Monday, February 14, 2011

PORTUGESE EGG TART....he he tart lagi....

Macam virusla pulak.....ingatkan penyakit je boleh berjangkit....memasak pun bermusim....he he...baru je hari Jumaat aritu buat tart....hari Sabtu buat tart lagi....memenuhi permintaan anak bujangkula....sape lagi kalau bukan Atiq....Frangipane Blueberry/Apple tart yang aku buat cam tak jadi fav.dia je......mulala dia request yang lain....ayat yang selalu dia guna...."  Ibu....Ibu lama dah tak buat tu...ape tu...Egg Tart....yg kulit dia rangup2 tu....alaaa...yg macam ibu buat aritu...."......pahamla aku kehendaknya....he he anakkan....ok....nanti ibu buatkan....

 
Saturday morning....macam biasa....masing2 sibuk ngan aktiviti sendiri.....bgn je ...aik! Mel dah masak breakfast....Mee Hoon Goreng....ok la tu....tq tq tq....jimat tenaga sikit...he he he....Sarapan sensorang je....Atiq kuar dah ...jumpa kwn poli katanya....balik je ....soalan pertama...".Egg Tart dah siap ke ibu......"
Aduhai! ibu lum buat lagi....he he he....aku masih dok melepak tgk tv....
Petang ....kaum lelaki memasing sibuk ngan aktiviti biasa.....golf....sumenya dah jadi " golf addict...."  Anak bujang ngan ayahnya....hobi serupa....aku kembali sibuk kat dapo....he he he....Portugese Egg Tart.....
Amik resepi kat blog glamour n popular tu....tiffinbiru....Dapur Tanpa Sempadan....Cik Mat Gebu.....Tq tq kerana berkongsi resepi....cuma mintak maaf ya .....kita ubahsuai sikit....sikit je.....

 
 Click ....click....cpt amik gambo....nanti takut tak sempat....habis kena nyum..nyum...



 Emmmmm....Naza....jangan jelez....he he he....moh sini makan egg tart....




Gambo tgk dah....mehla kita tgk resepinya pulak....tak susah....senang je.....


PORTUGESE EGG TART


BAHAN-BAHANNYA
  • Kulit Puff Pastry secukupnya....aku guna jenama KAWAN...
  • 2 biji kuning telur...pukul sikit2 je
  • 200 ml whipping cream
  • 50 ml low fat milk
  • 55 grams gula pasir halus
  • 2 keping keju cheesedale....digunting kecik2
  • 1 sudu kecil vanila esen
  • 1 titik pewarna kuning
 CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  •  Campurkan whipping cream...susu low fat....gula pasir.....masukkan kedalam bekas yang sesuai...
  • Masak dan didihkan campuran tadi dengan api kecik je....
  • Masukkan pulak telur yang dipukul sikit tadi....mati kan kejap api k....kacau cpt.....takut telur masak pulak nanti kalau tak dikacau....
  • Hidupkan api semula....api kecik jugak....masukkan keju yang dah digunting kecik2 tadi dan jugak vanila esen...
  • Kacau lagi sehingga sume bahan larut dan sebati dan campuran agak pekat sedikit....siap...matikan api...sejukkan kejap k....


Kulit Pastry jenama KAWAN yang aku selalu guna
Biarkan dalam suhu bilik sekejap k...sebelum diguna...kulit pastry akan lembut dan senang dibentuk...
 
Sapukan shortening dan taburkan sikit tepung kedalam acuan tart
 Canai kulit pastry....

Masukkan kedalam acuan...dan ditekan..
Potong lebihan ditepi acuan....
 

Cucukkan sikit2 ngan garpu....
Tuangkan adunan filling yang dimasak tadi
anggaran 3/4 sukatannya dalam acuan tart...
Jangan penuh sangat ya....



  

Panaskan oven 180 darjah C
Bakarlah dalam lingkungan 20 - 25 minit
atau sehingga tart masak....
 






Portugese Egg Tart......siap dah dibakar.....

 Fresh from oven....tunggu sejuk dulu ya sebelum dimakan.....

 
 
Untuk kesekian kalinya.....Portugese Egg Tart kali ni....memang sukses....rupa dan rasa....memuaskan hati....hati sendiri....orang lain....komen anak bujangku....ngan Mel....makan sambil pejamkan mata....emmmm....menghayati dan menikmati......Wow!.....sedapla ibu.....kata mereka....so sedapla kan....Aku pun cuba makan .....Wah!....memang sedap....sedappppp.....angkat bakul sendiri lagi.... takkkk...sekadar melahirkan rasa puas hati....tak gitu....anyway....kena timakasih bebanyak kat CMG...tuan punya asal resepi.....
 
Ngape ya namanya Portugese Egg Tart.....yang tu sorry la ye....aku tak dapat nak menjawab ngan tepat...dan mungkin jugak tak ada jawapan pun untuk soalan tu....kena tanya ngan Chef2 kat luar sana....Mereka jauh lebih arif dari kita....Aku cuma mencuba resepi yang sedia ada....ubah suai sana dan sini sikit....hasilnya....sume orang suka....Memang kejap je habis dah....datang pulak Nazs....telupa pulak aku...ni pun fav. dia...amik 3 biji bawak balik rumah....Ibu kena buat lagi ni.....ya ya ya....nanti ibu buat....
Happy sesangat...bila anak2 suka ape yang kita masak.....air tangan seorang ibu....isteri....juga anak......
 
Nak tau camana rasa Portugese Egg Tart ni.....tgk senarai bahan2 tu....ada tak kat dapo...kalau tak ada...jom p beli....Pas tu....ke dapo kita....cubala masak k....tak rugi...confirm sume org pun suka.....
 
 
.......Enjoy Cooking.....

:-)










5 comments:

nazamohdnizam said...

ibu..saya sangattt jealoussslah!!nak jugak!

cik cek said...

he he he...agak dah...bila ibu buat egg tart ni...mesti ingat naza....jgn jelez...:-)

mamashikin said...

Akak, kulit pastri jenama kawan tu kt mana eh jual?kt tesco ada ker?

cik cek said...

Mamashikin...sorry akak lambat reply...baru kebah dari demam n batuk....kulit pastri jenama kawan memang ada jual kat Tesco atau Jusco...nanti beli dan cuba buat ya... :-)

WanitaRiang said...

kak..knp sy bkr tp pastri tu xmasak.sy gn jenama kwn jg