Saturday, February 26, 2011

RED VELVET.....

Lawan ...jangan tak lawan....he he...ape kena la pulak ni....nak lawan demamla ni....Makin ku bawak baring lagi sakit2 badan sume....tu yang masih menggagahkan diri ngan aktiviti....
"  Kitchen Is My World...."
Sambil menyambil buat nasi lemak...aku buat Red Velvet Cake....ntah ngape...terasa2 kat tekak dah ni...buat kek comel je....cukupla untuk makan kita2 je....memang tak de sape kat rumah ni yang nak makan...memasak....terapi org demam....he he.....


Sesi click-click gambo....1...2....3....click....


Gambo Red Velvet ku tak cemerlang....blurrrrrr.....




RED VELVET CAKE....

BAHAN-BAHANNYA..
  • 11/4 cawan hongkong flour
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar serbuk koko  *
  • 1 sudu besar pewarna merah  *
  • 83 grams butter
  • 3/4 cawan light brown sugar
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil vanila esen
  • 1/2 cawan buttermilk ...( 1/2 cawan susu segar + 1 sudu besar lemon jus ....)
  • 1/2 sudu kecil cuka/vinegar
  • 1/2 sudu kecil baking soda.

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Campurkan tepung...garam dan baking powder...kacau sebati....ketepikan.
  • Campurkan bahan2 bertanda * ngan sedikit buttermilk untuk jadikan koko paste..


  • Menggunakan hand @ stand mixer pukul butter ngan light brown sugar sehingga kembang dan ringan...

  • Masukkan telur..pukul lagi....
  • Masukkan koko paste tadi disusuli pulak ngan vanila esen....
  • Akhir sekali masukkan campuran tepung berselang seli dengan buttermilk....bermula dengan campuran tepung dan diakhiri dengan campuran tepung jugak.....
  • Ups...sebelum terlupa campurkan baking soda ngan cuka/vinegar...tindakbalas...campuran ni akan berbuih....cepat2 masukkan dalam adunan kek...kacau sebati....
  • Sapukan loyang kek..(.aku guna loyang bulat bersaiz 6".)..ngan shortening dan taburkan tepung...tuangkan adunan kek kedalam loyang...
  • Panaskan oven 175 darjah C...bakar lebihkurang 45 - 60 minit atau sehingga kek masak...ikut oven masing2 k...bila kek dicucuk ngan lidi/pencungkil gigi...dan lidi/pencungkil gigi tu kering dan bersih ....confirm kek tu dah masak....kuarkan dari oven.
  • Bila dah agak suam boleh kuarkan kek dari loyangnya....biarkan kek sejuk sebelum dibelah kepada 2 lapisan...

Sementara kita tunggu kek  sejuk bolehla  sediakan frosting/topping untuk keknya....meh kita tengok resepi dan cara-cara nak buatnya k....

CREAM CHEESE FROSTING..

BAHAN-BAHANNYA...
  • 125 grams cream cheese
  • 50 grams butter
  • 110 grams icing sugar
  • 1 cawan whipping cream
CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
  • Menggunakan hand @ stand mixer pukul cream cheese dan butter sehingga lembut..
  • Masukkan gula icing....pukul lagi sehingga kembang dan ringan ...ketepikan kejap...
  • Pukul whipping cream hingga kembang dan ringan....
  • Campurkan sebahagian whipping cream kedalam adunan cream cheese...kaup balikkan...pas tu masukkan baki selebihnya adunan whipping cream dan kacau sebati k....siap dah....

  • Cream Cheese frosting yang dah ready untuk disapukan kat kek....
CHOCOLATE GANACHE FROSTING..

BAHAN-BAHANNYA..
  • 114 grams cooking chocolate...dipotong kecik2 dan masukkan dalam mangkuk..
  • 90 ml whipping cream
  • 1/2 sudu besar butter...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Whipping cream + butter dimasukkan kedalam bekas yang sesuai dan dimasak diatas api  kecik sehingga mula mendidih...
  • Tuangkan kedalam cooking chocolate ...kacau sebati sampai chocolate cair.....

  • Chocolate Ganache....siap dah.....

CARA-CARA PENYEDIAAN DEKORASI KEK...

  • Kek dibelah kepada dua lapisan.....
  • Letakkan  cream cheese frosting pada lapisan pertama...lapikkan lapisan kedua kek keatasnya..
  • Sapukanla cream cheese keatas permukaan kek dan bahagian tepi kek jugak...cukup ngan lapisan nipis dulu..
  • Simpan kek dalam fridge lebihkurang 30 minit....
  • Setelah kek dikuarkan dari fridge...ulangi proses sapuan cream cheese frosting keatas permukaan dan bahagian tepi kek..... 
 
  •  Step seterusnya.....tuangkan chocolate ganache keatas permukaan kek yg telah siap disapu ngan cream cheese frosting.....tuang perlahan2 k....
  • Akhir sekali taburkanla manik2 hiasan kat atas kek....siap dah......


Comot je decoration kek ni...kek orang demam..he he ...


 Bila dah sekali makan Red Velvet Cake ni.....emmmm....nak sepotong lagi.....




Dekorasi kek yang cukup simple dan mudah....sebenonya dah semakin tak larat nak buat macam2 decoration....cukupla seadanya....he he....Sesape yg kat luar sana....mesti ada bermacam2 ideakan....terpulang macam mana nak decorate kek ni....Cooking is fun..... :-)...timakasih pd empunya resepi kek ni....Rima....nice cake recipe......dan sememangnya Red Velvet cake is my fayourite....yummmyyyy.....
Sebab apa kek ni menjadi kegemaranku....he he....jangan tak percaya.....warna merahnya....buat aku jatuh cinta....rasanya....emmmm...tak terucap ngan kata2....Wow! sedap sgt ke kek ni....nak tau....kenalah cuba....




........Enjoy Cooking......