Thursday, December 9, 2010

Thursday Morning 3 Muharam 1432

BINGKA UBI.....versi vision homes....he he..


Tak akan ada yg baru kalau tak ada yg lama.....kuih org lama yang masih enak dimakan sampai sekarang.....

Salam Pagi Khamis.....pagi yg ceria untuk sume.....malam tadi buat kuih Bingka Ubi....amik resepi dari tiffinbiru - Dapur Tanpa Sempadan .....thanks for the nice recipe....modified sikit ya....tak lari banyak dari bahan2 asal.....cuma letak warna hijau.....dan perasa pandan....he he....hilang dah rupa ubi.....pas tu atas dia tabur lak ngan bijan....ha ha ha....dah akan2 kuih bumbaila pulak.....rupa je hampir sama tapi rasa berbeza....rasa ubila.....hubby kurang ghemo kuih ubi2 ni....katanya muak dah makan masa kecik2 dulu....dari ubi ni macam2 kuih leh buat....tu yg tak larat nak makan dah.....he2 bila aku masak kuih ni....dia mesti ingat kuih bumbai.....makan...makan....dan makan....sedapla kuih ni...... :) senyum je aku......mungkin dia tak rasa sangat kot ubi tu....kalau awal2 dia tau tu bingka ubi...confirm tak makan..he he..selalu kan bingka ubi colour coklat kekuningan...yg ni lain pulak.....dah jadi fav.....kuih hijau ada lagi tak....he he.....terpesona ngan warna .....
Tak rugi mencuba resepi ni......cubalah ya....
Mintak izin ngan empunya resepi....kita letak kat sini ya....ampun sgt2....kita dah ubah suai sikit eeak...

BAHAN-BAHANNYA

1kg ubi kayu
650ml santan ( aku guna 400ml santan segera cap ayam brand )
100gm gula melaka ( aku tambah sikit jadi 120gm )
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan disimpulkan
1 - 2 sudu besar Pandan Paste brand Nona
1 sudu kecil pewarna hijau apple
1 sudu perasa pandan.....(kuih lebih harum kalau letak essence ni....tak letak pun tak pe...)
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar bijan

CARA-CARANYA

1
Masak gula pasir, gula melaka, santan 400ml, garam bersama simpulan pandan....masak cukup sehingga       gula larut....pastikan dikacau selalu.... masukkan minyak sapi.....kemudian ditapis....kalau sukatan masih       kurang dari 650ml boleh tambahkan air suam.....( kebiasaannya bila bahan2 telah larut sukatan santan tadi      akan bertambah )...ketepikan...biarkan sejuk untuk seketika.
2
Ubi diparut....ditapis/diperah airnya.....airnya dibiarkan mendak....lebihkurang 15 hingga 20 minit....       bahan sagu yg mendak diambil dan dicampurkan bersama parutan ubi yg telah ditapis atau diperah
tadi....
3
Campurkan bahan 1 & 2 tadi.....kacau sebati......
4
Lenserkan loyang pembakar ( saiz ikut kesesuaian memasing )....guna minyak ke....majerin ke....minyak
sapi ke....shortening pun boleh....Masukkan adunan kedalam bekas.........taburkan bijan diatasnya ....

Panaskan oven ngan suhu 170 - 180 darjah celcius...ikut oven memasing jugak ni....aku biasanya guna
microwave... dual convenction....180 darjah celcius....bakar lebihkurang 1 hingga 1 jam
setengah....kalau bahagian atas tak cukup garing..( bukan garing sangat ye ....)grill lebihkurang 3 - 5
minit.....siap....suam2 bolehlah dikeluarkan dari loyang....nak makan kenala potong....selamat menjamu
selera....

Loyang ready made aluminium ni yg aku guna tuk bakar bingka ubi....senang sgt....boleh beli kat mana2 kedai bakery..... kat Jusco rasanya ada kot....aku selalu beli kat tempat fav aku tu.....Amore e'bake....boleh leka aku kalau kesana....sumenya aku nak beli....he he....


Loyang ni ada penutupnya sekali....masa membakar jgn pulak masukkan cover dia tu...he2 rasanya sume org tau....paling best kalau nak bwk buah tangan kat sesapa....terus je bawak ngan bekas tu sekali....senang kan...cantik dan kemas....mesra kepenggunaan....he he ada ke perkataan ni....

No comments: