Sunday, February 20, 2011

PENGAT PISANG.....

Hari Selasa hari tu pegi Pasar Malam S2.....jalan2....cari ulam....beli jering....kat rumah ni kalau tak ada ulam macam tak lengkap menu hidangan .....tak kirala ulam ape pun...janji kena ada....menu wajib....he he....makan ulam selalu...baik untuk kesihatan....Ape lagi la yang nak dibeli ni....he he nampak pisang tanduk...teringin pulak nak makan pengat pisang....belila sebiji....cukupla tu untuk sekali makan....

Asyikla bertangguh nak buat pengat ni.....petang semlm....balik dari opis....sempatla membuatnya....walaupun fikiran ni amatla tak sihatnya...gagahkan jugak buat pengat ni....dok asyik bertangguh je....lama2 tebuang jugakla pisang tu nanti....Pengat ni memang kurang peminatnya....cuma my hubby...Mel dan aku je yang suka makan...okla kan...

 
Sesi click2 gambo.....jom.....


Pengat pisang.....gambo pisangnya tak nampak....he he...





 
Dah tgk gambonya kan....jom kita tengok resepi yang amat senangnya ni.....

 
PENGAT PISANG

 
BAHAN-BAHANNYA
  • 1 biji pisang tanduk ...dipotong kiub....
  • 200 ml pati santan kotak ....aku guna cap Cocomas....+ 500ml air....
  • 200 ml susu cair...
  • 150 grams gula melaka diracik halus
  • 50 grams gula pasir
  • 2 helai daun pandan disimpulkan
  • 1sudu kecil tepung jagung + sedikit air...dilarutkan....
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 cawan tepung pulut... *
  • 2 sudu besar tepung ubi... *
  • Pewarna hijau
  • Pewarna pink
  • Pewarna oren 

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Campurkan bahan2 yang bertanda * ke dalam mangkuk...tambahkan sedikit air dan uli bahan2 ni menjadi dough....ala...macam nak buat kuih buah melaka tu....bahagikan kepada 3 bahagian.....letakkanla pewarna pada tiap satu bahagian....hijau...pink...dan oren...ketepikan kejap k...
  • Tuangkan pati santan + air....susu cair...gula melaka...gula pasir...dan jugak daun pandan ke dalam periuk...gunakan api kecik...kacau hingga gula sume larut...kacau selalu...k....dalam waktu yang sama gentel dough 3 warna tadi dan dimasukkan kedlm campuran santan tadi....masukkan juga garam ...
  • Masukkan pisang....biarkan sekejap....kacau lagi...bila pisang dah lembut dan tepung gentel tadi dah timbul...masukkanlah tepung jagung yang dah dilarutkan ngan sedikit air....bila kuah pengat dah agak pekat sikit...tutupkan api...
  • Siap dah....
  • Sedia untuk dihidangkan....

Pencuci mulut yang mudah...ringkas dan sedappp...pandai org dulu2 pikir nak mempelbagaikan macamana nak masak pisang....Pengat Pisang....Lepat Pisang....Bingka Pisang....Lempeng Pisang....Cekodok Pisang....ape lagi ek....macam-macam adalah....kuih org lama....skrg ni.....ada Kek Pisang....Muffin Pisang....Cupcake Pisang....pun macam-macam ada.....Memang kita ni kaya sangat ngan macam-macam makanan....bestkan....kalau rajin....cubala buat Pengat Pisang ni....tak susah pun....
 
 
........Happy Happy & Enjoy Cooking...... 

 
 
 
 
 

No comments: