Friday, December 10, 2010

Friday....4 Muharam 1432

Jam kat phone ni dah pukul 10.43am....hari Jumaat....Wah! tak terasa pun dah sampai hujung minggu.... Minggu ni agak stress kat tempat keja.....minggu ni je ke stress....he he....hari2 pun stress...tu yg badan pun makin comel .....nak hilang stress jom kita ke dapo lagi....

BIRTHDAY CAKE LAGI.......sape punya birthday pulak kali ni......

Nama : SYAMIMI AFANDI
Usia  :  18 tahun dah....
Hobi  :  Melukis....baca komik...kumpul komik...dah penuh bilik dia ngan komik...beli CD & DVD...Sleeping & Dreaming...he he....
Fav. Movie : PRIDE & PREJUDICE ( Bepuluh kali tgk pun dia tak jemu)
Fav. Novel & Comic  :  Banyak sangat....
Fav. Food  :  Spicy Chicken McDluxe
Fav. Drinks  :  Milo Kurang manis.....orgnya tetap manis....he he...

Happy Birthday to you my dear....adik....( panggilan dia kat rumah )....dah beso pun masih tetap panggil adik.. Doa ibu...adik panjang umur...dipermudahkan rezeki...sukses dalam hidup....always be happy....semuga hidup sentiasa dalam keberkatanNYA...aminn....
 Lagi sekali RED VELVET CAKE WITH CREAM CHEESE  & CHOCOLATE GANACHE.....ada pengubahsuaian resepi lagi....he2 itulah aku....cuci2 mata dulu ya....nanti kita letakkan resepinya ok.....

Red Velvet lagi....dah jadi menu wajib la pulak....

Menu sampingan....Iceberg Doughnut macam yg jual kat BigApple Doughnut....

Birthday Girl.....Aturcara Birthday
Mandi ngan tepung....simbah pulak ngan air.....ha ha ha...dah mcm Iceberg la pulak...
AJK Terlibat ngan aturcara  :
 Abg Atiq - Leader
Nazs
Arini
Ayah
Ibu
Mama
Atin
Jangan marah ya dik....sampai bila pun adik akan ingat....kena mandi ngan tepung....4.12.2010.....
Senyum Selalu :)

Cute little Girl....dah beso anak ibu....Wah! brutelnya nak potong kek....

Makan...makan....jangan tak makan tau...

Jom tengok resepinya....

RED VELVET CAKE
Resepi asal dari joyofbaking.com

BAHAN-BAHAN KEK

2 1/2 cawan (250grams) tepung kek yg telah diayak (aku guna Super Fine Flour Bluekey)
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar (15 grams) serbuk koko
1/2 cawan (113 grams ) butter
1 1/2 cawan (300 grams) gula pasir (seeloknya yg halus ya..)
2 biji telur grade A
1 cawan (240ml) 'buttermilk'
2 sudu besar pewarna merah liquid
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil vanila essence

Penyediaan 'buttermilk'.....
Bahan-bahannya
1 cawan susu segar/low fat milk pun boleh (utk resepi kali ini aku guna susu kacang soya)
1 - 2 sudu besar cuka atau lemon juice (aku lebih suka guna lemon juice...)
Cara-caranya
Kedua-dua bahan ini dicampur sebati dan dibiarkan 5 - 10 minit....hasilnya...campuran tadi akan jadi berketul-ketul...macam susu masam tu....sikit lebihkurang macam yogurt jugakla....

CARA-CARA PENYEDIAAN

1
Campurkan tepung, garam dan serbuk koko.....diayak kedalam mangkuk...ketepikan.
2
Menggunakan hand @ stand mixer butter dipukul sehingga lembut....campurkan gula...pukul lagi sampai ringan dan kembang....Masukkan telur satu persatu...pukul sebati adunan butter ni....
3
Dalam mangkuk kecil campurkan 2 sudu besar pewarna merah kedalam 'buttermilk'.
4
 Menggunakan mixer dengan kelajuan perlahan , masukkan bahan campuran tepung berselang seli dengan 'buttermilk'... bermula dengan masukkan campuran tepung dan diakhiri jugak dengan campuran tepung....
5
Dalam cawan kecil campurkan cuka dan baking soda.... campuran akan berbuih dan cepat2 masukkan kedalam bancuhan kek tadi...kacau sebati...
6
Lenserkan loyang pembakar kek ngan shortening...taburkan sedikit tepung...(boleh guna loyang saiz 7" @ 8" )...panaskan oven ngan suhu 170 darjah celcius ....microwave convention cooking....tuangkan bancuhan kek kedalam loyang....bakar lebihkurang dalam lingkungan 1 jam. @ sehingga kek masak...cucuk kek ngan lidi pencucuk untuk memastikan kek dah masak ke belum...kalau lidi tadi kering je...maknanya kek dah masak...kek agak2 suam kuku bolehlah dikeluarkan dari loyang.....

Proses Dekorasi Kek
Simple je decoration ni....first step....kek harus betul2 sejuk seeloknya letak dalam fridge lebihkurang 1 jam....kedua...kalau nak letak frosting ditengah kek...kenala kek tu dipotong 2 bahagian....caranya mudah....gunakan benang pun boleh...lilitkan benang di sekeliling kek....tarik benang perlahan2 ke bahagian dalam kek sehingga kek terpotong....dgn spatula sapukanla cream cheese dilapisan pertama kek....tutupkan dgn lapisan kedua kek....kemudian sapukan rata di luar bahagian kek ngan cream cheese frosting (lapisan nipis dulu )....masukkan kedalam fridge lebihkurang 30 - 45 minit....kemudian sambunglah proses sapuan cream cheese kesume bahagian kek....proses ni sebenarnya perlukan kemahiran....tapi ok je kalau kita selalu buat....mesti jadi walaupun taklah cantik sgt mcm kat bakery tu....bila dah siap ...masukkan kedlm fridge balik for 30 min.....proses akhir....curahkanla chocolate ganache keatas kek tadi....selebihnya...ikut idea masing2....selamat2 mencuba....confirm jadi....

CREAM CHEESE FROSTING

BAHAN-BAHANNYA

450 grams Philadelphia Cream Cheese ( kalau nak guna jenama lain pun boleh )
1 sudu kecil clear vanila essence
1 - 1 1/2 cawan gula icing ( tepulang ya kalau nak manis atau nak frosting lebih 'stiff ' bolehla ditambah sukatan gula icing ni)
1/2 sudu besar susu segar

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

1
Cream cheese dipukul sehingga lembut (boleh guna hand @ stand mixer...nak beat guna kuasa tangan pun boleh...tapi larat ke...he he ).
2
Masukkan gula icing sedikit demi sedikit kedalam adunan cream cheese sehingga habis sambil dipukul sebati..masukkan susu segar dan clear vanila essence...pukul dengan kelajuan sederhana tinggi but do not overbeat ya.....jika adunan frosting masih agak lembut untuk disapu ke atas kek...cover ngan cling wrap dan simpan dalam fridge for an hour.....


CHOCOLATE GANACHE

BAHAN-BAHANNYA
227 grams semisweet @ bittersweet cooking chocolate (dipotong kecil)
180ml heavy whipping cream
1 sudu besar butter

CARA-CARA PENYEDIAAN

1
Cooking chocolate yg telah dipotong kecil dimasukkan kedalam bekas tahan panas..
2
Heavy whipping cream dimasak atas api sederhana bersama satu sudu besar butter....masak sehingga buih2 kecil mula timbul (jgn dibiarkan mendidih lama ya...). Angkat dan curahkan ke dalam bekas cooking chocolate tadi....kacau sehingga cooking chocolate larut .....siap chocolate ganache...senang kan...
Nota Panduan :
Kalau nak guna chocolate ganache yg cair, selepas proses penyediaan biarkan sekejap pas tu boleh terus digunakan....tapi kalau suka chocolate ganache yg agak 'stiff ' yg boleh buat decoration...tekniknya selepas proses penyediaan ganache dibiarkan sejuk selepas tu bolehlah ' beat ' guna mixer until soft and fluffy...pas tu cam biasa boleh guna dah untuk decoration cake.....

Untuk Red Velvet Cake yg aku buat ni...lepas siap masak chocolate ganache aku biarkan sekejap...pas tu curahkan atas kek yg telah di cover ngan cream cheese sebelum tu....decoration ikut creativiti masing2....aku yakin kat luar sana ramai yg terror dan creative dalam bab2 decoration cake ni.....
Nak tau macamana rasa kek ni.....cubala buat ya......enjoy cooking..... :)












2 comments:

nazamohdnizam said...

dah..dah..serasa mcm nak terbang balik je tengok semua yg sedap2 ni!!!hehheehe..;)

cek said...

he..he...sian naza...kalau dekat boleh jugak ibu kirim2kan....