Wednesday, April 6, 2011

GORENG BERLADA IKAN BILIS JERING....

Assalamualaikum.....Salam Kesejahteraan.....

My favourite menu....Aku cukup gemo kalau menu ringkas cam ni....sume bahan2 dihiris2 je...nak2 bila di campur lak ngan petai ke jering ke....Wah! terbuka selera makan....cuma tak berani nak tambah nasi....ratah je lauk ni....lagi sedap....

Kalau ikutkan jering ni dah kena hukum buang dah....eeeee....sayang.....jangan...kalau kat rumah ada jering2 yang dah tua boleh masak2 menu cam ni atau pun dimasak Lomak Cili Api....confirm abisnya....he he aku ni sesuka ati je ckp sedap dan ikut selera sendiri....Kalau sesape pembaca yang kat luar sana tak pernah makan jering....kalau org Jawa panggil Jengkol.....cubala makan....Jering....memang fav. anak daraku Mimi....he he....Aku memula khawin dulu pun tak makan sangat petai2 ....jering2 ni....tapi bila sekali dah makan....eh eh....sedapla pulak....Kalau dulu beli petai ke jering ke...sampai itam ...kecut2 tak de yang nak makan....tapi sekarang tak lagi....boleh katakan ahli keluarga sume makan cuma anak bujangku jela kurang la pulak gemonya nak makan jering ni....tapi kalau masak cam ni dia sukala....

Oklah....panjang dan lebo pulak aku berceloteh pasal jering dan petai ni....Moh la kita nengok resepinya pulak....






GORENG BERLADA IKAN BILIS JERING...

BAHAN-BAHANNYA...
  • 50 - 60 grams ikan bilis digoreng....ditoskan minyaknya.. ( ikan bilis ni kalau nak tambah boleh je....)
  • 10 - 12 biji jering ...direbus....dihiris kasar2...
  • 1 biji bawang besar dihiris kasar..
  • 2 ulas bawang putih dititik dan diracik...
  • 1/2 inci halia dititik dan diracik...
  • 1 batang serai dititik
  • 5 - 7 biji cili api ditumbuk kasar2
  • 2 biji cili merah dihiris...
  • 3 biji cili hijau dihiris....
  • Garam dan gula secukup rasa...
  • Minyak untuk menumis....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Panaskan minyak didalam kuali....
  • Tumiskan sume bahan2 yang telah dihiris/dititik dan ditumbuk kecuali ikan bilis dan jering....tumis bahan2 sehingga naik baunya....
  • Masukkan jering....kacau dan gaul sebati....tambahkan sedikit garam dan gula secukup rasa....( garam jgn letak byk ya....ikan bilis dah masin....nanti terlebih masin pulak....)
  • Akhir sekali masukkanlah ikan bilis....gaul rata.....siap dah....
  • Boleh dihidangkan ngan nasi putih....makan ketika panas2....Wah! sedapnyaaaa.....


Jom kita meratah je lauk ni...sedapppp....


Cukup ringkas dan mudah.....sesape teringin nak cuba2 makan jering bolehla masak cam gini....mesti lepas tu jadi penggemor makan jering....he he... :-)....Ape-ape pun....Enjoy Cooking.....




6 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang sedap lauk jering sambal gini... akak dulu pun tak pernah jumpa jering dibuat sambal gini.. bila kawin ngan orang raub ni barulah pandai makan.. kalau idak sebelum ni cuma tau jering di buat ulam je.. hehe.. selalu kalau buat sambal gini akak gunakan jering tua yg ditanam dalam pasir.. bila tanam jering tu jd kembang & rangup semula...

cik cek said...

Madiha....idea baru tu jering tua tanam dalam pasir...bolehla ngajo kak cek camana nak buatnya...:-)

Yat Maria said...

salam kak cek..haha..kita dah mai ni..silala bungkus tu sambal ikan bilis tapi takmo jering..kita tak reti makan jering arr :)

cik cek said...

Salam kembali yat....yayyy...dtg jugak yat ke dapo kak cek....tak makan jering ke Yat....cubala...sedappppp....he he...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

re: senang je cik cek... sediakan satu bekas pasir (seeloknya pasir dari sungai ke gitu..) pastu jering yg tua tu dikopek kulit kerasnya tu.. then buang bahagian tunasnya dengan pisau. Hiris sikit je kat tunas tu supaya jering tu tak tumbuh. Tp kdg tu tumbuh jugak.. kalau dibiarkan lama sgt.. hehe.. lepas tu bolehlah ditanam dlm pasir selapis selapis.. bergilir2 dengan pasir.. kalau jering tu byk la... dlm 3 minggu dah boleh guna rasanya.. (boleh tahan berbulan2 dlm pasir walaupun sampai dia tumbuh) boleh gali sikit2 kalau rasa nak buat sambal atau ulam.. jering tu akan jadi rangup semula... cuma rupa dia jadi lain sikitlah.. kdg tu jd warna hijau sikit.. atau coklat sikit.. kalau ada yg sobek2 dimakan ulat.. buang/hiris buang bahagian yg sobek tu.. bolehlah hiris2 nipis untuk masak sambal... memang best!

cik cek said...

Madiha....tq sgt2 ngajo kak cek camana nak tanam jering dalam pasir...1st time kak cek tau ni...bolehla kak cek praktikkan nanti...thanks again Madiha....:-)