Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan.....
Macarons' Week....Day 6 ..... Tuesday January 31...2012..
Alahai!....tak de baking menu2 lain ke kita ni...adaaaaa....he he he...maklum jela kan...Mac fever dah menyerang vision homes ni....Mac perisa apa pulak kali ni ek....okay....Mac tuk hari ni.....Yam Macaron with Yam filling....sedapppp...yummmyyyy...aku ni mana ada yang tak sedapppp...bukan kita yang ckp sedap...kita memang mad dah baking2 macaron ni tapi tak mad2 lagi makan macaron...so yang komen Yam Mac ni sedap adalah diorg yang dah makan macaron ni la...Mac perisa keladi...biar betul....betullll....tak tipuuuu...sungguhhhh....tak de la rasanya cam keladi rebus @ keladi goreng gitu....susah nak explain...tapi yang pasti rasanya tidak menghampakan pada mereka yang gemo makan macaron ni...cewah! promote nampak....tak de lah....kalau dah sedap kenala kata sedap kan..kan...he he he... :D
Bila dah jadi macaron addict ni...aku suka dan gemo berexperimentasi....Ayu @ Curlybabe's Satisfaction ada bertanya....kalau kurangkan sukatan gula dalam resepi mac tu akan memberi kesan tak pada hasil kejadian mac tu...tuk menjawab soalan ni...emmmm...rasanya lum layak lagi kot...maklum je lah bukan pakar buat macaron pun...buat sekadar tuk sesuka je...kebetulan ada yang suka mkn .....tapi....rasanya resepi kali ni boleh sedikit sebanyak menjawab soalan yang Ayu ajukan @ ada juga teman2 yang pernah dok terfikir utk mengurangkan sukatan gula dalam resepi mac ni.....
Dari buku resepi Jill Colonna....Mad About Macaron.....dalam buku resepi ni ada resepi utk savoury macaron...jadi sukatan gulanya telah dikurangkan....jadi sekadar mencuba...aku amik salah satu dari basic resepi for savoury macaron...hasilnya...emmmmm...memang kurang manisnya....Jadi pada mereka yg kurang gemar makanan yang manis2 boleh cuba basic resepi mac ni....
Apa yang kuubah tentang resepi ni cuma tekniknya sahaja....resepi asal menggunakan teknik French method...aku pulak masih selesa menggunakan Swiss meringue method.....setakat ni lum berani lagi nak tukar pada French Method ....dan kebetulan putih telur yang kusimpan dalam fridge tidak mencukupi...so aku campurkan dengan fresh egg white....( seeloknya jgn guna fresh egg white ...)dah tak de...beranikan diri guna jugakla ....
Hasilnya...alhamdulillah....menjadi.....cuma.....shell macaron sgt fragile...rapuh...sensitif uuuuuu....berbanding kalau kita guna putih telur yang telah disimpan didalam fridge....Oleh itu....nasihat kita...adalah lebih baik...dan memang sepatutnya kena guna putih telur yang telah disimpan di dalam fridge sekurang2nya 24 - 48 jam sebelum digunakan...Wah! tetiba jadi cikgu tak de tauliah la pulak...he he he..sekadar berkongsi apa yang telah ku praktikkan... :D
Sebelum cikgu (he he..perasan la pulak kejap...) membebel panjang lagi meh kita semak resepi less sugar macaron ni....thanks pada empunya resepi ni....
YAM MACARON with YAM filling
Resepi Asal : Jill Colonna from Mad About Macaron
Terjemahan/Olahan : KitchenIsMyWorld
BAHAN-BAHAN
Swiss Meringue
- 75g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
- 40g gula kastor ( seeloknya yang halus..)
- 90g ground almond
- 125g icing sugar
- 1 - 2 sudu kecil yam paste
- Pewarna gel purple
- Readymade Yam Filling....( beli kat bakery Amore e-bake..emmm...ternyata sedapnya...)
CARA-CARA PENYEDIAANNYA
Swiss Meringue Macarons
- Lapikkan baking tray dengan baking sheets ( aku guna pelapik baking sheets yang boleh diguna pakai semula....)
- Menggunakan round template...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
- Ayak ground almond... dan icing sugar.... ketepikan...
- Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
- Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius...ku gunakan thermometer utk menyukat tahap kepanasan....)
- Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju...
- Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
- Masukkan campuran ground almond .. gula icing kedalam adunan putih telur....masukkan yam paste dan gel pewarna purple ....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
- Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
- Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam....( untuk proses lebih cepat kuletakkan macaron dalam tempat yang berair cond.....) bila macaron tidak lagi melekit bila disentuh....bermakna macaron dah boleh dibakar.....
- Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....( aku menggunakan microwave....130 darjah Celcius...Conventional....10 - 15 minit tempoh membakar...)
- Bila masak kuarkan dari oven...biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan fillingnya....
Nota :
Utk macaron supaya tahan lama ( dalam tempoh seminggu masih elok..)...seeloknya disimpan didalam fridge @ chiller .di dalam bekas kedap udara...bila nak makan ...kuarkan dari fridge dan biarkan dalam room tempreature terlebih dahulu...sekitar 2 - 3 jam....baru sedap dimakan...pas tu ...kalau biarkan dalam room tempreature macaron masih tetap ok... sekadar berkongsi tip menyimpan macaron yg telah ku praktikkan....sebelum ni aku simpan gak kat dalam fridge...bila kuarkan dan terus makan...mac jadi cam soggy..lembik...tak sedap...Mungkin ada byk cara lagi tuk menyimpan mac supaya tahan lama...masih dok mencari dan berexperimentasi.... :D
Episod macaron stop kat sini dulula ya...sok2 bila kita berexperimentasi lagi...pasti akan ku kongsikan kat sini....jangan jemu....jgn takut mencuba....he he he....just for fun....
Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld...