Monday, February 20, 2012

Portugese Flower Egg TarT......



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Masih lagi dengan n3 yang tertunda....Portugese Egg Tart yang memang selalu ku buat...berubah sikit penampilannya...ada kelopak munge2 pulak kali ni...dapat idea ni dari salah satu blog yang pernah aku singgah...cuma cari balik blog yang mana satu tak jumpa pulak dah....mintak maaf ya...Ape2 pun timakasih berkongsi idea yang sememangnya menarik ni...

Resepinya masih tetap menggunakan resepi yang kugunakan sebelum ni...resepi CMG@DapurTanpaSempadan...memang menepati citarasa...Timakasih CMG..nak semak resepi boleh click je kat sini ....



Nak mudah dan cepat...kugunakan ramekin je sebagai acuan egg tart ni...bagusnya bila buat Portugese Flower Egg Tart ni...pastri tak de yang membazir....sekeping tu terus je masukkan kedalam acuan...bentuk2 munge2 tu sesikit....tak perlu ditrimkan pun bahagian tepi acuan....senang kan....
  

 Kat dalam fridge ada tak stok Puff Pastry ....kalau ada lehla buat egg tart tuk minum petang nanti....makan suam2...emmmm...sedapnyaaaa.....

Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld

Kuih KaswI GanduM lagi...tq kat Izah@MuffinLover....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan...


Bila ujung2 minggu memang mood nak menghapdate blog cam kurengla sikittt....naik keje p opis...mood kureng tu terus dok ada ni...ketuk2 jugakla keypad lappy ni...tapi fikiran kosong...melayang....Waaaaa.....byk tul fikiran ni...macam2 ado...Samalah list entry yg tunggu turn nak dipublishkan ni pun cam2 adooo....

Kuih Kaswi....fav cik abg sayang kita....pernah buat dah ikut resepi Izah ni....sebab sedap la...kali ni buat masih ikut resepi yang sama....Buat pun sikit je....bebyk nanti tak de sape yang nak makan....anak2 langsung la tak pandang kuih2 lama ni....heeee....
Terimakasih pada sume penyumbang resepi ni...mintak izin sekali lagi copy/link resepi kat sini ya....nak semak resepinya click2 je kat sini
Sessi jamu mata je la ya..nak jamu dan jemput makan lama dah abis kuih ni....



  


Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld


Thursday, February 16, 2012

Mad About Macarons.... :D



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...

Memang sah...memang confirm....baking macarons ni memang boleh addicted....dalam masa seminggu mesti nak buat macarons...tak leh berhenti dari membaking macarons...he he..sib baik lagi...leh stop makan macaron...ye lah tu....Kat dalam fridge tu adaaaa je stok putih telur....kalau ditanya ngape addict buat mac ni...ntahlah...tak de jawapan yang tepat tuk itu...berkemungkinan....bila lately ni setiap kali buat mac sumenya menjadi tu yang jadi ketagih...bahayaaaa....Ok je....buat2...buh dalam bekas cecantik...macam nak jual2 je...siap ikat2 reben lagi....sooooo....fun n enjoyyyyy...hilang masalah yg bersarang kat kepala ni kejap...Memang terapi minda ....

Hari ni kita menjamu mata dengan sesi Mad About Macarons posing2.....jgn muak dan jemu ya....

Teal's Macarons.....with pistachio n peanut butter filling...









Black & White Macarons.....fillingnya..mcm2 ada...



Perbezaan dua macaron ....yg kat atas...licin mulus je shell dia kan...yang black & white mac ni pulak...kes dah kehabisan ground almond tak cukup sukatan..yang tinggal cuma baki dari ground almond yang diayak...ku campurkan je lah...hasilnya...shell macarons menggerutu..tak bape licin...pas tu kaki dia terlebih kuar ketepi...he he he...berexperimentasi lagi.....Resepinya masih guna resepi yang less sugar tu...kali ni sume guna filling yg memang dah sedia ada dan yang senang2 je....1st time guna filling peanut butter grape .....emmmm...selalu kita sapu ngan roti je kan..kali ni cer kapitkan ngan macarons pulak...sedapppp rupanya....thanks to Adriana bagi tau idea filling ni...memang best.....nak  resepi click je kat sini  
Jom bermacaron kita lagi...... :D

Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld....

BingkA Ambon.....Tq to Ayu@Curlybabe's Satisfaction



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Masa memula tgk kuih ni...memang teruja sgt nak buat...jatuh cinta tgk keterampilan kuih ni yang byk sarang kat dalamnya....tgk...belek...click2 jugak resepi kuih ni kat internet....sikit lebih kurang hampir sama je dari segi penggunaan bahan2nya...kalau berbeza pun ada la sesikit dan juga dari segi teknik membakonya...Ada yang bako guna pasir dalam kuali....tenggek kat atas dapo...tak yah guna pasir pun ada...guna oven pun ada gak...Kalau nak ikut cara tradisional...mana lak aku nak p cari pasir..alahai!....tepung sagu pun aku cari pusing keliling kedai kat S2 ni pun tak jumpa...last2 tepung sagu kugantikan dengan tepung ubi....Maaf la ya Ayu cayang....menderhaka resepi ni....lagi kelako ...ku siap nak kisar sagu biji tu...tak boleh oooo....he he he...tu yang nekad je lah guna tepung ubi.....Punya la exited nak buat kuih ni...asal boleh je...memang teringin sgt nak rasa....bila tanya ngan Mel...dia lak cakap..kuih ni memang popullar kat Medan dan memang sedapppp....
Emmmm.....akhirnya....lepasla hajat dihati....sekalipun hasilnya jauh beza ngan yang Ayu buat...tapi rasanya memang ok....lembut...gebu....lenkali nak kena cari tepung sagu jugak kot....
Thanks Ayu kongsi2 resepi yang best ni...mintak izin copy/link resepinya kat sini ya....


BINGKA AMBON
Sumber Rujukan :  From Majalah Sedap Bil 18 Vol 2 2009
DicubaOleh :  Ayu@CurlybabeSatisfaction
Salinan/Olahan  : KitchenIsMyWorld


BAHAN-BAHAN


Bahan Yis

  • 100g tepung gandum
  • 125 ml air
  • 1 bungkus yis segera




  • 300 ml santan daripada sebiji kelapa-(ku gunakan santan kotak aje +air sedikit...sama cam Ayu buat..)
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 15 helai daun limau purut, dicarik-carik
  • 2 batang serai dititik
  • 2 helai daun pandan
  • 1 sudu teh garam
  • 300g gula pasir-(Ayu advised jangan kurangkan sebab manisnya just nice...memang manisnya sedang molek je...)
  • 225g tepung sagu..( ku gantikan ngan tepung ubi...)
  • 25g tepung pulut
  • 7 biji telur

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...


  • Kacau rata bahan yis. Biarkan selama 15minit.
  • Rebus santan, serbuk kunyit, daun limau . serai. daun pandan, garam dan gula pasir. Sambil dikacau sehingga mendidih. Tapis dan sukat sehingga 450 ml.
  • Campurkan tepung sagu, tepung pulut dan bahan yis.Uli dengan menggunakan mesin pemutar spiral sehingga rata.-(Ayu gunakan pemutar telur aje...kita pun guna pemutar telur je...)
  • Masukkan  telur satu satu sambil diuli rata menggunakan pemutar spiral.(Ayu/kita gunakan pemutar telur jugak...)
  • Masukkan rebusan santan suam sedikit demi sedikit sambil dipukul perlahan ddengan pemutar telur selama 15 minit. Biarkan selama 2 jam.
  • Panaskaa acuan kuih lumpur dengan dimasukkan kelapa parut sehingga berminyak. Buang kelapanya dan bersihkan dengan kain bersih.-(Ayu/kita just gunakan minyak biasa aje sikit...dan gunakan acuan silikon yg dipanaskan kat dalam oven terlebih dahulu...kuarkan dan sapukan sedikit minyak....)
  • Panaskan semula acuan dengan api besar. Tuangkan adunan sehingga setinggi 3/4 acuan. Kecilkan api.(ku bakar dalam oven tempreature 180 - 200 darjah celcius..bila lidi dicucuk bersih...kira kuih masak dah...) Biarkan sehingga kelihatan berlubang-lubang. Tutup dan biarkan sehingga masak.

Tips membuat Bingka Ambon

  • Setelah fermentasi terakhir, kacau2 kembali adunan sebelum dituangkan kedalam acuan supaya adunan yang dituang tidak terlalu banyak buih.
  • Apabila loyang agak melekat, sapukan sedikit minyak dengan berus atau tisu dapur. Jangan mengisi adunan terlalu penuh kerana adunan akan mengembang dan meluap jika mengembang.



Nilah rupanya Bingka Ambon versi dibako dalam oven....lebih mudah dan cepat....kes mengelat la ni....bukan ngelat....kita tak de acuan cam Ayu punya tu....he he...tak pe la kan...dapat gak makan Bingka Ambon akhirnya...sedapppppp......kalau cukup bahannya dan guna teknik cam Ayu buat tu...mesti cantik sarang kat dalam kuih ni.....Insyaallah lenkali leh cuba buat lagi...
 Bila tgk bahan2 kuih ni...wah! ada limau purut...serai...kunyit bagai...camana rasanya ek...tu yang teruja...exited nak mencuba...bila dah masak...memang tak terasa pun sume bahan2 tu....malah rasanya memang lemak2 manis...sedapppp....Sesape yang lum penah makan...lehla cuba resepi Bingka Ambon ni...tak rugi...

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld


Wednesday, February 15, 2012

MolTen Chocolate Lava Cake....



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan


Memang lama dah teringin nak buat Molten Chocolate Lava Cake ni....selalu sgt dah click2 sana sini...save resepi....macam2 versi ada...yang leceh...yang mudah dan senag pun ada....Confirm la aku pilih yang senang2 saje...he he....sumenya nak senang kan....yang penting hasilnya....emmmm...memang yummyyyyy.....



MOLTEN CHOCOLATE LAVA CAKE
Resepi Asal  :  Tastykitchen
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

A. Untuk Kek
  • 180 - 185 grams Dark Baking Chocolate...( dipotong2 kiub @ diracik...)
  • 113 grams butter 
  • 1 cawan gula icing ( ku guna 3/4 cawan sahaja...)
  • 2 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 6 sudu besar tepung..( ku guna Super Fine Flour ...)
  • Sedikit butter dan gula halus untuk disapukan kedalam mould..
  • Ramekin @ mould yang bersesuaian...

B. Untuk Hiasan/Topping
  • 2 cawan  Whipping Cream ( Cold Non Dairy Whipping Cream...)
  • 2 sudu besar  gula kastor halus

Nota  :
Untuk bahagian hiasan/topping aku tak guna whipping cream pun...tak rajin masa ni...he he...topping ngan ais cream je....emmm...pun sedapppp gakkk.... :D

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
  • Pnaskan oven 200 darjah Celcius...
  • Sapukan ramekin/mould ngan butter dan taburkan gula halus...golek/ratakan...kuarkan lebihan gula halus yg masih ada dalam ramekin/mould...susun diatas baking tray....
  • Menggunakan micorowave....tekan High lebihkurang 1 minit....cairkan chocolate dan butter....kuarkan dari microwave...kacau sebatikan coklat dan butter..
  • Masukkan gula...kacau sebati gula bersama ngan adunan coklat....
  • Telur dan kuning telur dicampurkan dan dikocok perlahan....masukkan kedalan adunan campuran coklat tadi...kacau sebati lagi...
  • Akhir sekali masukkan tepung....kacau sebati adunan ni....tuangkan adunan 3/4 dari acuan ramekin/mould...
  • Bakar kek dalam lingkungan 10 - 14 minit...sehingga sekeliling kek mula keras tapi dibahagian tengah kek masih lembut lagi....kalau terover bake....kek akan masak sepenuhnya dan lava kek tak terhasil....
  • Setelah masak...kuarkan kek dari oven...
  • Kek sedap dimakan ketika masih suam....

B.  Untuk Hiasan/Topping
  • Menggunakan stand @ hand mixer...pukul whipping cream bercampur gula sehingga kental...siap untuk digunakan...

Nota  :
Untuk topping terpulang pada citarasa memasing....samada nak guna whipping cream @ ais cream....memang sedapppp.....


Jom...jom...kita makan....nyum2...yummyyyy....

Haaa....yang ni lagi best....ada ais cream lagi...emmmm....sedapnya..

Dah tgk resepi dan cara2 membuatnya kan...senang je kan....kacau2...pas tu bako...siap dah....boleh dah dimakan.....cuba ...jangan tak cuba....fun n enjoy....

Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld....




Tuesday, February 14, 2012

Chocolate Chips CookieS....tq again to Nadz@SmallKitchen....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan....


Demam coklat chips cookies yang melanda dapo Nadz@SmallKitchen dan berjangkit ke KitchenIsMyWorld la pulak....bab makan2 ni memang cepat je merebak virusnya...Petang semalam...ntah angin apa yg dtg...tetiba teringin nak makan Laksa Johor....balik opis singgah kedai beli barang keperluan nak buat laksa....Balik rumah...terus ngan misi Laksa Johor.....tu diaaaaa....kalau hati sudah berhajat nak makan...memang tak tunggu lagi...he he...bahayaaaaa.....tup2 ingatkan abis dah hajat dihati....siap masak dok la meninjau2 FB...ayark ada coklat chip cookies la pulak...sudah jatuh cinta....sambung misi kedua pulak....bercoklat chips cookies pulak kat dapo....ha ha ha....lepas dah sume hajat dihati..... :D

N3 yang ni bukan nak tayang Laksa Johor pun....tak de mood nak amik gambo pun semalam...siap...terus makan2 je....lenkali la kalau  mood nak amik gambo dtg...Hari ni nak share Chocolate Chips Cookies....dan nak bagi tau...rasanya....emmmmm...sedapppp......krup...krap...dok tengok tv sambil kunyah2 cookies....heeeeee....Timakasih daun keladi Nadz.....ada resepi bolehla share2 lagi.....mintak izin lagi copy/link resepi Nadz kat sini ya....Maaf ya Nadz...ada sikit yg diubahsuai... 



CHOCOLATE CHIPS COOKIES
Resepi Asal /Diilhamkan :  Nadz@SmallKitchen
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 125 gm butter + 100 gm majerin ( marjerin kugantikan ngan cream cheese....)
  • 180 gm gula - gula kastor atau gula perang atau kombinasi keduanya
  • 1 biji telur
  • 1 tsp asen vanilla
  • 250 gm tepung gandum  *
  • 100 gm tepung kastad  *
  • 3/4 tsp soda bikarbonat  *
  • 5 gm serbuk koko  *.......... (* ayak bersama)
  • 200 gm coklat chips
  • 100 gm badam cincang - boleh je kalau nak guna walnut atau kekacang lain ( ku guna macadamia nut...)
CARA-CARA PENYEDIANNYA
  • Campurkan coklat chips dan badam cincang ( ku guna macadamia cincang..)ke dalam bahan ayak. Ketepikan.
  • Pukul butter, majerin (ku guna cream cheese...) dan gula hingga berkrim.
  • Masukkan telur serta asen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  • Masukkan 1/2 bahan ayak dan gaul dengan senduk kayu atau spatula. Masukkan pula lebihan bahan ayak tadi dan gaul lagi biar sebati.
  • Sudukan ke dalam loyang yang dilapik kertas minyak.
  • Bakar dalam oven yang dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


Macam-macam bentuk ada cookies ni...kecik...beso....yg crack...yg tak crack pun ada...nak cepat.. saje je ku buat cookies ni beso2....makan sekeping ..tu diaaaa...puas dah...dok depan tv...bila sekali krup...amik lagi sekeping...krap lagi...fuhhhhhh...kalau dok ikut rasa tekak...sekali ngadap boleh licin uuuuu....he he he.... 

Musim2 hariraya buat cookies cam ni confirm laris nya kan....elokla  tu...cepat abisnya...kalau tak...boleh raya tahun depannya cookies masih dok ada lagi dalam balang...ha ha ha....
Pada sesape yang ada anak2 suka sgt makan coklat chip cookies...bolehla cuba resepi ni...dahla senang...sedap lak tu...bukan anak yang byk makan ibu kepada anak2 yg terlebih makan rupanya...he he....Jimat sangat banyak buat homemade cookies ni...kalau beli kat pasaraya lum tentu kena ngan selera kan...pas tu.... la ni serba serbinya mahal.....Fening2.....
Tak yah pening2....cer tengok kat dapo...cukup tak bahan2nya....kalau sumenya ada....senang2 kan hati...jom berterapi minda kat dapo..... :D

Happy & Enjoy Cooking...Baking@ KitchenIsMyWorld....





SoTo Sempoi.....yg senang2 saje....:D



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....


Memang selalu dah buat soto sempoi2 ni...he he ...cuma baru kali ni sempat dan ada mood nak amik gambo....soto sempoi sesempoinya...soto biasa2 je....kalau tgk soto yang kengkawan sume buat...sumenya lengkap ngan bergedil sume...Soto sempoi yang dibuat ni tak de sume tu...sebab tu la panggil Soto Sempoi...yang penting sedapppp...dan memang aku suka...Resepi soto ni memang Mel...pembantu ku yang buat....dah dia nak masak ...kita ok je la kan...alhamdulillah ...ada yang tolong masakkan...he he..kita cuma tinggal makan....


SOTO SEMPOI...
Resepi Asal  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHANNYA

A.  Sup Ayam

  • 1 ekor ayam dibelah empat...dicuci...ditoskan airnya...
  • 2 biji bawang besar  *
  • 5 ulas bawang putih  *
  • 7 biji buah keras  *
  • 1 inci halia  *
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis  *
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam  
  • 3 btg serai dititik
  • 2 ketul chicken cube
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis secukupnya..
  • Air secukupnya utk kuah sup...

B.  Bahan untuk Hiasan

  • Isi rebusan ayam 
  • Nasi Impit @ Mee Hoon 
  • Taugeh 
  • Bawang goreng
  • Kacang goreng
  • Daun Sup dan Daun Bawang...
  • Telur Rebus...dibelah dua

C.  Sambal Kicap

  • Cili Hijau
  • Cili Api
  • Bawang Putih
  • Gula
  • Asam Jawa Pes Adabi
  • Kicap Masin
  • Kicap Manis
  • Kicap Pedas
  • Sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

A.  Sup Ayam

  • Kisar sume bahan2 yang bertanda  
  • Panaskan minyak.....tumiskan serai bersama2 ngan bahan2 yang telah dikisar tadi sehingga layu dan naik baunya....
  • Tambahkan air secukupnya utk sup .....masukkan ayam....
  • Campurkan bahan2 perasa...garam...chicken cube....lada hitam....biarkan kuah mendidih dan ayam empuk....
  • Kuarkan ayam dari sup....siat2kan isi ayam....tulang2 ayam dimasukkan semula kedalam kuah sup.....biarkan sup direneh dengan api yang kecik.....tutupkan api bila sup siap direneh ( anggaran mereneh sup ni terpulang memasing ya....aku memang suka biarkan sup direneh ngan api yg kecik sekali....bila nak makan lehla tutpkan api ...)

B.  Bahan Untuk Hiasan

  • Siapkan sume bahan2 hiasan Isi ayam disiat2kan...Nasi impit dpotong kiub...Mee Hoon dicelur....Taugeh dicelur sekejap bersama air panas....bawang goreng....kacang goreng....
  • Daun sup dan daun bawang diracik halus...
  • Telur Rebus dibelah dua.....

C.  Sambal Kicap

  • Panaskan minyak didalam kuali..
  • Gorengkan cili hijau...cili api dan bawang putih...sehingga layu..
  • Angkat dan tapiskan minyaknya.....
  • Kisar sume bahan2 yg digoreng tadi bersama gula dan asam jawa pes adabi...
  • Setelah siap dikisar...campurkan ketiga2 jenis kicap...kacau sebati...

Nota  :  Bahan2 utk sambal kicap ni sume main agak2 je ya...sukatan ikut citarasa dan sesedap rasa masing2 ya...



Memang sempoi je kan...dan rasanya emmmm...memang kena ngan my selera...he he...Sesape yang nak rasa Soto Sempoi yang sedap ni bolehla mencuba ya....

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....



Monday, February 13, 2012

Kek Pisang....tq Nadz@SmallKitchen



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan....

Entry2 tertunda ni memang panjang sungguh listnya....tak tau dah mana satu yag dulu  ngan yang kemudian...tak pe la kan...janji masukkan kat dalam blog...sok2 kalau anak cucu nak belajo2 masak...leh tgk je kat blog kita kan...cewah....dah berangan nak bercucu ke...he he....memang dah bercucu pun.....tak kiralah cucu sedara ke kan...memang confirm dah jadi nenek pun.....Aik! melalut lak citer pasal cucu2 pulak....Moh la kita tgk Kek Pisang yang senang sgt nak buat ni....amik kat blog Nadz @ovenkecil......thanks Nadz...kek pisang ni memang sedappppp....pisang kat rumah yang dah lama tersimpan tak la terbuang cam tu je kan...buat kek cam gini...sekejapan je abis dah...
Mintak izin ngan Nadz...copy/link resepinya kat sini ya.....

KEK PISANG 
Resepi Asal : Nadz@ovenkecil.
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN..

  • 125 gm butter 
  • 2 biji telur gred A @ B
  • 3/4 cawan gula perang/ gula kastor
  • 3/4 cawan pisang yang dilecek halus
  • 2/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)*
  • 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1 tsp soda bikarbonat* (* ayak bersama)
  • 1 tsp ovallate
  • 1 tsp asen vanilla



CARA-CARA PENYEDIAANNYA...

  • Cairkan butter dan ketepikan. 
  • Masukkan gula, ovallate dan telur ke dalam mangkuk pengadun. Putar pada kelajuan tinggi hingga adunan likat dan berkrim selama lebih kurang 3-5 minit.
  • Masukkan asen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi hingga rata.
  • Masukkan bahan ayak berselang seli dengan butter cair. Gaul rata dan sebati.
  • Panaskan oven pada suhu 175C menggunakan api atas dan bawah. Lapik loyang dengan kertas kalis minyak.
  • Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit - 1 jam atau sehingga kek masak.
  • Setelah masak, keluarkan loyang kek dari oven dan terus terbalikkan kek bersama loyangnya ke atas redai. Ini untuk mengelakkan permukaan kek menjadi mendap. Biarkan loyang kek kekal pada kek.
  • Setelah 10 minit, keluarkan kek dari loyangnya dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihias atau dimakan.





Senang dan mudah kan...kalau ada pisang yang tak bemakan kat rumah tu.....elok sangatlah buat kek pisang ni...sebelum pisang tu jadi habuan tong sampah...he he...nangis pisang tu asyikla kena buang kan....
Rasa kek ni pun gebu...moist dan memang sedaplah....

Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld.....

Thursday, February 9, 2012

BinGka Suji.....



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...


Memang dah lama betul plan nak buat bingka suji ni....beli tepung suji pun lama dah..sib baik tak expired lagi..he he....Akhirnya tercapai gak hajat dihati nak makan bingka suji ni...Puas jeling2 resepi bingka suji ni....ramai yg dah buat....dan ada macam2 versi.....aku amik resepi dari blog Kak Anim@anymzmykitchen ....Versi bingka ni tak campur perisa pandan...original suji....rasanya...emmmm...memang best...sedappppp.....Thanks Kak Anim dan pada sume penyumbang resepi bingka suji ni.....mintak izin copy/link resepi kat sini ya.....



BINGKA SUJI
Resepi Asal/Sumber  :  KakAnim ,Nieza ,Along@HomeKreation , CMG
Salinan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 3 biji telur gred A
  • 110 gram gula (boleh tambah sedikit lagi jika suka manis)
  • 160 gram suji @ semolina
  • 250 ml santan pekat
  • 435 ml air
  • 1 camca teh pes pandan
  • 1/4 camca teh garam
  • 90 gram mentega
  • 30 gram tepung gandum
  • Sedikit bijan untuk hiasan (resipi asal tak letak)



CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan aluminium foil, biar lebih sedikit dibahagian kiri dan kanan, lenser dengan mentega pada dasar dan tepinya (tujuan melebihkan aluminium tadi ialah supaya kueh mudah diangkat keluar).Ku guna acuan silikon... Panaskan juga oven pada suhu 190C.
  • Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega. Kacau rata dan tuang dalam bekas tahan panas, kemudian tenggekkan atas air mendidih dan kacau dengan whisk sehingga bancuhan pekat seakan2 bubur. Alihkan dari dapur dan masukkan mentega, kacau rata hingga sebati.
  • Tuang dalam tin yang telah disediakan. Tabur bijan rata dan bakar dalam oven selama 1 jam, 5 minit sebelum akhir waktu membakar, tukar api oven pada fungsi grill. Ini akan menghasilkan permukaan kueh bingka perang keemasan. Biar betul2 sejuk baru dipotong. Boleh hidangkan untuk minum petang...





Guna acuan silikon memang senang dan mudah....tak melekat sikit pun...lepas kuar dari oven biarkan sejuk sekejap...pas tu kuarkann kuih bingka dari acuan... :D
Pada sesape yang belum pernah mencuba bingka suji...sila2lah mencubanya ya...berbaloi2...sedapppp rasanya....

Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld...

Daging Gulai Ronca...



Assalamualaikum....Salam Kesejahteraan...


Menu telah bertukar....episod bermacaron berhenti utk seketika....byk lagi yang  nak diexperimentasikan....cukup2la dulu ya...he he...Hari ni kita citer pasal masakan dari seberang lagi...Tanjung Balai...Medan.....dah lama dimasak menu ni...hari ni baru ada kesempatan nak dipublishkan....agak pelik sikit namanya....Daging Gulai Ronca....bila ku tanyakan kat Mel...." Ronca " tu apa....jawab Mel....lebihkurang org kita panggil  " Rencah atau pun Bumbu...."nak lebih mudah bahan2 yang digunakan dalam menu masakan ni....so org kat Tanjung Balai panggil  " Ronca " .....kita lak bolehlah panggil " Rencah "....boleh ke gitu....maap banyak2 la kalau aku silap....he he he....Resepi mudah ...simple tapi sedappppp.... :D


Jom2 kita semak resepinya.....

DAGING GULAI RONCA....
Resepi Asal  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

  • 500 grams daging lembu....dipotong sederhana besar...cuci dan toskan airnya...
  • 1 biji bawang besar  *
  • 3 ulas bawang putih  *
  • 1 inci halia  *
  • 1 inci lengkuas  *
  • 5 biji buah keras  *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 2 sudu besar cili kering paste  *
  • 9 - 11 biji cili api...  * ( tak nak letak pun tak pe....pada yang suke pedas ok...boleh tambah cili api...)
  • 2 btg serai dititik
  • 1 ketul chicken kiub
  • 1 kotak santan cap Ayam Brand ( nak guna jenama lain pun boleh...)
  • Garam...gula ...dan air secukupnya....
  • Minyak secukupnya utk menumis...
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 biji carrot di potong2 memanjang
  • 2 biji kentang dibelah2 empat...
CARA-CARA PENYEDIAANNYA

  • Kisar sume bahan2 yang bertanda * ....
  • Panaskan minyak ...tumiskan serai dan sume bahan2 kisar sehingga naik bau.....
  • Masukkan daging.....tumis...kacau...gaulkan sehingga terbit minyak..
  • Kemudian bila daging dah empuk....masukkan kentang....carrot....santan dan jugak tambahkan air secukupnya.....masak sehingga kentang dan carrot empuk...tambahkan bahan perasa..chicken cube...gula dan garam secukup rasa.....
  • Akhir sekali masukkan daun limau purut....biarkan kuah mendidih sekejap....ok...siap tuk dihidangkan....


Senang kan....memula ingatkan masak kari daging...bila ku makan...emmmmm...bukannnn....tapi memang sedap la...kira2 kena la ngan selera ku.....pada sesape yang suke pedas...lehla tambahkan cili api....sape yang tak suka pedas kan...Lebih pedas lebih bagus....kalau daging nak gantikan ngan ayam pun boleh....boleh dipelbagaikan....kita yang masak kan.....
Jadi kalau masih dok buntu fikiran nak masak menu apa tuk dinner malam nanti...leh la cuba resepi mudah ni....yang senang2 saje....tapi sedap dimakan.....

Happy & Enjoy Cooking @ KitchenIsMyWorld....

Monday, February 6, 2012

Macarons' Week ..... Day 6...less sugar



Assalamualaikum...Salam Kesejahteraan.....

Macarons' Week....Day 6 ..... Tuesday January 31...2012..

Alahai!....tak de baking menu2 lain ke kita ni...adaaaaa....he he he...maklum jela kan...Mac fever dah menyerang vision homes ni....Mac perisa apa pulak kali ni ek....okay....Mac tuk hari ni.....Yam Macaron with Yam filling....sedapppp...yummmyyyy...aku ni mana ada yang tak sedapppp...bukan kita yang ckp sedap...kita memang mad dah baking2 macaron ni tapi tak mad2 lagi makan macaron...so yang komen Yam Mac ni sedap adalah diorg yang dah makan macaron ni la...Mac perisa keladi...biar betul....betullll....tak tipuuuu...sungguhhhh....tak de la rasanya cam keladi rebus @ keladi goreng gitu....susah nak explain...tapi yang pasti rasanya tidak menghampakan pada mereka yang gemo makan macaron ni...cewah! promote nampak....tak de lah....kalau dah sedap kenala kata sedap kan..kan...he he he... :D



 Bila dah jadi macaron addict ni...aku suka dan gemo berexperimentasi....Ayu @ Curlybabe's Satisfaction ada bertanya....kalau kurangkan sukatan gula dalam resepi mac tu akan memberi kesan tak pada hasil kejadian mac tu...tuk menjawab soalan ni...emmmm...rasanya lum layak lagi kot...maklum je lah bukan pakar buat macaron pun...buat sekadar tuk sesuka je...kebetulan ada yang suka mkn .....tapi....rasanya resepi kali ni boleh sedikit sebanyak menjawab soalan yang Ayu ajukan @ ada juga teman2 yang pernah dok terfikir utk mengurangkan sukatan gula dalam resepi mac ni.....

Dari buku resepi Jill Colonna....Mad About Macaron.....dalam buku resepi ni ada resepi utk savoury macaron...jadi sukatan gulanya telah dikurangkan....jadi sekadar mencuba...aku amik salah satu dari basic resepi for savoury macaron...hasilnya...emmmmm...memang kurang manisnya....Jadi pada mereka yg kurang gemar makanan yang manis2 boleh cuba basic resepi mac ni....
Apa yang kuubah tentang resepi ni cuma tekniknya sahaja....resepi asal menggunakan teknik French method...aku pulak masih selesa menggunakan Swiss meringue method.....setakat ni lum berani lagi nak tukar pada French Method ....dan kebetulan putih telur yang kusimpan dalam fridge tidak mencukupi...so aku campurkan dengan fresh egg white....( seeloknya jgn guna fresh egg white ...)dah tak de...beranikan diri guna jugakla ....
Hasilnya...alhamdulillah....menjadi.....cuma.....shell macaron sgt fragile...rapuh...sensitif uuuuuu....berbanding kalau kita guna putih telur yang telah disimpan didalam fridge....Oleh itu....nasihat kita...adalah lebih baik...dan memang sepatutnya kena guna putih telur yang telah disimpan di dalam fridge sekurang2nya 24 - 48 jam sebelum digunakan...Wah! tetiba jadi cikgu tak de tauliah la pulak...he he he..sekadar berkongsi apa yang telah ku praktikkan... :D



Sebelum cikgu (he he..perasan la pulak kejap...) membebel panjang lagi meh kita semak resepi less sugar macaron ni....thanks pada empunya resepi ni....

YAM MACARON with YAM filling
Resepi Asal  :  Jill Colonna from Mad About Macaron
Terjemahan/Olahan  :  KitchenIsMyWorld

BAHAN-BAHAN

Swiss Meringue

  • 75g putih telur ( seeloknya putih telur yang telah disimpan didalam fridge dalam lingkungan 3 - 4 hari kemudian dikuarkan dari fridge sekurang2nya 2 jam sebelum digunakan...)
  • 40g gula kastor ( seeloknya yang halus..)



  • 90g ground almond
  • 125g icing sugar 
  • 1 - 2 sudu kecil yam paste
  • Pewarna gel purple
  • Readymade Yam Filling....( beli kat bakery Amore e-bake..emmm...ternyata sedapnya...)

CARA-CARA PENYEDIAANNYA

Swiss Meringue Macarons

  •  Lapikkan baking tray dengan baking sheets ( aku guna pelapik baking sheets yang boleh diguna pakai semula....)
  •  Menggunakan round template...lukiskan bentuk bulatan dibahagian bawah pelapik baking sheets...(bertujuan utk mendapatkan saiz bentuk macaron yang hampir sama...)...ketepikan
  • Ayak ground almond... dan icing sugar.... ketepikan...
  • Menggunakan kaedah double boil....masukkan gula dan putih telur kedalam mangkuk tahan panas...
  • Kacau sebati putih telur dan gula sehingga suam ( anggaran 50 - 55 darjah Celcius...ku gunakan thermometer utk menyukat tahap kepanasan....)
  • Bila campuran putih telur dan gula telah mencapai kepanasan 50 - 55 darjah Celcius....tuangkan campuran ini kedalam mangkuk pengadun....pukul dengan kelajuan sederhana laju...
  • Pukul lagi hingga adunan putih telur mula sejuk ....medium peak....berkilat dan bertanduk...( jika terbalikkan mangkuk pengadun adunan putih telur tak jatuh...)
  • Masukkan campuran ground almond .. gula icing  kedalam adunan putih telur....masukkan yam paste dan gel pewarna purple ....menggunakan spatula...kacau sebati adunan ini...tapi jgn over mix ...bimbang kalau ter over mix adunan akan menjadi cair...cukup kacau sebati dan adunan agak pekat ....
  • Masukkan kedalam piping bag...dan pipekan adunan keatas pelapik baking sheets yg telah dilukis bentuk2 bulatan tadi.....
  • Biarkan macaron lebihkurang 30 minit hingga 1 jam....( untuk proses lebih cepat kuletakkan macaron dalam tempat yang berair cond.....) bila macaron tidak lagi melekit bila disentuh....bermakna macaron dah boleh dibakar.....
  • Panaskan oven 150 darjah celcius....bakar dalam lingkungan 20 - 25 minit....( aku menggunakan microwave....130 darjah Celcius...Conventional....10 - 15 minit tempoh membakar...)
  • Bila masak kuarkan dari oven...biarkan betul2 sejuk sebelum diletakkan fillingnya....

Nota  :
Utk macaron supaya tahan lama ( dalam tempoh seminggu masih elok..)...seeloknya disimpan didalam fridge @ chiller .di dalam bekas kedap udara...bila nak makan ...kuarkan dari fridge dan biarkan dalam room tempreature terlebih dahulu...sekitar 2 - 3 jam....baru sedap dimakan...pas tu ...kalau biarkan dalam room tempreature macaron masih tetap ok... sekadar berkongsi tip menyimpan macaron yg telah ku praktikkan....sebelum ni aku simpan gak kat dalam fridge...bila kuarkan dan terus makan...mac jadi cam soggy..lembik...tak sedap...Mungkin ada byk cara lagi tuk menyimpan mac supaya tahan lama...masih dok mencari dan berexperimentasi.... :D


  

Episod macaron stop kat sini dulula ya...sok2 bila kita berexperimentasi lagi...pasti akan ku kongsikan kat sini....jangan jemu....jgn takut mencuba....he he he....just for fun....
Happy & Enjoy Cooking...Baking @ KitchenIsMyWorld...