Tuesday, February 22, 2011

TIRAMISU.....senang punya.....

Tiramisu segera....senang punya cara....jimat masa...juga jimat belanja....he he....Sampai sekarang aku belum pernah cuba buat tiramisu guna real mascarpone cheese serta bahan2 yang lainnya.... Amore e-bake....kat sinila aku  jatuh cinta ngan readymix tiramisu ni....tq tq byk2 Adriana...suggestkan aku guna readymix ni....berbaloi-baloi sgt....buat senang...rasanya sedap.....Pada mereka yang tinggal sekitar S2 Seremban..bolehlah singgah kat kedai Amore e-bake ni.....macam-macam ada......baking kelas pun ada....

Untuk kali ni aku modified sikit buat tiramisu ni....he he....sumenya nak dimodifiedkan....okla kan....bukan susah pun...dan bukan banyak pun yang aku ubahsuaikan....mengikut selera sendiri....selera anak2....Meh2 kita tgk camana rupanya Tiramisu segera ni.....dari Vision homes S2....jom-jom....

  
Kali ni angin rajin sikit....buat tiramisu dlm bekas kecik2...he he...


TIRAMISU.....


BAHAN-BAHANNYA.....
  • 250 grams readymix tiramisu.... *
  • 200 grams cold whipping cream....mesti sejuk baru kuar dari fridge... *
  • 300 grams cold low fat milk....mesti sejuk baru kuar dari fridge... *
  • 8 sudu kecil gula pasir
  • 2 paket kopi segera
  • 2 sudu kecil mocha emulco
  • 2 sudu kecil coffe cappucino emulco
  • 2 cawan air panas..
  • 1 paket Cadbury Hot Chocolate segera
  • 2 - 3 sudu kecil serbuk koko
  • Lady Fingers secukupnya..
  • Chocolate masakan... disagat kasar2....nak guna chocolate chip pun ok jugak....he he....suka2 ati je aku ni...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Menggunakan stand @ hand mixer...pukul semua bahan2 bertanda * sehingga kembang dan ringan...
  • Campurkan kopi segera...gula pasir....mocha emulco...coffee cappucino emulco kedalam mangkuk bersama air panas...kacau sehingga larut....ketepikan kejap k....
  • Campurkan jugak Hot Chocolate segera ngan serbuk koko....ketepikan kejap k...
  • Sediakan bekas/acuan mengikut kesesuaian masing2....kalau guna bekas kaca tak perlulah disapu ngan shortening dan dilapik ngan aluminium foil...tapi kalau nak guna jugak acuan loyang kek...seeloknya...memang disapu ngan shortening dulu past tu lapik pulak ngan aluminium foil melebihi paras acuan loyang kek...pas tu sapu balik ngan shortening....tujuannya bila  tiramisu siap dikeluarkan dari fridge ........boleh terus je angkat aluminium foil tu.....shortening tak perlu disapu byk tau....sikit2 je....
  • Celupkan biskut lady fingers kedlm campuran kopi tadi dan susunkan kedlm bekas/acuan/loyang....
  • Past tu lapiskan pulak ngan adunan tiramisu keatas biskut lady fingers....nak mudah isikan adunan tiramisu dalam piping bag....kerja jadi mudah....buatlah lapisan tiramisu guna piping bag....
  • Ayakkan campuran hot chocolate ngan koko atas adunan tiramisu....
  • Taburkan pulak chocolate masakan yang telah disagat atas  hot chocolate + serbuk koko tadi...
  • Secara asasnya pertama lapisan lady fingers....lapisan kedua....adunan tiramisu....hot chocolate +serbuk koko...taburkan pulak hirisan coklat masakan.....ulangilah proses ini ikut saiz bekas/acuan/loyang sehingga selesai....rasanya paham kot....he he....
  • Selesai proses melapis tiramisu....simpan dalam fridge lebihkurang 3 - 4 jam....seeloknya semalaman....lebih sedap untuk dimakan....

Hot Chocolate Cadbury.....

Lady Fingers....beli kat Amore e-bake....


Jom cuci2 mata lagi.....

Tiramisu view....










Tiramisu....
Eating time....nyum..nyum..yummy....


 nyum....emmm...
 emmmm....mkn sambil pejam mata....menghayati....he he
 nyum...nyum...lagi....
 emmmmm......
 tinggal sikit lagi.....nyum..nyum....
 alhamdulillah.....abis dah.....yummmyyyyy.....

Tiramisu is not my favourite....percaya atau tak sebelum aku tau buat tiramisu ni aku tak pernah makan pun...he he...macam org jakun je....ntah ngape kali ni aku makan dengan penuh selera....rasa nyaman je masuk kat tekakku....sedap jugak....selalunya aku buat....orang lain yang habiskan.....tapi tak leh makan byk2 wooooo...cik hubby sudah tego....makin gebu gebu selalu nampak.....Wah!.....stress lagi....makin gebula nampaknya....hu hu hu..... :-'(

Pada penggemar tiramisu....silala cuba ya.....


......Enjoy Cooking.....



9 comments:

Asyifa said...

licin !!!!
yummmm....yummmm.....:)

nazamohdnizam said...

saya suke tiramisu..ohh ibu!!!saya mahu!mahu!

cik cek said...

Asyifa...memang licin...meh aa sini...boleh makan tiramisu....senang punya...he he...

cik cek said...

Naza....cpttt balikkkk....boleh makan tiramisu senang punya ibu..... he he...jgn jelezzzz....

Nur Ede said...

Assalam CikCek..
Singgah umah ita ada tiramisu terus ke umah Cik Cek tiramisu jugaaa... wadusss menggoda sungguh kalian nie erkk... dimana kan ku cari tiramisu.. yang menggoda daku..huhuhu..akak follow yer..thanks

cik cek said...

Waalaikumsalam nur Ede...tiramisu senang punya...tq ya singgah n follow kak cek.....salam kenal2 ....:)

mayiaas said...

salam sis, boleh belikan ready mix tiramisu and sent to simpang renggam tak?

sitiezahim said...

besnyeee...dulu pon saya tak penah makan, sampailah jumpe kat umah senior di german ni..lepas tuh terus jatuh chenta..hihihi

LovelyBabyStore LBS said...

macam mana nak order dan harga sekali