Tuesday, May 28, 2013

Macam Macam Adaaaaa......HAPPY BIRTHDAY SUME.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan


Demam kek....berapa hari berturut buat kek...kek...kek....macam-macam kek ada...Pilih yang mana suka...Dari minggu lepas sampai la semalam...dok la menggodeh kek....ramai betul sambut birthday bulan ni....tarikh pun dedekat je...tu yg buat kek pun non stop...he he he...full terapi minda...terapi mata...terapi tangan...macam2 terapi ada...:)

BlueBerry Cake tuk Birthday Mel.....
Gabungan resepi....kek span vanila dari blog Rahel ....teknik blueberry kek dari blog Madiha ....hasilnya...emmmm....nyum..nyum...light sponge kek...ngan blueberry filling/topping...dan fresh creammm....gambo potongan kek tak de...tuannya dah bwk lari kek ke Banting....sambut bithday bersama suami tercinta...
HaPPy Birthday Mel....
Terimakasih pada penyumbang resepi....memang best...

Chocolate Indulgence Cake...
.Bukan birthday kek tuk sesapa pun...saje buat sebab teringin...alahai! makin gebu bdn....ni kes abg aku dok tanya pasal kek ni...tup2 kite lak yg ngidam...keh keh..bukan ngidam sebab lain ya...he he he...ntah...tekak ni mcm2 benda nak makan...bahaya tu...kannnn...

Memang lama sungguh tak makan kek ni...dedulu penah makan kek ni kat Secret Recipe....la ni bukan rahsia lagi...he he...sumenya kat ujung2 jari...click sana ...click sini....last2 gabungan resepi lagi...Kek dari blog Rima@bisousatoi ....filling dari blog Azlita@masammanis ....kek saiz kecik je..7"...memang ikut betul resepi kat blog Rima....kalau sesape nak buat kek ni saiz standard 8" @ 9" kena buat dua adunan kek ni...Ita Masam Manis pun guna resepi yg sama tuk kek ...tak rugi...super moist...super soft....cuma kalau nak buat kek ni kena byk2 sabonya...sebab tang filling dia..amik masa lama...betul kata Ita...kecik ke beso ke kek..kena amik masa dua hari tuk siap...lepas dua hari baru boleh makan...ada sabo...kalau sabo jom buat kek yang sedap ni...Bab mendeco...hentam sajelahhh....:-)


 Abaikan rupa ya...pentingkan rasa...he he...lebih tebal fillingnya dari kek...emmm...cam mkn ice cream ngan kek la pulak....


Haaaa...kek apa pulak ni....cer teka..cer teka... tak yah teka lah meh kita jwbkan...
White Chocolate Macadamia Cake.....
Ist time buat kek ni...dan confirm 1st time makan...buat ni utk Birthday Naza....paling bestnya...buat kek ni dgn kadar express...half day siap utk dimakan...ha ha ha...jadi abaikan la rupanya yg tak bape nak kemas tu...tapi jgn tak tau..rasanya...aduhai! memang superb mabeles....memang kena ngan selera ku...
Jatuh cinta nak buat kek ni bila tgk kat blog Ita@masammanis...kalau tgk kek kat blog Ita ni alahai! mana leh tak jatuh cinta...cantik....menawan...kemas...ada mcm2 idea adik kita sorang ni...tabik sesgt kat dia....kreatif dan sepatah kata KakWan@Citarasawan...."Ita ni ada MagicFingers"....dan bagi aku KakWan pun tak de kurangnya....hasil airtgnnya superb mengkagumkan...dan ramai lagi kengkawan bloger kita yg memang ada magic fingers.....Nak resepi singgah je la ke blog azlitamasammanis 
HaPPy BirthDay Naza.....

 Atas kek ni setelah curah ngan white chocolate...aku saje letak salted caramel...emmmm...memang serasi...



RainBow Cake
...tuk Birthday Yan....yg ke bape tu...3?....biarlah rahsia kan Yan....resepi yg rata2 sume org tau...dan sume org tau dah rasanya...memang sedappp....sejak dari memula buat kek ni aku selalu guna fresh cream je tuk frostingnya....heavy cake with light frosting...serasila sgtnya pada selera aku....cuma kali ni fresh cream tu aku dah combine ngan vanila custard filling...yg org selalu dok guna utk filling Hokkaido Chiffon Cupcake....sekali lagi amik resepi ni kat blog Rima@bisousatoi. ...memang selalu sgt dah guna resepi ni...memang sedapppp....thanks Rima share resepi yg sedap ni....
Konon2nya bab deco2 tu nak buat cam org biasa buat tu ombre cake...ni je la yg mampu dihasilkan...tgn dok gigil2 setiap kali mendeco...he he...ok la Yan ek....
Happy BirthDay Yan.....
Nak resepi kek click je kat sini ..



Chocolate Cake with Creamcheese &  Chocolate Ganache Topping.
...ni tempahan dari kawan Atiq...ha ha ha...sape tu tik....keh keh...resepi kek masih guna resepi dari blog Rima@bisousatoi ...toppingnya...guna lebihan filling/frosting dari kek2 yg lepas...he he...untuk filling cam creamcheese aku memang selalu buat lebih dan simpan dalam frezzer....memang tahan lama...nak guna ..kuarkan dan biarkan dalam room tempreature..pas tu whisk sekejap ngan senduk kayu tu je...kacau sebati...frosting akan smooth balik...senang kan...


RainBow CupCake...
 Projek malam tadi gak...sebelum buat coklat kek...buat Rainbow CupCake atas permintaan anak dara mimi..." Hari tu sikit je makan rainbow kek...." perbualan dalam kete ngan mimi semalam...he he...paham sgtnya...nak makan lagi la tu....siapla RCC ni malam tadi....lama sgt tak mendeco2 cupcake ni...beku idea lak...he he he...


TerimaKasih daun keladi pada sume penyumbang resepi...terimakasih sudi berkongsi...kongsi idea...kongsi resepi..kongsi ilmu...semestinya memberi menafaat pada sume....

HAPPY BIRTHDAY SUME......

ENJOY COOKING@KITCHEN IS MY WORLD.....

4 comments:

Tina Othman said...

Aduh kakcek, telan liur tgk ada mcm2 keknya, meriah betul

Bbwana adienia said...

salam..

wow..semua kek cantik2 belaka dan menggoda rasa tekak ni..

mala said...

tu dia! pameran kek ... kak cek sihat?

AhliaSaleh said...

Subhanallah..lawo2 keknye.