Wednesday, February 23, 2011

SAMBAL PEROMPAK.....fuy0oo0oo0o......bahayaaa....

Janganla tekejut pulak ngan nama sambal ni....kalau ditanya ngape nama Sambal Perompak....he he tak taula pulak aku nak menjawabnya....kalau tak silap aku...belajo buat sambal ni dari Mak Usu.....lama dulu....macam selalu aku modified lagi yang mana perlu....Sambal ni memang menu wajib ada...sebab nak makan ngan ulam2man....jering....petai....kecipir ...ape tu kecipir....he he ni bahasa org Jawa...kalau salah maap ya...bahasa melayunya kacang botol.....Kalau kena gayanya...bila ada ulam2 ni boleh bertambah2 makan....bahaya pada mereka yang berdiet....makan  seadanya k....he he....Jom kita tengok ape tu dan macam mana nak buat Sambal Perompak.....






SAMBAL PEROMPAK...

BAHAN-BAHANNYA
  • 6 - 7 biji cili merah..dihiris kasar
  • 15 - 20 biji cili api
  • 1 labu bawang besar...dihiris kasar
  • 3 ulas bawang putih...dititik
  • 2 biji tomato dipotong dadu
  • 2 inci belacan
  • Segenggam ikan bilis ...lebih pun tak pe...
  • Garam dan gula secukup rasa..
  • 2 sudu besar minyak untuk menggoreng...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA..
  • Panas kan minyak dalam kuali....
  • Gorengkan ikan bilis sehingga garing...angkat dan toskan...
  • Gorengkan cili merah...cili api...bawang besar...bawang putih dan tomato....goreng sehingga layu...angkat dan toskan jugak....
  • Akhir sekali goreng belacan...jgn lama ya...hangus nanti tak sedapla pulak...
  • Campurkan sume bahan2 yang telah digoreng....tambahkan garam dan gula secukup rasa...kemudian dikisar kasar2 je...jgn kisar halus...tak sedap nanti...kalau nak rasa yang lebih kaw2...tumbuk bahan2 sambal ngan batu lesung....original taste....he he aku nak mudah je....blend sume....siap dah....
Nota  :
Sambal ni aku buat dalam kuantiti yang banyak...kalau nak buat sikit...kurangkanlah bahan2nya ya....

Sambal ni memang favorite sume org kecuali Atiq ngan Mimi....rugi...rugi...rugi...he he....anak buah ku Ija...Ili...Yan...adik aku Odi...dan ramai lagilah....sume pun suka....nak rasa...kenala cuba buat ya... :-)



...............Enjoy Cooking.................










No comments: