Friday, February 4, 2011

DAGING NASI KANDAR

Masak kari daging kambing.....pas tu masak pulak Daging Nasi Kandar....Mel yang masak lauk ni....Amik resepi dari buku Chef Liza....he he bukan Chef Liza yang ni....he he aku cuma jadi Chef kat dapo sendiri je....manalah setanding ngan Chef Hanieliza yang popular tu....Resepi yang mudah dan senang....Mintak izin ngan Chef letak resepi kat sini ya....meh kita tengok resepinya.....


Daging Nasi Kandar



BAHAN-BAHANNYA
  • 500 grams daging lembu ......(diperapkan dengan 3 sudu besar rempah kari daging....)
  • 4 batang serai ...diketuk/dititik
  • 2 biji tomato ( dipotong 4 )
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 cawan air
  • 5 tangkai daun kari
  • 1 pokok daun ketumbar....aku tak guna ...tak ada dalam stok dapo ku...
  • Minyak untuk menumis secukupnya
  • Garam secukup rasa....
  • 2 labu bawang besar - dihiris *
  • 4 biji bawang merah - dihiris *
  • 1 ulas bawang putih - dihiris *
  • 1 inci kulit kayu manis *
  • 3 biji buah pelaga *
  • 5 kuntum bunga cengkih *

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Panaskan minyak dan tumiskan sume bahan bertanda * ....serai dan daun kari sehingga wangi ...
  • Masukkan daging yang telah diperap....kacau rata....
  • Masukkan air....biarkan daging empuk....
  • Seteleh empuk masukkan air asam jawa...garam secukup rasa....masaklah sehingga pecah minyak...
  • Akhir sekali masukkan tomato dan daun ketumbar....biarkan sekejap....masak dah...
  • Tutupkan api....sedia untuk dihidangkan....
Nama resepi ni Daging Nasi Kandar....tapi aku makan ngan Nasi Beriani....boleh je kan...sedap....resepi yang ringkas....tak perlu lama2 nak masak....kalau guna daging lembu batang pinang lagilah senang....confirm lembut...cubala masak.... Love to Cook.... :-D

No comments: