Saturday, December 25, 2010

KUIH BAKAR PANDAN

Kuih moden buat dah....confirmla my hubby tak gemo nak makannya....kenala buat kuih2 org lama...yg pasti his fav......dia panggil kuih ni kuih ' bumbai '....ngape kuih ' bumbai '....tak taula pulak ngape ya....resepi asal amik kat ' Dapur Tanpa Sempadan"....blog kegemaranku....thanks pada yg empunya resepi....dan mintak maaf bebanyak sebab aku dah modified sikit resepinya.....maafkan kami....maafkan kami....he he....


Gambo ni gambo lama ...aku guna acuan bunga pecah lapan tu...tapi lepas microwave ku sensitive ngan acuan ni....aku tak beranila nak guna acuan tu lagi....


 Sekarang ni acuan nila yang aku guna....simple dan mudah....tapi rupanya kurang menarikla...he he...empat segisama je...okla kan....

BAHAN-BAHANNYA

  • 1 cawan tepung gandum
  • 150 gram keledek ( direbus dan dilecek ketika masih panas)
  • 3 biji telur gred A
  • 11/4 cawan gula pasir
  • 600 ml santan (aku guna 2 kotak santan segera cap ayam brand 400 ml + 200 ml air)
  • 250 ml jus pandan (kisar 4 - 5 helai daun pandan ngan 200 ml air, perah dan sukatla sukatan jus pandan tu kalau masih kurang sukatannya tambahkan air utk mendapatkan sukatan 250 ml)
  • 1 sudu kecil pandan paste (aku guna brand koepoe-koepoe)
  • 1 sudu kecil pandan esen
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak sapi yg dicairkan
  • Bijan secukupnya untuk ditabur
Pandan paste dan pandan esen yg aku guna....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

1
Keledek direbus sehingga empuk...kemudian dilecek ketika masih panas...masa ni boleh masukkan sekali minyak sapi...digaul sebati...ketepikan..
2
Tepung gandum + garam + gula pasir dan serbuk kayu manis....gaul sebati ...ketepikan
3
Dalam bekas lain masukkan telur...dipukul sedikit...tak perlu kembang pun...masukkan santan dan jus pandan tadi...tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung tadi.....jangan lupa pulak masukkan juga keledek yg telah dilecek tadi....bancuh sebati adunan ni....kalau masih berketul-ketul bolehlah ditapis...
4
Panaskan oven 180darjah Celcius....gunakan loyang bersesuaian k...kalau guna loyang ready made yg macam aku guna tu kena dua kali membakarnya....sebab loyang tu bersaiz kecil...sapukan loyang ngan minyak atau shortening....lapiskan ngan aluminium foil....sapukan jugak lagi ngan minyak atau shortening...pastikan jugak lapisan aluminium tadi melebihi dari ketinggian loyang supaya senang nak angkat bila dah masak nanti.....Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang....taburkan bijan diatasnya....bakarlah dalam lingkungan 45 min - 1 jam atau sehingga masak....bagi mereka yg suka permukaan kuih yg agak garing sedikit....bolehlah digrillkan sekejap (penggunaan api atas sahaja....anggaran 4 - 5 min)....


Kek cawan kuih bakar
Kuih moden kuih lama
Kuih lama dilupa jangan
Kuih moden penyambung warisan.....

He..he...berpantun-pantun bagai..... :-)

2 comments:

nazamohdnizam said...

wahwah..siap berpntun lagi tuuu..tapi rimanya tak kene..hehe..;)

cek said...

He he...kira okla tu....pantun segera....