Saturday, February 12, 2011

FRANGIPANE BLUBERRY/APPLE TART....

Pandai2 je aku letak nama tart ni....Resepi asal aku amik kat blog dailydelicious.blogspot....he he tuanpunya resepi pun keliru....nak letak nama ape kat tart ni....tart ke puding ke....kira okla kot nama yang aku letak nikan....ape2 pun thanks pada owner resepi.....memang best....ni ntah kali keberapa dah aku buat....Mel la dok menyebut...selalu sgt tgk tv program Junior Master Chef....Master Chef....Top Chef....macam2 lagilah program masak2 ni....tekak tu teringinla pulak nak makan tart2 ni....Memang lama dah tak buat....dan memang berhajat nak buat....akhirnya  tertunailah hajat....

Tart ku memang jauh lah nak setanding ngan chef2 dalam program masak2 tu....tapi berbaloilah untuk makan sendiri....tak payah p beli ....jimat belanja....tapi kenala keluarkan tenaga sikit....tak banyak pun masa dan tenaga habis nak buat tart ni....memang mudah dan cepat....cuma kenala rajin jenguk ke dapo.....he he....mesti boleh....nak masak ape pun mesti jadi.....

 click click.....Frangipane Blueberry Tart....emmmm....yummyyyyy....
 Jom makan sepotong.....
click...click lagi....Frangipane Apple Tart...guna acuan kecik2 je....comey....
FRANGIPANE BLUEBERRY....APPLE TART....
SWEET SHORTCRUST PASTRY
BAHAN-BAHANNYA
  • 225 grams tepung serba guna....aku guna tepung super fine bluekey *
  • 30 grams gula halus.. *
  • 1/2 sudu kecil garam *
  • 110 grams butter yang dicairkan
  • 2 biji kuning telur dipukul sikit
  • 1 - 2 sudu besar air sejuk....air dari fridge k...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
 
Masukkan sume bahan2 bertanda * ke dalam bekas plastik.
Masukkan telur yg telah dipukul dan air sejuk kedalamnya.

  
Tuangkan pulak butter yang telah dicairkan.
Tutup bekas plastik.
Goncangkan bekas plastik....adunan didalamnya akan bercampur
sebati.

  
Goncang lagi sehingga adunan sebati ...
Dough pastri dah boleh dikepal.
Dough dikepal bulat...
Camnila rupanya dough yang telah dibentuk bulat...
Masukkan dough kedalam plastik









Dough dileperkan...gunakan tapak tangan je....
Simpan di dalam fridge lebihkurang 20 - 25 minit...







 Ada berbagai cara nak buat Sweet shortcrust pastry ni....aku baru je mencuba cara2 yang diatas....dan aku rasa cara ni antara yang paling mudah simple dan paling penting cepat...jimat masa ...jimat tenaga jugak...Masuk sume bahan dalam bekas plastik bertutup...goyang dan goncang...siap...Mudah kan... :-)
Jom kita tgk resepi seterusnya....


FRANGIPANE

BAHAN-BAHANNYA
  • 125 grams butter
  • 125 grams gula icing
  • 3 biji telur
  • 125 grams grounds almond....badam kisar
  • 30 grams tepung serba guna...aku guna tepung super fine blue key..
  • 1 sudu kecil vanila esen
  • Almond slice secukupnya untuk ditabur diatasnya..
  • Blueberry & Apple Tart Filling....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

Butter dan gula icing dipukul sehingga kembang dan ringan.






Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul lagi.
Masukkan pulak ground almond dan tepung....
Masukkan vanila esen
Dipukul sebati...ketepikan kejap k...

CARA-CARA PENYEDIAAN TART...


Canai dough sweet shortcrust pastry yang telah disimpan
dalam fridge tadi...





Ukur saiz acuan diatas dough yang telah dicanai tadi.







Acuan tart disapu shortening dan ditabur sikit ngan tepung...
Angkat plastik bersama dough yang telah dicanai.
Tutupkan keatas acuan tart.
Tekanla dough perlahan2 kedalam acuan...




 


Ratakan dan potong lebihan tepi acuan....
Cucuk ngan garpu keatas permukaan dough.
Panaskan oven 180 darjah C
 Bakar dough pastry lebihkurang 8 - 10 minit...
Kuarkan...biarkan sejuk....

Ni....acuan tart yang aku guna...
Blueberry & Apple Tart Filling...
 


Blueberry filling dituang keatas permukaan dough
Jangan byk sangat k...:-)
Ratakan.....


  
Guna piping bag...
Picitkan adunan frangipane keatas tart filling tadi..
 
Tarrra....cam nila rupanya....
Pas tu taburkan almond slice keatasnya....
Panaskan oven 180 darjah Celcius...
Bakar dalam lingkuungan 30 - 40 minit...
atau sehingga tart masak... :-)
Untuk acuan tart bersaiz kecik..canai dough dan terap
Masukkan kedalam acuan tart dan tekan kedalam. Sebelum tu
jangan lupa sapu shortening kat dalam acuan tart dan ditabur tepung sikit ya....
 Ratakan lebihan tepi acuan tart...

Cucuk permukaan dough ngan garpu
Panaskan oven 180 darjah C bakar lebihkurang 8 - 10 min.
Kuarkan dan sejukkan...

  

Setelah dibakar dan disejukkan...
Masukkan blueberry dan apple filling kedlm tart.




Pipingkan adunan frangipane kedalam tart.
Taburkan almond slice kat atas permukaannya.
Panaskan oven 180 darjah C..
Bakar tart dalam lingkungan 15 - 20 minit...
atau sehingga tart masak...
Rasa tart ni....ermmmm....sedap...dan memang kena ngan seleraku....rasa masam manis blueberry & apple filling tu yang buat sedap...Macam biasa aku beli readymade filling kat Amore e-bake....confirm sedap...kalau rasa2 teringin ....cubala buat k....
Mintak maaf kat tuanpunya resepi....aku ubah sikit kaedah penyediaan pastry dough tart ni...dapat teknik pun dari blog yang sama tapi berlainan resepi....kalau nak tgk resepi asal click je kat sini k
Ape-ape pun tq tq berkongsi resepi.....

....Enjoy Cooking....










2 comments:

nazamohdnizam said...

kalau buat untuk naza boleh tak tukarkan apple filling tu kepada yg lain?hahaha..

cik cek said...

Naza punya pasal boleh je....nak filling ape ek..