Sunday, December 12, 2010

NASI LEMAK tanak/kukus


Aktiviti Hujung Minggu ....6 Muharam 1432H

Salam pagi minggu.....awal pagi...macam biasa dah sibuk kat dapo...cooking for breakfast....menu ape hari ni? Macam-macam ada.....Nasi Lemak....Sambal Daging....Ayam Goreng Berempah....Wah! banyaknya....sesaje....tengahari dah relax....makanla ape yang ada tu....he he....jom kita jamu2 mata....

Penuh meja dah....he he...tgk anak bujangku...lambatnya org2 ni....lapo dah ni....sambal daging memang his favourite....
 Nasi Lemak Vision Homes...
 Jom makan Nasi Lemak kita....tambahla kolesterol.....hu hu



Resepinya....rasanya sume org pun tau....cuma mungkin teknik masak tu ada macam-macam cara....nak tau mcm mana nasi lemak ku dimasak....jom join sekali lagi into 'my world.....'



BAHAN-BAHANNYA
  • 4 cawan beras basmathi
  • 6 cawan santan (aku guna santan cap ayam brand)
  • garam & sedikit gula secukup rasa (secubit gula dalam nasi....sekadar mengikut petua org lama)
  • 3 helai daun pandan disimpulkan
  • Halia 1/2 inci dititik
  • 2 ulas bawang putih dititik

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
1
Beras basmathi dicuci bersih kemudian direndam untuk lebihkurang 1 jam....kalau nak hasil nasi yg lebih cantik beras boleh direndam semalaman....pas tu beras ditoskan....
2
Campurkan garam dan gula ke dalam santan....kacau sebati....masukkan kedalam beras dan tanaklah nasi seperti biasa....jgn lupa ya masukkan daun pandan kedalam beras tadi....
3
Sediakan kukusan....setelah nasi baru saja masak...(kalau masak dalam rice cooker...bila lampu merah kat luar periuk nasi tu baru je bertukar 'keep warm')....nasi tadi cepat2 digemburkan dan alihkan kedalam bekas lain untuk dikukus....masa ni masukkan halia dan bawang putih kedalam nasi....masukkan kedalam kukusan dan kukuslah lebihkurang 15 - 20 minit.....nasi siap ditanak/dikukus....
Nota  :
Tenik memasak ni macam mengelat je kan...dua teknik memasak digabungkan dan menjimatkan masa ...sebab aku penah cuba masak nasi lemak kukus dulu....agak leceh dan amik masa...so hasilnya...timbulla idea ni....mungkin ramai org kat luar tau teknik ni....cubalah...hasilnya tak mengecewakan....seakan nasi lemak kukus....nasinya berderai sebiji2...dan yg pasti tak berkerak dibawahnya....so tak membazir....gebu dan lembut....

Nasi lemak buah bidara
Sayang selasih hamba lurutkan
Buang emak buang saudara
Kerana kasih hamba turutkan....

Pantun orang lama.....sekadar pantun...'.bukan kerana kasih hamba turutkan....kerana kasih berpada-pada'....betulkan....betul....betul...betul....




 
SAMBAL DAGING 

BAHAN-BAHANNYA
  •  500grams daging lembu
  • 2 biji labu bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 biji buah keras*
  • 3 - 4 sudu besar chili kisar*
  • 1/2 inci belacan*
  • garam & gula secukup rasa
  • 1 biji labu bawang besar - dihiris
  • Minyak untuk menumis...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA

1
Daging lembu dpotong nipis...cuci dan toskan.....
2
Kisar sume bahan yang bertanda*..... Masukkan minyak secukupnya kedalam kuali....setelah minyak panas...tumiskan bahan2 yg telah dikisar tadi....tumis sehingga naik baunya....biarkan api kecil....
3
Masa ni boleh masukkan gula (aku suke guna gula melaka) dan garam secukup rasa....kacau....masukkan daging...Tutup kuali....supaya daging cepat empuk....masukkan sedikit air kalau kuah sambal agak pekat....
4
Akhir sekali ..... masukkanlah bawang yang telah dihiris tadi....taraa....siap dah....simple dan senangkan....
Nota  :
Mungkin orang tertanya2...tak masuk air asam jawa atau asam keping ke....he he...aku memang tak guna pun bila masak sambal ni....sebabnya...aku guna cili kisar ready made Puteri (cili kisar yg best....macam kisar seniri kat rumah) bila masak guna cili kisar ni rasanya dah cukup masam....jadi tak payahlah letak asam jawa ke asam keping ke....nanti jadi masam sangat pulak sambal tu....lainla kalau masak asam pedas....yang tu confirm kena letak.... tak kirala guna readymade cili ke atau home made cili kisar....ok....kalau masak nasi lemak dan teringin nak makan sambal daging....sila-silala cuba resepi ni ya.... :)





sedihnya rupa ayam gorengku.....akibat terlama goreng...hu hu....

AYAM GORENG BEREMPAH

Resepi asal amik kat blog Teratak Dayang Jack....yg terror buat kek lapis sarawak tu....timakasih banyak2 for the recipe....sorryla ghupa ayam gorengku tak cantik....agak lama digoreng.....hu hu...tapi rasa dia emmm...sedappp....lebih sedap kalau diperap semalaman....nak tengok resepi rujukla kat sini k....http://dayangjack.blogspot.com/2010/08/ayam-goreng-berempah-resepi-iii.html.....dah tgk resepinya?....tak susahkan....cubala buat....sebelum ni aku selalu beli ayam goreng berempah ni kat pasar malam....boleh ketagih oooo....memang sedap.....kalau bulan puasa....fuyooo....kena beratur lagi....lepas dah cuba resepi dayang jack ni....confirm dah tak beli lagi kat pasar malam...terasa nak makan....buat je sendiri...lebih jimat..... :) tq...tq....dayang....resepi ni memang lazat....hingga menjilat jari....

Kisah 'my world' untuk hari ni.....ape pulak cerita semalam eeak....jom kita layan....

Sabtu...5 Muharam 1432H.....yayyy! cuti time.....he he cuti keje je....aktiviti kat rumah tetap macam biasa....tak ada istilah cuti untuk aku....tapi aku tetap enjoy...cooking is fun....Menu pagi ni ....simple je....Nasi goreng daging...goreng ayam drumet segera hot & spicy....dan paling mudah....sandwich sardin bakar....resepinya...he he...resepi ni rasanya sume org pun tau....senang2 nanti aku letak kat sini k...masa masak .... bahan2 sume main agak2 je....camana pulak nak letak resepinya kan....takkanla nak letak main agak2 je..... :)

 Ni pulak menu untuk makan tengahari .......
  • Ayam Lemak Cili Api ngan Terung Telunjuk
  • Sup Ikan campur sayur 'bemin'
  • Sayur Sawi Jepun goreng
  • Ikan Goreng
  • Sambal Belacan
  • Ulam-ulaman

 Sup Ikan...Sup Ikan...my favourite....

 Ayam masak Lemak Cili Api Campur ngan Terung Telunjuk....favourite my hubby...

 Sambal Belacan....tiap2 hari mesti ada....




KUIH KASWI

Kuih Kaswi.....lama dah tak buat kuih ni.....lewat petang dah....masuk ke dapo....teruslah menggodeh buat kuih ni...kali ni tak rajin nak masak dalam acuan kuih lompang....kukus dalam loyang jelah....buat satu adunan....he he....jadi nipisla kuih ni....okla tu....yg paling penting hubby kata 'emm...sedapla kuih ni'....kalau masa memula belajo buat kuih ni....bila aku tanya 'ok tak?' lamanya nak jwb....'bolehla....' pahamlah aku...mesti tak mencapai piawaiannya.....he he...

 Nilah ghupanya kuih kaswi yg aku buat.....nipiskan jadinya....

 Dah disalut ngan kelapa parut....

jom makan kuih kaswi.....
 

Bila masak kuih ni....ingat arwah mak....masa aku kekecik dulu....taip2 hari makan kuih ni....mak beniaga kuih masa tu....macam2 kuih mak buat....salah satunya kuih kaswi nila....tak sempat aku nak belajar dari mak...mak 'pegi ' masa aku umur 11 tahun.... kejap betul masa berlalu....hari ni nak makan kuih ni kena masak sendiri....walaupun mungkin tak sama macam mak buat tapi aku puas....lagi seronokkan kalau mak ada....:( .....Sekarang ni nak cari resepi....hanya dihujung jari....click saje kat sini...http://cornercafe.wordpress.com/2008/03/30/kuih-kosui/ Resepi nila yang aku guna setiap kali buat kuih kaswi....timakasih bebanyak pada yg empunya resepi....kalau yg baru2 cuba nak belajo buat kuih kaswi...cubala resepi ni....confirm jadi....dan sedaaappppp.....

Time...11.10pm....

1 comment:

nazamohdnizam said...

wahwah..seronoknyaaaa!!nak balik la cmni..hehhehhe..;)