Tuesday, January 11, 2011

ROTI SAUSAGE.....BUN MANIS.....

Semenjak ada new assistant ni....he he hari2 boleh buat roti.....tekan2 je....bagi assistant buat keje....11/2 jam dough roti dah siap mengembang....senangnya sekarang ni....fuhhhh....lega.....kalau tak....lenguh tangan dibuatnya....uli...uli....jangan tak uli.....
Pagi-pagi minggu aku buat roti ni....boleh jugak anak daraku bawak balik ke kolej....macam lipas kudung aku dibuatnya....nasib baik ada assistant....cukup banyak membantu ku.....bila BM ku dah start keje....aku bolehla buat keje lain.....

Menu untuk pagi minggu.....jom kita tengok.....

Menu Utama
  • Nasi Goreng Daging ( Mel masak menu ni.....)

Menu Sampingan
  • Beef Pie
  • Roti Sausage
  • Bun Manis

Minuman
  • Kopi O Panas
  • Teh O Panas

BASIC BREAD DOUGH

BAHAN-BAHANNYA
  • 475 grams tepung roti*
  • 35 grams  susu tepung ( stok susu tepung dah habis...aku guna coffee-mate....)*
  • 3/4 sudu kecil garam*
  • 21/2 sudu kecil yis*
  • 1 biji telur#
  • 150 ml air#
  • 40 grams mentega/shortening
  • 100 grams water roux starter....#
  • Olive oil - untuk sapuan atas roti
  • Bijan/Cheese - untuk ditaburkan atas roti
  • Sausage atau apa-apa inti...ikut selera memasing k....( sausage direbus sekejap pas tu ditoskan dan dilap kering.....)
WATER ROUX STARTER
BAHAN-BAHANNYA
  • 50 grams tepung gandum
  • 250 ml air 
CARA-CARA PENYEDIAAN WATER ROUX
  • Tepung gandum dicampurkan dengan air.
  • Dikacau sebati....
  • Menggunakan api yang kecil....masak adunan tepung yang telah dicampur air tadi
  • Masak sehingga adunan menjadi pekat....tutup api....biarkan sejuk...water roux boleh disimpan dalam fridge ...tapi cuma untuk 3 hari je....kalau lebih dari waktu tu...dah tak elok nak digunakan.....warna dia pun dah berubah.....

CARA-CARA PENYEDIAAN BREAD DOUGH
  • Masukkan kesemua bahan yang bertanda *....ke dalam mangkuk pengadun...
  • Campurkan bahan yang bertanda #...kacau sebati...
  • Masukkan bahan yang bertanda # yang telah dikacau sebati kedalam bahan yang bertanda *....uli adunan sehingga agak lembut....masa ni boleh masukkan mentega/shortening sedikit demi sedikit....dough akan jadi tambah lembut...dan tidak melekat lagi ditangan....proses ni amik masa lebihkurang 15 - 25 minit....bila permukaan dough dah licin...kira ok dah tu....
  • Tutupkan mangkuk dough ngan kain...rehatkan dan biarkan dough mengembang....amik masa lebihkurang 1jam...
  • Setelah dough mengembang....keluarkan dari mangkuk...tumbuk2kan dough untuk mengeluarkan angin/udara...
  • Bahagikan dough ikut citarasa masing2 k....tapi kalau nak buat sausage bun....aku timbang berat dough 55 grams setiap satu.....kalau nak buat bun manis yang comel2 kurangkanla berat timbangan....
  • Setelah dibentuk atau dimasukkan initi susunla didalam loyang pembakar yang telah disapu ngan shortening dan ditabur sedikit tepung.....
  • Biarkan dough yang dibentuk rehat dan mengembang sekali lagi....lebihkurang 30 - 45 minit....
  • Panaskan oven 180 darjah C....semburkan air keatas permukaan roti...tabur bijan atau cheese.... bakar dalam tempoh masa 20 - 25 minit atau sehingga masak keperangan...
  • Keluarkan roti dari oven....sapukan olive oil keatas permukaan roti....biarkan sejuk....kalau nak makan suam2 pun sedap....Emmmm....harum semerbak bau roti kat rumah ni....macam bau bakery....
Nota :
Kalau guna Bread Maker method....senang je....masukkan sume bahan2 untuk dough....settingkan untuk bread dough....proses menguli dan mengembangkan dough amik masa 11/2 jam....ikutlah arahan bread maker memasing.....proses seterusnya ikutlah seperti diatas.....he he mudahnya....okla tu....jimat tenaga...

Roti Sausage....dah siap dibentuk...rehatkan sekali lagi sebelum dibakar...lebihkurang 30 minit....
 Bun Manis.....hanya dari satu resepi basic bread dough....kita boleh pelbagaikan bentuk roti....mudahkan...
Fresh from oven......
 Ini je roti yang tinggal.....
*********************
Monday night.....atas permintaan anak bujangku....assistant ku ada job malam ni....he he....meroti lagi....ibu...buat roti sausage lagi.....orait....no problem.....tapi biasalah proses buat roti ni memang amik masa...anak bujangku sampai tetido nak tunggu roti siap dibakar....tak pelah esok boleh buat breakfast...masih guna resepi yang sama...cuma kali ni bijan habis dah....tabur chesse jelah....itu je yang ada kat dalam fridge...bolehla.....jom tengok proses/teknik buat roti sausage....
Step 1....selepas dough mengembang....Dough ditumbuk untuk mengeluarkan angin/udara....
 Step 2...dough dibahagikan....ikut citarasa masing2 k...
 Step 3...dough dicanai....
 Step 4...letakkan sausage dibahagian tengah dough...kelar dibahagian tepi dough...
 Step 5....nilah rupanya dough yang telah dipotong bahagian tepinya...
 Step 6...buatlah silang menutupi sausage....
 Step 7....proses menyilang dough....macam buat tocang....
 Step 8....silang sampai ke hujung sausage,,,,

 Step 9....tarraa....nila rupanya sausage yang dah siap disilang bungkus...

 Step 10....susun dalam loyang pembakar....
 Step 11....semburkan air ke atas permukaan roti...
 Step 12....taburkan cheese....
 Emmmm....bau roti lagi kat rumah malam ni.....


Olive Oil yang ku guna untuk sapuan atas roti setelah siap dibakar...permukaan roti jadi cantik keperangannya dan lembut diatasnya....
Aku memang jarang sangat beli roti sausage....bun manis ke....kat bakery...kecuali loaf bread gardenia...bila teringin nak makan buat je sendiri....puas hati....dan sememangnya aku enjoy cooking......cubala buat sendiri roti ni.....tak rugi mencuba....eh! eh! dah pukul 1.20am...patutla mataku dah semakin kecik....esok-esok kita jumpa lagi.....salam.....happy cooking....


No comments: