Tuesday, February 22, 2011

LAKSA JOHOR....vision homes S2....n9....

Anak Johor.....dilahirkan di Muar ....cuma dibesarkan dimerata tempat....he he almaklumla....arwah ayahanda ku anggota polis.....jadi kat mana diarahkan berpindah...maka disitula aku dibesarkan.....Kemana pun aku pergi....Laksa Johor tak pernah dilupakan....masa kecik2....memangla tak reti nak memasaknya....sekarang ni....teringin je....kenala masak sendiri....Sebelum ni tengok2 resepi kat buku masak....pas tu click2 kat ujung jari....bukan ape saje mencari yang the best....dan macam biasala aku akan modified sana sini....hasilnya.....wallllaaaa.... :-)....puas hati.....puji diri lagila tu...he he....

Kebiasaannya .....aku jarang2 masak Laksa Johor ni....cuma setiap kali Hari Raya Aidilfitri....dah jadi menu wajib....fav..anak bujang ku Atiq.....Setiap kali kengkawannya nak datang berhariraya....Laksa Johor mesti menjadi hidangan utama....dan confirm habis.....Masalahnya....kat rumah ni yang suka makan Laksa Johor ...cuma aku ...Atiq ngan Mel....my hubby ngan anak dara ku Mimi.....tak akan memakannya pun....hu hu hu...rugi rugi rugi diorg ni.....

Atiq adala dok menyebut...."  lama dah ibu tak masak laksa Johor....." he he memangla lama pun...kali terakhir Hari Raya Puasa tahun lepas....dan sememangnya aku pun rasa teringin jugak....Hari Jumaat aritu...lepas buat Pengat Pisang....aku terusla sambung aktiviti kat dapo....masak kuahnya dulu...boleh dimakan untuk breakfast pagi Sabtu....taklah kelam kabut...pagi2 nak buat sume benda...memang leceh sikit Laksa Johor ni....tapi sebab dah teringin dan berhajat....jadi tolak tepila yang leceh ke yang susah ke....rajin2kan diri....siap jugaklah kuah Laksa Johor ......
Awal pagi Sabtu....barulah kutambahkan santan dalam kuahnya....dan siapkan pula bahan2 hiasannya...dan jugak sambal belacan....


Sudut gambo bergambo..... jom.....:-)


Jom makan Laksa Johor.....

 Sorryla ye...tak nampak isi kandungan dalam laksa tu....he he..aku kalau mkn suka letak kuah laksa banyak-banyak....tu yang sedap....emmmmm....
Menu breakfast pagi Sabtu...lepas hajat di hati....he he he...



Bahan2 hiasan/sampingan Laksa Johor....kacang panjang...timun...taugeh...daun kesum..sambal belacan...lobak asin....macam-macam ada....
Kuah Laksa Johor....
Asyikla click2 berposing....bukan aku berposing....Laksa Johor....jom2 kita tengok resepinya....
LAKSA JOHOR
BAHAN-BAHAN... A....kuah laksa....
  • 3 ekor ikan kembong sederhana besar
  • 5 - 8 ekor udang segar medium saiz
  • 3 sudu besar udang kering  *
  • 2 keping isi ikan kurau saiz kecik je...ada jual dlm peket...direndam dlm air biar lembut...pas tu dihiris2  *
  • 5 - 6 sudu besar cili kering paste...aku guna readymade cili kering paste cap Puteri  *
  • 2 sudu besar rempah kari ikan/udang  *
  • 5 - 10 biji cili api  *
  • 1 inci halia  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 11/2 inci lengkuas  *
  • 2 biji buah keras  *
  • 2 - 3 btg serai dititik...
  • 2 ketul ikan bilis cube maggi
  • 200 ml pati santan kotak Cocomas @ Ayam Brand....aku memang suka jenama ni....cuma Ayam Brand sudah naik harga ....melambung2 tinggi....
  • 2 keping asam keping...
  • 110 grams kerisek...
  • 500 ml air tapisan tualng ikan n kulit udang yg dikisar+ lebihan air rebusan ikan dan udang...
  • Garam dan gula secukup rasa....aku suka guna gula melaka...
  • Minyak masak secukupnya untuk menumis.....
BAHAN-BAHAN.....B....hiasan/tambahan
  • 1 bungkus Spagethi....ape2 jenama pun boleh....
  • 3 batang kacang panjang
  • Daun kesum secukupnya
  • Lobak Asin
  • 1 biji timun
  • Taugeh
  • Limau kasturi...
Nota  :
Untuk bahan2 B ni....aku main agak2 je....ikut masing2 k....selera masing2 tak sama kan...ada org suka letak bahan ni byk2 masa mkn...so kenela tambah jumlahnya... he he...dan aku cuma bagi bahan2 nya je lah....ok ya....
BAHAN-BAHAN.....C....sambal belacan...
  • 4 - 5 biji cili hidup/cili besar...
  • 3 - 5 biji cili padi....kalau suka pedas le h tambah lagi....
  • 1 1/2 inci belacan dibakar...
  • 1 biji tomato dipotong dadu..
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Limau kasturi secukupnya....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....A...kuah laksa....
  • Ikan kembong disiang dan dicuci....rebus bersama udang segar ...udang tak yah buang kulitnya pun ...cukup dibelah belakangnya dan dicuci bersih....
  • Kisar isi ikan dan isi udang yg telah direbus....
  • Kisar jugak tulang ikan dan juga kulit udang....tapis dan ambil airnya sahaja....ketepikan kejap k....
  • Kisar sume bahan2 bertanda   *
  • Panaskan minyak di dalam periuk....tumiskan serai bersama bahan2 kisar sehingga naik baunya....
  • Bila bahan2 tumisan dah agak pecah minyak....masukkanlah isi ikan dan udang yag telah dikisar tadi....
  • Kacau sebati....biarkan mereneh dan pecah minyak lagi.....
  • Masukkan pati santan....kacau lagi....api biar kecik k....dan dikacau selalu....
  • Tambahkanlah ikan bilis cube....garam dan gula secukup rasa.....
  • Masukkan kerisek jugak....kacau sebati lagi....dan tambahkanlah campuran air rebusan ikan dan udang....
  • Akhir sekali masukkan asam keping....biarkan mendidih sekejap dan kuah pekat sikit...
  • Ok   .....siap dah.....boleh tutupkan api....kita ke cara2 penyediaann seterusnya pulak.... he he...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....B....hiasan/tambahan
  • Sediakan periuk berisi air dan titiskan beberapa titik minyak masak ....dan sedikit garam....bila air dah mendidih masukkan spagethi....masa rebusan tengok pada arahan kat peket spagethi tu k...ada 3 minit...ada 5 minit....spagethi yang aku beli cuma perlu masa 3 minit untuk direbus...pas tu ditoskan...dijirus sekejap ngan air.biasa.....sebelum ditoskan....ketepikan...
  • Kacang panjang ...dan lobak asin....dihiris kecik2...
  • Daun kesum dihiris halus....
  • Timun...dibuang kulitnya...dipotong  beberapa bahagian...aku guna teknik spiral tu...potong nipis terus sampai keempulurnya....pas tu diracik halus....
  • Taugeh...dicelur ngan air panas sekejap je k....
  • Limau kasturi dibelah 2 je....masa makan boleh lah perahkan kedalam laksa....

Nota :
Ada jugak sesetengah orang letak nenas....bawang hiris untuk dimakan bersama laksa ni....terpulang selera memasing k....kalau nak tambah bahan2 lain boleh je....janji sedap dan org sume suka makan...kira okla tu....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....C....sambal belacan...
  • Kisar sume bahan2 ....cili hidup...cili api....belacan...dan tomato....
  • Tambahkan bahan perasa garam dan gula....
  • Perahkan limau kasturi secukupnya.....kacau sebati....siap dah....senang kan.....

Memang...kalau tak teringin dan berhajat...tak rajinla nak buat Laksa Johor ni....macam2 bahan nak disediakan....tapi tula yang menyelerakan....Kalau ada yang belum pernah rasa Laksa Johor....cubala buat....kalau ada keinginan tak susah mana pun buat Laksa Johor ni....


Dari Seremban ke Tambak Johor...
Singgah sebentar di Bandar Maharani
Rasa teringin Laksa Johor...
Cuba-cubala ya masak sendiri...



Happy...Happy n Enjoy Cooking....."  Kitchen Is My World  ".....



No comments: