Thursday, February 24, 2011

WHITE CHOCOLATE MACADAMIA NUT COOKIES....panjangnya nama cookies ni...

Angin orang stress ni memang lain sikit...he he....Balik dari opis lewat petang semalam...tgk ada keledek...buat dah cekodok keledek....pas tu teringin pulak nak makan cookies....Memang lama dah tak buat cookies.....maka terjadilah cookies ni....sape pulak yang nak makan ek......he  he...cookies boleh tahan lama simpan dalam balang kuih....sambil2 tengok tv....krup..krap...satu...satu dok masuk dalam mulut....tak leh nak stop makan pulak....

Setiap kali nak buat cookies....memang cookies nilah jadi pilihan.....tak taula ngape....chocolate cookies tak berapa nak suka....rasa cam tak ngam je ngan selera kita....anak2 pun sama....Amik resepi ni dari ...browneyedbaker....tak ubah ape2 pun....ikut je ....kalau ada pun aku tambah ngan slice almond....macadamia nut tak banyak yang tinggal....tengok kacang ape yang ada....boleh jela aku campurkan...he he...


Sesi gambo2 ......click...click......


 Jom makan cookies pulak.....









Penat dah cookies ni berposing....he he....click sana ....click sini.....macam-macam gambo ada....cuci2 mata....sambil...krup...krap...makan cookies.... :-)....meh2 kita tengok pulak resepinya k....


WHITE CHOCOLATE MACADAMIA NUT COOKIES


BAHAN-BAHANNYA...
  • 2 cawan tepung serba guna....aku guna super fine flour bluekey
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3/4 cawan butter dicairkan
  • 1 cawan light brown sugar
  • 1/2 cawan castor sugar
  • 1 biji telur
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar vanila esen
  • 1 1/2 cawan macadamia nut....dipanggang dan dicincang kasar...
  • 2 cawan white chocolate....disagat kasar2....


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Panaskan oven 160 darjah C....sapukan sedikit shortening keatas dulang pembakar...kemudian lapikkan ngan kertas minyak....sapukan sedikit lagi shortening keatas kertas minyak...ketepikan ...
  • Didalam mangkuk....campurkan bahan2 tepung...baking soda...dan garam...kacau sebati....
  • Menggunakan hand @ stand mixer....pukul butter yang telah dicairkan bersama light brown sugar dan castor sugar....bila dah agak sebati....masukkan telur....kunung telur....dan vanila....pukul lagi.....tak perlu dipukul lama macam kita nak buat kek k....
  • Masukkan tepung ....pukul cukup untuk sebatikan adunan saja....
  • Akhir sekali masukkan macadamia nut dan white chocolate...gaul sebati ....guna rubber spatula je....

  • Nila rupa adunan yang telah digau sebati.....senang kan....


  • Adunan dibentuk bulat-bulat....saiz ikut suka memasing....kalau nak big size cookies buatla besor2...he he


  • Susunkan dalam dulang pembakar...


  • Jarakkan sikit susunannya....masa membakar cookies akan mengembang....
  • Untuk cookies yg rangup diluar chewy kat dalamnya....bakar dalam lingkungan 12 - 14 minit....ikut oven memasing k....kalau suka cookies yang agak rangup lebihkanlah sikit masa membakarnya....tapi jgn lama pulak...hangus pulak jadinya nanti....
 

  • Cookies fresh from oven....biarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas/balang kedap udara.....








Selalunya buat cookies ni musim2 raya je....tapi kalau dah berhajat sangat nak makan....kena la buat....
Tertunaila hasrat dihati nak makan cookies.... he he....macam-macam la aku ni....sume pun nak dimakan...
Pada mereka yang suka makan cookies....bolehla cuba resepi ni.....



........Enjoy Cooking......






2 comments:

azzuliza farkhan said...

Senang sedap..mesti cube tapi mane nak cr kacang tu ye..puas pusing kat kedai brg buat kuih xjpe..

azzuliza farkhan said...

Senang sedap..mesti cube tapi mane nak cr kacang tu ye..puas pusing kat kedai brg buat kuih xjpe..