Tuesday, January 25, 2011

NASI BERINGIN.....resepi emak.....

Yang pergi tetap pergi....yang hidup .....kehidupan harus diteruskan......

 
Breakfast pagi Ahad ....

 
Menu Utama
  • Nasi Beringin
  • Rendang Daging
  • Sambal Tumis Ikan Bilis
  • Ulam-ulaman....menu wajib ada.....he he
  • Telur Rebus

 
Minuman
  • Teh O Panas
  • Kopi O Panas
  • Nescafe Tarik

 
Sepinggan Nasi Beringin.....

 

 
 Rendang Daging...
 Sambal Tumis Ikan Bilis....

NASI BERINGIN

BAHAN-BAHANNYA
  • 4 cawan beras basmathi
  • 6 cawan santan (aku guna 2 kotak santan cap ayam brand + air untuk dapatkan 6 cawan santan..)
  • garam & sedikit gula secukup rasa (secubit gula dalam nasi....sekadar mengikut petua org lama)
  • 3 helai daun pandan disimpulkan
  • 1/2 inci halia dititik dan dihiris halus *
  • 1 batang serai dititik *
  • 1/2 sudu kecil halba
  • 1/2 biji bawang besar dihiris halus *
  • Sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Beras basmathi dicuci bersih kemudian direndam untuk lebihkurang 1 jam....kalau nak hasil nasi yg lebih cantik beras boleh direndam semalaman....pas tu beras ditoskan....
  • Panaskan minyak didalam periuk nasi.....tumiskan bahan2 yang bertanda *sehingga naik bau....
  • Masukkan beras....kemudian santan yang telah dicampurkan dengan garam dan sedikit gula dan juga daun pandan yang telah disimpulkan....masak nasi seperti biasa....
  • Sediakan kukusan....setelah nasi baru saja masak...(kalau masak dalam rice cooker...bila lampu merah kat luar periuk nasi tu baru je bertukar 'keep warm')....nasi tadi cepat2 digemburkan dan alihkan kedalam bekas lain untuk dikukus...masa ni taburkan halba.... masukkan kedalam kukusan dan kukuslah lebihkurang 15 - 25 minit.....nasi siap ditanak/dikukus....
Nasi Beringin ni lebihkurang sama je ngan nasi lemak...bezanya ada bahan2 tambahan untuk ditumis...untuk menambah rasa....belajar buat Nasi Beringin ni dari Mak....Fuhhh ....kalau makan Nasi Beringin Mak....sedappnya....selalunya Mak masak Sambal Tumis Udang.....bila la nak rasa Nasi Beringin Mak lagi....Rasanya ada sikit beza...mungkin sebab ada letak halba ngan serai.....tak rugi mencuba....sedap....
Kalau tak nak guna teknik tanak/kukus ni boleh jugak....tanakla nasi macam biasa...tak perlulah dikukus lagi....Cuma aku kurang gemo bila bawah nasi berkerak....tu yang aku suka guna teknik ni....tak ada kerak...best....hasil nasi jadi cantik....berderai je....Lauknya terpulang pada citarasa masing2....nak buat sambal daging pun boleh.....sambal kerang pun boleh....ayam sambal pun boleh.....senang cerita sume jenis sambal atau rendang memang sedap dimakan ngan Nasi Beringin ni.....jangan makan banyak2 k....secukup rasa....makan ketika lapar....berhenti sebelum kenyang.....he he boleh ke.... :-D ....Happy Happy Happy Cooking.....

NASI LEMAK NASI BERINGIN
CUBALAH BUAT JIKA TERINGIN 

p/s :
Cikgu Naza.....pantun dua kerat ibu....he he....
 



No comments: