Tuesday, February 1, 2011

ROTI MENGGEBU LAGI....he he he....

Bukak bakery ke ape kat rumah aku ini....he he he...sian assistantku....tak henti2 berkerja....Hari2 buat roti....dah ada kemudahan kenala gunakan...tak gitu....nak buat macamana...buat je habis....buat je habis...tu yang hari2 kenala buat roti....Al-maklum sajala....dimusim2 hujan ni....perut tu berkeroncong selalu....bila ada roti....senang je....ngap...ngap...ngap...terus makan....



Sweet Bun....ubah bentuk lain pulak....he he he...






BASIC BREAD DOUGH

BAHAN-BAHANNYA
  • 475 grams tepung roti *
  • 35 grams  susu tepung *
  • 3/4 sudu kecil garam *
  • 21/2 sudu kecil yis *
  • 1 biji telur #
  • 150 ml air #
  • 40 grams mentega/shortening
  • 100 grams water roux starter....#
  • Olive oil - untuk sapuan atas roti
  • Bijan/Cheese @ gula pasir + susu tepung - untuk ditaburkan atas roti
  • Sausage atau apa-apa inti...ikut selera memasing k....( sausage direbus sekejap pas tu ditoskan dan dilap kering.....)
WATER ROUX STARTER

BAHAN-BAHANNYA
  • 50 grams tepung gandum
  • 250 ml air 
CARA-CARA PENYEDIAAN WATER ROUX
  • Tepung gandum dicampurkan dengan air.
  • Dikacau sebati....
  • Menggunakan api yang kecil....masak adunan tepung yang telah dicampur air tadi
  • Masak sehingga adunan menjadi pekat....tutup api....biarkan sejuk...water roux boleh disimpan dalam fridge ...tapi cuma untuk 3 hari je....kalau lebih dari waktu tu...dah tak elok nak digunakan.....warna dia pun dah berubah.....

CARA-CARA PENYEDIAAN BREAD DOUGH
  • Masukkan kesemua bahan yang bertanda *....ke dalam mangkuk pengadun...
  • Campurkan bahan yang bertanda #...kacau sebati...
  • Masukkan bahan yang bertanda # yang telah dikacau sebati kedalam bahan yang bertanda *....uli adunan sehingga agak lembut....masa ni boleh masukkan mentega/shortening sedikit demi sedikit....dough akan jadi tambah lembut...dan tidak melekat lagi ditangan....proses ni amik masa lebihkurang 15 - 25 minit....bila permukaan dough dah licin...kira ok dah tu....
  • Tutupkan mangkuk dough ngan kain...rehatkan dan biarkan dough mengembang....amik masa lebihkurang 1jam... (...kalau dough nak cepat naik....panaskan oven dalam lingkungan 3 - 4 minit...pas tu boleh lah masukkan dough yang telah ditutup ngan kain kedalam oven...kepanasan dalam oven tadi boleh buat dough cepat mengembang....he he jangan silap paham la pulak...masuk dough dalam oven bukan untuk dibakar lagi ya....cuma proses mengembangkan dough je....cubala....maklumla musim2 hujan ni...cuaca dingin...lambat pulak naik dough tu nanti....)
  • Setelah dough mengembang....keluarkan dari mangkuk...tumbuk2kan dough untuk mengeluarkan angin/udara...
  • Bahagikan dough ikut citarasa masing2 k....tapi kalau nak buat sausage bun....aku timbang berat dough 55 grams setiap satu.....kalau nak buat bun manis yang comel2 kurangkanla berat timbangan.... untuk buat bentuk bun yang seperti diatas seeloknya beratnya kena lebih...sebab satu dough tu nak dibahagi lagi kepada 8 bahagian....amiklah dalam lingkungan 150 - 200 grams...
  • Setelah dibentuk atau dimasukkan inti susunla didalam loyang pembakar yang telah disapu ngan shortening dan ditabur sedikit tepung.....
  • Biarkan dough yang dibentuk rehat dan mengembang sekali lagi....lebihkurang 30 - 45 minit....
  • Panaskan oven 180 darjah C....semburkan air keatas permukaan roti...tabur bijan atau cheese.... kali ni aku cuma taburkan gula pasir kasar yang dicampur ngan susu tepung..bakar dalam tempoh masa  15 - 20 minit atau sehingga masak keperangan...
  • Keluarkan roti dari oven....sapukan olive oil keatas permukaan roti....biarkan sejuk....kalau nak makan suam2 pun sedap....Emmmm....harum semerbak bau roti kat rumah ni....macam bau bakery....
Nota :
Kalau guna Bread Maker method....senang je....masukkan sume bahan2 untuk dough....settingkan untuk bread dough....proses menguli dan mengembangkan dough amik masa 11/2 jam....ikutlah arahan bread maker memasing.....proses seterusnya ikutlah seperti diatas.....he he mudahnya....okla tu....jimat tenaga...

Cara-cara nak bentuk bun ni.....



Step 1....Dough dibentuk bulat...dan dicanai...kemudian dibahagi kepada 8 bahagian...
Step 2....gulungla dough yang telah dicanai tadi dari bahagian yang besar ke arah bahagian yang meruncing hujungnya...

Step 3....bengkokkan sedikit dikedua belah hujung dough....susunkanlah dalam dulang pembakar....

Anak bujangku request Papa rotila pulak....he he...kenala cari resepinya ....rasa macam pernah jumpa...kenala click2 lagi pas ni....puas rasa hati kalau dapat memenuhi permintaan anak2 ni...bila masak habis pulak tu lagila happynya....bentuk roti ni ala-ala Croisant...lum pernah lagi buat Croisant....nanti boleh jugak nak try buat....Enjoy Cooking....Enjoy Eating....
Kalau nak tengok resepi yang asal boleh click kat http://noreen-homecooking.blogspot.



No comments: