Friday, May 17, 2013

Red Velvet...beza memang berbeza....




Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan.....

Red Velvet 9" cake with cream cheese topping.... chocolate ganache & cream cheese filling

Red Velvet....kalau dulu memula dengo nama kek ni...terlopong jap...kek apa tu....he he...sekarang sebut je nama kek ni sume org tau....resipinya pun macam-macam versi ada...aku pun dah try bermacam resepi red velvet ni....Red Velvet Cake yg kat atas ni....yg tak bape nak cantik deco...deco asal boleh...tempahan dari kawan kepada anak buah ku...masa cuti sekolah tempoh hari...bulan march kalau tak silap....yg ni aku guna resepi dari blog Rima@Bisous A Toi....asal resepi ni Rima dapat dari seorg lagi blogger Yani@KitchenGuardian.....Terimakasih ya share resepi yang memang best.....

Bahan-bahannya hampir sama tapi tak serupa....teknik yg lebih simple....rasanya....memang berbeza dari biasa....kalau rima cakap....kek ni sedap dimakan sekali pun tanpa frosting.....betulll...betullll...setuju sesegtnya.....dek kerana teringin nak rasa kelainan red velvet ni...aku siap buat half adunan lagi...semata2 nak tau....apa yg lainnya....CONFIRM ....CONFIRM....SEDAP.....tipah tak tipu...he he...seriusly...memang sedap....half adunan yg aku buat...sekejapan je abis....

Cepat2....mana resepinya....jgn susah hati ...click je kat sini ....Rima kita mintak izin link resepi ni kat sini ya....nak copy balik ...hari ni kurang rajin ...he he...maaf ya pembaca sume....
Insyaallah bila vitamin R dah terkumpul balik...aku letak resepi Red Velvet versi vision homes pulak ya....
Untuk resepi chocolate ganache....boleh je guna yg mana kena ngan selera kita...ni pun byk versi gak resepinya....


Niii...half adunan kek yang aku buat....he he...saje nak menambahkan kesedapan kek ni...aku curah chocolate ganache kat atas cream cheese frosting ni....


 Filling dia pun aku gabungkan chocolate ganache ngan cream cheese frosting....gabungan yg serasi uuuuuu....tak cukup sepotong makan kek ni...bahaya....:)


Tak puas lagi makan ....eeeee.....bahayanya....buat lagi half adunan...kali ni baking dalam 8" x 8" baking pan...nak cepat dan senang....frosting tetap sama....cuma terajin sikit masa tu ...adala lorekan kat atas kek....emmmmm....puas makan dah....stop dulu red velvet....

Jangan dok pikir lelama....tak rugi pun mencuba resepi ni....sila2 la ya.....

Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....



3 comments:

Bbwana adienia said...

hai..salam kenal dr SRC..

nice blog..suka tengok macam2 ada di sini n jadi follower..singgah sini..www.dapurjirankuberasap.blogspot.com..tq.

ummiaisyah said...

salam rindu kak Chek..lamanya dia senyap...tetiba nampak kek kaler merah ni...rasanya kena try cepat ni..ada org order utk kek kawin next week! tengkiu kak chek..

tun_telani said...

salam kak chek.. sedapnyerr.. tun blm sempat lg nk buat rvc nih. blk kg ariru mmg beria-ia nk wat rvc, dh beli cream cheese segala bagai, tiba2 kakak tun request kek coklat cream cheese.. huhu..