Tuesday, January 11, 2011

TART.....macam-macam ada....

Selalu tengok kat blog org lain....cantik dan comel tart diorg buat.... Teringin jugak nak mencuba....click sana sini cari resepi...pening jugak mencari....mana satu yang sedap....sume pun nampak macam best je....Macam-macam jenis Tart ada.....Wow! kecur aku dibuatnya.....Musim buat tart pulak dah datang kat dapo ku.....Lama dah buat tart ni....masa ni belum ada blog lagi....just want to share ngan sume org...jomla tengok tart yang aku dah buat....

TART CREAM APPLE

Resepi ni amik dari sisipan suratkhabar Utusan Malaysia Jumaat 21hb Mei 2010....Wah! lama dah....asal resepi ni dari famous Chef Laura Calder....Host rancangan memasak French Food At Home kat Asia Food Channel ...AFC Channel.....Resepinya mudah dan simple je....tapi sedapppp.....tak leh makan banyak2 tau.....diet....diet.....fillingnya mewah ngan cream cheese....topping ngan apple campur cinammon dan ditabur ngan almond flake kat atasnya....mewahkan.....fuhhh....banyak kalorinya tu.....he he...







TART....ke....PUDING.....emmm..yummy

Apple Tart buat dah yang ni pulak Tart ape ke namanya....yang empunya resepi pun confuse nak letak nama ape kat resepi ni Tart ke puding ke....ape-ape pun yang penting rasa dia emmmm  confirm sedap.... kalau nak tau cubala buat....dah buat sekali ...mesti nak buat lagi....he he...anyway tq banyak2 pada tuan punya resepi....best..Amik resepinya kat sini....http://dailydelicious.blogspot.com/2009/06/june-2009-daring-bakers-challenge-31.html....
 Bahan-bahannya senang je....dah tengokkan resepinya....first time buat suspen jugak takut tak jadi....aku guna loyang tart yang besar je....boleh jugak kalau nak buat guna acuan yang kecik2 tu....masa ni tak rajinnya nak letak dalam bekas kecik2....he he....nak senang dan cepat....Tart pastri dia sedap sgt....tak keras dan takla peroi sangat....filling dia lagila sedapnya....istilah untuk fillingnya dipanggil  Frangipane...masa buat ni memangla tak faham istilah2 ni....memang tak penah dengo pun sebelum ni....ya la kan....kita bukannya ada pegi belajar kelas masak-memasak ni.....sumenya kat hujung jari.....click2 je....ada resepi yang bekenan kat hati....cuba buat je....jadi ke tak no 2....yang penting kena cuba....barula kita tau....Bahan utama untuk filling tart ni guna ground almond....lapisan bawah tart....letak strawberry jem....





Second time buat tart ni....memang kena ngan selera....buat kali ni aku ubah sikit resepinya....tak ubah banyak....sikit je.....aku guna jem blueberry....memang sedap..... Seingat aku masa buat ni...kat rumah ramai tetamu....family abgku datang bercuti .....seronok bila dapat berkumpul ramai-ramai kat rumah....setahun pun payah sekali nak jumpa....bila dah ramai2 ni.....aku lagila seronok....macam-macam benda aku nak masak....he he....macam tak cukup hari je....ada je yang terlintas kat fikiran nak masak ape....diorg pulak memang suka makan....hilang penat memasak.....masak...mesti habis.....bertambah enjoyla aku.....Hope tahun ni kita dapat berkumpul lagi.....


Naik gebu je tart/puding ni....ngan almond flake kat atasnya.....
Meh jemput makan......



Memang lama dah aku tak buat tart ni.....Insyaallah nanti nak buat lagi....teringin pulak rasa nak makan....Tengokla hujung2 minggu ni.....buat nanti... sape pulak nak makan eek....he he....what everlah.....Enjoy Cooking.....


No comments: