit garam..kemudian dicuci /bilas bersih ..ketepikan...
  • Kisar cili api bersama kunyit dan campurkan ngan sedikit garam...bila dah hancur...masukkan ikan bilis dan kisar lagi...ikan bilis dikisar kasar je....
  • Masukkan bahan2 kisar bersama ngan tempoyak..serai dan juga petai yg telah dikopek tadi ke dalam kuali....campurkan jugak pati santan...kacau sebati...masak ngan api yang kecil...kalau kuah agak pekat boleh ditambahkan ngan sedikit air.....
  • Setelah mendidih....masukkan ikan bilis cube dan juga hirisan daun2 tadi....kacau sebati...tambahkanlah bahan perasa garam dan gula secukupnya....dan biarkan kuah pekat.......siap dah.....tutupkan api....
Nota  :
Ikan bilis boleh jugak digantikan ngan udang basah saiz kecil...sedap jugak kalau dicampurkan ngan udang ni..tapi aku lebih suka dicampur ngan ikan bilis...terpulang selera masing2 ya....

Maaf ya kalau cara penyediaan sambal tempoyak ni mungkin tak sama caranya dengan yang asal dimasak oleh org N9...sekadar mencuba dari sudut penglihatan yg ku tengok family sebelah mertuaku masak dan ku kongsikan disini...dan maap jugak ya kalau nama daun2 yg digunakan kurang tepat atau silap...maklum jelah..aku pun bertanya ngan kengkawan yg pernah masak sambal tempoyak ni...maaf sekali lagi...saya budak baru belajar...kalau salah tolong tunjukkan....

Paling manis....bila cik abg kita cakap..." Emmm...sedap...sedap dah ni...." he he kalau big boss komen sedap kira lulusla kan...tak gitu....anak dara ku Mimi  pun  ckp sedap...berselera dia makan...boleh ratah macam tu je....
Pada sesape yg belum pernah merasa...cubala makan...sedapppp...kalau nak try masak2 kena cari daun2 ni...nasib baiklah pasar malam kat rumah dah siap jual sume daun2 ni utk masak sambal tempoyak...kalau nak cari ...ntah bila la nak masaknya he he he...aku memang suka cari cara yang senang je...kalau dah siap dijual..apa lagi beli je la....kan ..kan ..kan....
Bila ke pasar malam cuba2la cari kot ada jual daun2 ni...bolehla dicuba Sambal Tempoyak ni...sebenonya kalau ikut betul2 resepi asalnya...ada byk lagi jenis daun2 yg digunakan...mungkin susah nak cari kot...

Puas hati dapat memenuhi permintaan anak dara sorang nak makan sambal tempoyak...



...KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking...EnjoyEating....


Sunday, July 24, 2011

Malam Tanpa Bicara...Wah!



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Mimi habis dah cuti Mid-Sem...seminggu dia kat rumah...ada jugak kawan nak sembang2 sambil tgk tv...Malam ni ....kembali sepi dan sendiri...nak makan pun tak de selera bila dah sensorang ni...Apa menu nak makan malam ni ek...siang tadi asyik pulun Nasi Goreng Daging...tak larat dah nak makan nasi....apa menu malam ni...he he he...menu org malas yg sangat ringkas.....



Lempeng kosong cecah sambal tumis....kenyang ke....he he he...cukupla....mkn pun sekadar alas perut je...boring bila makan sensorang ni....nak resepi ke....he he...rasanya kenkawan dan pembaca kat luar sana sume tau nak masak lempeng kosong cam gini....tapi boleh jugaklah letak kat sini....resipi yg sgt senang....





LEMPENG KOSONG....

BAHAN-BAHANNYA...
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar minyak masak canola ( nak guna minyak jagung atau butter dicairkan pun boleh...)
  • 1 cawan susu segar
  • 1 biji telur
  • Planta Margarine utk menggoreng....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Campurkan sume bahan2 kering....tepung...baking powder...garam dan gula....kacau sebati...
  • Campurkan sume bahan2 cair...telur...minyak dan susu segar...kacau sebati kemudian tuangkan sedikit demi sedikit kedalam campuran bahan2 kering tadi dan kacau hingga sume bahan2 sebati....
  • Panaskan kuali....letakkan planta margarine...tuangkan sesenduk adunan lempeng kedlm kuali...adunan diratakan membulat atau pun goyangkan kuali .....terbalikkan adunan bila dah mula keperangan...boleh ditambahkan margarine atas permukaan lempeng tadi....bila lempeng dah masak bolehla diangkat...pastikan gunakan api kecik masa memasak ya....
  • Siap dah...boleh dimakan cecah sambal tumis ke....atau kuah kari ke...ikut citarasa memasing ya...

Nota  :
Aku guna non-stick pan utk masak lempeng ni....lebih senang...tapi kalau tak ada non-stick pan guna kuali biasa pun boleh....mak2 kita dulu guna kuali biasa je masak2 lempeng ni...he he...skrg ni mcm2 jenis kuali ada...bila dah ada kita guna je la kan....:)


 Kenyang jugak makan lempeng malam ni....he he....


Kat luar hujan renyai2....angin kuat jugak tadi....tg tv sensorang...selalu tu ada gak anak kucingku Debab jadi peneman...hanya dengar riuh suara tv....sunyi tanpa bicara.....

....KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking.....


Apa Dah Jadi...apa dah Jadi..... :(



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....

Bangkit...bangkit...lama dah bebeno 'tido'....udah2 le bermalas2 tu...makin letih bdn tu adalah...ha ha ha....Ayu kak cek bgn dah ni...he he he...Walau pun masih terpisat2 dibuai mimpi yg tah apa-apa.....Aduh! Parah sebenonya bila dijangkiti virus M ni....puas dilawan....gagah2kan jugak ni....Al-Kisahnya semalam...pening kepala memula kebah dah....pas tu dtg balik...kalau sakit kepala cam tulah....lambat bebeno nak baik betulnya...
Lepas aktiviti masak2...aku sambung membaking cupcake...cupcake lagi? he he he..nak wat camana ek...Mimi...dari mula dia cuti ari tu dah pesan ...balik kolej nanti nak bwk balik Rainbow Cupcake....Aku pun dgn rasa teruja...bakingla cupcake.....Ntah mana silapnya aku pun tak pasti....Apa dah jadi...apa dah jadi.....tulun...tulun....hu hu hu....




Selalunya aku letak gambo yg cantik2 je kat sini...tapi kali ni nak share ngan sume....tak tau mengapa cupcake ku jadi begini...bukan 1st time buat pun...dah byk kali...tapi kali ni ...aduhai! sian adik....tak dapat la nak bawak balik Rainbow Cupcake balik kolej kali ni...next week la dik....Ibu pun masih tertanya2 sendiri ngape la pulak cupcake ku tak menjadi....arghhhhh....sedih2...tekilan2....Barula nak merajinkan diri...ini pulak yg jadi...hu hu hu....

 Buruknya rupa hasil kejadian Rainbow Cupcake ni kan....



Tak jadi bawak cupcake...last2 bwk jelah Nasi Goreng Daging ni...he he he..oklah kan dari tak de ape nak bawak balik kolej....
Rumah kembali sunyi....dan aku sendiri lagi..... :-(

..........KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking.........


p/s....timakasih kengkawan yg sentiasa singgah memberi sokongan....