Monday, January 31, 2011

BEEF PUFF...

Salam pagi Sabtu....salam berhujung minggu....bangun pagi....Mel goreng Mee Hoon Singapore....ala mee hoon yang color putih je tu....tapi pedas....memang pedas....huh huh huh...menahan pedas....tapi sedap....
Mee Hoon siap dah....inti daging yang aku masak aritu ada lagi....buat puff lah....kalau tak buat....inti daging tu dok la terperap dalam frezzer....Senang je buatnya....pastrynya aku guna ready made puff jenama Kawan tu....inti pun ada dah....tak ada susahnya kan.....

Puff yang ringkas mudah dan cepat....nak resepinya....untuk resepi intinya mehla kita tgk camana nak buatnya....tak susah....cam buat inti karipap tu jugak....

INTI DAGING

BAHAN-BAHANNYA
  • 400 grams daging cincang/hancur
  • 2 - 3 biji kentang dipotong dadu
  • 2 biji bawang besar dipotong dadu*
  • 11/2 sudu besar rempah kari*
  • 11/2 sudu besar rempah kari/kurma*
  • 1 inci halia dititik dan diracik halus*
  • 2 ulas bawang putih dititik dan diracik halus*
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 1 chicken cube
  • 1 batang celery yang dihiris
  • 2 biji cili merah dihiris halus
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya (untuk melembutkan kentang....)
  • Minyak masak untuk menumis

CARA-CARA PENYEDIAANNYA....untuk inti daging
  • Daging dicuci dan dtoskan..
  • Sediakan kuali yang berisi minyak masak....
  • Bila minyak dah panas...tumiskan sume bahan-bahan yang bertanda * 
  • Bila dah naik bau...bolehlah masukkan daging yang telah ditoskan tadi...
  • Masukkan kentang yang telah dipotong dadu...masa ni bolehlah masukkan sedikit air...tutup kuali ....
  • Masaklah sehingga kentang empuk....
  • Masukkan sos tiram, chicken cube dan lada hitam....garam dan gula secukup rasa...
  • Bila inti semakin pekat bolehla dimasukkan cili dan celery yang telah dihiris tadi....kacau rata dan sebati...masak dah ....tutup api....inti letakkan dalam penapis....nak toskan minyaknya.....pas tu bila dah sejuk....nak terus digunakan pun boleh atau boleh disimpan dalam frezzer.....siap dah.....senang kan....  
 Inti daging yang dah siap dimasak...


BEEF PUFF ...

BAHAN-BAHANNYA..
  • 1 paket Puff pastry jenama Kawan...( boleh beli kat Tesco ke Jusco ke....)
  • 1 biji kuning telur + 2 sudu besar susu segar....dipukul sikit2 je....( untuk sapuan atas permukaan pastri...)
  • Inti daging ...( inti ni ikut selera masing2...sardin..tuna...pun boleh jugak...)

Puff Pastry jenama Kawan yang aku gunakan...

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...untuk Beef Puff
  • Keluarkan Puff Pastry dari frezzer....dan biarkan dalam room tempreature...bila puff dah lembut...bolehla digunakan...
  • Letakkan inti daging keatas lapisan puff...kemudian dilipat segitiga....
  • Menggunakan garphu...tekankan disekeliling tepi puff yang telah dicantumkan tadi....
  • Panaskan oven suhu 180 darjah C...
  • Kelar atas permukaan puff...
  • Sapukan kuning telur yang telah dicampur susu segar keatas permukaan puff sebelum dibakar...
  • Bakar puff dalam lingkungan masa 15 - 20 minit...yang ni ikut oven memasing k...aku guna Dual Convention..microwave....masak lebihkurang 12 - 17 minit....suhu kepanasan 180 darjah C...masak dah....
Bila dah tau buat dan guna puff pastry ni....tak perlu bersusah2 beli kat bakery lagi....buat sendiri je....jimat belanja......masa-masa terluang tu buatkanla intinya awal2....simpan dalam frezzer...bila teringin nak makan atau ada tetamu datang...boleh terus buat.... :-D....Bukan kerja je kena ada plan....urusan kat dapo ni pun macam tu jugak....sume pun kalau ada plan...keje kita jadi mudah...Cubalah buat puff ni...inti ni kalau tak suka inti daging boleh jugak buat inti sardin atau pun tuna....sume pun sedap....cuba ..jangan tak cuba...
....Happy Happy Cooking.... :-)





1 comment:

nazamohdnizam said...

sedappp..nak lagi boleh?;)