Tuesday, June 14, 2011

ASAM PEDAS IKAN PARANG.....never ending story.... :)



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Al kisah....kita sambung cerita kembali....menu apa yg dimasak sepanjang cuti2 tempohari ....macam2 ado...mana yg sempat ku amik gambonya adalah tercatat kat sini....he he he maapla ya...tak sempat nak posing cantik2 pun...tak punya byk waktu...dan satu lagi tak cukup terror dan berseni bila bermain ngan camera...tangkap gambo seadanya dan yg termampu ajela ya....

27hb May 2011....

Yan n family sampai dulu ke rumah ku dari Penang...aku awal2 cuti dah...nasib baik bos beso approved cuti...he he he....bukan senang nak dapat cuti walaupun keje seniri...tq tq bos....Atas permintaan anak buah ku....utk menu hari tu aku masak Asam Pedas Ikan Parang....bukan Yan je suka...sume org pun suka kecuali Atiq....kurang sikit bila menu ikan2 ni....Upss masa ni Atiq ke Terengganu....ada program anak angkat anjuran Politeknik PD....jadi aku tak yah pening2 nak masak lauk lain utk anak bujang ku tu....Ayish....cucu ku ni senang je makannya....tahan pedas....mkn ikan goreng + nasi ...kira ok dah tu.....Berselera makan ramai2 ni....bestttttt.....





Resepinya simple je....aku copy je ye dari resepi terdahulu.....cuma ada sedikit je yg aku ubah....

ASAM PEDAS IKAN PARANG

BAHAN-BAHANNYA
  • 600 grams ikan parang...dicuci dan direndam sekejap ngan asam jawa dan sedikit garam...
  • 1 1/2 biji bawang besar   *
  • 2 ulas bawang putih   *
  • 2 - 3 biji cili merah  *
  • 1 inci halia   *
  • 1/2 inci kunyit hidup  *
  • 4 sudu besar cili kering paste  *
  • 8 - 10 biji cili api (...kalau nak pedas boleh tambah lagi....)  *
  • 1 sudu kecil belacan serbuk maggie  *
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 batang serai dititik
  • 1 ikat kecil daum kesum...dicuci besih.... 
  • 8 - 10 batang kacang bendi
  • 7 - 9 biji tomato cherry
  • 1 - 2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 kiub ikan bilis maggie
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya untuk kuahnya...

CARA-CARA PEYEDIAANNYA...
  • Ikan parang yang direndam bersama asam jawa dan garam dibilas/cuci bersih....toskan...
  • Kisar sebati sume bahan2 yang bertanda  *
  • Panaskan minyak di dalam periuk....tumiskan serai dan bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak...kacau selalu k...api kecik...takut hangus pulak nanti...
  • Tambahkan air secukupnya....yang ni kena agak2 ya....jangan banyak sangat...sedang2 je airnya...so kuahnya taklah pekat dan taklah cair....
  • Bila kuah dah mendidih bolehlah masukkan ikan ....ikan bilis kiub....lada hitam...tambahkanlah sedikit garam dan gula secukup rasa....( gula sikit je tau....buat penyedap rasa je....)
  • Masukkan kacang bendi yang telah dicuci dan daun kesum.....akhir sekali masukkan asam keping....biarkan mendidih sekejap....sebelum api ditutup masukkan tomato cherry....siap utk dihidangkan......

Memang sedap ikan parang masak asam pedas...cuma bila makan kena hati2 ngan tulangnya...kena lebih menghayatinya....he he he....betambah2 makannya....puas hati dpt memenuhi hajat Yan nak makan Asam Pedas Ikan Parang....

KitchenIsMyWorld....EnjoyCooking....













3 comments:

Mas said...

perhh..kak cik..
memang terliur nengok asam pedas tu pepagi...
sedapppnya...

cik cek said...

Mas...kalau asam pedas ni memang fav sume org...mkn ngan kicap ...pas tu ada lak telur asin....fuhhhh....bepeluh2 makan...he he....:)

nazamohdnizam said...

asam pedassss ibu memangggg besttttt..